Sonali Bank Officer FF Preli Question Solution 2019: AUST

Sonali Bank Officer FF Preli Question Solution 2019
Content Protection by DMCA.com

Sonali Bank Officer FF Preli Question Solution 2019: AUST

আজকের পোস্টে Sonali Bank Officer FF Exam 2019 এর সম্পূর্ণ সমাধান দেয়া হল। Sonali Bank Officer FF Preli Question Solution এ নির্ভুল সমাধান দেওয়ার চেষ্টা করা হয়েছে। তবুও কোন ভুল খুঁজে পেলে কমেন্ট করে জানাবেন, আমরা ঠিক করে দিব।

Sonali Bank Officer FF Exam জরুরী তথ্যাবলী:-
1. প্রশ্নপত্রে মোট ৮০টি প্রশ্ন রয়েছে এবং সর্বমোট নম্বর ১০০।
2. উত্তর শুরু করার আগে প্রশ্নের ক্রমিক সংখ্যা ঠিক আছে কি-না তা যাচাই করে নিতে হবে।
3. এর জন্য প্রতিটি পরীক্ষার্থীকে একটি OMR Sheet এবং MCQ প্রশ্নপত্র দেয়া হবে।
4. Exam শেষে MCQ প্রশ্নপত্রটি OMR Sheet এর সাথে জমা দিতে হবে।

Sonali Bank Officer FF Exam question type: MCQ
Sonali Bank Officer FF Exam date: 08 February, 2019
Sonali Bank Officer FF Exam time:3:00
Sonali Bank Officer FF Exam SET: B

Sonali Bank Officer FF Preli Question Solution 2019: English

Questions (01-04): Fill in the blank with right option

01. Someone who is____ is hopeful about the future or the success of something in particular

A. powerful
B. pessimistic
C. stagnant
D. optimistic

Answer: D. optimistic

02. While on a tour, tourists is only given a _____ time at each place of attraction

A. particular
B. limited
C. confined
D. certain

Answer: B. limited

03. I just had to _____ the orders of my employer.

A. carry away
B. carry out
C. carry through
D. carry on

Answer: B. carry out

04. Many forms of cancer can be cured if ____ early

A. Detected
B. Detecting
C. Detect
D. None of these

Answer: A. Detected

Questions (05-08): Select the word that is most closely similar in meaning to the original word

05. BARBARIAN

A. Unkind
B. Unlikeness
C. Impolite
D. Uncivilized

Answer: D. Uncivilized

06. CONCEAL

A. Reveal
B. Unfold
C. Open
D. Cover

Answer: D. Cover

07. ABSOLUTE

A. Division
B. Hair
C. Small
D. Complete

Answer: D) Complete

08. AMBITION

A. Plan
B. Proclamation
C. Desire
D. Decision

Answer: C. Desire

Questions (09-12): Read the following page and answer the questions given below it in the context of the passage.

A new atomic clock being developed for navigation satellites will perform better than previous devices. The Clock will use a new microwave cavity design to provide a compact and lightweight package and new electronic techniques to maintain long-term stability. The clock can provide precise navigation information because it is stable to one second in three million years. The differences in the time when signals from four satellites arrive at one location can be used to calculate that position to within a few yards.

09. It can be inferred from the passage that the new clock will be-

A. long-lasting
B. harmful to humans
C. Attractive looking
D. None of these

Answer: A. long-lasting

10. According to the passage signals from how many satellites will be used to calculate a position?

A. 1
B. 4
C. 3
D. 2

Answer: B. 4

11. What is the primary purpose of the passage?

A. To teach a lesson
B. To sell a product
C. To support a theory
D. To provide information

Answer: D. To provide information

12. From the passage, it can be inferred that which of the following characteristics of the clock mentioned will be most impressive?

A. Its compact size
B. Its weight
C. Its accuracy
D. All of these

Answer: D. All of these

Questions (13-16): Select the pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

13. INSULT : HUMILIATE

A. Dog : Bark
B. Shoot : Kill
C. Injury : Pungent
D. Abuse : happy

Answer: B. Shoot : Kill

ব্যাখ্যা: Insult causes to humiliation same as Shoot causes to kill.

14. ARENA : CONFLICT

A. Mirage: Reality
B. Asylum: Pursuit
C. Utopia: Place
D. Forum : Discussion

Answer: D. Forum : Discussion

ব্যাখ্যা: Conflict is happened in arena same as Discussion is done in Forum.

15. FANS : BLEACHERS

A. Team: Goalposts
B. Conductor : Podium
C. Audience : Seats
D. Referee : Decision

Answer: C. Audience : Seats

ব্যাখ্যা: Fans are seated in bleachers (roofless seats that cost less) Audience occupy seats.

16. LAWN : GRASS

A. Pelt: Fur
B. Rice Farm
C. Skin : Gout
D. Wool : Sheep

Answer: A. Pelt : Fur

ব্যাখ্যা: Second grows on the first.

Sonali Bank Officer FF Preli Question Solution 2019: Bangla

Questions (17-32): Choose the correct answer

17. বকলম’ শব্দটি বাংলা ভাষায় এসেছে –

A. বর্মি ভাষা থেকে
B. আরবি ভাষা থেকে
C. হিন্দি ভাষা থেকে
D. ফারসি ভাষা থেকে

Answer: B. আরবি ভাষা থেকে

ব্যাখ্যা: ব হচ্ছে ফারসি উপসর্গ। কলম শব্দ এসেছে আরবি ক্বলম থেকে।(উচ্চতর স্বনির্ভর ভাষা-শিক্ষা- ড. হায়াৎ মামুদ)।

18. সূর্য দীঘল বাড়ি’ কোন ধরনের রচনা?

A. নাটক
B. রম্য রচনা
C. উপন্যাস
D. কাব্যগ্রন্থ

Answer: C. উপন্যাস

ব্যাখ্যা: সূর্য দীঘল বাড়ী ১৯৭৯ সালে মুক্তিপ্রাপ্ত একটি বাংলাদেশী চলচ্চিত্র।ছায়াছবিটি যৌথভাবে পরিচালনা করেছেন মসিহউদ্দিন শাকের ও শেখ নিয়ামত আলী। বিশিষ্ঠ গ্রন্থকার আবু ইসহাক এর ১৯৫৫ সালে প্রকাশিত কালজয়ী (উপন্যাস) সূর্য দীঘল বাড়ী অবলম্বনে ছবিটি নির্মাণ করা হয়।

19. উষ্ণ শব্দের যুক্তাক্ষরটি কোন কোন বর্ণের সমন্বয়ে গঠিত?

A. ষ+ণ
B. ষ+ন
C. ষ+ঞ
D. ষ+ঙ

Answer: A. ষ+ণ

20. যোগরূঢ় শব্দের উদাহরণ কোনটি?

A. পাঞ্জাবি
B. পঙ্কজ
C.হাতি
D. জলজ

Answer: B. পঙ্কজ

ব্যাখ্যা: যোগরূঢ় শব্দ: সমাস নিষ্পন্ন যে সব শব্দের ব্যুৎপত্তিগত অর্থ আর ব্যবহারিক অর্থ আলাদা হয়, তাদেরকে যোগরূঢ় শব্দ বলে। যেমন-

মূল শব্দ শব্দ গঠনব্যবহারিক অর্থ
পঙ্কজপঙ্কে জন্মে যা পদ্মফুল
রাজপুতরাজার পুত্রএকটি জাতি বিশেষ
(ভারতের একটি জাতি)
মহাযাত্রা মহাসমারোহে যাত্রা মৃত্যু
জলধি জল ধারণ করে যা/ এমন সাগর

21. মহিমা শব্দের প্রকৃতি ও প্রত্যয় কোনটি ?

A. মহি + মা
B. মহা + ইমা।
C. মহিম + আ
D. মহৎ + ইমন

Answer: D. মহৎ + ইমন

22. সাহচর্য শব্দের শুদ্ধ গঠন কোনটি?

A. সাহ + চর + য
B. সাহ + চর+য
C. সাহচর + য
D. কোনটিই নয়

Answer: D. কোনটিই নয়

ব্যাখ্যা: সংস্কৃত তদ্ধিত প্রত্যয় ‘য’- যুক্ত হলে প্রাতিপদিকের অন্তে স্থিত অ, আ, ই এবং ঈ-এর লোপ হয়। যথা– সম্+য =সাম্য, কবি+য =কাব্য (ই-কার লোপ পেয়েছে), মধুর +য =মাধুর্য, প্রাচী+য=প্রাচ্য। তেমনি সহচর+য= সাহচর্য, এখানে আ, ই, নেই, তাই লোপ পায়নি, কিন্তু বৃদ্ধির নিয়মে আ-কার এসে সাহচর্য হয়েছে।

23. ণত্ব ও ষত্ব বিধান ব্যাকরণের কোন অংশে আলােচিত হয় ?

A. ধ্বনিতত্ত্ব
B. শব্দতত্ত্ব
C. বাক‌্যতত্ত্ব
D. অর্থতত্ত্ব

Answer: A. ধ্বনিতত্ত্ব

ব্যাখ্যা: ধ্বনিতত্ত্ব (Phonology):(ধ্বনি সম্পর্কিত বিষয়াদি এখানে আলোচিত হয়।) ধ্বনির উচ্চারণবিধি, ধ্বনি পরিবর্তন, সন্ধি/ধ্বনিসংযোগ (সন্ধি ধ্বনির মিলন। তাই এটি ধ্বনিতত্ত্বে আলোচিত হয়।), ণত্ব ও ষত্ব বিধান।

24. “চির অশান্তি” বাগধারাটি কোন অর্থে যথােপযুক্ত?

A. ভরাডুবি
B. রাবনের চিতা
C. তামার বিষ
D. আকাশ ভেঙ্গে পড়া

Answer: B. রাবনের চিতা

25. “গীত গোবিন্দ”– এর রচয়িতা কে?

A. কৃত্তিবাস
B. কাশীরাম দাস
C.জয়দেব
D. দ্বিজ বংশী দাস

Answer: C.জয়দেব

ব্যাখ্যা: গীতগোবিন্দ গৌড়ের রাজা লক্ষ্মণ সেনের সভাকবি জয়দেব কর্তৃক সংস্কৃত ভাষায় রচিত একটি কাব্য; এর রচনাকাল ১২ শতক।

26. নিচের কোন বানানটি শুদ্ধ?

A. সরস্বতী
B. স্বরস্বতী
C. সরস্বতি
D. শরস্বতী

Answer: A. সরস্বতী

27. নিচের কোন বানানটি শুদ্ধ?

A. নৈ্িৃত
B. নৈঋত
C. নৈর্ঋত
D. নৈহৃত

Answer: C. নৈর্ঋত

28. নিচের কোন বানানটি অশুদ্ধ?

A. দুষ্প্রাপ্য
B. পরষ্পর
C. নিষ্পত্তি
D. স্নেহাস্পদ

Answer: B. পরষ্পর

ব্যাখ্যা: পরষ্পরের সঠিক বানান- পরস্পর।

29. ‘খগ’ শব্দটির অর্থ কি?

A. ঘোড়া
B. বাঘ
C. পাখি
D. কোনটিই নয়

Answer: C. পাখি

ব্যাখ্যা: আকাশে বিচরণশীল, শূন্যগামী, পাখি।

30. ‘নেই আঁকড়া’- এর সঠিক অর্থ কোনটি ?

A. দ্বন্দ
B. সখ্যতা
C. রগচটা
D. একগুঁয়ে

Answer: D. একগুঁয়ে

31. অধর পল্লব কোন সমাসের উদাহরণ।

A. তৎপুরুষ
B. বহুব্রীহি
C. কর্মধারয়
D. দ্বন্দ্ব

Answer: C. কর্মধারয়

ব্যাখ্যা: অধর পল্লব কোন সমাসের উদাহরণ।

32. চর্যাপদ কোন ছন্দে লেখা?

A. অক্ষরবৃত
B. মাত্রাবৃত্ত
C. স্বরবৃত্ত
D. অমিত্রাক্ষর ছন্দ

Answer: B. মাত্রাবৃত্ত

ব্যাখ্যা: মাত্রাবৃত্ত ছন্দ (কলাবৃত্ত বা ধ্বনিপ্রধান ছন্দ) বাংলা সাহিত্যে প্রচলিত প্রধান তিনটি ছন্দের একটি। অন্য দুটি হলো স্বরবৃত্ত ছন্দ এবং অক্ষরবৃত্ত ছন্দ। মাত্রাবৃত্ত ছন্দে লেখা কবিতাগুলোর মূলপর্ব ৪, ৫, ৬, ৭ মাত্রার হতে পারে। প্রাচীনতম এ বাংলা ছন্দকে রবীন্দ্রনাথ নাম দিয়েছেন ‘সংস্কৃতভাঙা’। মোহিতলাল মজুমদার ডেকেছেন ‘সাধুভাষার পর্বভূমক’ বলে’। প্রবোধচন্দ্র সেন দিয়েছেন অনেক নাম– ‘কলাবৃত্ত’, ‘সরলকলামাত্রিক’ ও ‘মাত্রাবৃত্ত’। পরবর্তীতে ‘মাত্রাবৃত্ত’ নামটিই ব্যবহৃত হয় বেশি।

Sonali Bank Officer FF Preli Question Solution 2019: Mathematics

Questions (33-56): Read the following questions carefully and choose the right answer.

33. The length of a rectangle is 20% more than its breadth. Find the ratio of the area of the rectangle to that of the square whose side is equal to the breadth of the rectangle.

A. 8:9
B. 3:2
C. 6:5
D. 2:1

Answer: C. 6:5

সমাধান:
Let, the breadth of the rectangle be x
∴ According to question,
Length = 1.20x
∴ Area of rectangle = 1.20x × x = 1.20x2
Area of square = x × x = x2
∴ Required ratio = 1.20x2/x2
=12/10= 6/5

34. A tank has two leakages. The first leakage alone can empty the tank in 9 minutes and the second alone would have done it in 6 minutes. If water leaks out at a constant rate, how long does it take both the leakage together to empty the tank?

A. 3.6 min
B. 3.1 min
C. 3.5 min
D. 4.0 min

Answer: A. 3.6 min

সমাধান:
1st case,
In 1 min tank is emptied 1/9 part
2nd case,
In 1 min tank is emptied 1/6 part
So, together in 1 min, they empties = (1/9 + 1/6) = 5/18 part
So, both take time = 18/5 min = 3.6 min.

35. Worker P is 50% as efficient as worker Q. Worker R does half of the work done by P and Q together. If R alone does the work in 40 days, then P, Q and R together can do the work in

A. 20 1/3 days
B. 25 days
C. 15 days
D. 13 1/3 days

Answer: D. 13 1/3 days

সমাধান:
C is doing 100% work alone in 40 days; doesn’t it means that in one day he is doing 2.5% work.
C is doing half the work done by A & B together; doesn’t it means that A + B together do 2.5%×2 = 5% work (Double of C’s one day work)
So (A + B + C)’s one day work is 5% + 2.5 % = 7.5 %
Doesn’t it means that together A, B & C do 7.5 % work in 1 day.
It means that they will do 100% work in 100%/ 7.5% = 1000/75 = 40/3 = 13 1/3 days

36. The sum of the circumference of a circle and the perimeter of a rectangle is 130 cm. The area of the rectangle is 104cm2 and the length of the rectangle is 13 cm. What is the area of the circle?

A. 516 cm2
B. 616 cm2
C. 816 cm2
D. 216 cm2

Answer: B. 616 cm2

সমাধান:
Length of rectangle = L = 13 cm
breadth = B = 104/13 = 8 cm
Perimeter = 2(13+8) = 42
ATQ,
2πr + 42 = 130
Or, 2πr = 88
∴ r = 14
Area of circle = πr2 =(22/7)×142 = 616

37. A box is made in the form of a cube. If a second cubical box has inside dimensions three times those of the first box, how many times as much does the second box contain?

A. 27
B. 12
C. 9
D. 6

Answer: A. 27

সমাধান:
If the second box has each dimension three times that of the first box, then its volume is 3 × 3 × 3 = 27 times as great.

38. If 2 kg of metal, of which 1/3 is zinc and the rest is copper, be mixed with 3 kg of metal, of which 1/4 is zinc and the rest is copper, then what will be the ratio of zinc to copper in the mixture?

A. 17:43
B. 13:42
C. 19:43
D. 15:42

Answer: A. 17:43

সমাধান:
Quantity of zinc in the mixture = 2(1/3) +3(1/4) = 17/12
Quantity of copper in the metal = 3 + 2 – 17/12 = 43/12
So ratio = 17/12 : 43/12 = 17 : 43

39. One filling pipe P is three times faster than another filling pipe Q, if P can fill tank in 24 hours, then what is the time taken to completely fill the tank if both the pipes are opened together?

A. 12 hours
B. 16 hours
C. 18 hours
D. 14 hours

Answer: C. 18 hours

সমাধান:
Time taken by P = 24 hours
Time taken by Q = 24×3 = 72 hours
Required time taken = (24×72)/(24+72) = 18 hours

40. A box contains 4 tennis ball, 6 season and 8 dues balls. 3 balls are randomly drawn from the box. What is the probability that the balls are different?

A. 2/17
B. 4/17
C. 4/11
D. 3/13

Answer: B. 4/17

সমাধান:
Let’s, assume that all balls are unique.
There are a total of 18 balls.
Total ways = 3 balls can be chosen in 18C3 ways
= 18!/(3!×15!) = (18×17×16)/(3×2×1) = 816
Favorable ways = 1 tennis ball, 1 season ball, and 1 dues Ball = 4 × 6 × 8 = 192
Probability = 192/816 = 4/17

41. On dividing an individual number by 342, we get 47 as remainder. If the same number is divided by 18, what will be the remainder?

A. 19
B. 15
C. 13
D. 11

Answer: D. 11

সমাধান:
Consider the number be 342 + 47 = 389.
Therefore 389 divided by 18 leave remainder 11

42. Rahim and Karim donated Tk. 100 each in charity. Karim gives each Tk. 1 more than Rahim and Rahim distributes money to 5 more people than Karim. How many people are there in this charity?

A. 45
B. 72
C. 90
D. 60

Answer: A. 45

সমাধান:
Let, Karim gives x taka each.
Rahim gives = x+1 taka each
ATQ,
100/x – 100/(x+1) = 5
Or, x2 + x -20 = 0
Or, (x-4)(x+5) = 0
Taken, x = 4
Karim gives to = 100/4 = 25 people
Rahim gives to = 100/5 = 20 people
Total people = 20+25 = 45 people

43. A square is inscribed in a circle of diameter 2a and another square is circumscribing circle. The difference between the areas of outer and inner squares is

A. a2
B. 2a2
C. 3a2
D. 4a2

Answer: B. 2a2

সমাধান:
Area or outer square = 2a x 2a = 4a2
In△BAD
(BD)2=(AD)2+(AB)2
⇒ (2a)2=x2+x2
⇒ 4a2=2x2
⇒ 2a2=x2
∴ x=√2a.
Area of inner square =√2a x √2a=2a2
Difference between the areas of the outer and inner square =4a2−2a2=2a2

44. The income of ‘A’ is 20% higher than that of ‘B’. The income of ‘B’ is 25% less than of ‘C’. What percent less is A’s income from C’s income?

A. 7%
B. 8%
C. 9%
D. 10%

Answer: D. 10%

সমাধান:
Let,
C = 100
So, B = 100-25 = 75
And,
A = 75 + 75 X 20/100 = 75+15 = 90
Percentage less of A’s income from C
= {(100-90)/100}X100 = 10%

45. (2√27 -√75 + √12) is equal to

A. 4√3
B. √3
C. 3√3
D. 2√3

Answer: C. 3√3

সমাধান:
(2√27 -√75 + √12)
=(6√3 – 5√3 + 2√3)
=3√3

46. There are n students in a school. If r% among the students are 12 years or younger, which of the following expressions represents the number of students who are older than 12?

A. n(1-r )
B. n(100-r)/100
C. n(1- r)/100
D. 100(1-r)n

Answer: B. n(100-r)/100

47. 125 gallons of a mixture contains 20% water. What amount of additional water should be added such that water content be raised to 25%?

A. 15/2 gallons
B. 13/2 gallons
C. 9/2 gallons
D. 8 ⅓ gallons

Answer: D. 8 ⅓ gallons

সমাধান:
In the original 125 gallons of mixture, 20% is water, thus 80% is wine. Hence, no. of gallons of others:
125 X 80% = 100 gallons
In the new mixture, water makes up 25%, thus 75% is others. As no. of gallons of others is unchanged, 100 gallons = 75% the new mixture volume.
The total volume of the new mixture is : 100 / 75% = 100/ 0.75 = 133.3 gallons.
No. of gallons of added water = 133.3 – 125 = 8.3 = 8 ⅓

48. The sum of squares of two numbers is 80 and the square of difference between the two number is 36. Find the product of two numbers

A. 11
B. 22
C. 33
D. 26

Answer: B. 22

সমাধান:
Two numbers x & y
ATQ,
x2 + y2 = 80
And,
(x – y)2 = 36
Or, x2 + y2 – 2xy = 36
Or, 80 – 2xy = 36
Or, 2xy = 44
∴ xy = 22
The product of two numbers is: 22

49. A student loses 1 mark for every wrong answer and scores 2 marks for every correct answer. If he answers all the 60 questions in an exam and scores 39 marks, how many of them were correct?

A. 27
B. 31
C. 33
D. 37

Answer: C. 33

সমাধান:
Let us assume that he answered x question correctly. Marks scored by him in x question = 2x
Wrong answer would be = 60 – x
Marks lost by him in 60 – x question = 60 – x
ATQ,
2x – (60 – x) = 39
Or, 3x = 99
∴ x = 33

50. There are two stations of length 162 meters and 120 meter respectively. A train takes 15 seconds to pass first station and 18 seconds to pass another station. Determine the length of the train.

A. 90 m
B. 70 m
C. 100 m
D. 95 m

Answer: A. 90 m

সমাধান:
Let length of train = L
In first case, train covers 162 + L m in 15 seconds and in second case train covers 120 + L m in 18 seconds.
Speeds are (162 + L)/18 and (120 + L)/15 respectively.
But they are equal.
So,
(162 + L)/18 = (120 + L)/15
Or, (162 + L)15 = (120 + L)18
Or, 2430 – 2160 = 3L
∴ L = 270/3 = 90 m

51. A man rows a certain distance along the stream and against the stream in 1 hour and 1.5 hours respectively. If the velocity of the current is 3 km/hr, what is the speed of the man in still water?

A. 12 km/hr
B. 15 km/hr
C. 18 km/hr
D. 13 km/hr

Answer: B. 15 km/hr

সমাধান:
Let the speed of the man in still water = x
Given that, speed of the stream = 3 kmph
Speed downstream = (x+3) kmph
Speed upstream = (x – 3) kmph
ATQ,
(x+3)×1 = (x-3)×1.5
Or, x + 3 = 1.5x – 4.5
Or, 0.5x = 7.5
∴ x = 15

52. A milkman pays Tk. 6.40 per liter of milk. He adds water and sells the mixture at Tk. 8 per liter. By doing this, he makes 37.5% profit. Find the proportion of water to milk received by the customer.

A. 1:12
B. 1:10
C. 1:15
D. 1:20

Answer: B. 1:10

সমাধান:
Let the quantity of milk purchase be x and quantity of water added be y.
Then, ratio of water to milk be y : x.
CP = 6.4x
SP = 8(x+y)
Profit per cent = 37.5%
Therefore,
8(x+y)=6.4×1.375
Or, 8x + 8y = 8.8x
Or, 8y = 0.8x
∴ y/x= 0.8/8 = 1:10

53. A leading library charges c cents for the first week that a book is loaned and f cents for each day over one week. What is the cost for taking out a book for d days, where d is greater than 7.

A. c + fd
B. cd
C. c + f(d-7)
D. cd + f

Answer: C. c + f(d-7)

54. Find the compound interest at the rate of 10% per annum for four years on the principal which in four years at the rate of 4% per annum gives Tk. 1600 as simple interest.

A. Tk. 4641
B. Tk. 4732
C. Tk. 4321
D. Tk. 4899

Answer: A. Tk. 4641

সমাধান:
P = I/nr = 1600/(4/100 x 4) = 10000
C= P(1+r)n = 10000(1+10/100)4 = 14641
Interest = 14641 – 10000 = 4641

55. A wheel rotates 10 times per minutes and movies 20 m during each rotation. How many meter does the wheel move in 1 hour?

A. 10000
B. 20000
C. 18000
D. 12000

Answer: D. 12000

সমাধান:
Number of times wheel moves in 1 hour = 10 X 60 = 600
:. Distance moves = (600 X 20) = 12000 m

56. An amount of Tk. 366 is to be divided among P, Q and R in such a manner that Q gets two-third as much as P and R together, and P may get half as much as Q and R together. What is the share of P?

A. 130
B. 122
C. 173
D. 146

Answer: B. 122

সমাধান:
Given,
Q = 2/3(P+R)
Or, 3Q = 2P +2R
Again,
P = (Q+R)/2
Or, 2P = Q+R
Now,
P+Q+R = 366
Or, P+2P = 366
Or, 3P = 366
∴ P = 122

Sonali Bank Officer FF Preli Question Solution 2019: Basic Computer

Questions (57-80): Study the following questions carefully and answer the questions given below:

57. Information on a computer is stored as what?

A. analog data
B. digital data
C. modem data
D. None of these

Answer: B. digital data

58. Graphical pictures that represent an object like file, folders etc. are:

A. Icons
B. Desktop
C. Taskbar
D. Windows

Answer: A. Icons

59. Computer Virus is a___________.

A. Hardware
B. Freeware
C. Bacteria
D. Software

Answer: D. Software

60. Verification of a login name and password is known as

A. authentication
B. Configuration
C. Accessibility
D. Logging in

Answer: A. authentication

61. When cutting and pasting, cutting section is temporarily stored in

A. Dashboard
B. Hard drive
C. Diskette
D. Clipboard

Answer: D. Clipboard

62. The set of instructions that tells the computer what to do is

A. Softcopy
B. Software
C. Hardware
D. Hardcopy

Answer: B. Software

63. Which one of this also known as read/write memory

A. RAM
B. ROM
C. DVD
D. Hard Disk

Answer: A. RAM

ব্যাখ্যা: It is also called as read write memory or the main memory or the primary memory.

64. In a PowerPoint presentation animation can be repeated how many times?

A. 2 to 5
B. 2 to 10
C. 1 to 5
D. 1 to 20

Answer: B. 2 to 10

65. Which key combination is used to insert a Page Break in MS Word?

A. Shift+Enter
B. Alt+Enter
C. Space+ Enter
D. Ctrl+Enter

Answer: D. Ctrl+Enter

66. A computer on internet is identified by:

A. IP address
B. e-mail address
C. street address
D. None of these

Answer: A. IP address

67. The basic unit or a worksheet into which you enter data in Excel is called a

A. column
B. box
C. cell
D. table

Answer: C. cell

68. Operating system is the most common type of ______ software.

A. Application
B. System
C. Communication
D. None of these

Answer: B. System

Sonali Bank Officer FF Preli Question Solution 2019: General Knowledge

69. World Trade Organization came into existence in _______.

A. 1992
B. 1993
C. 1994
D. 1995

Answer: D. 1995

ব্যাখ্যা:বিশ্ব বাণিজ্য সংস্থা (ইংরেজি World Trade Organization ওয়ার্ল্ড ট্রেড অর্গানাইজেশন) একটি আন্তর্জাতিক সংস্থা, যা বিশ্বের বাণিজ্য সংক্রান্ত নীতি প্রবর্তন এবং সদস্য রাষ্ট্র বা পক্ষ সমূহের মধ্যকার মতপার্থক্য দূর করতে সাহায্য করে থাকে। বিশ্ব বাণিজ্য সংস্থার সদর দপ্তর সুইজারল্যান্ডের জেনেভা শহরে অবস্থিত। বিশ্ব বাণিজ্য সংস্থা ১৯৯৫ সালে প্রতিষ্ঠিত হয়।

70. Mount Etna is a famous volcano located in _______.

A. Argentina
B. Italy
C. Mexico
D. Philippines

Answer: B. Italy

71. Which of the county is known as the Sugar Bowl of the World?

A. Brazil
B. Mexico
C. Cuba
D. Algeria

Answer: A. Brazil

72. Which of following city in the world known as ‘Big Apple’?

A. New York
B. Sweden
C. Canada
D. Uganda

Answer: A. New York

73. Head office of international court of Justice (II) is located in ______.

A. New York, USA
B. Tokyo, Japan
C. Hague, Netherlands.
D. None of these

Answer: C. Hague, Netherlands.

74. Which of the following countries leads in the production of gold?

A. China
B. Bhutan
C. Tibet
D. None of these

Answer: A. China

75. What is the total length of World’s longest Hong Kong Zhuhai bridge?

A. 75 km
B. 65 km
C. 50 km
D. 55 km

Answer: D. 55 km

76. Which of the following country has recently topped the E-Government Development Survey 2018?

A. Sweden
B. Australia
C. Denmark
D. United States

Answer: C. Denmark

77. Profits of a firm that are distributed or given out to its investors are called

A. Dividends
B. Equity
C. Bands
D. None of these

Answer: A. Dividends

78. The device used for measuring altitudes is

A. Audiometer
B. Ammeter
C. Altimeter
D. Galvanometer

Answer: C. Altimeter

79. Which of the following is called Blue Planet?

A. Saturn
B. Mars
C. Jupiter
D. Earth

Answer: D. Earth

80. Point of sale (POS) machine is widely used by the

A. Tellers
B. Merchants
C. Government
D. Central bank

Answer: B. Merchants

Sonali Bank Officer FF Preli Question Solution 2019 ছাড়া আরোও পড়ুন-

ফেইসবুকে আপডেট পেতে আমাদের অফিসিয়াল পেইজ ও অফিসিয়াল গ্রুপের সাথে যুক্ত থাকুন। ইউটিউবে পড়াশুনার ভিডিও পেতে আমাদের ইউটিউব চ্যানেল সাবস্ক্রাইব করুন।

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুন—