PKB Senior Officer Cash Preli Question Solution 2018 : AUST

PKB Preli Question Solution 2018
Content Protection by DMCA.com

PKB Senior Officer Cash Preli Question Solution 2018

Probashi Kallyan Bank Senior Officer Cash Preli Question 2018 এর ব্যাখ্যাসহ সম্পূর্ণ সমাধান।

Held On: 12.01.2018;
Total Marks: 100;
Time: 1 hour

PKB Senior Officer Cash Preli Question Solution 2018: Bangla

01. প্রসন্ন এর বিপরীতার্থক শব্দ কোনটি?

A. প্রতিপন্ন
B. বিষন্ন
C. বিপন্ন
D. নিকৃষ্ট

Answer: B. বিষন্ন

02. নিচের কোন বানানটি শুদ্ধ

A. সংশ্রব
B. উজ্জল
C. দূর্গ
D. ধস

Answer: D. ধস

ব্যাখ্যা: শুদ্ধ বানান – সংস্রব, উজ্জ্বল, দুর্গ।

03. ‘ষড়ঋতু’ শব্দের সঠিক সন্ধি বিচ্ছেদ

A. ষট্ + ঋতু
B. ষড় + ঋতু
C. ষড়ঃ + ঋতু
D. ষষ্ট + ঋতু

Answer: A. ষট্ + ঋতু

04 ‘সিংহাসন’ শব্দটি কোন সমাস?

A. ষষ্ঠী তৎপুরুষ
B. মধ্যপদলােপী কর্মধারয়
C. নিমিত্তার্থে চুতর্থী
D. নিত্য সমাস

Answer: B. মধ্যপদলােপী কর্মধারয়

05. যে যে পদে সমাস হয় তাদের প্রত্যেকটিকে কি পদ বলে

A. সমস্যমান পদ
B. পূর্বপদ
C. উত্তর পদ
D. সমস্ত পদ

Answer: A. সমস্যমান পদ

ব্যাখ্যা: সমাস নিষ্পন্ন পদটিকে সমস্তপদ বলে।

06. ‘জেলে এর সঠিক প্রকৃতি প্রত্যয় কী?

A. জেল + এ
B. জাল + ইয়া
C. জাল + আ
D. জালা + এ

Answer: B. জাল + ইয়া

07. সম্পৃক্ত’ শব্দটি সঠিক অর্থ কোনটি?

A. সংযুক্ত
B. দুই বা অধিকের মিলন
C. অন্তর্ভুক্ত
D. আঁটবাঁধা

Answer: A. সংযুক্ত

08. ‘অগ্রজ’ এর বিপরীতার্থক শব্দ কোনটি?

A. পরিগ্রজ
B. পশ্চাৎ
C. নিগ্রহ
D. অনুজ

Answer: D. অনুজ

ব্যাখ্যা: অগ্রজ এর বিপরীত অনুজ এবং অগ্র এর বিপরীত পচাৎ।

09. তপুকে আবার ফিরে পাব, একথা ভুলেও ভাবিনি কোন দিন’ নিম্নের কোনটি থেকে নেয়া?

A. একুশের গল্প
B. মানুষ
C. ভাষার কথা
D. বইকেনা

Answer: A. একুশের গল্প

ব্যাখ্যা: জহির রায়হান রচিত ‘একুশের গল্প থেকে নেওয়া হয়েছে।

10. ‘নিরানব্বইয়ের ধাক্কা’ বাগধারাটির অর্থ

A. সঞ্চয়ের প্রবৃত্তি
B. তীরে পৌছার ঝক্কি
C. মুমূষু অবস্থা
D. আসন্ন বিপদ

Answer: A. সঞ্চয়ের প্রবৃত্তি

11. আপণ’ শব্দটির অর্থ কি?

A. একান্ত
B. নিজস্ব
C. দোকান
D. অহং

Answer: C. দোকান

12. যার কোন কিছু থেকেই ভয় নেই এক কথায় প্রকাশ কি?

A. অভয়
B. ভয়শূন্য
C. অকুতােভয়
D. নির্ভীক

Answer: C. অকুতােভয়

13. শুদ্ধ বানান কোনটি?

A. বিভীষীকা
B. বিভীষিকা
C. বিভীসিকা
D. বিভিষীকা

Answer: B. বিভীষিকা

14. ‘সওগাত‘ শব্দের অর্থ

A. উপহার
B. তিরস্কা
C. শেষ চাঁদ
D. মেঘ

Answer: A. উপহার

15. অশুদ্ধ বানান কোনটি?

A. পুণ্য
B. পুজো
C. মুহূর্ত
D. ভূল

Answer: D. ভূল

16. ‘খক্ষ’ এর সমার্থক শব্দ নয় কোনটি?

A. অসি
B. অল্প
C. কৃপাণ
D. তরবারি

Answer: B. অল্প

ব্যাখ্যা: খক্ষ অর্থ তরবারি। এর অন্যান্য সমার্থক শব্দ হলাে – কৃপাণ, অসি, খড়গ ইত্যাদি।

PKB Senior Officer Cash Preli Question Solution 2018: English

Questions (17–19). Choose the correct spelling from the given options

17.

A. Questionere
B. Questionaire
C. Questionnaire
D. Questionare

Answer: C. Questionnaire

18.

A. Ridiculus
B. Rcdiculous
C. Ridiculas
D. Ridiculous

Answer: D. Ridiculous

19.

A. Lisense
B. Lisence
C. License
D. Licents

Answer: C. License

Questions (20-22). Select the word or phrase that best completes the sentence

20. Every individual is responsible for upholding the moral of society.

A. keeping up
B. developing
C. judging
D. maintaining

Answer: D. maintaining

21. In comparison to the history of the world, human life is very transient.

A. Meaningless
B. short-lived
C. poignant
D. arbitrary

Answer: B. short-lived

22. Computer has revolutionized office procedures more than any machine of modern time

A. has any machine
B. any other machine
C. other machine
D. None of these

Answer: B. any other machine

Questions (23-24): Fill in the blank with right option

23. The view ___the open window is very pretty.

A. through
B. by
C. along
D. to

Answer: A. through

24. Spring is ___ it will be warmer soon.

A. to be coming
B. coming
C. prepared now
D. on the way

Answer: D. on the way

25. Lack of exercise and high fat diets have ____to be factors in heart attacks.

A. long known been
B. known been long
C. been long known
D. long been known

Answer: D. long been known

Questions (26-28): Select the pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

26. Wood: Sand

A. metal : burnish
B. coal : burn
C. brick : lay
D. oil : polish

Answer: A. metal : burnish

ব্যাখ্যা: Sand is used to make wood brighter; burnish is used to make metal brighter.

27. Harm : Damage

A. sweet : sour
B. stout : weak
C. hook : crook
D. injure : incapacitate

Answer: D. injure : incapacitate

ব্যাখ্যা: Harm Damages something; injure incapacitates something.

28. Yolk : Egg

A. nucleus : cell
B. duck : fowl
C. web : spider
D. rind : melon

Answer: A. nucleus : cell

ব্যাখ্যা: Yolk be in the center of Egg; nucleus be in the center of cell.

Questions (29-32): In each of the following lists, one word is out of sequence from the other words. Find the word that is not similar to the other words in each list.

29.

A. Height
B. Huge
C. Large
D. Massive

Answer: A. Height

ব্যাখ্যা: Huge, ‘Large, Massive denotes something great or big; Height denotes vertical length.

30.

A. Inflation
B. Discourse
C. Interests
D. Investment

Answer: B. Discourse

ব্যাখ্যা: Inflation, Interests, Investment are related to economics. Discourse is related to literature.

31.

A. Strategy
B. Aim
C. Goal
D. Objective

Answer: A. Strategy

ব্যাখ্যা: Aim, Goal, Objective denotes purpose. Strategy means plan or policy.

32.

A. Temporary
B. Short-lived
C. Transitory
D. Steady

Answer: D. Steady

ব্যাখ্যা: Temporary, Short-lived, Transitory mean not permanent. Steady means stable.

PKB Senior Officer Cash Preli Question Solution 2018: Mathematics

33. In a club 50% of the male voters and 80% of the female voters voted for candidate A. If candidate A received 70% of the total votes, what ‘is the ratio of male to female voters?

A. 1/3
B. 1/2
C. 1/4
D. 3/4

Answer:B. 1/2

Solution:
Let, total member of the club = 100 and male member =x
Female member = (100-x)
Now,
x×50% + (100-x)80% = 70×100%
⇒ 5x +(100-x)8 = 70×10
⇒ 5x + 800 – 8x = 700
⇒ 3x = 100
∴ X = 33.33
Now, female : Male = 33.33 : (100-33.33) = 1:2

34. Four liters of milk are to be poured into a 2 liter bottle and a 4 liter bottle. If each bottle is to be filled to the same fraction of its capacity, how many liters of milk should be poured into the 4 liter bottle?

A. 7/3
B. 2/3
C. 8/3
D. 4/3

Answer : C. 8/3

Solution:
Let, milk in 4 litter bottle is x litter
So, milk in 2 litter bottle is (4-x) litter
x/4 = (4-x)/2
⇒ x = 8-2x
∴ x = 8/3

35. One dozen eggs and ten pounds of apples are currently of the same price. If the price of a dozen eggs rises by 10% and that of apples rises by 2%, how much more will it cost to buy a dozen of eggs and ten pounds of apples?

A. 2%
B. 6%
C. 10%
D. 12%

Answer: B. 6%

Solution:
Say, Cost of eggs = Cost of apples = 100
Total = 200
New egg cost = 110
New apple cost = 102
New total = 110 + 102 = 212
Percentage increase ={(212−200)/200}×100= 6%

36. An iron rod that weighs 24 kg is cut into two pieces so that one of these pieces weighs 16 kg and is 34m long. If the weight of each piece is proportional to its length, how long is the other piece?

A. 11m
B. 17m
C. 34m
D. 68m

Answer: B. 17m

Solution:
16 kg rod = 34m
24 kg rod = (34×24)/16 = 51m
Length of the other part is = 51-34 = 17m

37. A wholesaler sells goods to a retailer at a profit of 20%. The retailer sells to the customer, who pays 80% more than the cost of the wholesaler. What is the retailer’s profit?

A. 30%
B. 40%
C. 50%
D. 60%

Answer: C. 50%

Solution:
Let cost of wholesaler = 100tk
At 20% profit he sells = 120tk = the cost of retailer
Retailer sell it for 80% profit on cost of wholesaler
= 100 + 100×(80/100) = 180 tk
Profit of retailer = 180- 120 = 60 tk
Percentage = (60×100)/120 = 50%

38. The price of a pen is 25% more than the price of a book. The price of a pen holder is 50% more than the price of the book. How much is the price of the pen holder more than the price of the pen?

A. 20%
B. 25%
C. 50%
D. 37.5%

Answer: A. 20%

Solution:
Let price of book = 100tk
Price of pen = 100+100×25% = 125 tk
Price of pen-holder = 100 + 100×50% = 150 tk
Difference is = 150 -125 = 25 tk
Percentage = (25×100)/125 = 20%

39. Three individuals contributed Tk 8,000 each toward the purchase of a computer. If they bought the computer on sale for Tk. 19500 plus 10% sales tax, how much money should be refunded to each individual?

A. Tk. 650
B. Tk. 850
C. Tk.1,500
D. Tk1,950

Answer: B. Tk. 850

Solution:
Contribution of three person = 8000×3 = 24000 tk
Cost of the computer = 19500+19500×10% = 19500+1950 = 21450 tk
3 person get back = 24000 – 21450 = 2250 tk
1 person get back = 2250/3 = 850 tk

40. A 10% monthly salary increase resulted in a Tk. 9,000 per year increase in salary for an employee. What was his monthly salary before the increase?

A. Tk. 7,500
B. Tk. 9,000
C. Tk. 5,000
D. Tk. 12,000

Answer: A. Tk. 7,500

Solution:
Yearly increase = 9000 tk
Monthly increase = 9000/12 = 750 tk
10% of Salary is = 750 tk
100% of Salary is = (750×100)/10 = 7500 tk

41. When a certain number is divided by 7, the remainder is 0. If the remainder is not 0 when the number is divided by 14, then the remainder must be

A. 7
B. 5
C. 3
D. 8

Answer: A. 7

Solution:
If a number is divisible by 7, remainder will be 0. So, any number divisible by any multiple of 7 will leave remainder 7 or 0.

42. A mixture of 20 kg of sprit and water contains 10% water. How much water must be added to this mixture to raise the percentage of water to 25%

A. 2
B. 4
C. 5
D. 6

Answer: B. 4

Solution:
Water contains in mixture = 20×10% = 2 kg
Sprit in the mixture = 20-2 =18 kg
x litter water need to mix in the mixture.
So, (2+x)/18 = 25/75
⇒ (2+x)/18 = 1/3
⇒ 6+3x = 18
∴ x = 4

43. How much interest will Tk. 1,000 earn in one year at an annual interest rate of 20% if interest rate is compounded every 6 months?

A. 200
B. 205
C. 208
D. 210

Answer: D. 210

Solution:
We know,
C= P(1+r/m)n×m
=1000{1+20/(100×2)}1×2
= 1000{1+1/10}2 = 1210
Interest = 1210-1000 = 210 tk

44. A garden of 100% length and 60m width has a walkway of 2m width on every side. What is the area of the garden, in square meter, excluding the walkway?

A. 5684
B. 6000
C. 5376
D. 5123

Answer: C. 5376

Solution:
Length of the garden excluding road = 100-2×2 =96m
Width of the garden excluding road = 60-2×2 =56m
Area garden excluding road = 96×56 =5376 sq. m

45. The total age of A and B is 12 years more than the total age of B and C. C is how many years younger than A?

A. 12
B. 24
C. 26
D. None of these

Answer: A. 12

Solution:
ATQ,
A + B = 12 + B +C
A = 12 +C
That is, C is 12 years younger than A.

46. An article when sold at a gain of 5% yields Tk.15 more than when sold at a loss of 5%. Its cost price would be

A. Tk. 100
B. Tk. 150
C. Tk. 200
D. Tk. 250

Answer: B. Tk. 150

Solution:
At 5% profit, selling price = 100+5=105 tk.
At 5% loss, selling price = 100-5= 95 tk.
Difference between selling price = 105-95=10 tk.
If difference 10, then cost = 100tk
If difference 1, then cost = 100/10 tk
If difference 15, then cost = (100×15)/10 tk = 150tk.

47. If ax = b, by = c, and cz = a, then the value of xyz is

A. 0
B. 1
C. 1/abc
D. abc

Answer: B. 1

Solution:
Given,
ax = b
Or, (cz)x = b
Or, (by) z x = b
Or, (b) xyz = b1
Or, xyz = 1

48. For what value of x is 82x-4 =16x?

A. 2
B. 3
C. 4
D. 6

Answer: D. 6

Solution:
Given,
82x-4 =16x
Or, 23(2x-4) = 24x
Or, 6x -12 = 4x
Or, 2x = 12
∴ x = 6

49. A is 30% more efficient than B. How much time will they, working together, take to complete a job which A alone could have done in 23 days?

A. 13 days
B. 15 days
C. 10 days
D. None of these

Answer: A. 13 days

Solution:
Ratio of times taken by A and B = 100 : 130 = 10 : 13.
Suppose, B takes x days to do the work.
Then,
10 : 13 = 23 : x
Or, x = (23 x 13)/10
Or, x = 299/10
A’s 1 day’s work = 1/23
B’s 1 day’s work = 10/299
(A + B)’s 1 day’s work =(1/23 +10/299)= 23/299 =1/13
Therefore, A and B together can complete the work in 13 days.

50. The lengths of the sides of a triangle are in the ratio of 3 to 5 to 6. If the perimeter of the triangle is 70, what is the length of the longest side?

A. 10
B. 15
C. 25
D. 30

Answer : D. 30

Solution:
3x+5x+6x=70
Or, 14x=70
Or, X=5
Length of the longest side= 5×6=30

51. If for integer x, 5 <x<10 and y = x + 5, what is the greatest possible value of x + y?

A. 32
B. 22
C. 23
D. 27

Answer: C. 23

Solution:
Given,
5 < x < 10 and y =x+5
Possible value of x = 6, 7, 8, 9
When x =9,
y =9+5 = 14
Now,
x + y = 9 + 14 = 23

52. Square of a number plus two times the number equal 63. What is the number?

A. 7
B. 9
C. –9
D. ৪

Answer: A. 7 & C. -9

Solution:
x2 + 2x = 63
⇒ x2 + 2x – 63 = 0
⇒ x2 + 9x – 7x – 63 = 0
⇒ x (x + 9) – 7 (x + 9) = 0
⇒ (x + 9) (x – 7) = 0
∴ x = –9 and x = 7

53. If the perimeter of a certain rectangle is 76m and its area is 360m2, then what is the length of its shortest side?

A. 18
B. 15
C. 13
D. 10

Answer: 18

Solution:
Let, length = x and width = y
Now, 2(x+y) = 76
x+y =38………(i)
xy = 360
x = 360/y……..(ii)
(i)=
360/y + y =38
⇒ 360 + y2 = 38y
⇒ y2 -38y + 360 = 0
⇒ y2 -20y – 18y + 360 = 0
⇒ y(y -20) – 18(y – 20) = 0
⇒ (y -20) (y – 18) = 0
⇒ y= 20 and 18
∴ Width = 18m

54. If x=1+ √2 and y =1-√2 find the value of (x2 + y2)

A. 12
B. 10
C. ৪
D. 6

Answer: D. 6

Solution:
x2 + y2
=(1+ √2)2 + (1-√2)2
= 1 + 2√2 + 2 + 1 – 2√2 + 2
=6

55. If x and y are consecutive positive integers, which of the following must be an even integer?

A. X
B. Y
C. xy/2
D. xy

Answer. xy

Solution:
As x & y are consecutive positive integers, one of them must be odd and the other even.
Now, Odd×Even= Even.

56. If two planes leave the same airport at 1:00 PM, how many miles apart will they be at 3:00 PM, if one travels directly north at 150 mph and the other travels directly west at 200 mph?

A. 50 miles
B. 100 miles
C. 500 miles
D. 700 miles

Answer: 500 miles

Solution:
Plane travels for 2 hours
1st one passes =150×2=300mile
2nd one passes =200×2=400mile
Distance between them
d2 = 3002 + 4002
Or, d = √(90000 + 160000) = √250000 = 500

PKB Senior Officer Cash Preli Question Solution 2018: General Knowledge

57. Which one is not a member country G-7?

A. Japan
B. Sweden
C. Italy
D. Canada

Answer: B. Sweden

ব্যাখ্যা: G-7 ভূক্ত দেশগুলাে হলাে – যুক্তরাষ্ট্র, যুক্তরাজ্য, কানাডা, ফ্রান্স, জার্মানি, ইতালি ও জাপান।

58. Transparency International is based in

A. London
B. Paris
C. Berlin
D. Washington D.C.

Answer: C. Berlin

59. Which of the following countries has introduced “Direct Democracy”

A. Switzerland
B. Russia
C. India
D. France

Answer: A. Switzerland

60. Which of the following organization is concerned with environmental issues?

A. OIC
B. WMO
C. MIGA
D. IPCC

Answer: D. IPCC

ব্যাখ্যা:
IPCC = Intergovernmental Panel on Climate Change
OIC = ইসলামী সম্মেলন সংস্থা,
WMO = বিশ্ব আবহাওয়া সংস্থা
MIGA = বহু পাক্ষিক বিনিয়ােগ গ্যারান্টি সংস্থা।

61. OTC stands for

A. Over that Counter
B. Over the Court
C. Over the Counter
D. Over that Court

Answer: C. Over the Counter

ব্যাখ্যা: বাংলাদেশ স্টক এক্সচেঞ্জের তালিকাভুক্ত দুর্বল মৌলভিত্তির কোম্পানিগুলাের শেয়ার লেনদেন করার জন্য OTC বা Over the counter নামে পরিচিত আলাদা একটি ব্যবস্থা করা হয়।

62. The Harry Potter series is written by

A. JK Rowling
B. KK Rowling
C. KJ Rowling
D. A K Rowling

Answer: A. JK Rowling

ব্যাখ্যা: হ্যারি পটার কল্পকাহিনী নির্ভর শিশুতােষ বইটির লেখক JK Rowling.

63. Profits of a firm that are distributed or given out to its investors are called

A. Bonds
B. Equity
C. Dividends
D. None of them

Answer: C. Dividends

64. Point of sale (POS) machine is widely used by the

A. Tellers
B. Merchants
C. Government
D. Central bank

Answer: B. Merchants

65. The great Victoria Desert is located in

A. Canada
B. West-Africa
C. North-America
D. Australia

Answer: D. Australia

66. Money-market is a market for

A. short-term fund
B. long-term fund
C. hedge fund
D. risk free assets

Answer: A. short-term fund

ব্যাখ্যা: মানি মার্কেট হলাে এমন এক ধরনের স্বল্প মেয়াদী ঋণের বাজার যেখানে বাণিজ্যিক ব্যাংকগুলাে অর্থ সংকটে ভুগলে অন্য ব্যাংক বা আর্থিক প্রতিষ্ঠান হতে স্বল্পসুদে স্বল্প মেয়াদে ঋণ নিতে পারে।

67. Which of the following is not a part of the World Bank Group?

A. IDA
B. IMF
C. IBRD
D. IFC

Answer: B. IMF

ব্যাখ্যা: Part of the World Bank Group – IBRD, IDA, IFC, ICSID and MIGA.

68. Stress test is related to assess health of which institution?

A. Bank
B. Multinational Firm
C. Private Firm
D. None of them

Answer: A. Bank

PKB Senior Officer Cash Preli Question Solution 2018: Basic Computer

69. A light sensitive device that converts drawing, printed text or other images into digital form is

A. Keyboard
B. Plotter
C. Scanner
D. None of these

Answer: C. Scanner

ব্যাখ্যা: Scanner is a light sensitive device that converts drawing, printed text or other images into digital form.

70. Which of the following memory is non-volatile?

A. ROM
B. DRAM
C. SRAM
D. None of these

Answer: A. ROM

71. Which network protocol is used to send e-mail?

A. SMTP
B. FTP
C. SSH
D. POP3

Answer: A. SMTP

ব্যাখ্যা: SMTP Simple Mail Transfer Protocol.

72. The operating system manages.

A. Memory
B. Processor
C. Devices
D. All of the above

Answer: D. All of the above

73. By default, your documents print in mode.

A. Page setup
B. Portrait
C. Landscape
D. Print preview

Answer: B. Portrait

74. Ctrl + N is used to

A. Save Document
B. Open Document
C. New Document
D. Close Document

Answer: C. New Document

ব্যাখ্যা: Ctrl + S = Save Document; Ctrl + V = Paste; Ctrl + O = Open File

75. By default, on which page the header or the footer is printed?

A. on first page
B. on alternate page
C. on every page
D. none of the above

Answer: C. on every page

76. Which of these toolbars allows changing of Fonts and their sizes?

A. Standard
B. Formatting
C. Print Preview
D. None of these

Answer: B. Formatting

ব্যাখ্যা: মাইক্রোসফট ওয়ার্ড ২০০৩ ভার্সন অনুযায়ী Formatting toolbar এর মাধ্যমে

77. Background color or effects applied on a document is not visible in

A. Web layout view
B. Print Layout view
C. Reading View
D. Print Preview

Answer: D. Print Preview

78. What is the default font size of a new Word document based on Normal template?

A. 9 pt
B. 12 pt
C. 14 pt
D. None of above

Answer: B. 12 pt

ব্যাখ্যা: ২০০৩ ভার্সনে ডিফল্ট ফন্ট সাইজ ১২ ছিল। আর বর্তমানে ডিফল্ট ফন্ট সাইজ ১১।

79. A Microsoft Windows is a(n)

A. Operating system
B. Graphic program
C. Word Processing
D. Database program

Answer: A. Operating system

80. Which of the following Operating System does not implement multitasking truly?

A. Windows
B. Windows NT
C. MS DOS
D. Windows XP

Answer: C. MS DOS

 

AUST কর্তৃক গৃহীত আরও কিছু প্রশ্ন দেখতে ক্লিক করুন

ICB Assistant Programmer Question ‍Solution 2017: AUST
Sonali Bank Assistant Programmer Preli Question Solution 2016
Combined 5 Bank Officer Cash Question Solution 2019 : AUST
Sonali Bank Officer Cash Preli Question 2018: AUST
Bangladesh Bank AD Preli Question Solution 2018: Arts Faculty

ফেইসবুকে আপডেট পেতে আমাদের অফিসিয়াল পেইজ ও অফিসিয়াল গ্রুপের সাথে যুক্ত থাকুন। ইউটিউবে পড়াশুনার ভিডিও পেতে আমাদের ইউটিউব চ্যানেল সাবস্ক্রাইব করুন।

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুন-