Rupali Bank Officer Preli Question Solution 2019: Arts Faculty

Rupali Bank Officer Preli Question Solution
Content Protection by DMCA.com

Rupali Bank Officer Preli Question Solution 2019: Arts Faculty

২০১৬ সালে স্থগিত Rupali Bank Officer নিয়োগের Preli exam অনুষ্ঠিত হয় ৮ নভেম্বর ২০১৯ তারিখে। Rupali Bank Officer Preli Question 2019 এর এক্সাম নিয়েছে Arts Faculty.

রূপালি ব্যাংক অফিসার প্রিলির বিস্তারিত নিম্নরূপ:-
Exam Date: 08 November 2019.
Exam Giver: Arts Faculty DU.
Total Questions: 80
Full Marks: 100
Time: 1 Hour

Rupali Bank Officer Preli Question Solution 2019 সম্পূর্ণ সমাধান ব্যাখ্যাসহ দেয়া হল।

Rupali Bank Officer Question Solution 2019: Bangla

01. সৃষ্টি-প্রলয় বিপরীতার্থক শব্দজোড়টি তৈরি হয়েছে—

A. নতুন শব্দ যোগে
B. পৃথক শব্দ যোগে
C. বিদেশি শব্দ যােগে
D. অর্থ আংশিক পাল্টে

Answer: B. পৃথক শব্দ যোগে

02. ‘রোদসী’ শব্দটি দিয়ে বােঝায়—

A. রোদন করছে যে
B. রোদেলা দিন
C. পৃথিবী ও স্বর্গ
D. আলোকোজ্জ্বল আকাশ

Answer: C. পৃথিবী ও স্বর্গ

03. ‘ভেড়ার গোয়ালে আগুন লাগা’ প্রবাদটির অর্থ—

A. আকস্মিক বিপদ
B. অকার্যকর কোলাহল
C. অসহায় অবস্থা
D. অযথা আড়ম্বর

Answer: B. অকার্যকর কোলাহল

04. নিম্নের যে বক্তব্যটি ঈশ্বরচন্দ্র বিদ্যাসাগরের ক্ষেত্রে প্রাসঙ্গিক নয়—

A. অভ্যন্তরীণ শৃঙ্খলাবদ্ধ গদ্য-বাবহার
B. ভাষায় নতুন যতি-চিহ্নের প্রয়ােগ
C. বর্ণমালার সুপরিকল্পিত বিন্যাস
D. সমৃদ্ধ অনুবাদ-সাহিত্য সৃজন

Answer: A. অভ্যন্তরীণ শৃঙ্খলাবদ্ধ গদ্য-বাবহার

05. একই সনে জন্মগ্রহণ করেছেন যে দুই কবি—

A. মাইকেল মধুসূদন দত্ত ও ঈশ্বরচন্দ্র গুপ্ত
B. রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর ও দিজেন্দ্রলাল রায়
C. কাজী নজরুল ইসলাম ও জীবনানন্দ দাশ
D. সত্যেন্দ্রনাথ দত্ত ও জসীমউদ্‌দীন

Answer: C. কাজী নজরুল ইসলাম ও জীবনানন্দ দাশ

06. রুদ্রমঙ্গল কাজী নজরুল ইসলাম রচিত একটি—

A. কাব্যগ্রন্থ
B. গল্পগ্রন্থ
C. প্রবন্ধগ্রন্থ
D. উপন্যাস

Answer: C. প্রবন্ধগ্রন্থ

07. Translate into Bangla: He has no political axe to grind.

A. তার কোনাে জোরালো রাজনৈতিক আদর্শ নেই।
B. তিনি কোনাে রাজনৈতিক দলের সমর্থক না।
C. তিনি কোনাে অপরাজনীতির সঙ্গে যুক্ত নন।
D. তাঁর রাজনৈতিক বক্তৃতা খুৱধার নয়।

Answer: A. তার কোনাে জোরালো রাজনৈতিক আদর্শ নেই।

08. বিদেশী উপসর্গের ব্যবহার রয়েছে নিচের কোন শব্দে—

A. প্রগতি
B. বিহার
C. সুলভ
D. নাবালক

Answer: D. নাবালক

09. নিচের কোনটি সর্বনামের প্রকারভেদ নয়?

A. আত্মবাচক
B. ব্যতিহারিক
C. সােপেক্ষবাচক
D. পূরণবাচক

Answer: D. পূরণবাচক

10. যৌগিক ক্রিয়ার একটি উদাহরণ হলাে

A. ধীরে চলা
B. হেসে ওঠা
C. চুপ করা
D. কথা বলা

Answer: B. হেসে ওঠা

11. মেঘমল্লার গ্রন্থের রচয়িত হলেন—

A. আখতারুজ্জামান ইলিয়াস
B. রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর
C. বিভুতিভূষণ বন্দ্যোপাধ্যায়
D. সৈয়দ মুজতবা আলী

Answer: C. বিভুতিভূষণ বন্দ্যোপাধ্যায়

12. “গৃহ” শদের সমার্থক নয়—

A. নিকেতন
B. সদন
C. নীর
D. ধাম

Answer: C. নীর

13. ‘এ-গাঁর চাষীরা নিঝুম রাতে বাঁশের বাঁশীর সুরে,/ওইনা গাঁয়ের মেয়ের সাথে গহন ব্যথায় ঝুঁরে’- চরণ দুটি যে বিখ্যাত রচনার অন্তর্গত—

A. নকশী কাঁথার মাঠ
B. মহুয়া
C. চক্রবাক
D. দেওয়ানা মদিনা

Answer: A. নকশী কাঁথার মাঠ

14. নিচের যে গুচ্ছে ভাষার অপপ্রয়ােগের কোনাে দৃষ্টান্ত নেই—

A. জন্মবার্ষিক, কেবল, স্বােপার্জিত
B. সর্বজনীন, অত্রস্থান, কর্তৃপক্ষ
C. সবিনয়ে, একত্র, সাম্প্রতিক
D. পরিবারবর্গ, স্বনামধন্য, ঐক্যবদ্ধ

Answer: A. জন্মবার্ষিক, কেবল, স্বােপার্জিত

15. “আনন্দাশ্রু যে সমাসের উদাহরণ—

A. দ্বন্দ্ব
B. দ্বিগু
C. নিত্য
D. কর্মধারয়

Answer: D. কর্মধারয়

16. লােকজ শব্দ “দইয়াল”-এ প্রমিত রূপ হলাে—

A. দেওয়াল
B. দয়াল
C. দোয়েল
D. দইওয়ালা

Answer: B. দয়াল

Rupali Bank Officer Question Solution 2019: English

Questions (17-19): Fill in the gaps with appropriate words:

17. Universities should never be made ____ mechanical organizations.

A. into
B. of
C. from
D. by

Answer: A. into

18. ____ the psychoanalytic perspective, Freud’s theory of dreams suggests that dreams are a representation of unconscious desires.

A. In spite of
B. in order to
C. in terms of
D. Consistent with

Answer: D. Consistent with

19. Unlike most other diseases, leprosy ____ in isolation.

A. avoids
B. results
C. locuses
D. creates

Answer: B. results

20. Use the right form of verb: She (to form) quite a picture of Bangladesh before she read this travel book.

A. forms
B. is forming
C. had formed
D. was formed

Answer: C. had formed

21. The synonym of ‘Stigma’ is –

A. stain
B. benefit
C. esteem
D. exaltation

Answer: A. stain

22. ‘Hercules struck off Hydra’s heads with his club’ The bold faced phrase means–

A. to connect
B. to remove
C. to throw
D. to take

Answer: B. to remove

23. If Augment : Increase then

A. Cohesion : Coinside
B. Coalesce: Combine
C. Collapse: Collide
D. Conceal: Concur

Answer: B. Coalesce: Combine

24. Choose the best translation: তিনি ইরেজির একজন বিদগ্ধ অধ্যাপক।

A. He is an erudite professor of English
B. He is a professor with outstanding knowledge in English.
C. He is at home in English.
D. He is a professor of English with vast understanding.

Answer: A. He is an erudite professor of English.

25. Change into passive: “The city planner is making all the arrangements.”

A. The all arrangements have been made by the city planner
B. All the arrangements are making by the city planner.
C. The all arrangements had been making by the city planner.
D. All the arrangements are being made by the city planner

Answer: D. All the arrangements are being made by the city planner

26. Change the form of speech: They said to him, “Sir, please visit our office today”.

A. They asked him to visit their office today.
B. They requested him respectfully to visit their office that day.
C. They addressed him Sir and requested him to visit the office today
D. They told him in humble manner to visit their office that day

Answer: B. They requested him respectfully to visit their office that day.

27. Choose the correct form: I had spoken to them about my childhood.

A. l had been speaking to them about my childhood.
B. I had been speaking about my childhood to them
C. I spoken to them about my childhood.
D. I spoke to them about my childhood.

Answer: D. I spoke to them about my childhood.

28. The misspelled word is –

A. Idiosyncrasy
B. Personnel
C. Exhilarate
D. Chauffuer

Answer: D. Chauffuer

29. ‘Private property, namely cars is often collateral damage during clashes between rioters and the police. The bold faced phrase is an example of –

A. Simile
B. Euphemism
C. Metonymy
D. Hyperbole

Answer: B. Euphemism

30. The word ‘Coffee’ originally comes from ‘Qahwah’ which Is a/an ____ word.

A. Turkish
B. Arabic
C. Persian
D. French

Answer: B. Arabic

31. The best conjunction to link is _____for joining sentences:

I. will keep continuing this job.
II.You like it or not.

A. when
B. since
C. otherwise
D. whether

Answer: D. whether

32. Choose the POS category of the bold faced word:

Well, I don’t think I will be able to finish this today.

A. Preposition
B. Interjection
C. Adverb
D. Adjective

Answer: B. Interjection

ব্যাখ্যা: As well is resuming a conversation, it is used as an interjection.

Rupali Bank Officer Question Solution 2019: Mathematics

33. If both x and y are prime numbers, which of the following CANNOT be the product of x and y?

A. 6
B. 10
C. 35
D. 27

Answer: D. 27

34. How many integers from 1 to 1000 are divisible by 30 but not by 16?
[Repeat: Bangladesh Bank Officer General Preli 2018 & 2019, Agrani Bank Officer Cash Preli 2017]

A. 29
B. 31
C. 32
D. 38

Answer: A. 29

Solution: 1 থেকে 1000 পর্যন্ত মোট সংখ্যা আছে 1000 টি।
এই 1000 টি সংখ্যার মধ্যে 30 দিয়ে ভাগ করা যায় এমন সংখ্যা আছে= 1000/30= 33 টি।
এখন, 30 এবং 16 এর ল.সা.গু. বের করতে হবে,
LCM of 30, 16 = 240
এই 1000 টি সংখ্যার মধ্যে 30 এবং 16 দিয়ে ভাগ করা যায় এমন সংখ্যা আছে= 1000/240= 4 টি।
অতএব, 30 দ্বারা বিভাজ্য কিন্তু 16 দ্বারা বিভাজ্য নয় এমন সংখ্যা = 33 – 4 = 29 টি সংখ্যা।

35. P and Q are brothers. R and S are sisters. The son of P is brother of S. Q is related to R as –
[Repeat: Bangladesh Bank Officer General Preli 2019]

A. son
B. brother
C. uncle
D. father

Answer: C. uncle

Solution:
P & Q are brother
R & S are Sister
P ‘s Son is S’s Brother
so P is father of R & S
Q is Brother of P
Q is Paternal uncle of R & S
Q is Uncle of R

36. If w is 10% less than x, and y is 30% less than z, then wy is what percent less than xz?

A. 10%
B. 20%
C. 37%
D. 40%

Answer: C. 37%

Solution:
let x= 100
w=90
and z=100 , y = 70
so wy=6300
10,000-6300/10,000 = 37%

37. Every 3 minutes, 4 litres of water are poured into a 2,000 litre tank. After 2 hours, what percent of the tank is full?

A. 0.4%
B. 4%
C. 8%
D. 12%

Answer: C. 8%

38. The next number in the sequence 3, 6, 11, 18, 27,___is:

A. 34
B. 36
C. 38
D. 40

Answer: C. 38

Solution:
3+3=6
6+5=11
11+7=18
18+9=27
27+11=38

39. The HC.F. of two numbers is 24. The number which can be their LCM.is –

A. 84
B. 128
C. 148
D. 120

Answer: D. 120

Solution: Multiple of 24.

40. The average of eight numbers is 14. The average of six of these numbers is 16. The average of the remaining two numbers is –

A. 4
B. 8
C. 16
D. Data inadequate

Answer: B. 8

Solution:
Total sum of remaining two
= ( 8 X 14 – 6 X 16) = 16
Average of these two numbers is 16 / 2 = 8

41. If A = (1,2,3,4,5), then the number of proper subsets of A is-

A. 120
B. 30
C. 31
D. 32

Answer: C. 31

42. Two numbers are in the ratio 2:5. If 16 is added to both the numbers, their ratio becomes 1:2. The numbers are

A. 16,40
B. 20,50
C. 28,70
D. 32,80

Answer: D. 32,80

Solution:
Let the numbers 2x, 5x
ATQ,
(2x + 16) / (5x + 16) = ½
Or, 4x + 32 = 5x + 16
Or, x = 16
the numbers:
2x = 2(16) = 32
5x = 5(16) = 80

43. If 1 – 2x ≤3, then
[Repeat: Agrani Bank Officer Cash 2017]

A. x ≤ -2
B. x ≥ 2
C. x ≤ -1
D. x ≥ -1

Answer: D. x ≥ -1

44. If y/x =1/3 and x + 2y = 10 then x is –

A. 2
B. 3
C. 4
D. 6

Answer: D. 6

45. How many real roots does the polynomial 2×3+8x-7 have?

A. None
B. One
C. Two
D. Three

Answer: B. One

46. If xy = 2 and xy2 = 8, what is the value of x?

A. 4
B. 2
C. 1/2
D. 8

Answer: C. 1/2

47. If a -1/a=2 what is a3 – 1/a3?

A. 16
B. 10
C. 14
D. 12

Answer: C. 14

48. The three sides of a triangle are: x+1,2x-1 and 2x+1 respectively and the perimeter is 26 cm. The length of the smallest side is –
[Repeat: Bangladesh Bank Officer General Preli 2019, Agrani Bank Officer Cash Preli 2017]

A. 5 cm
B. 3 cm
C. 4 cm
D. 7 cm

Answer: 6cm (সঠিক উত্তর নেই)।

Solution:
যেহেতু, ত্রিভুজের পরিসীমা হলো ত্রিভুজের তিন বাহুর সমষ্টি। কাজেই,
x + 1 + 2x – 1 + 2x + 1= 26
Or, 5x + 1 = 26
Or, 5x = 26 – 1
Or, 5x = 25
∴ x = 5

Length of the smallest side = 5+1= 6 cm

49. There are 10 true false questions in an examination. These questions can be answered in
[Repeat: Bangladesh Bank Officer General Preli 2019]

A. 20 ways
B. 100 ways
C. 210 ways
D. 1024 ways

Answer: D. 1024 ways

Solution: 210 = 1024 ই হবে। তবে আমার মনে হয় (D) 1024 ways ই বেশি সত্য। কারণ, 210 কে ভাঙালে শেষ পর্যন্ত 1024 ই আসবে।

50. If two fair coins are flipped, what is the probability that one will come up heads and the other tails?

A. 1/4
B. 1/3
C. 1/2
D. 3/4

Answer: C. 1/2

51. If the diagonal of a square measures 16√2 cm, what is the area of the square in sq. cm?

A. 32√2
B. 64√2
C. 128
D. 256

Answer: D. 256

52. if logx 9/16 = -1/2the value of the base is –

A. 16/9
B. 9/16
C. 256/81
D. 81/256

Answer: C. 256/81

Solution:
(X2)(-1/2) = 9/16
Or, x-1 = 9/16
∴ x = 16/9

The base of the logarithm is
X2 = (16/9)2 = 256/81

53. If cos A +cos2A = 1, then the value of the expression (cos2A + cosA) is –

A. 1
B. 1/2
C. 2
D. 3

Answer: A. 1

54. The difference in taka between simple and compound interest at 5% annually on a sum of Tk. 5000 after 2 years is –

A. 12.5
B. 25
C. 50
D. 500

Answer: A. 12.5

Solution:
SI = 500×2×5/100 = 500
CI = 5000(1+5/100)2 – 5000= 512.5
Diff = 512.5-500=12.5

55. For y=-2x-8, what is the least value of x for which is less than 9?

A. -9
B. -8
C. -7
D. -6

Answer: B. -8

Solution:
-2x – 8 < 9
Or, -2x < 17
∴ x > -8.5

The smallest INTEGER that’s greater than -8.5 is -8

56. A group of 7 members having a majority of boys is to be formed out of 7 boys and 4 girls. The number of ways the group can be formed is

A. 80
B. 100
C. 90
D. 110

Answer: সঠিক উত্তর নেই।

Rupali Bank Officer Question Solution 2019: General Knowledge

57. The film Let There Be Light is directed by –

A. Zahir Raihan
B. Tanvir Mokammel
C. Alamgir Kabir
D. Tareque Masud

Answer: A. Zahir Raihan

58. Cash Flow Statement is prepared from –

A. profit and loss account
B. additional information
C. balance sheet
D. all of the above

Answer: D. all of the above

59. Community Bank Bangladesh Ltd. is a concern of

A. RAB
B. Police
C. Ansar-VDP
D. BGB

Answer: B. Police

60. The Permanent Representative of Bangladesh to the UN is –

A. Mashree Binte Shams
B. Saida Muna Tasneem
C. Rabab Fatima
D. Ismat Jahan

Answer: C. Rabab Fatima

61. ‘Dr. Kalam Smriti International Excellence Award 2019’ has been received by–

A. Narendra Modi
B. Sheikh Hasina
C. Amartya Sen
D. Shirin Sharmin Chaudhury

Answer: B. Sheikh Hasina

62. The national helpline for emergency health services-

A. 16263
B. 16123
C. 999
D. 333

Answer: A. 16263

63. ___ is declared the best men’s player at the Best FIFA Football Awards 2019’-

A. Cristiano Ronaldo
B. Virgil van Dijk
C. Lionel Messi
D. Neymar

Answer: C. Lionel Messi

64. The first online news agency of Bangladesh is –

A. BDNews24.com
B. Focus Bangla
C. Bangladesh news service
D. News Network

Answer: A. BDNews24.com

65. In a career development focus, information about Individual interests and preferences is a part of –

A. training and development
B. performance appraisal
C. human resource planning
D. recruiting and placement

Answer: C. human resource planning

66. The former name of Bangabhaban was

A. Chameli House
B. Governor House
C. Burdwan House
D. Chancery House

Answer: B. Governor House

67. Which of the following is not a mobile banking service operating in Bangladesh?

A. Rocket
B. U Cash
C. Q-cash
D. Bkash

Answer: C. Q-cash

68. Along with Abhijit V. Banerjee and Esther Duflo ___ has been honoured with the Nobel Prize in Economics 2019.

A. Oliver Hart
B. William Nordhaus
C. Michael Kremer
D. Paul Romer

Answer: C. Michael Kremer

69. E-KYC is a/an

A. Banking Service
B. Health Service
C. Legal Service
D. Insurance Service

Answer: A. Banking Service

70. _____ is a monetary policy instrument.

A. Tax
B. Open market operation
C. savings
D. fiscal deficit

Answer: B. Open market operation

71. This year, 22 Sraban 1426 was the ____ death anniversary of Rabindranath Tagore.

A. 75th
B. 80th
C. 78th
D. 81th

Answer: C. 78th

Rupali Bank Officer Question Solution 2019: Computer

72. _____ is a popular database management software.

A. MS-Access
B. MS-Outlook
C. MS-InfoPath
D. MS-Groove

Answer: A. MS-Access

73. Find the odd one out.

A. ORACLE
B. C++
C. SYBASE
D. INFORMIX

Answer: B. C++

74. The primary requisite of a good computer programmer is –

A. mathematical mind
B. scientific knowledge
C. hardware skill
D. logical mind

Answer: D. logical mind

75. The ROM is composed of –

A. magnetic cores
B. microprocessors
C. photoelectric cells
D. liquid disks

Answer: B. microprocessors

76. _____ is considered to be The Father of Artificial Intelligence.

A. George Boole
B. John McCarthy
C. Alan Turing
D. Allen Newell

Answer: B. John McCarthy

77. ___ is the study of recording, storing and analyzing computer data.

A. Database
B. Big data
C. Data Science
D. Biostatistics

Answer: C. Data Science

78. In MS-Word, the shortcut key Shift+Ctrl+E is used for

A. track changing
B. mail merge
C. table drawing
D. hyper linking

Answer: A. track changing

79. _____ is a dedicated site for professionals.

A. Wikipedia
B. Face book
C. Instagram
D. Linkedin

Answer: D. Linkedin

80. “Cyber Plagiarism” is a major threat for-

A. intellectual property
B. online banking
C. social security
D. child safety

Answer: A. intellectual property

Rupali Bank Officer Question Solution 2019 ছাড়া আরোও দেখুন-

Sonali Bank Assistant Programmer Preli Question Solution 2016
Combined 5 Bank Officer Cash Question Solution 2019 : AUST
Sonali Bank Officer Cash Preli Question 2018: AUST
Bangladesh Bank AD Preli Question Solution 2018: Arts Faculty

ফেইসবুকে আপডেট পেতে আমাদের অফিসিয়াল পেইজ ও অফিসিয়াল গ্রুপের সাথে যুক্ত থাকুন। ইউটিউবে পড়াশুনার ভিডিও পেতে আমাদের ইউটিউব চ্যানেল সাবস্ক্রাইব করুন।

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুন-