NSI সহকারি পরিচালক পদের নিয়োগ পরীক্ষার পূর্ণ সমাধান- ২০২১

প্রশ্ন সমাধান
Content Protection by DMCA.com

NSI সহকারি পরিচালক পদের নিয়োগ পরীক্ষার পূর্ণ সমাধান- ২০২১
পরীক্ষাঃ 10 অক্টোবর ২০২১

বাংলা অংশ সমাধানঃ

১. ‘ক্ষুৎপিপাসা’ শব্দের সন্ধি বিচ্ছেদ কী? উত্তর: ক্ষুধ + পিপাসা

২. সঠিক সন্ধি বিচ্ছেদ কোনটি? উত্তর: পরি + কার = পরিষ্কার

৩. ‘কানে-কলম’ কোন সমাসের উদাহরণ? উত্তর: অলুক বহুব্রীহি

৪. ‘চৌরাস্তা’ কোন সমাসের উদাহরণ? উত্তর: দ্বিগু কর্মধারয় সমাস

৫. `Every man is for himself এর সঠিক বাংলা অনুবাদ কী? উত্তর: চাচা আপন প্রাণ বাঁচা

৬. ‘Graphic’- এর বাংলা পরিভাষা কী? উত্তর: রৈখিক

৭. কোন শুব্দগুচ্ছের বানান শুদ্ধ? উত্তর: অপশনে সঠিক উত্তর নাই।

৮. ‘বিমলা-কুমুদিনী’ কোন দুটি উপন্যাসের কেন্দ্রীয় চরিত্র? উত্তর: ঘরে বাইরে, যোগাযোগ

৯. কারক ও বিভক্তি নির্ণয় করুন: কাননে (কুসুমকলি) সকলি ফুটিল।
উত্তর: কর্মে শুন্য

১০. “প্রিয়জনে যাহা দিতে চাই তাই দিই (দেবতারে)।”- বিভক্তি নির্ণয় করুন। উত্তর: সম্প্রদান কারক সপ্তমী বিভক্তি

১১. এক কথায় প্রকাশ করুন। অক্ষির অভিমুখে – উত্তর: প্রত্যক্ষ

১২. বিপরীতার্থক শব্দের ক্ষেত্রে নিচের কোনটি ভুল? উত্তর: অর্বাচীন -আধুনিক

১৩. “যে পরিশ্রম করে, সেই সুখ লাভ করে।”- কোন ধরনের বাক্য?
উত্তর: মিশ্র

১৪. কোনটি মৌলিক শব্দ? উত্তর: মা

১৫. মোহাম্মদ নাসিরউদ্দীন কোন পত্রিকা সম্পাদনা করেছিলেন? উত্তর: সওগাত

১৬. মহাকাব্যিক উপন্যাস নয় কোনটি? উত্তর: সংশপ্তক

১৭. ‘শোকার্ত তরবারী’ কাব্যগ্রন্থের রচয়িতা কে? উত্তর: হাসান হাফিজুর রহমান

১৮. বিদেশাগত বাংলা শব্দের মধ্যে ভিন্ন জাতীয় শব্দগুচ্ছ কোনটি?
উত্তর: আড়ং, রঙ, মোরগ

১৯. নিচের কোন বাগধারাটি ব্যতিক্রম? উত্তর: ধর্মপুত্র যুধিষ্ঠির

২০. ‘তীক্ষ্ণ’ শব্দের যুক্তব্যঞ্জনের সঠিক বিশ্লেষণ কোনটি? উত্তর: ক্ + ষ +

ইংরেজি অংশ সমাধানঃ

২১.-Opportunity comes responsibility. ans: With

২২.the year 2014 and 2019, I was a student of the university of Dhaka. ans: Between

23. Are you sure that you——-the killer before? ans: had seen

24. I have enrolled at -European University. ans: a

25. What is the antonym of ‘segregate”? ans: combine ans: would like to Oo. What is the noun form of the word ‘defer’? ans: watching cartoons and eating chocolates

26. The children were too flabbergasted——-. ans: to speak

27. Good morning I see the manager, please.

28. There was somebody walking behind us. I though we—–. Ans: were being followed

29. You have been working since morning—- (you/have) your lunch yet? Ans: Have you had

30. Which of the following has the similar sound of the word ‘won’? ans: one

31. Choose the correct sentence. ans: She was disguised lest she should be recongnized

32. Choose the correct sentence. ans: No sooner had he graduated than he got a job deferment

33. What is the verb form of the word ‘acquisition’?
ans: acquire

34. What is a synonym of the word ‘erudite’? ans: Knowledgeable

35. Choose the correct translation of the sentence:

36. You should fight shy of an evil company”. ans:  বাজে সঙ্গ এড়িয়ে চলা উচিত।

37. Choose the correct spelling. ans: onomatopoeia

38. I am feeling under the weather. What does the underlined phrase mean? ans: slightly unwell

39. I would have made sure Rana was here——- were coming. ans: If I had known you

40. Choose the correct sentence. ans: The kid likes

গণিত অংশ সমাধানঃ

41. In a room of 36 people, 20 players play chess while 28 players play poker. How many players play both? ans: 12

42. A fair six-sided die is rolled. Find the probability of getting an odd number or a number less than 4. ans: 5/6

43. How many positive integers less than ten thousand are multiples of both eight and eighteen? ans: 138

44. The H.C.F. and L.C.M. of two numbers are 12 and 288 respectively. If one of the numbers is 96, find the other. ans: 36

45. The ratio of male students of female student in a class is 13 to 19. If there are 224 people in

46. the class, including one teacher, one administrator, and thirty evaluators. How many people in the class are male students? ans: 78 .

47. 5 years ago the ratio of father’s age to son’s age was 5 : 1 and 2 years later father’s age will be 3 times his son’s age. What is the ratio of their present age? ans: 10:3

48. What is the value of a, if 3x² divisible by x + 2? ans: 15 + ax² + a + 3 is

49. A train 220m long is moving at 45km h. The time taken by the train to cross a tunnel 260 m long is- ans: 38 sec

50. Who was the first English translator of Bangladesh national anthem? Ans: Syed Ali Ahsan vo. The factors of 4×4+ 1 is ans: (2×2+2x+1)(2×2–2x+1)

51. It takes 5 hours to fill a container using machine A. The same container can be filled using machine B in 10 hours. When the container is full, Machine C can fully empty the container in 20 y hours. If all three machines start working on the same empty container how long will it take for the container to be completely filled? Ans: 4 hours.

52. Two trucks 300 km away are travelling towards each other with a constant speed. Truck A is moving at a constant speed of 70 km/h while Truck B is moving at a constant speed of 50 km/h. How long does it take for them to meet? ans: 2.5 hours

53. If 12 men work on a particular task, it takes them 24 days to complete it. On the other hand, 12 women can complete the same task in 12 days. How many days would it take if the 12 men and 12 women cooperated with each other to finish the same task? ans: 8 days

54. Ahmed sold a T-shart for TK.510, and gain 8%. How much did he purchase it for? ans: tk. 750 8. A restaurant makes 20% profit after selling a set menu at a discount of 20%. What is the percentage increase of marked price? ans: 50%

55. If a²b² – 20, a + b = 5, what is the value of a – b?

ans: 4

56. x + y = 5, x + 4y = 4, what is the value of (4x² + 20xy +16y²? ans: 80

57. You are looking at a billboard 40 m away with an angle of deviation of 30º. At what height is the billboard? ans: 20

58. What is the probability of getting a sum of six two dices are thrown at once? ans: 5/36

59. A ladder rests against a wall that is perpendicular to the ground. If the bottom of the ladder is 4m away from the bottom of the wall, while the tip of the ladders is at a height of 3m, what is the length of the ladder? ans: 5m

60. Which project of Bangladesh is related to the concept of “One City Two Towns”? ans:Karnafuli River Tunnel

61. Dead sea is a ans: Lake

62.”Concurrent two-Factor Identity Verification” is a biometric identification system that would requires ans: facial identity and finger print

63. Recently HPM record award at UN for ans: SDG

64. Which of the following is the a Scandinavian country? ans: Netherlands

65. Where did Leandso dis Vind draw his farmers frome “The Last Supper”? ans: millan

66. What is the noun of the extent Rover sent by NASA to the man? ans: Perseverance

67. Which of the SDG google speaks about women empowerment? ans: SDG 5

68. A vegetable cart sells a potato for $0.24 and a tomato for $0.76. Fred bought 12 vegetables in total, He only bought potatoes and tomatoes. If Fred paid $6.52 total, how many potatoes did he buy? ans: 5

69. In which district the `Tin Bigha Corridor’ is located? Ans: Lalmonirhat

70. Which Bangladeshi has been awarded the ‘Padma Bhushan 2020’ by the government of India? ans: Syed Muazzem Ali

71. According to WEF’s (World Economic Forum) Global Gender Gap Report, what is the ranking of Bangladesh in South Asia? ans: 1st

72. What was the theme for the 6th BRICS Youth summit 2020? ans: “BRICS: Challenges of the Time for young people”

73. Who is the new Secretary General of BIMSTEC? ans: Tenzin Lekphell (Bhutan)

74. Who is the writer of the book named ‘A Promised Land’? ans: Joe Biden

75. According to the ‘Sustainable Development Goals (SDG) Inc 2020′ Bangladesh has been ranked- ans: 109th

76. In the keyboard of a computer processing F8 key for three times selectes? ans: A sentence

77. Which was the world’s first electronic computer? ans: correct answer (ENIAC)

78. Which word is named as “Word of the Year 2020’ in Cambridge Dictionary? ans: Quarantine

79. Which one was the Naval Sector in the liberation war of Bangladesh? ans: 10

NSI সহকারি পরিচালক পদের নিয়োগ পরীক্ষার পূর্ণ সমাধান ছাড়া আরোও পড়ুন-

ফেইসবুকে আপডেট পেতে আমাদের অফিসিয়াল পেইজ ও অফিসিয়াল গ্রুপের সাথে যুক্ত থাকুন। ইউটিউবে পড়াশুনার ভিডিও পেতে আমাদের ইউটিউব চ্যানেল সাবস্ক্রাইব করুন। আপডেট পেতে আমাদের টেলিগ্রাম চ্যানেল যোগ দিতে পারেন। আমাদের সাইট থেকে কপি হয়না তাই পোস্টটি শেয়ার করে নিজের টাইমলাইনে রাখতে পারেন অথবা পিডিএফ আইকনে ক্লিক করে ডাউনলোড ও করে নিতে পারেন।