PKB Assistant Programmer Preli Question Solution 2019: AUST

PKB Preli Question Solution 2018
Content Protection by DMCA.com

PKB Assistant Programmer Preli Question Solution 2019: AUST

ভাল প্রস্তুতি নিতে হলে প্রথমেই বিগত প্রশ্নগুলো ভালভাবে আত্মস্ত করতে হবে। তাতে করে aust question pattern সম্পর্কে ধারণা পাওয়া যাবে। এছাড়া aust-এর প্রশ্নগুলো পর্যবেক্ষণ করলে দেখা যায় গণিতসহ অনেক প্রশ্ন রিপিট থাকে। তাই আমাদের aust question bank থেকে সবগুলো প্রশ্ন মনোযোগ সহকারে পড়ুন। তারই ধারাবাহিকতায় আজ আপনাদের জন্য থাকছে প্রবাসী কল্যাণ ব্যাংক Assistant Programmer Preli Question Solution. পরীক্ষা নিয়েছে AUST এবং প্রচুর প্রশ্ন রিপিট হয়েছে।

PKB Assistant Programmer Preli 2019 জরুরী তথ্যাবলী:-

১) এ প্রশ্নপত্রে মােট ৮০ টি প্রশ্ন রয়েছে এবং সর্বমােট নম্বর ১০০।
২) উত্তর শুরু করার আগে প্রশ্নের ক্রমিক সংখ্যা আছে কিনা তা যাচাই করে নিতে হবে।
৩) প্রতিটি পরীক্ষার্থীকে একটি OMR Sheet এবং MCQ প্রশ্নপত্র দেয়া হবে।
৪) পরীক্ষা শেষে MCQ প্রশ্নপত্রটি OMR sheet – এর সাথে জমা দিতে হবে।

PKB Assistant Programmer Preli Question Solution 2019: English

Questions (01-03): Fill in the blank with right option

01. Lack of exercise and high fat diets have _____ to be factors in heart attack.

(A) long been known
(B) been long known
(C) known been long
(D) long known been

উত্তরঃ (A) long been known

02. Spring is ____ it will be warmer soon.
[Repeat: PKB officer (cash) 2018]

(A) to be coming
(B) on the way
(C) coming
(D) prepared now

উত্তরঃ (B) on the way

03. AIDS is not a disease that can be _____ through the air or by insects.

(A) circulated
(B) transferred
(C) disseminated
(D) transmitted

উত্তরঃ (D) transmitted

Questions (04-06): In each of the following lists, one word is out of sequence from the other words. Find the word that is not similar to the other words in each list.

04.
(A) Temporary
(B) Steady
(C) Short-lived
(D) Transitory

উত্তরঃ (B) Steady

05.
(A) Objective
(B) Aim
(C) Goal
(D) Strategy

উত্তরঃ (D) Strategy

06.
(A) Inflation
(B) Investment
(C) Discourse
(D) Interests

উত্তরঃ (C) Discourse

Questions (07-10): Select the word that is most closely similar in meaning to the original word.

07. UNBEARABLE

(A) Undefeated
(B) Tolerable
(C) Unpleasant
(D) Acceptable

উত্তরঃ (C) Unpleasant

08. ABERRATION

(A) Deviate
(B) Deviation
(C) Drive
(D) Direction

উত্তরঃ (B) Deviation

09. INTEMPERATE

(A) Sympathy
(B) Pathetic
(C) Talk In Self Control
(D) Anger

উত্তরঃ (D) Anger

10. ALLEGIANCE

(A) Loyalty
(B) Sincere
(C) Obedience
(D) Faithful

উত্তরঃ (A) Loyalty

PKB Assistant Programmer Preli Question Solution 2019: Bangla

11. “সিংহাসন’ শব্দটি কোন সমাস?

(A) ষষ্ঠী তৎপুরুষ
(B) নিত্য সমাস
(C) মধ্যপদলােপী কর্মধারায়
(D) নিমিখাথে চতুর্থী

উত্তরঃ (C) মধ্যপদলােপী কর্মধারায়

12. ‘সম্পৃক্ত’ শব্দটির সঠিক অর্থ কোনটি?

(A) আঁটবাধা
(B) সংযুক্ত
(C) অঞ্চ
(D) দুই বা ততোধিকের মিলন

উত্তরঃ (B) সংযুক্ত

13. কোনটি তৎসম শব্দ?

(A) ঝিনুক
(B) মলিতা
(C) চাঁদ
(D) পত্র

উত্তরঃ (D) পত্র

14. নিচের কোনটি যুগরীতি দ্বিরুক্ত শব্দ?

(A) বই-টই
(B) আয়-ব্যয়
(C) ঝম ঝম
(D) ঠা-ঠা

উত্তরঃ (A) বই-টই

15. ‘সন্দেশ’ কোন শ্রেণির শব্দ?

(A) যােগরূঢ়
(B) যৌগিক
(C) রূঢ়ি
(D) তৎসম

উত্তরঃ (C) রূঢ়ি

16. সমাস নিষ্পন্ন পদটিকে কি বলে?

(A) সমস্যামান পদ
(B) সমস্ত পদ
(C) ব্যাসবাক্য
(D) উত্তর পদ

উত্তরঃ (B) সমস্ত পদ

17. ধ্বনিবাচক দ্বিরুক্ত শব্দ কোনটি?

(A) কড়কড়
(B) মরমর
(C) নরনর
(D)দরদর

উত্তরঃ (A) কড়কড়

ব্যাখ্যা: দ্বিরুক্ত শব্দকে ভাঙলে পাওয়া যায় ‘দ্বি+উক্ত’। অর্থাৎ, যা দুইবার বলা হয়েছে। বাংলা ভাষায় অনেক শব্দ বা পদ দুইবার ব্যবহৃত হয়ে অন্য একটি বিশেষ অর্থ প্রকাশ করে। কোন শব্দ বা পদ পরপর দুইবার ব্যবহৃত হয়ে কোন বিশেষ অর্থ প্রকাশ করলে তাকে দ্বিরুক্ত শব্দ বলে। যেমন- ‘আমার জ্বর জ্বর লাগছে।’ এখানে ‘জ্বর জ্বর’ দ্বিরুক্ত শব্দটি ঠিক ‘জ্বর’ অর্থ প্রকাশ করছে না। জ্বরের ভাব প্রকাশ করছে। দ্বিরুক্ত শব্দ ৩ প্রকার- শব্দের দ্বিরুক্তি, পদের দ্বিরুক্তি ও অনুকার দ্বিরুক্তি।

18. অশুদ্ধ বানান কোনটি?

(A) পূণ্য
(B) পুজো
(C) ভূল
(D) মুহূর্ত

উত্তরঃ (C) ভূল

19. ডাক্তার সাহেবের হাতযশ ভাল এ বাক্যে ‘হাত ব্যবহৃত হয়েছে।

(A) বশ অর্থে
(B) নিপুনতা অর্থে
(C) অধিকার অর্থে
(D) অভ্যাস অর্থে

উত্তরঃ (B) নিপুনতা অর্থে

20. নিচের কোন বানানটি অশুদ্ধ?

(A) সুকেশী
(B) সুকেশা
(C) সুকেশিনী
(D) সুকেশীনী

উত্তরঃ (D) সুকেশীনী

PKB Assistant Programmer Preli Question Solution 2019: Mathematics

21. There are 15 boys and 10 girls in a class. If three students are selected at random, what is the probability that 1 girl and 2 boys are selected?

(A) 1/40
(B) 1/2
(C) 21/46
(D) 7/41

উত্তরঃ (C) 21/46

Solution:
n(S) = Number ways of selecting 3 students out of 25 = 25C3 = 2300.
n(E)= (10C1x15C2) = 1050
P(E) = n(E)/n(s) = 1050/2300 = 21/46

22. A man takes 3 hours 45 minutes to row a boat 22.5 km downstream of a river and 2 hours 30 minutes to cover a distance of 10 km up stream. Find the speed of the river current in km/hr.

(A) 1 km/hr
(B) 2 km/hr
(C) 3 km/hr
(D) 4 km/hr

উত্তরঃ (A) 1 km/hr

Solution:
3 hours 45 minutes = 3.75 hr
2 hours 30 minutes = 2.5 hr
Speed upstream = 22.5 km / 3.75 h = 6 km/h
Speed downstream = 10 km / 2.5 h = 4 km/h
the speed of the river current = (6-4)/2 = 1 km/h

23. A square is inscribed in a circle of diameter 2a and another square is circumscribing circle. The difference between the areas of outer and inner squares is –

(A) a2
(B) 2a2
(C) 3a2
(D) 4a2

উত্তরঃ (B) 2a2

Solution:
Area of outer square = 2a x 2a = 4a2
In△BAD
(BD)2=(AD)2+(AB)2
(2a)2=x2+x2
4a2=2x2
2a2=x2
x=√2a.
Area of inner square =√2ax√2a=2a2
Difference between the areas of the outer and inner square =4a2−2a2=2a2

24. The profit earned after selling an article for Tk. 3,362 is the same as the loss incurred after selling the article for Tk 2,346. At what selling price will a trader make a 20% profit on this article?

(A) 4639.4
(B) 4769.6
(C) 4830.8
(D) None of these

উত্তরঃ (D) None of these

Solution:
Cost price = (3362+2346) = 2854
Selling price = 2854 × 120/100 = 3424.8

25. A train 150 m long passes a pole in 15 seconds and crosses another train of the same length travelling in opposite direction in 8 seconds. The speed of the second train in (km/h) is –

(A) 60 km/hr
(B) 66 km/hr
(C) 99 km/hr
(D) 72 km/hr

উত্তরঃ (C) 99 km/hr

Solution:
Speed of the first train = 150/15 = 10 m/s
Relative speed of two trains = (150+150)/8 = 37.5
Speed of the second train = (37.5 – 10)×18/5 = 99 km/hr

26. A jar contains white, red and green marbles in the ratios 2:3:5. Six more green marbles are added to the jars, and then the ratio becomes 2:3:7. How many white marbles are there in the jar?

(A) 6
(B) 7
(C) 8
(D) 9

উত্তরঃ (A) 6

Solution:
Ratio of W : R : G= 2: 3:5
If 6 Green is added, Ratio becomes W: R:G = 2: 3:7
Difference of ratio for 6 marbles = 7 – 5 = 2
For 1 ratio = 3 marbles
∴ White marbles = 2×3 = 6

27. An iron rod that weighs 24 kg is cut into two pieces so that one of these pieces weighs 16 kg and is 34 m long. If the weight of each piece is proportional to its length, how long is the other piece?

(A) 11 m
(B) 17 m
(C) 34 m
(D) 68 m

উত্তরঃ (A) 11 m

Solution:
16 kg rod = 34 m
24 kg rod = (34×24)/16 = 51 m
∴ Length of the other part is = 51-34 = 17 m

28. A train starts from city Y at 2 PM and travels towards city X at 75 km/hr. Another train starts from city X at 1 PM and travels towards Y at 60 km/hr. If the distance between these two cities is 330 km then at what time will they meet?

(A) 6:00 PM
(B) 5:30 PM
(C) 5:00 PM
(D) 4:00 PM

উত্তরঃ (D) 4:00 PM

Solution:
Let,
They meet x hrs after 1 PM.
So,
(Distance covered by first in x hrs) + [Distance covered by second in (x – 1) hrs] = 330
Or, 60x + 75(x-1) = 330
Or, 135x = 405
Or, x = 3
So, they will meet at (1+3)PM = 4 PM

29. 100 kg of solution A is mixed with 60 kg of solution B. If solution A has tin and copper in the ratio 1:4 and solution B has lead and tin in the ratio 3:2, then what is the amount of tin in the new solution?

(A) 70 kg
(B) 36 kg
(C) 44 kg
(D) 56 kg

উত্তরঃ (C) 44 kg

Solution:
In 100 kg of solution A,
Tin = 100×1/5 = 20
Copper = 100-20 = 80
In 60 kg of solution B,
Lead = 60 × 3/5 = 36
Tin = 60 – 36 = 24
In 160 kg of new solution,
Tin = 20+24 = 44

30. On reducing the entry fee by 35% in a park, the number of people coming to the park increased by 40%, then the percent increase or decrease in the income from the entry fee is-

(A) 9% decrease
(B) 7% decrease
(C) 9% increase
(D) 5% decrease

উত্তরঃ (A) 9% decrease

Solution:
Let the original entry fee be ‘a’ and number of people initially coming to the park be ‘b’.
Total income = a×b = ab
Now, reducing the entry fee by 35% in a park, the number of people coming to the park increased by 40%
∴ New entry fee = a – 35% of a = 0.65a
Number of people = b + 40% of b = 1.4 b
Total income = 0.65a×1.4b = 0.91 ab
Decrease in income = ab – 0.91ab = 0.09ab
∴ % decrease in income = 0.09ab×100%/ab = 9%

PKB Assistant Programmer Preli Question Solution 2019

31. One third of the faculty members of a department are female. Sixteen of the male teachers are unmarried, while 60% of them are married. The total number of faculty members in the department is –

(A) 72
(B) 60
(C) 30
(D) 90

উত্তরঃ (B) 60

Solution:
Let,
Total number = x
Number of female = 1/3 of x = x/3
Number of male = x-x/3 = 2x/3
Married male = 60% of 2x/3 = 2x/5
ATQ,
2x/3 – 2x/5 = 16
Or, 4x/15 = 16
∴ x = 60

32. Three numbers are added in pairs, the sums so obtained are 20, 27, and 23. What are those three numbers? [Repeat: Sonali Bank Officer Cash{FF} 2019]

(A) 6,4, and 15
(B) 9, 11, and 14
(C) 10,8, and 17
(D) 8, 12, and 15

উত্তরঃ (D) 8, 12, and 15

Solution:
Let, the number = a, b,c
So, a+b = 20
b+c = 27
c+a = 23
On solving these three equations, we obtain, a=8, b=12, and c=15

33. A hall, 20 m long and 15 m broad, is surrounded by a verandah of uniform width of 2.5 m. The cost of flooring the verandah at Tk. 3.50 per square meter is-

(A) Tk. 600
(B) Tk. 800
(C) Tk. 700
(D) Tk 500

উত্তরঃ (C) Tk. 700

Solution:
Area of verandah = [(25 x 20) -(20 x 15)] m2 = 200 m2
∴ Cost of flooring = tk. (200 x 3.50) = tk. 700

34. If the length of each of the sides of three square garden plots is increased by 50 percent, by what percent is the sum of the areas of the three plots increased?

(A) 125%
(B) 150%
(C) 200%
(D) 275%

উত্তরঃ (A) 125%

Solution:
Let, the length of each side of the garden = 100
Area = 1002 = 10000
Area of 3 square = 3×10000 = 30000
50% increase of length = 100+100×50/100 = 150
Area = 1502 = 22500
Area of 3 square = 3×22500 = 67500
Increasing area = 67500-30000 =37500
Percentage = (37500×100)/30000=125%

35. A driver of an auto rickshaw sees a lorry 60 meters ahead of him. After 30 seconds the lorry is 90 meters behind. If the speed of the auto rickshaw is 38 km/h, then what is the speed of the lorry?

(A) 23 km/h
(B) 20 km/h
(C) 25 km/h
(D) 18 km/h

উত্তরঃ (B) 20 km/h

Solution:
Relative speed = Total distance/ Total time = (60 + 90)/30 = 5 m/s
∴ 5 m/s = 5 × 18/5 = 18 kmph
Now relative speed = speed of auto rickshaw – speed of lorry
or, 18 = 38 – speed of lorry
∴ Speed of lorry = 38 – 18 = 20 km/h

36. There are 2 shirts. 3 jeans, 3 socks and 2 skirts. In how many ways a shopkeeper can arrange these things so that all the socks come together and all the skirts come together?

(A) 4690
(C) 2520
(B) 3260
(D) 5040

উত্তরঃ (D) 5040

Solution:
We will count 3 socks as 1 socks and 2 skirts as 1 skirt.
Total ways = 7!
= 7 × 6 × 5 × 4 × 3 × 2 × 1 = 5040

37. There is 90% increase in an amount in 9 years at simple interest. What will be the compound interest of Tk. 15000 after 4 years at the same rate?

(A) 4533
(B) 5497
(C) 6962
(D) 4965

উত্তরঃ (C) 6962

Solution:
Interest Rate is 90/9=10%
So,
CI = 15000[(1+10/100)⁴-1]
=15000[(1.1)⁴-1]
=15000[1.4641-1]
=0.4641×15000
=6961.50
= 6962

38. Two numbers are in ratio of 21:26. If 8 is added in each, the new members are in ratio of 5:6. Find the ratio of numbers, if 6 is subtracted from each number?

(A) 18:23
(B) 19:25
(C) 6:7
(D) 9:16

উত্তরঃ (A) 18:23

Solution:
(21x +8)/(26x+8) = 5/6
Or, x = 2
Numbers are 42, 52
New ratio = (42-6)/(52-6) = 36/46 =18/23

39. The ratio of milk to water in three containers of equal capacity is 3:2, 7: 3 and 11:4 respectively. The three containers are mixed together. What is the ratio of milk to water after mixing?

(A) 21:9
(B) 61 : 29
(C) 41:18
(D) 38.8

উত্তরঃ (B) 61 : 29

Solution:
Let the capacity of each container be x.
Now, in first container there are 3 parts of milk and 2 parts of water. Mathematically it can be written as:
3/5x milk and 2/5x water.
Similarly, second container has 7/10x milk and 3/10x water.
And, third container has 11/15x milk and 4/15x water.
Now, after mixing:
Total milk = (3/5+7/10+11/15)x = 61/30x
Total water = (2/5+3/10+4/15)x = 29/30x
So, milk to water ratio is (61/30x)/(29/30x)
So, milk to water ratio is 61/29.

40. If AB and CD are two diameters of a circle of radius r and they are mutually perpendicular, then what is the ratio of the area of the circle to the area of the ΔACD?

(A) π/2
(B) π/4
(C) 2π
(D) π

উত্তরঃ (D) π

Solution: Required ratio = πr2/{1/2(2r×r)} = π

PKB Assistant Programmer Preli Question Solution ছাড়াও AUST কর্তৃক নেয়া আরও পরীক্ষার সমাধান দেখুন:

Sonali Bank Assistant Programmer Preli Question Solution 2016
Combined 5 Bank Officer Cash Question Solution 2019 : AUST
Sonali Bank Officer Cash Preli Question 2018: AUST
Bangladesh Bank AD Preli Question Solution 2018: Arts Faculty

ফেইসবুকে আপডেট পেতে আমাদের অফিসিয়াল পেইজ ও অফিসিয়াল গ্রুপের সাথে যুক্ত থাকুন। ইউটিউবে পড়াশুনার ভিডিও পেতে আমাদের ইউটিউব চ্যানেল সাবস্ক্রাইব করুন।

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুন-