PKB Senior Officer Preli Question Solution 2014: Social Science-DU

PKB Senior Officer Preli Question Solution
Content Protection by DMCA.com

PKB Senior Officer Preli Question Solution 2014: Social Science-DU

PKB Senior Officer Preli Exam 2014 পরীক্ষাটি নিয়েছিল Social Science-DU. আজকের পোস্টে PKB Senior Officer 2014 এর সম্পূর্ণ সমাধান দেয়া হল। PKB Senior Officer Question Solution 2014 এ নির্ভুল সমাধান দেওয়ার চেষ্টা করা হয়েছে। তবুও কোন ভুল খুঁজে পেলে কমেন্ট করে জানাবেন, আমরা ঠিক করে দিব।
PKB Senior Officer Preli Question 2014 এর সম্পূর্ণ সমাধান

PKB Senior Officer Preli Question Solution 2014: Bangla

01. ‘ক্ষুৎপিপাসা’ শব্দের সন্ধি বিচ্ছেদ কোনটি?

(A) ক্ষুধা + পিপাসা
(B) ক্ষুত্ + পিপাসা
(C) ক্ষুদ্ + পিপাসা
(D) ক্ষুদ্ + পিপাসা

Answer: (C) ক্ষুদ্ + পিপাসা

02. আরবি ভাষার কোন উপসর্গটি বাংলায় ব্যবহৃত হয়?

(A) সাব
(B) লা
(C) কম
(D) দর

Answer: (B) লা

ব্যাখ্যা: আরবি ভাষার আরও উপসর্গ: আম, খাস, গর, বাজে, খয়ের।

03. কোনটি শুদ্ধ শব্দগুচ্ছ?

(A) উৎকর্ষতা, আত্মসাৎ, আর্দ্র
(B) অভ্যন্তরীণ, আয়ত্বাধীন, অতীন্দ্রিয়
(C) কৌতূহল, কৃচ্ছসাধন, ক্বচিৎ
(D) অনুষঙ্গ, অঙ্গীভূত, অলঙ্নীয়

Answer: (C) কৌতূহল, কৃচ্ছসাধন, ক্বচিৎ

04. ‘মাছরাঙার কলঙ্ক’ বাগধারাটির অর্থ কি?

(A) গােপনে অপরাধ করা
(B) প্রাণীহত্যাই যার বাঁচার অবলম্বন
(C) অনেক অপরাধীর মধ্যে কেবল একজনকে দোষী সাব্যস্ত করা
(D) ডুবে ডুবে জল খাওয়া

Answer: (C) অনেক অপরাধীর মধ্যে কেবল একজনকে দোষী সাব্যস্ত করা

05. কোন বিরামচিহ্নে বিরাম নিতে হয় না?

(A) হাইফেন
(B) ড্যাশ
(C) সেমিকোলন
(D) কোলন

Answer: (A) হাইফেন

ব্যাখ্যা: সেমিকোলন- 1বলার দ্বিগুণ; কোলন/ ড্যাশ – ১ সেকেন্ড।

06. নির্দেশাত্মক বাক্য কোনটি?

(A) লােকটি গরিব, কিন্তু কৃপন নয়
(B) এরা কি অন্য জাতের মানুষ নয়
(c) এখান থেকে যাও
(D) কী দুষ্টু ছেলেগুলাে

Answer: (c) এখান থেকে যাও

07. ‘বার’ সংখ্যাটির তারিখবাচক কোনটি?

(A) বারতম
(B) বারশ
(c) বারই
(D) দ্বাদশ

Answer: (c) বারই

08. দেবতার ধন কে যায় ফিরায়ে লয়ে।— এ বাক্যে ‘দেবতার’ পদটি –

(A) সম্প্রদানে ষষ্ঠী
(B) সম্বন্ধে ষষ্ঠী
(C) কর্মে ষষ্ঠী
(D) কর্তায় ষষ্ঠী

Answer: (A) সম্প্রদানে ষষ্ঠী

09. নিচের কোন শব্দে স্বভাবতই ‘ণ’ হয়েছে?

(A) বক্ষমাণ
(B) স্থাণু
(C) পরিবহন
(D) উত্তরায়ণ

Answer: (B) স্থাণু

10. ‘যেমন কর্ম তেমন ফল’ —বাক্যটি কী?

(A) নির্ধারক বিশেষণ
(B) দ্বিরুক্তি
(C) সাপেক্ষ সর্বনাম
(D) ক্রিয়া বিশেষণ

Answer: (C) সাপেক্ষ সর্বনাম

PKB Senior Officer Preli Question Solution 2014

11. কোন সমুচ্চারিত শব্দদ্বয়ের অর্থ পৃথক নয় ?

(A) দেড়ী দেরি
(B) পাড়ি পারি
(C) সিত শীত
(D) ধুল ধুলা

Answer: (D) ধুল ধুলা

12. ‘নিঃসহায়’ —শব্দটি কোন সমাস?

(A) অব্যয়ীভাব
(B) অলুক দ্বন্দ্ব
(C) বহুব্রীহি
(D) ষষ্ঠী তৎপুরুষ

Answer: (C) বহুব্রীহি

ব্যাখ্যা: নিঃ (নাই) সহায় যার = নিঃসহায়(নঞর্থক বহুব্রীহি)

13. য-প্রত্যয়যােগে গঠিত শব্দ কোনটি?

(A) অম্লতা
(B) দারিদ্র্য
(C) সহযােগিতা
(D) নাগরিক

Answer: (B) দারিদ্র্য

14. দাওয়াত -শব্দটি কোন ভাষা থেকে আগত?

(A) ফারসি
(B) আরবি
(C) উর্দু
(D) হিন্দি

Answer: (B) আরবি

15. ‘হু হু করে বাজারে জিনিসপত্রের দাম বাড়ছে। –বাক্যটিতে ‘হু হু’ কোন অর্থে প্রযুক্ত?

(A) দ্বিরুক্তি
(B) ধ্বন্যাত্মক
(C) বিশিষ্টার্থক
(D) রূপকার্থক

Answer: (D) রূপকার্থক

16. বাক্য অসম্পূর্ণ থাকলে বাক্যের শেষে কী চিহ্ন ব্যবহৃত হয়?

(A) কোলন
(B) কমা
(C) সেমিকোলন
(D) ড্যাস

Answer: (D) ড্যাস

17. ‘আগুনমুখার মেয়ে’ গ্রন্থটি কে রচনা করেছেন?

(A) তসলিমা নাসরিন
(B) নাসরীন জাহান
(C) নুরজাহান বােস
(D) সেলিনা হােসেন

Answer: (C) নুরজাহান বােস

18. ‘গৃধ্র’ শব্দের অর্থ —

(A) লােভী
(B) গাধা
(C) শকুন
(D) টিকটিকি

Answer: (C) শকুন

19. ‘কে কোথা হইতে শব্দ করিতেছে তাহাও জানিবার উপায় নাই।’ – – কোন শ্রেণির বাক্য?

(A) যৌগিক
(B) জটিল
(C) সরল
(D) অনুজ্ঞা

Answer: (A) যৌগিক

20. ‘হরিণ’ শব্দের প্রতিশব্দ —-

(A) শশক
(B) কুরঙ্গ
(C) শৃঙ্গ
(D) চমরী

Answer: (B) কুরঙ্গ

PKB Senior Officer Preli Question Solution 2014

21. পর্তুগিজ ‘আনানস’ বাংলায় ‘আনারস’ এটি কী ধরনের পরিবর্তন?

(A) সাদৃশ্য
(B) বৈসাদৃশ্য
(C) অর্থগত
(D) ধ্বনিতাত্ত্বিক

Answer: (D) ধ্বনিতাত্ত্বিক

22. ‘আকাশে শুধু নীল আর নীল’–এই বাক্যে ‘আর’ হচ্ছে —

(A) ঘন
(B) অব্যয়
(C) অনেক
(D) বিশেষণ

Answer: (B) অব্যয়

23. ‘দিঘির জলে কার ছায়া গাে’ এটি

(A) কবিতার বই
(B) নাটক
(C) উপন্যাস
(D) কোনােটিই নয়

Answer: (C) উপন্যাস

ব্যাখ্যা: হুমাযূন আহমেদ এর উপন্যাস।

24. ‘সন্তরি সমুদ্র উর্মি’ –এখানে ‘সন্তরি’ শব্দের অর্থ —

(A) উত্তাল
(B) গভীর
(C) সাঁতারকাটা
(D) সাদা

Answer: (A) উত্তাল

25. ‘সবুজ’ কোন ভাষার শব্দ —

(A) দেশী
(B) সংস্কৃত
(C) পর্তুগিজ
(D) ফারসি

Answer: (D) ফারসি

PKB Senior Officer Preli Question Solution 2014: English

Question(26-30): Select from the alternative, the word that conveys the same meaning as the word given in capital letter.

26. BIFURCATION

(A) discontinue
(B) bend
(C) division
(D) radiate

Answer: (C) division

27. COPIOUS

(A) liberal
(B) abundant
(C) heavy
(D) broad

Answer: (B) abundant

28. ERRANT

(A) sinful
(B) unreliable
(C) shifting
(D) confusing

Answer: (A) sinful

29. DESICCATED

(A) dry
(B) drain
(C) clear
(D) fade

Answer: (A) dry

30. WRECK

(A) afraid
(B) destroy
(C) expire
(D) nervous

Answer: (B) destroy

Question(31-35): Select the word or phrase that is most closely opposite in meaning to the capitalized word.

31. DISSEMINATED

(A) network
(B) interact
(C) concentrated
(D) acquaint

Answer: (C) concentrated

32. AMBIVALENT

(A) submissive
(B) misleading
(C) suspect
(D) decisive

Answer: (D) decisive

33. REVEALED

(A) bare
(B) open
(C) concealed
(D) naked

Answer: (C) concealed

34. METICULOUS

(A) careless
(B) particular
(C) calculated
(D) planned

Answer: (A) careless

35. PLETHORA

(A) profusion
(B) current
(C) balance
(D) shortage

Answer: (D) shortage

Question(36-40): Select from the options, the pair having a similar relationship to the first pair.

36. SAMPLE : UNIVERSE ::

(A) Plan : Research
(B) Individual : Population
(C) Mathematics : Statistics
(D) Element : Electron

Answer: (B) Individual : Population

37. ADDICTED : DEDICATED : :

(A) Slavish : Kindly
(B) Fanatical : Enthusiastic
(C) Acute : chronic
(D) Temporary : permanent

Answer: (B) Fanatical : Enthusiastic

38. NOTABLE : NOTORIOUS : :

(A) Philanthropic : Benevolent
(B) Philandering : Pleasant
(C) Heinous : Atrocious
(D) Philanthropic : Miserly

Answer: (D) Philanthropic : Miserly

39. EARNEST : IMMORAL::

(A) Land : Evil
(B) Dissolute : Lascivious
(C) Restrained : Wanton
(D) Shore : Reef

Answer: (C) Restrained : Wanton

40. APOSTATE : RELIGION : :

(A) Loyal : Faith
(B) Traitor : Country
(C) Vital : Church
(D) Disloyal : Colonies

Answer: (B) Traitor : Country

Question(41`-45): Choose the one that can be substituted for the given words/phrase.

41. A person who looks at the dark side of everything.

(A) sadist
(B) blind
(C) pessimist
(D) optimist

Answer: (C) pessimist

42. Animals who eat flesh of another animal.

(A) maneate
(B) beast
(C) carnivorous
(D) cannibal

Answer: (C) carnivorous

43. Elimination of a racial group by killing.

(A) homicide
(B) regicide
(C) genocide
(D) patricide

Answer: (C) genocide

44. A disease that spreads by means of germs carried in atmosphere.

(A) infectious
(B) epidemic
(C) contagious
(D) endemic

Answer: (A) infectious

45. Killing of one’s own brother

(A) murder
(B) matricide
(C) fratricide
(D) genocide

Answer: (C) fratricide

Question(46-50): Select from the alternatives, the words that best describe the meaning of the idiom or phrase given in the questions.

46. To break the ice

(A) to accomplish a difficult task
(B) to be the first to begin
(C) to bring out good news
(D) to get the truth

Answer: (B) to be the first to begin

47. To catch one’s eye

(A) to pay attention
(B) to attract attention
(C) to admire someone
(D) to be found guilty

Answer: (B) to attract attention

48. To sit on the fence

(A) to keep away
(B) to be in danger
(C) to remain neutral
(D) to guard someone

Answer: (C) to remain neutral

49. To feather one’s nest

(A) to gain popularity
(B) to cheat others
(C) to be selfish
(D) to provide for future

Answer: (C) to be selfish

50. At first blush

(A) at first sight
(B) in the beginning
(C) to be the first
(D) immediately

Answer: (A) at first sight

PKB Senior Officer Preli Question Solution 2014: Mathematics

51. The difference between the place value and the face value of 6 in the numeral 856973 is —

(A) 973
(B) 6973
(C) 5994
(D) None of these

Answer: (C) 5994

Solution:
Face value of 6 in the numeral 856973 is 6
Place value of 6 in the numeral 856973 is 6000
Required difference: 6000 – 6 = 5994

52. The L.C.M. of two numbers is 48. The numbers are in the ratio 2 : 3. The sum of the numbers is:

(A) 28
(B) 32
(C) 40
(D) 64

Answer: (C) 40

Solution:
Let the numbers are 2x, 3x and sum = 2x + 3x = 5x
ATQ,
2x × 3x = 48
Or, 6x = 48
∴ x = 8
So the sum = 5×8 = 40

53. The value of (1+.1+.01+.001) is:

(A) 1.001
(B) 1.011
(C) 1.003
(D) 1.111

Answer: (D) 1.111

54. What mathematical operation come at the place of ‘?’ in the equation : 2?6-12/4+2=11.

(A) +
(B) –
(C) ×
(D) ÷

Answer: (C) ×

55. A boy was asked to multiply a number by 25. He instead multiplied the number by 52 and got the answer 324 more than the correct answer. The number to be multiplied was:

(A) 12
(B) 15
(C) 25
(D) 32

Answer: (A) 12

Solution:
Let the number = x
52x = 25x + 324
Or, 52x -25x = 324
Or, 27x = 324
∴ x = 12

56. Three-fifth the square root of a certain number is 126.15. What is the number?

(A) 14.5
(B) 75.69
(C) 145
(D) 210.25

Answer: (A) 14.5

Solution:
Let the number = x
ATQ,
3/5√x = 126.15
Or, √x = 126.15 × 5/3
Or, √x = 210.25
∴ x = 14.5

57. The average of 2, 7, 6 and x is 5 and the average of 18, 1, 6, x and y is 10. What is the value of y?

(A) 5
(B) 10
(C) 20
(D) 30

Answer: (C) 20

Solution:
ATQ,
(2 + 7 + 6 + x)/4 = 5
Or, (15 + x)/4 = 5
Or, 15 + x = 20
Or, x= 5
Again,
(18 + 1 + 6 + x + y)/5 = 10
25 + x + y = 10
Or, 25 + 5 + y = 10 [x=5]
Or, y = 20

58. A number is as much greater than 36 as the less than 86. Find the number.

(A) 51
(B) 61
(C) 71
(D) 81

Answer: (B) 61

Solution:
The number is = (86+36)/2 = 122/2=61

59. A two-digit number becomes five-sixth of itself when its digits are reversed. Two digits differ by one. The number is:

(A) 45
(B) 54
(C) 56
(D) 65

Answer: (B) 54

Solution:
Let the unit digit be x and tens digit be y
So, the number is = 10y + x
And the new number is 10x + y
ATQ,
50y + 5x = 60x + 6y
Or, 44y = 55x
Or, 4y – 5x = 0__________(i)
∴ y – x = 1____________( ii)

(ii) × 4
4y-4x = 4

(i) – (ii)
(4y – 5x) – (4y – 4x) = 0-4
Or, – 5x – 4x = -4
Or, -x = -4
∴ x = 4
And y = x+1= 5
So, the original number is 54.

60. The ratio between the present ages of P and Q is 6 : 7. If Q is 4 years older than P, what will be the ratio of the ages of P and Q after 4 years?

(A) 3 : 4
(B) 3 : 5
(C) 4 : 3
(D) None of these

Answer: (D) None of these

Solution:
Let P’s and Q’s ages are 6x and 7x
Then
7x – 6x = 4
Or, x = 4
So required ratio will be
(6x + 4) : ( 7x + 4)
= 28 :32
= 7 : 8

PKB Senior Officer Preli Question Solution 2014

61. The difference between a number and its two- fifth is 510. What is 10 percent of that number?

(A) 12.75
(B) 85
(C) 204
(D) None of these

Answer: (B) 85

Solution:
Let the number = x
ATQ,
x – 2x/5 = 510
Or, 3x/5 = 510
Or, 3x = 2550
∴ x = 850
So 10% of 850 = 85

62. The profit earned by selling an article for Tk. 832 is equal to the loss incurred when the same article is sold for Tk. 448. What should be the sale price for making 50% profit?

(A) Tk. 920
(B) Tk. 960
(C) Tk. 1060
(D) Tk.1200

Answer: (B) Tk. 960

Solution:
Let CP = x
ATQ,
832 – x = x – 448
Or, 2x = 1280
∴ x = 640
Profit = 50% of 640 = 320
SP = CP + profit = 640 + 320 = 960 tk

63. The ratio of three numbers is 3 : 4 : 7 and their product is 18144. The numbers are:

(A) 9, 12, 21
(B) 15, 20, 25
(C) 18, 24, 42
(D) None of these

Answer: (C) 18, 24, 42

Solution:
Let, the numbers are 3x, 4x, 7x
ATQ, 3x × 4x × 7x = 18144
Or, 84x3 = 18144
Or, x3 = 216
∴ x = 6
So, the numbers are 18, 24 and 42

64. P and Q started a business investing Tk. 85,000 and Tk. 15,000 respectively. In what ratio the profit earned after 2 years be divided between P and Q respectively?

(A) 3 : 4
(B) 3 : 5
(C) 15 : 23
(D) None of these

Answer: (D) None of these

Solution:
P : Q = 85000 × 2 : 15000 × 2 = 17 : 3

65. A does a work in 10 days and B does the same work in 15 days. In how many days they together will do the same work?

(A) 5 days
(B) 6 days
(C) 8 days
(D) 9 days

Answer: (B) 6 days

Solution:
(A+B)’s 1 day’s work = (1/10 + 1/15) = 1/6
A and B together do 1/6 of the work in 1 day
Thus, they can together finish the work in 6 days

66. Pipe A can fill a tank in 5 hours, pipe B in 10 hours and pipe C in 30 hours. If all the pipes are open, in how many will the tank be filled?

(A) 2
(B) 2.5
(C) 3
(D) 3.5

Answer: (C) 3

Solution:
A can fill in 1 hour 1/5 part
B can fill in 1 hour 1/10 part
C can fill in 1 hour 1/ 30 part
They all together can fill in 1 hour
=( 1/5 + 1/10 + 1/30) part
= 1/3 part
So, together they can fill in 3 hour.

67. An athlete runs 200 metres race in 24 seconds. His speed is:

(A) 20 km/hr
(B) 24 km/hr
(C) 28.5 km/hr
(D) 30 km/hr

Answer: (D) 30 km/hr

Solution:
Speed = (200 ÷ 24) m/s
= ( 200 ÷ 24) × 18/5
= 30 Km/hr

68. How long does a train 110 metres long running at the speed of 72 km/hr take to cross a bridge 132 metres in length?

(A) 9.8 sec
(B) 12.1 sec
(C) 12.42 sec
(D) 14.3 sec

Answer: (B) 12.1 sec

Solution:
Speed 72 Km/hr =( 72 × 5/18)m/s =20 m/s
Total distance to be covered = 110 + 132 = 242 m
Time = Distance/Speed = 242/20 s = 12.1 seconds

69. In one hour, a boat goes 11 km along the stream and 5 km against the stream. The speed of the boat in still water (in km/hr) is:

(A) 3
(B) 5
(C) 8
(D) 9

Answer: (C) 8

Solution:
Speed of the boat in still water is ½ (a+b)
= 1/2 (11 + 5)
= ½ × 16
= 8 Km/hr

70. Reena took a loan of Tk. 1200 with simple interest for as many years as the rate of interest. If she paid Tk. 432 as interest at the end of the loan period, what was the rate of interest?

(A) 3.6
(B) 6
(C) 18
(D) None of these

Answer: (B) 6

Solution:
Let rate = R% and time = R year
Then,
(1200 × R × R/100) = 432
Or, 12R2= 432
Or, R2 = 36
Or, R = 6

PKB Senior Officer Preli Question Solution 2014

71. At what rate of compound interest per annum will a sum of Tk. 1200 become Tk. 1348.32 in 2 years?

(A) 6%
(B) 6.5%
(C) 7%
(D) 7.5%

Answer: (A) 6%

Solution:
Let the rate be R% p.a
Then 1200 × ( 1+ R/100)2 = 1348.32
Or, (1 + R/100)2 = 134832/120000 = 11236/10000
Or, (1+ R/100)2 = (106/100)2
Or, 1 + R/100 = 106/100
∴ R= 6%

72. The length of a room is 5.5 m and width is 3.75 m. Find the cost of paying the floor by slabs at the rate of Tk. 800 per sq. metre.

(A) Tk. 15,000
(B) Tk. 15,550
(C) Tk. 15,600
(D) Tk. 16,500

Answer: (D) Tk. 16,500

Solution:
Area = (5.5 × 3.75) sq m = 20.625 sq.m
For 1 sq m cost tk 800
20.625 sq m tk needed (800 × 20.625) = 16,500tk

73. In a 100 m race, A covers the distance in 36 seconds and B in 45 seconds. In this race A beats B by:

(A) 20 m
(B) 25 m
(C) 22.5 m
(D) 9 m

Answer: (A) 20 m

Solution:
A won by (45 – 36) = 9 sec
Distance covered by B in 9 sec = (100/45 ×9) = 20 m

74. How many times do the hands of a clock coincide in a day?

(A) 20
(B) 21
(C) 22
(D) 24

Answer: (C) 22

Solution:
The hands of a clock coincide 11 times in every 12 hours since between 11 and 1 they coincide only once, at 12 o’clock. The hands overlap about every 65 minutes. Not every 60 minutes. The minutes hand and hour hand coincide 22 times in a day.

75. A man buys Tk. 50 shares in a company which pays 10% dividend. If the man gets 12.5% on his investment, at what price did he buy the shares?

(A) Tk. 37.50
(B) Tk. 40
(C) Tk. 48
(D) Tk. 52

Answer: (B) Tk. 40

Solution:
Dividend on 1 share = (10/100 ×50) = Tk 5
The man gets Tk 12.5 on investment of Tk 100
He Buys the shares at = (100 × 5/12.50) = 40 tk

PKB Senior Officer Preli Question Solution 2014: General Knowledge

76. Which one of the following is the capital of Sierra Leon?

(A) Lima
(B) Khartoum
(C) Abidjan
(D) Freetown

Answer: (D) Freetown

77. What is the name of Syrian President Basar Al Asad’s Political party?

(A) Baath party
(B) Al Ansar party
(C) Syrian Peoples party
(D) National Democratic party

Answer: (A) Baath party

78. Which of the following is a communist state?

(A) South Korea
(B) China
(C) Brazil
(D) Poland

Answer: (B) China

79. Before being elected as the President, Pronob Mukherjee served in which ministry of India?

(A) Ministry of External affairs
(B) Ministry of Home affairs
(C) Ministry of Finance
(D) Ministry of Defense

Answer: (C) Ministry of Finance

80. Syria does not share its border with which of the following countries?

(A) Lebanon
(B) Iran
(C) Turkey
(D) Jordan

Answer: (B) Iran

PKB Senior Officer Preli Question Solution 2014

81. Which militant organization is blamed for the 2008 Indian city of Mumbai attack?

(A) Lashkar-i-Taiba
(B) Al Qaeda
(C) Tehreek-e-Taliban
(D) Lashkar-e-Jabbar

Answer: (A) Lashkar-i-Taiba

82. Which of the following countries first started the revolutionary movement called “Arab Spring”?

(A) Egypt
(B) Tunisia
(C) Syria
(D) Libya

Answer: (B) Tunisia

83. During the World War II, which ethnic group was under severe oppression in the USA?

(A) Indian American
(B) Chinese American
(C) Japanese American
(D) Latino

Answer: (C) Japanese American

84. Which year did South Sudan become an independent country?

(A) 2010
(B) 2011
(C) 2012
(D) 2013

Answer: (B) 2011

85. Which country has the largest proven oil reserve in the world?

(A) Saudi Arabia
(B) Venezuela
(C) Russia
(D) USA

Answer: (B) Venezuela

86. Which country gave USA the ‘Statue of Liberty’?

(A) France
(B) Germany
(C) Uk
(D) Denmark

Answer: (A) France

87. Which country was the first to recognize Bangladesh as an Independent Nation?

(A) Bhutan
(B) India
(C) USSR
(D) USA

Answer: (A) Bhutan

88. In which year did Bangladesh become a member of Commonwealth?

(A) 1975
(B) 1974
(C) 1980
(D) 1972

Answer: (D) 1972

89. Bangladesh is not a member of which of the following association?

(A) D-8
(B) CIRDAP
(C) WHO
(D) OPEC

Answer: (D) OPEC

90. Which country does not have an embassy in Bangladesh?

(A) Bhutan
(B) Maldives
(C) Sri Lanka
(D) None of these

Answer: (D) None of these

PKB Senior Officer Preli Question Solution 2014

91. Sundarban is declared as the World Heritage by —

(A) UNDP
(B) ILO
(C) UNICEF
(D) UNESCO

Answer: (D) UNESCO

92. Which sector has the highest contribution to the Gross Domestic Product of Bangladesh?

(A) Agriculture
(B) industry
(C) Transport
(D) Service

Answer: (D) Service

93. What is the previous name of Sonargaon?

(A) Chandradeep
(B) Suvarna Gram
(C) Shundharam
(D) Bik Rampur

Answer: (B) Suvarna Gram

94. Which movie of Bangladesh got Oscar nomination?

(A) Matir Moyna
(B) Cnadra Kotha
(C) Adhar
(D) Andhakar

Answer: (A) Matir Moyna

95. Where is the “Dulahazara Safari Park” located?

(A) Barisal
(B) Cox’s Bazar
(C) Gazipur
(D) Rangpur

Answer: (B) Cox’s Bazar

96. Which one is the largest tribe in Bangladesh?

(A) Garo
(B) Chakma
(C) Marma
(D) None of these

Answer: (B) Chakma

97. Which one of the following is considered as the fourth state of the nation?

(A) Media
(B) Library
(C) Parliament
(D) University

Answer: (A) Media

98. Which one is not a defense service in Bangladesh?

(A) Army
(B) Navy
(C) BGB
(D) None of these

Answer: (C) BGB

99. Where do we have the highest annual rainfall in Bangladesh?

(A) Kaptai
(B) Srimongal
(C) Barisal
(D) Sylhet

Answer: (D) Sylhet

100. How many women freedom fighters received the “Beer Pratik Award” for their contribution in the liberation war of Bangladesh?

(A) 5
(B) 7
(C) 2
(D) 6

Answer: (C) 2

PKB Senior Officer Preli Question Solution 2014 ছাড়াও দেখুন-

ফেইসবুকে আপডেট পেতে আমাদের অফিসিয়াল পেইজ ও অফিসিয়াল গ্রুপের সাথে যুক্ত থাকুন। ইউটিউবে পড়াশুনার ভিডিও পেতে আমাদের ইউটিউব চ্যানেল সাবস্ক্রাইব করুন।

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুন-