Sonali Bank Officer Cash FF Preli Question Solution 2019: AUST

Content Protection by DMCA.com

Sonali Bank Officer Cash FF Preli Question Solution 2019: AUST

আজকের পোস্টে Sonali Bank Officer Cash FF Exam 2019 এর সম্পূর্ণ সমাধান দেয়া হল। Sonali Bank Officer Cash FF Preli Question Solution এ নির্ভুল সমাধান দেওয়ার চেষ্টা করা হয়েছে। তবুও কোন ভুল খুঁজে পেলে কমেন্ট করে জানাবেন, আমরা ঠিক করে দিব।

Sonali Bank Officer Cash FF Exam question type: MCQ
Sonali Bank Officer Cash FF Exam date: 22/02/2019
Sonali Bank Officer Cash FF Exam time:3:00 – 4:00 pm
Sonali Bank Officer Cash FF Exam SET: B

মুক্তিযোদ্ধা কোটায় অফিসার (ক্যাশ) পদে জনবল নিয়োগের জন্য MCQ পরীক্ষার জরুরী তথ্যাবলীঃ
1. এ প্রশ্নপত্রে মোট ৮০টি প্রশ্ন রয়েছে এবং সর্বমোট নম্বর ১০০।
2. উত্তর শুরু করার আগে প্রশ্নের ক্রমিক সংখ্যা ঠিক আছে কি-না তা যাচাই করে নিতে হবে।
3. প্রতিটি পরীক্ষার্থীকে একটি OMR Sheet এবং MCQ প্রশ্নপত্র দেয়া হবে।
4. পরীক্ষা শেষে MCQ প্রশ্নপত্রটি OMR Sheet এর সাথে জমা দিতে হবে।

Sonali Bank Officer Cash FF Preli Question Solution 2019: English 

Questions (01-04): Select the word that is most closely similar in meaning to the original word.

01. STALEMATE

(A) Degeneration
(B) Deadlock
(C) Exhaustion
(D) Settlement

Answer: (B) Deadlock

ব্যাখ্যা: stalemate -অচল অবস্থা; এর সমার্থক শব্দ বা Synonym হলো Deadlock.

02. PERPETUAL

(A) Never ending
(D) Perfect
(C) Confused
(D) Seasonal

Answer: (A) Never ending

ব্যাখ্যা: Perpetual -চিরস্থায়ী, অবিরাম, প্রায়শঃ; এর সমার্থক শব্দ বা Synonym হলো Never ending শেষহীন; অফুরন্ত; অনন্ত; অশেষ।

03. ZEALOUS

(A) Ardent
(B) Jealous
(C) Jealous
(D) Impatient

Answer: (A) Ardent

ব্যাখ্যা: Zealous -অত্যন্ত আগ্রহশীল; এর সমার্থক শব্দ বা Synonym হলো Ardent -উৎসাহী।

04. UNBEARABLE

(A) Tolerable
(B) Acceptable
(C) Undefeated
(D) Unpleasant

Answer: (D) Unpleasant

ব্যাখ্যা: Unbearable -অসহ্য; এর সমার্থক শব্দ বা Synonym হলো unpleasant -অপ্রীতিকর; সদ্ভাবহীন।

Questions (05-08): Find the correctly spelt word

05.
(A) Omineous
(B) Ommineous
(C) Omerous
(D) Ominous

Answer: (D) Ominous

06.
(A) Acquariam
(B) Aquarium
(C) Acquerium
(D) Aquarim

Answer: (B) Aquarium

07.
(A) Amatuer
(B) Amature
(C) Amateur
(D) Ameteur

Answer: (C) Amateur

08.
(A) Adulation
(B) Adlation
(C) Aduletion
(D) Addulation

Answer: (A) Adulation

Questions (09-12): Each sentence has four parts, marked (A), (B), (C) and (D). Identify the incorrect part of the sentence

09. Canals are (A) artificial waterways, often constructed (B) either to transport heavy loads or to (C) delivering water (D) to cities and farms.

(A) artificial
(B) either
(C) delivering
(D) to cities

Answer: (C) delivering

ব্যাখ্যা: deliver হবে।

10. (A) The pineapple, a fruit (B) grow in tropical climates (C) throughout the world, (D) is native to parts of South America.

(A) The
(B) grow
(C) throughout
(D) is

Answer: (B) grow

ব্যাখ্যা: growing হবে।

11. A large (A) number of automobile (B) part are now (C) made of plastic (D) instead of steel.

(A) number
(B) part
(C) made
(D) instead

Answer: (B) part

ব্যাখ্যা: number of এরপরে plural number বসবে। তাই parts হবে।

12. Although a kangaroo (A) normally uses (B) its large feet and strong legs (C) for hopping, (D) but it can also swim.

(A) normally
(B) its large feet
(C) for hopping
(D) but it can

Answer: (D) but it can

ব্যাখ্যা: it can হবে। Although থাকার জন্য but ব্যবহার করার প্রয়োজন নাই।

Questions (13-16): Fill in the blank with right option.

13. Many modern medicines are derived _____ plants and animals.

(A) from
(B) on
(C) for
(D) in

Answer: (A) from

14. It’s not easy to change people’s _______toward a certain problem.

(A) idea
(B) opinion
(C) attitude
(D) thinking

Answer: (C) attitude

15. AIDS is not a disease that can be ______ through the air or by insects.

(A) circulated
(B) transferred
(C) transmitted
(D) disseminated

 

Answer: (C) transmitted

16. I shall ring you up as soon as ________.

(A) I will arrive
(B) I arrive
(C) I shall arrive
(D) I shall be arriving

Answer: (B) I arrive

Sonali Bank Officer Cash FF Preli Question Solution 2019: Bangla

Sonali Bank Officer Cash FF Exam Solution: Question (17-32): Choose the correct answer

17. লিপিমালা রচনা কে করেছেন?

(A) কাশীরাম দাস
(B) দ্বিজরাম দেব
(C) রাম রাম বসু
(D) মুক্তরাম সেন

Answer: (C) রাম রাম বসু

ব্যাখ্যা: রামরাম বসু (১৭৫৭–১৮১৩) বাংলা গদ্যসাহিত্যের আদি লেখকদের একজন। তাঁর রচিত রাজা প্রতাপাদিত্য চরিত বাঙালির লেখা প্রথম বাংলা মৌলিক গদ্যগ্রন্থ ও ছাপাখানায় মুদ্রিত প্রথম বই। বইটি ১৮০১ সালের জুলাই মাসে শ্রীরামপুর মিশন প্রেস থেকে প্রকাশিত হয়।তিনি “লিপিমালা” নামে একটি গ্রন্থ রচনা করেছিলেন যা ১৮০২ সনে শ্রীরামপুর থেকে প্রকাশিত হয়।

18. হ্ম এই যুক্তবর্ণটি কোন বর্ণের সমন্বয়ে গঠিত?

(A) হ+ম
(B) ক+ষ+ম
(C) ক+ষ
(D) খ+ম

Answer: (A) হ+ম

19. কোনটি রুঢ়ি শব্দ?

(A) জলধি
(B) মধুর
(C) কর্তব্য
(D) প্রবীণ

Answer: (D) প্রবীণ

ব্যাখ্যা: প্রত্যয় বা উপসর্গ যোগে গঠিত যে সব শব্দের ব্যুৎপত্তিগত অর্থ ও ব্যবহারিক অর্থ আলাদা হয়, তাদেরকে রূঢ় বা রূঢ়ি শব্দ বলে। যেমনঃ-
মূল শব্দ শব্দ গঠন ব্যুৎপত্তিগত অর্থ ব্যবহারিক/ মূল অর্থ
হস্তী=হস্ত+ইন,(হাত আছে যার) একটি বিশেষ প্রাণী, হাতি
গবেষণা=গো+এষণা (গরু খোঁজা) ব্যাপক অধ্যয়ন ও পর্যালোচনা
বাঁশি=বাঁশ+ইন,(বাঁশ দিয়ে তৈরি) বাঁশের তৈরি বিশেষ বাদ্যযন্ত্র
তৈল=তিল+ষ্ণ্য, (তিল থেকে তৈরি স্নেহ পদার্থ) উদ্ভিদ থেকে তৈরি যে কোন স্নেহ পদার্থ
প্রবীণ=প্র+বীণা (প্রকৃষ্টরূপে বীণা বাজায় যিনি) অভিজ্ঞ বয়স্ক ব্যক্তি
সন্দেশ=সম+দেশ (সংবাদ) মিষ্টান্ন বিশেষ।

20. জাগরিত শব্দের প্রকৃতি ও প্রত্যয় কোনটি?

(A) √জাগৃ+অ
(B) √জাগ+রিত
(C) √জাগৃ+ইত
(D) কোনটিই নয়

Answer: (C) জাগৃ+ইত

21. দৈনিক শব্দের সঠিক সন্ধি-বিচ্ছেদ কোনটি?

(A) দৈ+এক
(B) দৈ+নিক
(C) দিন+এক
(D) দৈঃ+নিক

Answer: (C) দিন+এক

22. ক্রিয়ার কাল ও পুরুষ ব্যাকরণের কোন অংশে আলোচিত হয়?

(A) ধ্বনিতত্ত্বে
(B) রূপতত্ত্বে
(C) বাক্যতত্ত্ব
(D) অর্থতত্ত্বে

Answer: (B) রূপতত্ত্বে

ব্যাখ্যা: ধ্বনিতত্ত্বের আলোচ্য বিষয়: ধ্বনি, এর উচ্চারণ-রীতি, উচ্চারণের স্থান, ধ্বনি পরিবর্তন, সন্ধি, ণত্ব ও ষত্ব বিধান ইত্যাদি।
রূপতত্ত্বের আলোচ্য বিষয়: শব্দ, শব্দের গঠন, বচন, লিঙ্গ, কারক, পুরুষ, উপসর্গ, প্রত্যয়, বিভক্তি, সমাস, ক্রিয়া, প্রকরণ ইত্যাদি।
বাক্যতত্ত্বের আলোচ্য বিষয়: বাক্যের সঠিক গঠন, পদক্রম, পদের স্থান, পদ পরিবর্তন, বাগধারা, বাক্য সংযোজন, বাক্য সংকোচন, প্রবাদ প্রবচন, বিরাম চিহ্ন ইত্যাদি।
অর্থতত্ত্বের আলোচ্য বিষয়: শব্দের অর্থ বিচার, বাক্যের অর্থ বিচার, অর্থের বিভিন্ন প্রকারভেদ, যেমন- মুখ্যার্থ, গৌণার্থ, বিপরীতার্থ ইত্যাদি।

23. কুল কাঠের আগুন বাগধারাটির সঠিক অর্থ কী?

(A) তীব্র জ্বালা
(B) কাঠের পুতুল
(C) কুপমণ্ডুক
(D) এলাহী কাণ্ড

Answer: (A) তীব্র জ্বালা

24. নিচের কোন বানানটি শুদ্ধ?

(A) চানক্য
(B) চাণক্য
(C) চানোক্য
(D) চাণোক্য

Answer: (B) চাণক্য

25. রোহিণী কোন সাহিত্যকর্মের চরিত্র?

(A) গোরা
(B) যোগাযোগ
(C) দত্তা
(D) কৃষ্ণকান্তের উইল

Answer: (D) কৃষ্ণকান্তের উইল

ব্যাখ্যা: কৃষ্ণকান্তের উইল বাংলা সাহিত্যের প্রাণপুরুষ বঙ্কিমচন্দ্র চট্টোপাধ্যায় রচিত একটি বাংলা উপন্যাস। উপন্যাসটি ১৮৭৮ সালে প্রথম প্রকাশিত হয়। রোহিনী, ভ্রমর এবং গোবিন্দলালের ত্রিভুজ প্রেমের কাহিনী বর্নিত হয়েছে কৃষ্ণকান্তের উইল উপন্যাসে। সামাজিক উপন্যাস। ১৮৮২ ও ১৮৮৪ সালে বঙ্গদর্শন পত্রিকার বিভিন্ন সংখ্যায় প্রকাশিত হয়। বঙ্কিমচন্দ্রের জীবিতকালে চারটি সংস্করণ প্রকাশিত হয়, যার মধ্যে সর্বশেষ সংস্করণ ১৮৯২ সালে মুদ্রিত।

26. নিচের কোন বানানটি শুদ্ধ?

(A) অনুসূয়া
(B) অণুসূয়া
(C) অনসূয়া
(D) অনূসূয়া

Answer: (C) অনসূয়া

27. নিচের কোন বানানটি অশুদ্ধ?

(A) সুকেশী
(B) সুকেশীনী
(C) সুকেশা
(D) সুকেশিনী

Answer: (B) সুকেশীনী

28. তণ্ডুল শব্দটির অর্থ কী?

(A) রুটি
(B) আটা
(C) চুলা
(D) চাল

Answer: (D) চাল

29. ধ্বনিবাচক দ্বিরুক্ত শব্দ কোনটি?

(A) কড়কড়
(B) মরমর
(C) নরনর
(D) দরদর

Answer: (A) কড়কড়

ব্যাখ্যা: দ্বিরুক্ত শব্দকে ভাঙলে পাওয়া যায় ‘দ্বি+উক্ত’। অর্থাৎ, যা দুইবার বলা হয়েছে। বাংলা ভাষায় অনেক শব্দ বা পদ দুইবার ব্যবহৃত হয়ে অন্য একটি বিশেষ অর্থ প্রকাশ করে। কোন শব্দ বা পদ পরপর দুইবার ব্যবহৃত হয়ে কোন বিশেষ অর্থ প্রকাশ করলে তাকে দ্বিরুক্ত শব্দ বলে। যেমন- ‘আমার জ্বর জ্বর লাগছে।’ এখানে ‘জ্বর জ্বর’ দ্বিরুক্ত শব্দটি ঠিক ‘জ্বর’ অর্থ প্রকাশ করছে না। জ্বরের ভাব প্রকাশ করছে। দ্বিরুক্ত শব্দ ৩ প্রকার- শব্দের দ্বিরুক্তি, পদের দ্বিরুক্তি ও অনুকার দ্বিরুক্তি।

30. কোনটি তৎসম শব্দ?

(A) আনারস
(B) চেয়ার
(C) হস্ত
(D) টেবিল

Answer: (C) হস্ত

31. যে যে পদে সমাস হয় তাদের প্রত্যেকটিকে কি পদ বলে?

(A) সম্বন্ধ পদ
(B) পূর্ব পদ
(C) উত্তর পদ
(D) সমস্যমান পদ

Answer: (D) সমস্যমান পদ

32. কোথায় থাকা হয় – এটি কোন বাচ্যের উদাহরণ?

(A) ভাববাচ্য
(B) কর্মবাচ্য
(C) কর্তৃবাচ্য
(D) কোনােটিই নয়

Answer: (A) ভাববাচ্য

Sonali Bank Officer Cash FF Preli Question Solution 2019: Mathematics

Questions (33-56): Read the following questions carefully and choose the right answer.

33. In an office, 44% of the workers prefer coffee and 72% prefer tea. If each of them prefers coffee or tea and 40 like both, the total number of workers in the office is

(A) 200
(B) 250
(C) 240
(D) 210

Answer: (B) 250

Solution:
72% + 44% = 116%
100% – 116% = 16%
So, 16% is equal to 40 people
∴ 100% is equal to 40×100/16 = 250 people.

34. 100 kg of solution A is mixed with 60 kg of solution B. If solution A has tin and Copper in the ratio 1: 4 and solution B has lead and tin in the ratio 3:2, then what is the amount of tin in the new solution

(A) 70 kg
(B) 36 kg
(C) 44 kg
(D) 56 kg

Answer: (C) 44 kg

Solution:
Quantity of tin in 100 kg of A
=(100×1/5)kg =20 kg
Quantity of tin in 60 kg of B
=(60×2/5)kg =24 kg
∴ Quantity of tin in the new alloy
= (24 + 20) kg
= 44 kg

35. The difference between the length and the breadth of a blackboard is 8 cm. If the breadth is decreased by 4 cm and the length is increased by 7 cm, the area remains the same. Find the dimensions of the blackboard?

(A) 30, 22
(B) 28, 20
(C) 34, 26
(D) 56. 48

Answer: (B) 28, 20

Solution:
Let the breadth = x cm
Then, length = (x + 8) cm
ATQ,
(x+8)x=(x+15)(x−4)
⇒x2+8x=x2+11x−60
∴ x=20
So, Breadth = 20 cm and  Length = (20+8) = 28 cm.

36. X can complete a certain work in the same time in which Y and Z together can do it. If X and Y together can finish it in 10 days and Z alone in 15 days, then Y alone can do it in?

(A) 22 days
(B) 60 days
(C) 20 days
(D) 25 days

Answer: (B) 60 days

Solution:
(X + Y)’s 1 day’s work =1/10
Z’s 1 day’s work =1/15
(X + Y + Z)’s 1 day’s work =1/10+1/15 =5/30 =1/6……..(i)
X’s 1 day’s work =(Y + Z)’s 1 day’s work……..(ii)
From (i) and (ii), we get:
2X’s 1 day’s work =1/6
⇒ X’s 1 day’s work =1/12
∴ Y’s 1 day’s work (1/10−1/12)=(6-5)/60 =1/60
So,Y alone could do the work in 60 days

37. The difference between the radii of bigger circle and smaller circle is 14 cm and the difference between their areas is 1056 cm2. Radius of the smaller circle is

(A) 7 cm
(B) 5 cm
(C) 9 cm
(D) 3 cm

Answer: (B) 5 cm

Solution:
Let, the radius of the smaller circle be r cm
Then, radius of bigger circle =(r+14) cm
Given, π(r+14)2−πr2=1056
⇒ π(r2+28r+196)−πr2=1056
⇒ πr2 +28πr+196π−πr2=1056
⇒ 28×r×22/7+196×22/7=1056
​⇒ 88r+616=1056
∴ r=5 cm

38. A jar contains a mixture of oil and water in the ratio 22:3. 50 litres of the mixture was taken out and 25 litres of water was added to it. If water was 34% in the resultant mixture, what was the initial quantity of the mixture (in litres) in the jar?

(A) 175
(B) 150
(C) 75
(D) 125

Answer: (D) 125

Solution:
Suppose, the initial quantity of mixture in the jar was x liters.
ATQ,
(3x/25 – 50×3/25 + 25)/(x-50+25) = 34/100
or, (3x+475)/25(x-25) = 17/50
or, (3x+475)/(x-25) = 17/2
or, 17x – 425 = 6x + 950
or, 11x = 1375
∴ x = 125

39. The ratio of the length to the breadth of a rectangular park is 3:2, if a man cycling along the boundary of the park at the speed of 12 Km/hr completes one round in 8 minutes, then what is the area of the park?

(A) 153600 m2
(B) 154000 m2
(C) 307400 m2
(D) None of these

Answer: (A) 153600 m2

Solution:
Perimeter of the park = 12000×8/60 = 1600 meters.
If the length of the park is 3x meters
then the breadth is 2x meters,
perimeter is 2(3x+2x) = 10x meters
and area is 3x×2x = 6x² m²
ATQ,
10x = 1600
or, x = 160
or, x² = 25600
∴ 6x² = 6×25600 = 153600 m²

40. A boat takes 19 hours to travel from A to point B and coming back to a point C midway between A and B. If the speed of the stream is 4 km/hr and the speed of the boat in still water is 14 km/hr, what is the distance between A and B?

(A) 160 km
(B) 200 km
(C) 180 km
(D) 220 km

Answer: (C) 180 km

Solution:
Speed down stream =(14+4) km/hr =18 km/hr
Speed up stream =(14−4) km/hr =10 km/hr.
Let the distance between A and B be x km.
Then,
x/18+(x/2)/10 =19
⇒ x/18+ x/20 =19
⇒ 19x/180 =19
∴ x=180 km.

41. Given that 24 carat gold is pure gold, 18 carat gold is 3/4th of pure gold and 20 carat gold is 5/6th of pure gold, the ratio of the pure gold in 18 carat gold to the pure gold in 20 carat gold is

(A) 5:8
(B) 10:9
(C) 8:5
(D) 9:10

Answer: (D) 9:10

Solution:
ATQ,
18 carat gold = 3/4 pure gold
=3/4×24 = 18
20 carat gold = 5/6 pure gold
= 5/6×24 = 20
So, Required ratio = 18:20 = 9:10

42. On reducing the entry fee by 35% in a park, the number of people coming to the park increased by 40%, then the percent increase or decrease in the income from the entry fee is

(A) 9% decrease
(B) 7% decrease
(C) 9% increase
(D) 5% decrease

Answer: (A) 9% decrease

Solution:
Let the original entry fee be ‘a’ and number of people initially coming to the park be ‘b’.
Total income = a × b = ab
Now, reducing the entry fee by 35% in a park, the number of people coming to the park increased by 40%
∴ New entry fee = a – (35% of a) = 0.65a
New number of people = b + (40% of b) = 1.4b
New total income = 0.65a × 1.4b = 0.91ab
Decrease in income = ab – 0.91ab = 0.09ab
% decrease in income =(0.09ab/ab)×100%
⇒ % decrease in income = 9%

43. Three numbers are added in pairs, the sums so obtained are 20, 27, 23. What are those three numbers?

(A) 6, 4 and 15
(B) 9, 11 and 14
(C) 8, 12 and 15
(D) 10, 4 and 17

Answer: (C) 8, 12 and 15

Solution:
Let three number be x, y, and z
ATQ, x + y = 20, y + z = 27, x + z = 23
∴ 2(x+y+z) =20+27+23
⇒ x+y+z =70/2 =35
∴ (x+y+z)-(x+y)=35-20
⇒ z=15
Again, (x+y+z)-(y+z)=35-27
⇒ x=8
and (x+y+z)-(x+z)=35-23
⇒ y=12
∴ x=8, y=12, and z=15

44. After distributing the chocolates equally among 25 kids, 8 chocolates remain. Had the number of children been 28, 22 chocolates would have been left after equally distributing. Find the total number of chocolates.

(A) 315
(B) 358
(C) 368
(D) 322

Answer: (B) 358

Solution:
Let, total no. of chocolates = 25x + 8
Then, (25x+8)-22 will be divisible by 28
=25x-14 is divisible by 28
= 28x-(3x+14) is divisible by 28
= 3x+14 is divisible by 28
x=14
So, total no. of chocolates = 25(14)+8= 358

45. If radius of a circle is increased by 30% then its area is increased by

(B) 40%
(B) 70%
(C) 50%
(D) 69%

Answer: (D) 69%

Solution:
So, Percentage change in area of the Circle is 30 + 30 +(30×30)/100 = 69%

46. An amount of Tk. 10,000 becomes Tk. 20,736 in 2 years. If the rate of interest is compounded half yearly, what is the annual rate of interest?

(A) 25%
(B) 20%
(C) 40%
(D) 30%

Answer: (C) 40%

Solution:
We know, p(1+r/n)n⨉t=C
(1+r/200)4=20736/10000
⇒ 1+r/200=12/10
⇒ r=(6/5-1)200
∴ r=1/5×200=40%

47. The difference between two positive numbers is 3 and the sum of the squares is 369. Then the sum of the numbers is

(A) 27
(B) 33
(C) 20
(D) 81

Answer: (A) 27

Solution:
Let, the numbers be x & x-3
So,
X2 + (x-3)2 = 369
Or, x2 + x2 – 6x + 9 = 369
Or, x2 -3x – 180 = 0
Solving, x = 15
Sum of the numbers are = 15 + (15-3) = 27

48. A hall, 20 m long and 15 m broad, is surrounded by a verandah of uniform width of 2.5 m. The cost of flooring the verandah at Tk. 3.50 per square meter is

(A) Tk. 500
(B) Tk. 700
(C) Tk. 600
(D) Tk. 800

Answer: (B) Tk. 700

Solution:
Area of verandah = [(25 x 20) -(20 x 15)] m2 = 200 m2
∴ Cost of flooring = tk. (200 x 3.50) = tk. 700

49. In a two digit number, the digit in the unit’s place is two more than the three times of the digit in ten’s place. If the sum of the two digits is 6, the number is-

(A) 51
(B) 24
(C) 15
(D) 42

Answer: (C) 15

50. In your bookshelf, you have five favorite books. If you decide to arrange these five books in every possible combination and moved just one book in every half a minute. How much time it will take you to arrange?

(A) 3 hours
(B) 1 hours
(C) 2 hours
(D) 30 minutes

Answer: (B) 1 hours

Solution:
5 books can be arrange 5!=5×4×3×2×1=120
1 time arrange required time = 1/2 minute
∴ 120 arrange=(1/2)×120=60 Minute = 1 Hour

51. A number when divided by 3 leaves a remainder 1. When the quotient is divided by 2, it leaves a remainder 1. What will be the remainder when the number is divided by 6?

(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5

Answer: (C) 4

Solution:
Let, x be the number.when it is divided by 3 the remainder is 1. Let, the quotient be y. Then x=3y+1.
When the quotient is divided by 2 the remainder is 1. So the quotient should be of the form 2z+1 for some integer z. ie y=2z+1
So x = 3y + 1 = 3(2z+1) +1= 6z+4.
So when x is divided by 6 the remainder will be 4.

Alternative Solution:

Sonali bank question solution
y = 2 × 1 + 1 = 3
x = 3 × y + 1 = 3 × 3 + 1 = 10
Clearly, 10 when divided by 6, leaves a remainder 4

52. A train starts from city Y at 2 PM and travels towards city X at 75 km/hr. Another train starts from city X at 1 PM and travels towards Y at 60 km/hr. If the distance between these two cities is 330 km then at what time will they meet?

(A) 4:00 PM
(B) 5:00 PM
(C) 5:30 PM
(D) 6:00 PM

Answer: (A) 4:00 PM

Solution:
Let, They meet x hrs after 1 PM.
So,
(Distance covered by first in x hrs) + [Distance covered by second in (x – 1) hrs] = 330
Or, 60x + 75(x-1) = 330
Or, 135x = 405
∴ x = 3
So, they will meet at (1+3)PM = 4 PM

53. Two trains P and Q are moving in opposite direction at a rate of 36 km/hr and 45 km/hr respectively. A passenger is sitting in train P, finds that his train passes train Q in 8 seconds. What is the length of train Q?

(A) 195 m
(B) 175 m
(C) 190 m
(D) 180 m

Answer: (D) 180 m

Solution:
Relative speed = (36 + 45) km/hr = 81 km/hr
=81×5/18 m/sec. =45/2 m/sec.
Length of train = 45 x 8/2 m = 180 m.

54. A boat takes 4 hours to cover a certain distance running downstream, while it requires 8 hours 48 minutes to cover the same distance. Find the ratio between the speed of the current and the speed of the boat?

(A) 1:2
(B) 3:8
(C) 2:3
(D) 4:3

Answer: (B) 3:8

Solution:
Let, the speed of the boat upstream be p kmph and that of downstream be q kmph
Time for upstream = 8 hrs 48 min= 8 hrs + 48/60 hrs = 44/5 hrs
Time for downstream = 4 hrs
Distance in both the cases is same.
⇒ p x 44/5= q x 4
⇒  44p/5 = 4q
∴ q = 11p/5
Now, the required ratio of Speed of water current : Speed of boat
= (q−p)/2 : (q+p)/2
⇒ (11p/5 – p)/2 : (11p/5 + p)/2
∴ 3 : 8

55. Lubana purchased 20 kg of pulses at a rate of Tk. 14.25 per kg and 30 kg of pulses at a rate of Tk 11.50 per kg. She decided to mix the two and sold the mixture. To make a profit of 30%, what price per kg should he sell the mixture?

(A) 15.60
(B) 14.80
(C) 16.38
(D) 18.20

Answer: (C) 16.38

Solution:
20 kg pulses *14.25tk =285 tk
30 kg pulses *11.50tk= 345 tk
Total 630 tk for 50 kg pulses
Average cost of rice after he mixed
= 630/50=12.6 tk
pulses he bought is 12.6 tk per kilo
To get 30% profit per kilo = 12.6+(12.6*30/100)
= 12.6+3.78
= 16.38
So, he should sell his pulses @ 16.38 tk/kilo to earn 30% profit

56. Rahim invested in all Tk. 2600 in three different schemes at 8%, 4%, and 6% per annum simple interest. At the end of the year, he received the same interest in all the three schemes. What is the money invested in scheme having 4% rate of interest?

(A) Tk. 700
(B) Tk. 800
(C) Tk 750
(D) Tk. 1200

Answer: (D) Tk. 1200

Solution:
A person invested Tk. 2600 at 4%,6% and 8% respectively.
Let, the three parts be x,y and z.
Then,
x×4×1/100 = y×6×1/100 = z×8×1/100
⇒ 0.04x=0.06y=0.08z
⇒ x/y = 0.06/0.04= 6/4
and y/z = 0.08/0.06 = 8/6 = 4/3
⇒x:y:z = 6:4:3
∴ sum invested at 4%= (6/13)×2600= Tk. 1200

Sonali Bank Officer Cash FF Preli Question Solution 2019: General Knowledge

Questions (57-80): Study the following questions carefully and answer the questions given below.

57. Which country bans on the oldest and most polluting diesel cars to protect climate?

(A) France
(B) Germany
(C) China
(D) None of these

Answer: (B) Germany

58. Fathometer is used to measure

(A) Rainfall
(B) Earthquakes
(C) Ocean depth
(D) Sound intensity

Answer: (C) Ocean depth

59. The longest mountain range in the world is

(A) The Alps
(B) The Himalayas
(C) The Rockies
(D) The Andes

Answer: (D) The Andes

60. Which of the following organization is concerned with environmental issues?

(A) OIC
(B) IPCC
(C) MIGA
(D) WMO

Answer: (B) IPCC

61. Where is “Ground Zero”?

(A) Greenwich
(B) Indira Point
(C) New York
(D) None of these

Answer: (C) New York

62. Which of the following country has recently topped the E-Government Development Survey 2018?

(A) Denmark
(B) Australia
(C) Sweden
(D) United States

Answer: (A) Denmark

63. Which of the following is the largest and the deepest ocean of the world?

(A) Arctic
(B) Atlantic
(C) Pacific
(D) Indian

Answer: (C) Pacific

64. ASEAN is headquartered at

(A) Jakarta
(B) Male
(C) Kathmandu
(D) Kuala Lumpur

Answer: (A) Jakarta

65. Which country is stand on second country in the world according to most roads?

(A) China
(B) India
(C) Afghanistan
(D) South Korea

Answer: (B) India

66. Number of temporary members of the UN Security Council is

(A) 5
(B) 15
(C) 10
(D) None of these

Answer: (C) 10

67. Regional Cooperation Development Headquarter located in:

(A) Tehran
(B) Islamabad
(C) Istanbul
(D) None of these

Answer: (C) Istanbul

68. Which country is developing a 750-acre Industrial zone in Bangladesh?

(A) Japan
(B) India
(C) Malaysia
(D) China

Answer: (D) China

Sonali Bank Officer Cash FF Preli Question Solution 2019: Basic Computer

69. What is a portion of a document in which you set certain page formatting options?

(A) Section
(B) Page
(C) Document
(D) Page Setup

Answer: (A) Section

70. From where we can change the name of a User Account?

(A) Settings
(B) Computer Name
(C) Code Panel
(D) Control Panel

Answer: (D) Control Panel

71. What is the shortcut key to open the Open dialog box?

(A) F12
(B) Alt + F12
(C) Shift +F12
(D) Ctrl+F12

Answer: (D) Ctrl+F12

72. Which one of the following is not a search engine?

(A) Bing
(B) Google
(C) Windows
(D) Yahoo

Answer: (C) Windows

73. A number of letters that appears little below the normal text is called:

(A) Subscript
(B) Superscript
(C) Supertext
(D) Toptext

Answer: (A) Subscript

74. The rectangular area of the screen that displays a program, data and/or information is a –

(A) Title bar
(B) Button
(C) Dialog box
(D) Window

Answer: (D) Window

75. Which of the following peripheral devices displays information to a user?

(A) Keyboard
(B) Monitor
(C) Both A and B
(D) None of these

Answer: (B) Monitor

76. Which of the following is not term of information technology?

(A) Cyberspace
(B) Modem
(C) Light storage
(D) Upload

Answer: (C) Light storage

77. USB is which type of storage device?

(A) Tertiary
(B) Secondary
(C) Primary
(D) None of these

Answer: (B) Secondary

78. Which of the followings is word processing software?

(A) WordPerfect
(B) Wordpad
(C) MS Word
(D) All of these

Answer: (D) All of these

79. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:

(A) Viruses
(B) Spam
(C) Hackers
(D) None of these

Answer: (B) Spam

80. Which of the following is used for close a tab on a browser?

(A) Ctrl+Y
(B) Ctrl + A
(C) Ctrl + W
(D) Ctrl+T

Answer: (C) Ctrl + W

ব্যাখ্যা:
Ctrl+Y = ব্রাউজারে কিছুই হবে না।
Ctrl + A = ‍Select All.
Ctrl+T = New Tab.

Sonali Bank Officer Cash FF Preli Question Solution 2019 ছাড়া আরোও পড়ুন-

ফেইসবুকে আপডেট পেতে আমাদের অফিসিয়াল পেইজ ও অফিসিয়াল গ্রুপের সাথে যুক্ত থাকুন। ইউটিউবে পড়াশুনার ভিডিও পেতে আমাদের ইউটিউব চ্যানেল সাবস্ক্রাইব করুন।

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুন—