William Shakespeare থেকে বেশি আসা প্রশ্ন গুলো।

William Shakespeare - উইলিয়াম শেকসপিয়র
Content Protection by DMCA.com

William Shakespeare – উইলিয়াম শেকসপিয়র সম্পর্কে একদম খুঁটিনাটি তথ্য জানতে হবে কারণ তিনি হচ্ছেন একমাত্র লেখক যেখান থেকে প্রিলিমিনারিতে প্রশ্ন আসতেই হবে!

Information about William Shakespeare:

1. Born – 23 April 1564
2. Died – 23 April 1616
3. A poet and playwright of – Elizabethan period
4. Mostly known for his – plays
5. He is called the national poet of – England

6. He is also called – the ‘Bard of Avon’
7. He is known as – Poet of human nature
8. Alfred Tennyson called him –The Dazzling Sun
9. He is the — Father of English Drama
10. The number of his plays – 37

11. The number of his sonnets –154
12. The number of his long narrative poems –2
13. The number of his epitaphs –2,
14. His swan song / last work was –The Tempest
15. Wife – Anne Hathaway
16. He married in 18 years old

William Shakespeare’s 37 plays are divided into three types:
1. Tragedy,2. Comedy, 3. History

Tragedy:
Antony and Cleopatra, Cymbeline, Coriolanus, Hamlet, Julius Caesar, King Lear, Macbeth, Othello, Romeo Juliet, Timon of Athens, Titus Andronicus, Troilus and Cressida

Comedy:

A Midsummer Night’s Dream, All’s Well That Ends Well, As You Like It, Comedy of Errors. Love’s Lovers Lost, Measure for Measure, Merchant of Venice, Merry Wives of Windsor, Much Ado About Nothing, Pericles, Prince of Tale, Taming of the Shrew, Tempest, Twelfth Nights, Two Gentlemen of Verona, Winter’s Tale

History:
Henry-IV, Henry-V, Henry-VI, Henry-VIII, King John, Richard-II, Richard-III

BCS Questions about William Shakespeare:

1. William Shakespeare was born in ––––– [40th Bcs]
Ans: 1564

2. ‘What’s in a name? That which we call a rose By any other name would smell as sweet’ – Who said this? [40th Bcs]
Ans: Juliet

3. `All the perfumes of Arabia will not sweeten this little hand’ – Who said this? [40th Bcs]
Ans: Lady Macbeth

4. What is the last play of Shakespeare? [37th BCS]
Ans: Tempest

5. Shakespeare composed much of his plays in which sort of verse? [37th BCS]
Ans: Iambic pentameter

6. ‘Othello’ gave Desdemona ………..as a token of love. [37th BCS]
Ans: Handkerchief

7. “Frailty thy name is women” is a famous dialogue from…….? [36th BCS]
Ans: W. Shakespeare.

8. Shakespeare’s “Measure for Measure” is a successful…….? [36th BCS]
Ans: Comedy

9. The Merchant of Venice is a Shakespeare play about…….? [36th BCS]
Ans: A Jew

10. “To be or not to be that is the question “-is a famous dialogue from….? [35th BCS]
Ans: Hamlet

11. ‘Othello’ is Shakespeare’s play about……? [35th BCS]
Ans: A Moor

12. Who wrote the plays, “The Tempest “and” The Mid Summer Night’s Dream”? [29th BCS]
Ans: Shakespeare.

13. “To be or not to be, that is the…..” [29th BCS]
Ans: question

14. Shakespeare is known mostly for his ……? [16th BCS]
Ans: Plays

[William Shakespeare এর “TRAGEDY” মনে রাখার টেকনিক]

English Literature MCQ Questions & Answers For BCS, BANK & All Competitive Exams.

Part-1[1-105]Part-2[106-210]Part-3[211-315]Part-4[316-420]Part-5[421-525]

ফেইসবুকে আপডেট পেতে আমাদের অফিসিয়াল পেইজ ও অফিসিয়াল গ্রুপের সাথে যুক্ত থাকুন। ইউটিউবে পড়াশুনার ভিডিও পেতে আমাদের ইউটিউব চ্যানেল সাবস্ক্রাইব করুন।