Sonali Bank Assistant Programmer Preli Question Solution 2016: AUST

Sonali Bank Assistant Programmer Preli Question Solution 2016
Content Protection by DMCA.com

Sonali Bank Assistant Programmer Preli Question Solution 2016: AUST

ভাল প্রস্তুতি নিতে হলে প্রথমেই বিগত প্রশ্নগুলো ভালভাবে আত্মস্ত করতে হবে। তাতে করে aust question pattern সম্পর্কে ধারণা পাওয়া যাবে। এছাড়া aust-এর প্রশ্নগুলো পর্যবেক্ষণ করলে দেখা যায় গণিতসহ অনেক প্রশ্ন রিপিট থাকে। তাই আমাদের aust question bank থেকে সবগুলো প্রশ্ন মনোযোগ সহকারে পড়ুন।

Exam Giver: AUST অর্থাৎ, Ahasanullah University of Science and Technology.
Total Marks: 100;
Time: 60 Minutes:
Examination Held on: 26.08.2016

Sonali Bank Assistant Programmer Question: English Proficiency

01. The view___ the open window is very pretty.

A. By
B. To
C. Along
D. Through

Answer: D. Through

02. ____ his parents allow him or not, Anis intends to go to the party.

A. Whether
B. Although
C. Despite
D. While

Answer: A. Whether

Questions (03-05): Choose the correct word spelling from the given options.

03.

A. Lisense
B. License
C. Lisence
D. Licents

Answer: A. License

04.

A. Extantion
B. Extention
C. Extansion
D. Extension

Answer: D. Extension

05.

A. Collateral
B. Colateral
C. Colleteral
D. Collataral

Answer: A. Collateral

Questions (6-8)
There are eight seats in a small plane. These seats are arranged in four rows, numbered 1 through 4 and each row has two seats. Six seats are assigned to six passengers N, P, Q, R, S and T. Seat assignments are made according to the following conditions:
*N must sit alone in a row
*P must seat in the same row as R
*Q cannot sit in the same row as S
The rows with only one passenger must be row 1 and row 3.

06. Which of the following passengers could be assigned to sit in the same row as Q?

A. T
B. S
C. R
D. P

Answer: T

07. If P and R are in row 2, which of the following must be true?

A. N is in row 2
B. Q is in row 1
C. S is in row 3
D. None

Answer: D. None

8. How many passengers could be assigned to sit in the same row as T?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Answer: B. 2

Questions (09-10): Select the word or phrase that best completes the sentence.

09. Writing a beautiful sonnet is as much an achievement as to finish a 400-page novel.

A. it is to finish
B. if to finish
C. finishing
D. to have finished

Answer: C. finishing

ব্যাখ্যাঃ Writing = write+ing same as to+finish will be finish+ing = finishing

10. Today, this is totally different world than we have seen in the last decade.

A. since we have seen
B. from what we have seen
C. from what we seen
D. None of these

Answer: B. from what we have seen

ব্যাখ্যাঃ Different+from বসে।
Sonali Bank Assistant Programmer Preli Question Solution 2016: Bangla

11. ষড়ঋতু শব্দের সঠিক সন্ধি বিচ্ছেদ-

A. ষট্‌ + ঋতু
B. ষড় + ঋতু
C. ষড়ঃ + ঋতু
D. ষষ্ট + ঋতু

Answer: A. ষট্‌ + ঋতু

12. সমুদ্র হতে হিমালয় পর্যন্ত বাক্যাংশের অংশ হিসাবে কোনটি সঠিক?

A. অসমুদ্র
B. হিমালয় পর্যন্ত
C. আসমুদ্র
D. আসমুদ্র হিমাচল

Answer: D. আসমুদ্র হিমাচল

13. ‘রাজযোটক’ বাগধারাটি ব্যবহৃত হয় কোন অর্থে?

A. বড়লোক
B. চমৎকার মিল
C. অন্তসারশুন্য
D. কোনটিই নয়

Answer: B. চমৎকার মিল

14. ‘সিংহাসন’ শব্দটি কোন সমাস?

A. ষষ্ঠী তৎপুরুষ
B. মধ্যপদলােপী কর্মধারায়
C. নিমিত্তার্থে চতুর্থী
D. নিত্য সমাস

Answer: B. মধ্যপদলােপী কর্মধারায়

15. প্রসন্ন এর বিপরীতার্থক শব্দ কোনটি?

A. প্রতিপন্ন
B. বিষন্ন
C. বিপন্ন
D. নিকৃষ্ট

Answer: B. বিষন্ন

16. অর্বাচীন এর বিপরীত শব্দ কোনটি?

A. প্রাচীন
B. বাচীন
C. নবীন
D. কোনটিই নয়

Answer: A. প্রাচীন

17. কোনটি সঠিক সন্ধি বিচ্ছেদ?

A. সম্ + চয় = সঞ্চয়
B. রাজ + জ্ঞী = রাজ্ঞী
C. শ + অন = শয়ন
D. মনো + কষ্ট = মনঃকষ্ট

Answer: A. সম্ + চয় = সঞ্চয়

18. যে যে পদে সমাস হয় তাদের প্রত্যেকটিকে কি পদ বলে?

A. সমস্যমান পদ
B. পূর্ব পদ
C. উত্তর পদ
D. সমস্ত পদ

Answer: A. সমস্যমান পদ

19. অকালে যাকে জাগরণ করা হয় তাকে এক কথায় কি বলে?

A. সভ্যসাচী
B. প্রত্যুদগমন
C. কিংকর্তব্যবিমুঢ়
D. অকালবোধন

Answer: D. অকালবোধন

20. শুদ্ধ বানান কোনটি?

A. বিভীসিকা
B. বিভীষীকা
C. বিভীষিকা
D. বিভিষীকা

Answer: C. বিভীষিকা

Sonali Bank Assistant Programmer Preli Question Solution 2016: Mathematics

21. A short distance athlete has taken 30 seconds to cover 100m. If he makes 30 steps in 9 seconds, now many steps he taken in that time?

A. 130
B. 170
C. 173
D. None

Answer: D. None

Solution:
9 sec = 30 steps
60 sec = (30×60)/9= 200 steps

22. A car goes 15 km on a gallon of octane when it is driven at 50 km/h. When the car is driven at 60 km/h, it only goes 80% as far. How many gallons of octane are needed to travel 200 km if half the distance is traveled at 50 km/h and the rest at 60 km/h?

A. 15
B. 16.67
C. 10.60
D. 14

Answer: A. 15

Solution:
At 50km/h
15 km needs 1 gallon
So, 100 km needs 100/15 gallon
At 60km/h,
It goes 80% far = 80% of 15 = 12 km
12 km needs 1 gallon
So, 100 km needs 100/12 gallon
So, (100+100) = 200 km needs
= (100/15 + 100/12) gallon
= (400+500)/60 gallon
= 900/60 gallon
= 15 gallon

23. A manufacturer sells three products i.e. A, B and C. Product A cost 200 and sells for 250, Product B cost 150 and sells for 180, Product C cost 100 and sells for 110. On which product, he has maximum percentage of profit?

A. B only
B. A and B both
C. A only
D. C only

Answer: C. A only

Solution:
Profit from A = 250-200=50tk
Percentage = (50×100)/200=25%
Profit from B= 180-150=30tk
Percentage = (30×100)/150= 20%
Profit from C= 110-100=10tk
Percentage= (10×100)/100=10%

24. A, B and C enter into partnership with investments in the ratio of 5:7: 8. If, at the end of the year A’s share of profit is Tk. 42,360, how much is the total profit?

A. Tk. 169,440
B. Tk. 183,000
C. Tk. 196,700
D. Tk. 168,440

Answer: A. Tk. 169,440

Solution:
As the profit distributed according to the investment ratio the profit and investment ratio will be equal
Let, A’s profit = 5x tk
5x = 42360
x = 8472
B’s profit = 8472×7= 59304
C’s profit = 8472×8= 67776
Total profit = 43260+59304+67776=169440

25. One third of the faculty members of a department are female. Sixteen of the male teachers are unmarried while 60% of them are married. The total number of faculty members in the department is-

A. 72
B. 60
C. 30
D. 90

Answer: B. 60

Solution:
Let,
Total number = x
Number of female = 1/3 of x = x/3
Number of male = x-x/3 = 2x/3
Married male = 60% of 2x/3 = 2x/5

ATQ,
2x/3 – 2x/5 = 16
Or, 4x/15 = 16
Or, x = 60

26. A wholesaler sells goods to a retailer at a profit of 20%. The retailer sells to the customer, who pays 80% more than the cost of the wholesaler. What is the retailer’s profit?

A. 40%
B. 50%
C. 60%
D. 70%

Answer: B. 50%

Solution:
Let cost of wholesaler = 100tk
At 20% profit he sells = 120tk = the cost of retailer
Retailer sell it for 80% profit on cost of wholesaler
= 100 + 100×(80/100) = 180 tk
Profit of retailer = 180- 120 = 60 tk
Percentage = (60×100)/120 = 50%

27. If an integer y is subtracted from an integer x, and the result is greater than x, then y must be-

A. Equal to x
B. less than 0
C. less than x
D. greater than 0

Answer: B. less than 0

Solution:
ATQ,
x-y>x
Or, -y > 0
Or, y < 0

28. A train went 300 km from City X to City Y at an average speed of 100 km/h. At what speed did it travel on the way back if its average speed for the whole trip was 120 km/h?

A. 120 km/h
B. 125 km/h
C. 130 km/h
D. 150 km/h

Answer: D. 150 km/h

Solution:
Let,
Way back speed = x

ATQ,
\frac{2\times x\times 100}{x+100}=120\Rightarrow \frac{200x}{x+100}=120\Rightarrow 200x=120x+12000\Rightarrow 80x=12000\therefore x=150

29. If a, b and c are 3 consecutive integers and a >b>c, which of the following has the maximum value?

A. b+(c/a)
B. c+(a/b)
C. c+(b/a)
D. a+(b/c)

Answer: D. a+(b/c)

Solution:
As a is the greater number, adding a to any fraction of the given choice will have the maximum value.

30. Sam can mow a lawn in 20 min, while Mark takes 10 min longer to mow the same lawn. How long will they take to mow the lawn if they work together?

A. 12 min
B. more than 15 min
C. 15 min
D. 14 min

Answer: A. 12 min

Solution:
In 1 minute, Sam mows 1/20 of the lawn
In 1 minute, Mark mows 1/(20+10) = 1/30 of the lawn
(1/20 + 1/30) = 5/60=1/12 of the lawn takes 1 minute
So, whole(1) lawn takes 12 minutes

31. If two planes leave the same airport at 1:00 pm, how many km apart will they be at 3:00 pm, if one travels directly north at 150 km/h and the other travels directly west at 200 km/h?

A. 50km
B. 500km
C. 400km
D. 600km

Answer: B. 500km

Solution:
Difference of time = 3:00 pm – 1:00 pm = 2 hrs
First plane travels in 2 hrs = 2×150=300 km
Second plane travels in 2 hrs = 2×200=400 km
The directions of the planes forms a right angle triangle
So, the direct distance = √(3002 + 4002) = √250000=500 km

32. If an inspector rejects 0.08% of a product as defective, how many units of the product will he examined in order to reject 2?

A. 500
B. 1500
C. 2000
D. 2500

Answer: D. 2500

Solution:
0.08% product is rejected from = 100

So, 2 product is rejected from = (100 × 2 × 100)/8 = 2500

33. A two-digit number has 3 in its unit digit. The sum of its digits is one seventh of the number itself. What is the number?

A. 53
B. 63
C. 73
D. 83

Answer: B. 63

Solution:
Let,
The number = 10x + 3

ATQ,
7(x + 3) = 10x + 3
⇒7x + 21 = 10x + 3
⇒21-3 = 10x – 7x
⇒3x = 18
⇒x= 6
The number = 10 × 6 + 3 = 63.

34. A trader market the price of an article 30% above the cost price and gave the buyer 10% discount on marked price, thereby gaining Tk. 340. The cost of the article is?

A. 3000
B. 2000
C. 1900
D. 1800

Answer: B. 2000

Solution:

35. The length and breadth of a square are increased by 40% and 30% respectively. The area of the resulting rectangle exceeds the area of the square by?

A. 62%
B. 42%
C. 82%
D. None

Answer: C. 82%

Solution:
Let, length is = x so, area is = x2
40% increase in length = x+40x/100 = x+2x/5 = 7x/5
30% increase in breadth = x+30x/100 = x+3x/10 = 13x/10
Area = \frac{7x}{5}\times \frac{13x}{10}= \frac{91x^{2}}{50}Increasing area = \frac{91x^{2}}{50}- x^{2} = \frac{41x^{2}}{50}

Percentage =\frac{\frac{41x^{2}}{50}}{x^{2}}\times 100

=\frac{41x^{2}}{50x^{2}}\times 100

=82%

36. There boys have marbles in the ratio of 19:5:3. If the boy with the least number has 9 marbles, how many marbles does the boy with the highest number have?

A. 57
B. 15
C. 76
D. 38

Answer: A. 57

Solution:
Smaller ratio 3 = 9
So, Smaller ratio 1 = 9/3 = 3
Now,
Highest ratio 19 = 19×3 = 57

37. A circular wheel 28 inches in diameter rotates the same number of inches per second as a circular wheel 35 inches in diameter. If the smaller wheel makes x revolutions per second, how many revolutions per minutes does the larger wheel make in terms of x?

A. 12x
B. 24x
C. 36x
D. 48x

Answer: 48x

Solution:
For smaller wheel,
Circumference = \frac{2\pi\times 28}{2}=28\piRevolve in 1 second = x times
Revolve in 60 seconds = 60x times
So, distance = 28π×60x

For larger wheel,
Circumference = \frac{2\pi\times 35}{2}=35\piLet,
Revolve per minute = n
So, distance = 35πn
Now,
28π×60x = 35πn
Or, n=(28π × 60x)/35π
Or, n= 48x

38. Of two groups of tourists, each has 60 people. If three-fourth (i.e. 75%) of the first group and two-third of the second group board buses to travel to a museum. How many more people of the first group board buses than that of the second group?

A. 3
B. 5
C. 10
D. 15

Answer: B. 5

Solution:
3/4 of first group = 3/4 of 60 = 45
2/3 of 2nd group = 2/3 of 60 = 40
Difference = 45-40 = 5

39. Six consecutive whole numbers are given. The sum of the first three numbers is 27. What is the sum of the last three numbers?

A. 30
B. 32
C. 36
D. 38

Answer: C. 36

Solution:
Let,
Numbers are x, x+1, x+2

ATQ,
x+x+1+x+2 =27
Or, 3x+3=27
Or, 3x=24
Or, x=8
So, the numbers are-8,9,10
Now, the last 3 consecutive numbers are 11,12,13
Sum of them 11+12+13 =36

40. If the length of each of the sides of three square garden’s plots is increased by 50 percent, by what percent is the sum of the areas of the three plots increased?

A. 125%
B. 150%
C. 200%
D. 375%

Answer: A. 125%

Solution:
Let, the length of each side of the garden = 100
Area = 1002 = 10000
Area of 3 square = 3×10000 = 30000
50% increase of length = 100+100×50/100 = 150
Area = 1502 = 22500
Area of 3 square = 3×22500 = 67500
Increasing area = 67500-30000 =37500
Percentage = (37500×100)/30000=125%

Sonali Bank Assistant Programmer Preli Question Solution 2016 ছাড়া আরোও পড়ুনঃ

Combined 5 Bank Officer Cash Question Solution 2019 : AUST
Sonali Bank Officer Cash Preli Question 2018: AUST
Bangladesh Bank AD Preli Question Solution 2018: Arts Faculty

ফেইসবুকে আপডেট পেতে আমাদের অফিসিয়াল পেইজ ও অফিসিয়াল গ্রুপের সাথে যুক্ত থাকুন। ইউটিউবে পড়াশুনার ভিডিও পেতে আমাদের ইউটিউব চ্যানেল সাবস্ক্রাইব করুন।

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুনঃ