Sonali Bank Senior Officer FF Preli Question Solution 2019: AUST

Sonali Bank Senior Officer FF Preli Question Solution
Content Protection by DMCA.com

Sonali Bank Senior Officer FF Preli Question Solution 2019: AUST

আজকের পোস্টে Sonali Bank Senior Officer FF Exam 2019 এর সম্পূর্ণ সমাধান দেয়া হল। Sonali Bank Senior Officer FF Preli Question Solution এ নির্ভুল সমাধান দেওয়ার চেষ্টা করা হয়েছে। তবুও কোন ভুল খুঁজে পেলে কমেন্ট করে জানাবেন, আমরা ঠিক করে দিব।

Sonali Bank Senior Officer FF Preli Question জরুরী তথ্যাবলীঃ-
1. এ প্রশ্নপত্রে মোট ৮০টি প্রশ্ন রয়েছে এবং সর্বমোট নম্বর ১০০।
2. উত্তর শুরু করার আগে প্রশ্নের ক্রমিক সংখ্যা ঠিক আছে কি-না তা যাচাই করে নিতে হবে।
3. প্রতিটি পরীক্ষার্থীকে একটি OMR Sheet এবং MCQ প্রশ্নপত্র দেয়া হবে।
4. পরীক্ষা শেষে MCQ প্রশ্নপত্রটি OMR Sheet এর সাথে জমা দিতে হবে।

Sonali Bank Senior Officer FF Exam 2019 Type: MCQ
Sonali Bank Senior Officer FF Exam 2019 date: 22/02/2019
Sonali Bank Senior Officer FF Exam 2019 time:3:00
Sonali Bank Senior Officer FF Exam 2019 SET: A

Sonali Bank Senior Officer FF Preli Question Solution 2019: English

Questions (01-04): Fill in the blank with right option

01. Cellular phone service has ______ a new phase of communication.

(A) called
(B) started
(C) paved
(D) ushered

Answer: (C) paved

ব্যাখ্যা: paved- কোন কিছু করতে সাহায্য করা, usher- অগ্রগতি হয়ে নিয়ে যাওয়া; এগিয়ে দেয়া। এখানে paved a new phase of communication অর্থ যোগাযোগের ক্ষেত্রে নতুন মাত্রার সূচনা করা। বাক্যের অর্থ মোবাইল ফোন যোগাযোগের ক্ষেত্রে নতুন মাত্রার সূচনা করেছে।

02. Children must be ____ with love and care. [Combined 8 Bank Senior Officer Preli 2019; Question No. 01]

(A) brought about
(B) brought as
(C) brought for
(D) brought up

Answer: (D) brought up

ব্যাখ্যাঃ Bring up অর্থ লালন-পালন করা, Bring about অর্থ কোন কিছু ঘটানো, Bring for অর্থ উৎপাদন করা, Bring forward অর্থ উত্থাপন করা। বাক্যের অর্থঃ বাচ্চাদের ভালবাসা ও যত্নের সাথে লালন-পালন করতে হবে।

03. The ____ to e-buses would not lower the level of emissions but merely ____ their place of origin.

(A) Transition, Change
(B) Shift, Altered
(C) Evolutionary, Vary
(D) None of these

Answer: (A) Transition, Change

ব্যাখ্যা:
Option A: Evolution does not fit in blank I as the buses are not evolving but there is simply a shift from one type to another.
Option C: Altered is incorrect due to incorrect tense usage.
Option D: Altercation means a fight/argument and is meaningless here.

04. I decided that I couldn’t put _____ their thoughtless behavior any longer.

(A) up
(B) off
(C) up with
(D) through to

Answer: (C) up with

Questions (05-08): Select the word or phrase that is most closely opposite in meaning to the original word.

05. Accumulate

(A) Amiss
(B) Produce
(C) Amass
(D) Scatter

Answer: (D) Scatter

06. Effervescent

(A) Vivacious
(B) Dull
(C) Mediocre
(D) Generous

Answer: (B) Dull

07. Hostile

(A) Friendly
(B) Negative
(C) Positive
(D) Inimical

Answer: (A) Friendly

08. Illustrious

(A) Conspicuous
(B) Venerable
(C) Unknown
(D) Resplendent

Questions (09-12): Each sentence has a highlighted word or phrase. Choose the one word or phrase that best keeps the meaning of the original sentence.

09. It is difficult to get young people to plan for their old age, which seems very distant to them.

(A) far away
(B) impossible
(C) observable
(D) fearful

Answer: (A) far away

10. Passenger ships and aircraft are often equipped with ship to shore or air-to-land radio telephones.

(A) highways
(B) railroads
(C) sailboats
(D) airplanes

Answer: (D) airplanes

11. It is not possible for people to recall everything that they have thought, felt, or done.

(A) appreciate
(B) remember
(C) repeat
(D) discuss

Answer: (B) remember

12. Receptors for the sense of smell are located at the top of the nasal cavity.

(A) upper end
(B) inner edge
(C) mouth
(D) division

Answer: (A) upper end

Questions (13-16): Read the following passage and answer the questions given below it in the context of the passage.

Our eyes and ears might be called transformers because they sense the light and sound around us and turn them into electrical impulses that the brain can interpret. These electrical impulses that have been transformed by the eye and ears reach the brain and are turned into messages that we can interpret. For the eye, the process begins as the eye admits light waves, bends them at the cornea and lens, and then focuses them on the retina. At the back of each eye, nerve fibers bundle together to form optic nerves, which join and then split into two optic tracts. Some of the fibers cross, so that part of the input from the right visual field goes into the left side of the brain, and vice versa. The process in the ear is carried out through sensory cells that are carried in fluid-filled canals and that are extremely sensitive to vibration. Sound transformed into electricity travels along nerve fibers in the auditory nerve. These fibers form a synod neurons that carry the messages to the auditory cortex on each side of the brain.

13. Which of the following is closest in meaning to the word ‘admits’?

(A) selects
(B) interprets
(C) lets in
(D) focuses on

Answer: (C) lets in

14. The word “bundle” could best be replaced by which of the following?

(A) group
(B) grow
(C) branch
(D) settle

Answer: (A) group

15. The word “split” is closest in meaning to which of the following?

(A) tear
(B) fracture
(C) separate
(D) crack

Answer: (C) separate

Sonali Bank Senior Officer FF Preli Question Solution 2019: Mathematics

16. An inspector notices a thief from a distance of 200 meters after this thief starts running and the inspector chases him. The inspector and the thief run at the speed of 11 km/hr and 10 km/hr respectively. The distance between them after 6 minutes is?

(A) 100 m
(B) 90 m
(C) 110 m
(D) 120 m

Answer: (A) 100 m

Solution:
Relative speed of policeman and the thief is = (11 – 10) = 1 Km/hr. or 1000 m
Distance reduced in 1 hr or 60 min = 1000 m
So, distance reduced in 6 min =1000×6/60 =100 m
The distance between the policeman and the thief after 6 min = 200 – 100 = 100 m.

17. A man is running at a speed of 3 km/hr in the direction of the train whose length is 500 meters. If the train is moving at a speed of 63 km/hr then how many seconds will this train take to cross the man?

(A) 38 sec
(B) 35 sec
(C) 34 sec
(D) 30 sec

Answer:

Solution:
Speed of train relative to man
= (63 – 3) km/hr = 60 km/hr
= (60 X 5/18) = 50/3 m/sec
So, Time taken to pass the man = (500 X 3/50) = 30 sec

18. A train left 30 minutes later than the Schedule time and to reach its destination in time it increased its speed by 250 km/hr. If the target is 1500 km away, find the speed of the train?

(A) 800 km/hr
(B) 750 km/hr
(C) 725 km/hr
(D) 850 km/hr

Answer: (B) 750 km/hr

Solution:
Let the usual time taken by the train = x km/hr
Distance to the destination = 1500 km
Case (i)
Speed = Distance/Time = (1500/x) Hrs
Case (ii)
Time taken by the train = (x – 1/2) Hrs
Distance to the destination = 1500 km
Speed = Distance/Time = 1500/(x – 1/2) Hrs
Increased speed = 250 km/hr
⇒ [1500/(x – 1/2)] – [1500/x] = 250
⇒ 1/(2×2 – x) = 1/6
⇒ 2x2 – x = 6
⇒ (x – 2)(2x + 3) = 0
⇒ x = 2 or -3/2
Since, the time cannot be negative,
The usual time taken by the train = 2 hrs
and the usual speed = (1500 /2) = 750 km/hr.

19. In still water, a boat can travel at 5 km/hr. It takes 1 hour to row to a place and come back. If the velocity of the stream is 1 km/hr, how far is the place?

(A) 3.5 km
(B) 2.6 km
(C) 2.4 km
(D) None of these

Answer: (C) 2.4 km

Solution:
Speed downstream = (5 + 1)= 6 kmph;
Speed upstream = (5 – 1)= 4 kmph.
Let the required distance be x km.
Then,
x/6 + x/4 = 1
Or, 5x = 12
∴ x = 2.4

20. Three varieties of rice costing Tk 30, TK, 50, and Tk. 20 are mixed in the ratio 3:2:4 in terms of weight. A retailer sells the mixture at Tk. 33 per kg. What percentage of profit does he make?

(A) 5%
(B) 10%
(C) 9%
(D) None of these

Answer: (B) 10%

Solution:
Let,
Quantity of rice = 3x, 2x & 4x
Costing of rice = (30X3x + 50X2x + 20X4x) = 270x
Selling price of rice = 33(3x + 2x + 4x) = 279x
Profit = (297x – 270x) = 27x
Profit percentage = (27x/270x)X100 = 10%

21. P charges at 7% p.a. simple interest to Q and R and lends a certain sum to R and Tk 2500 to Q. After 4 years, P completely receives Tk. 1120 as interest from Q and R. Find the sum lent to R?

(A) TK 1500
(B) Tk. 3100
(C) Tk. 6400
(D) Tk. 900

Answer: (A) TK 1500

Solution:
Amount lent to R = x.
Total amount of Q & R = (2500 + x)
ATQ,
(2500+x)×4×(7/100) = 1120
Or, x+ 2500 = 4000
∴ x = 1500

22. If 25% of a number is subtracted from a second number, the second number reduces to the five-sixth. The ratio of the first number to the second number is

(A) 1:2
(B) 3:2
(C) 2:3
(D) None of these

Answer: (C) 2:3

Solution:
Let,
First Number = A
Second Number = B
B – 1/4A = 5/6B
Or, B = 1/4A + 5/6B
Or, 1/6B = 1/4A
Or, 4B = 6A
Or, 2B = 3A
Or, 2/3B = A
∴ A:B = 2:3

23. Seats for Computer Science, Mechanical and Electronics in a university are in the ratio 7:5:8. There is a planning to increase these seats by 50%, 40%, and 75% respectively. Find the ratio of increased seats?

(A) 6:7:8
(B) 8:6:9
(C) 3:4:5
(D) 3:2:4

Answer: (D) 3:2:4

Solution:
Let,
the seats for Computer Science = 7x
Mechanical = 5x and
Electronics = 8x
After increase,
Seats for Computer Science = 150% of 7x = 21x/2
Seats for Mechanical = 140% of 5x = 7x
Seats for Electronics = 175% of 8x = 14x
New ratio will be = 21x/2 : 7x : 14x = 3 : 2 : 4

24. The breadth of a rectangular field is increased by (r + 5)%, and the length decreased by r%. If the area of the field is unchanged, what is the value of r?

(A) 20
(B) 15
(C) 8
(D) 10

Answer: (A) 20

Solution:
Let original length = x and original breadth = y,
Then , original area = xy
New area = [(100−r)x /100][(105+r)y /100]
=[(10500−5r−r2)/10000)]xy
∴ [(10500−5r−r2)/10000)]xy =xy
Or, r2+5r−500=0
Or, (r+25)(r−20)=0
∴ r=20

25. A piece of wire 78 cm long is bent in the form of an isosceles triangle. If the ratio of one of the equal sides to the base is 5:3, then what is the length of the base?

(A) 16 cm
(B) 20 cm
(C) 18 cm
(D) 30 cm

Answer: (C) 18 cm

Solution:
Given, it is isosceles triangle
So, 5x+5x+3x=78
Or, 13x=78
∴ x=78/13=6
base is 3x so 3×6=18cm

26. A train takes 50 sec to cross a boy travelling at 6 km/h in the opposite direction to it. Another train which is half as long as and 25% faster take 30 sec to cross the stationary pole. Find the approximate length of the second train.

(A) 100 m
(B) 125 m
(C) 190 m
(D) 148 m

Answer: (B) 125 m

Solution:
Let,
the length and speed of the first train = x km and y km/h respectively.
So the length and speed of the 2nd train = x/2 km and 5y/4 km/h respectively.
Now,
x = (y + 6) × 50/3600 ______(1)
And,
x/2 = 5y/4 × 30/3600 _______(2)
ATQ,
(y + 6) × 50/3600 = 5y/4 × 60/3600
Or, y + 6 = 3y/2
∴ y = 12 km/h
From (1), x = 1/4 km = 250 m
So, the length of the second train = 125 m

27. A bag contains 30 balls numbered I to 30. Two balls are drawn at random. What is the probability that the balls drawn contain a number which is multiple of 4 or 6 but not a multiple of both.

(A) 1/8
(B) 1/4
(C) 1/3
(D) None of these

Answer:

Solution:
Total no. of balls = 30
Multiple of 4 = 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28.
Multiple of 6 = 6, 12, 18, 24, 30.
Multiple of both 4 and 6 = 12, 24
So, multiple of 4 or 6, but no both = 4, 6, 8, 16, 18, 20, 28, 30
Number of ways of drawing 2 balls out of 30 = 30C2 = 435
Number of ways of drawing multiple of 4 or 6 = 8C2 = 28
So, probability is = 28/435

28. A, B and C start running around a circular field having circumference 144 m at the same time from the same point. Speeds of A, B and C are 6 m/min. 8 m/min and 12 m/min. Find after how much time, they will meet again at the same point for the first time.

(A) 72 min
(B) 36 min
(C) 144 min
(D) 18 min

Answer: (C) 144 min

Solution:
Time taken by A = (144/6) = 24 min
Time taken by B = (144/8) = 18 min
Time taken by C = (144/12) = 12 min
L.C.M. of 24, 18 & 12 = 144

29. Compound interest on a certain sum at the rate of 12% per annum after 2 years is Tk. 142464. Find the simple interest on that sum at the rate of 13% per annum for 7 years.

(A) Tk. 568000
(B) Tk. 586000
(C) Tk. 588000
(D) Tk. 566000

Answer: (C) Tk. 588000

Solution:
C = P (1 + r/100)n
And C = I + P
ATQ,
142464 + P = P(1 + 12/100)2
Or, P = 142464/0.2544
∴ P = 560000
Now simple interest,
I = pnr = 560000 × 7 × 15/100 = 588000

30. If px = q, qy = r and rz = p then the value of xyz is

(A) 1
(B) – 1
(C) 0
(D) pqr

Answer: (A) 1

Solution:
Given,
rz = p
Or, (qy)z = p
Or, (px)yz = p
Or, pxyz = p
∴ xyz = 1

31. In a city, the fare of a cab consists of fixed charge plus the charge for the distance covered. For a journey of 8 km, the charge paid is Tk. 300 and for 15 km, the charge paid is Tk. 335. Determine the charge a person will have to pay for 24 km?

(A) Tk. 236
(B) Tk. 248
(C) Tk. 346
(D) Tk. 380

Answer: (D) Tk. 380

Solution:
Let,
the fixed charge = x km and
the running charges be y Tk.
Then, according to given condition,
x+8y = 300——(1)
x+15y = 335 —–(2)
From, (2) – (1)
7y = 35
∴ y = 5
So, x = 300 – 8×5 = 260
For 24 km charge have to be paid
= 260+(24×5) = 380

32. Surface area of hollow cylinder with radius ‘r’ and height ‘h’is measured by

(A) 2πr-h
(B) 2πrh
(C) 2πh
(D) πr2

Answer: (B) 2πrh

33. Rahim can do a piece of work in 20 days. Karim is 25% more efficient than Rahim. The number of days taken by Karim to do the same piece of work is

(A) 15
(B) 19
(C) 18
(D) 16

Answer: (D) 16

Solution:
Rahim’s 1 day’s work is 1/20.
Being 25% more efficient, Karim can finish 1.25/20 work in one day.
So the number of days taken by Karim is 20/1.25 = 16 days.

34. I walk a certain distance and ride back taking a total time of 37 minutes. I could walk both way 55 minutes. How long would it take me to ride both ways?

(A) 30 minutes
(B) 19 minutes
(C) 37 minutes
(D) 20 minutes

Answer: (B) 19 minutes

Solution:
Time taken in walking both ways = 55 minutes
Time taken in walking one ways=55/2=27.5 min
Time taken walking and riding back = 37 min
Time taken in riding on one way = 37 – 27.5 = 9.5 minutes
Time taken in riding both ways= 9.5×2=19 min

Sonali Bank Senior Officer FF Preli Question Solution 2019: General Knowledge

35. Commonwealth of Nations headquarter situated in?

(A) London
(B) Washington Dc
(C) Geneva
(D) None of these

Answer: (A) London

36. World’s biggest solar power plant is situated in?

(A) China
(B) UAE
(C) Saudi Arabia
(D) None of these

Answer: (A) China

37. Which country has adopted Bengali language the status of second state language?

(A) India
(B) Nepal
(C) Sierra Leone
(D) Uganda

Answer: (C) Sierra Leone

38. Money market is a market for

(a) short term fund
(b) long term fund
(c) hedge fund
(d) risk free assets

Answer: (a)short term fund

39. The value of gold determined in

(a)Rome
(b)Washington
(c)
(d)London

Answer: (d)London

40. Head office of Coca Cola company is

(a)New York
(b)Atlanta
(C)New jersey
(c)Florida

Answer: (b)Atlanta

41. The absorption of isolation, the most significant part is

(a)Carbon di Oxide
(b)Oxygen
(c)haze
(d)Ozone

Answer: (a)Carbon di Oxide

Sonali Bank Senior Officer FF Preli Question Solution 2019: Computer Technology

42. a light sensitive device that converts drawing,graphics,art & images into digital from one

(a) Keyboard
(b) Scanner
(c) printer
(d) none of these

Answer: (b)Scanner

43. Documents, movies, images & photographs are saved at

(a) application server
(b) web server
(c) file server
(d) print server

Answer: (c)file server

44. Which of this tools bar allows changing of front & their size?

(a) formatting
(b) Standard
(c) print preview
(d) none of these

Answer: (a)formatting

45. The basis unit of a worksheet into which you enter excel is called a

(a) column
(b) face
(c) table
(d) cell

Answer: (d)cell

46. The process of transferring file from a computer at the Internet in your computer is called?

(a) forwarding
(b) downloading
(c) FTP
(d) uploading

Answer: (b)downloading

47. Which of the following will not protect you from spam?

(a) spam blockers
(b) e-mail rules
(c) popup blocker
(d) filter

Answer: (c)popup blocker

48. Which software is not a file compression utility?

(a) compress
(b) 7-zip
(c) Wikipedia
(d) winzip

Answer: (c) Wikipedia

49. Superscript, subscript, strike-through are known as

(a) font face
(b) font style
(c) font former
(d) font effects

Answer: (d) font effects

50. In Internet terminology IP means

(a) Internet provider
(b) Internet Protocol
(c) Internet procedure
(d) Internet processor

Answer: (b) Internet Protocol

51. The space left between the margin and the start of a paragraph is called?

(a) spacing
(b) center
(c) indentation
(d) alignment

Answer: (c) indentation

52. The portions that shows all the choices you can while working in a window is called?

(a) menu bar
(b) options
(c) table
(d) item bar

Answer:(a) menu bar

53. Which of the following is an output device?

(a) printer
(b) monitor
(c) mouse
(d) both a & b

Answer:(d) both a & b

Sonali Bank Senior Officer FF Preli Question Solution 2019 ছাড়াও দেখুন-

ফেইসবুকে আপডেট পেতে আমাদের অফিসিয়াল পেইজ ও অফিসিয়াল গ্রুপের সাথে যুক্ত থাকুন। ইউটিউবে পড়াশুনার ভিডিও পেতে আমাদের ইউটিউব চ্যানেল সাবস্ক্রাইব করুন।

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুন-