Janata & Rupali Bank Officer Preli Question Solution 2019: AUST

Janata & Rupali Bank Officer Preli Question Solution
Content Protection by DMCA.com

Janata & Rupali Bank Officer Preli Question Solution 2019: AUST

Janata Rupali Bank Officer Preli Question 2019 এর সম্পূর্ণ সমাধান দেয়া হল।
Rupali and Janata Bank Officer Exam MCQ Question Solution এ নির্ভুল সমাধান দেয়ার চেষ্টা করা হয়েছে। তারপরও কোন ভুল হলে জানাবেন। আমরা কারেকশন করে দিব।

Exam Giver: Ahsanullah University of Science and Technology (AUST).
Post Name:  Officer (General)
Exam Date: 13th December, 2019
Total Question: 80
Total Marks: 100

Janata & Rupali Bank Officer Preli Question Solution 2019: English

Questions (01-04): Fill in the blank with the correct option.

01. Voting took place peacefully ___ most of the country.

A. across
B. besides
C. into
D. for

সঠিক উত্তরঃ A. across

02. You ___ look after your old and sick parents.

A. can
B. ought to
C. might
D. may

সঠিক উত্তরঃ B. ought to

03. He has sent his book to ____ publishing companies.

A. few
B. little
B. the little
D. a few

সঠিক উত্তরঃ D. a few

04. Politicians make many promises, but very ____ of them are implemented.

A. little
B. some
C. few
D. a few

সঠিক উত্তরঃ C. few

Questions (05-08): Read the following sentences and select the option that corrects the underlined sections.

05. Unlike most liquids, which contract when they solidify, water expands by nine percentage when it freezes.

A. Unlike most
B. solidify
C. by
D. percentage

সঠিক উত্তরঃ D. percentage

06. Most fatty acids have been find as essential components of lipid molecules.

A. Most fatty
B. find
C. essential
D. molecules

সঠিক উত্তরঃ B. find

ব্যাখ্যা: have been + V3 (found)

07. Vitamin K providing the necessary impetus for the synthesis of at least two proteins involved in blood clotting.

A. providing
B. necessary
C. at least
D. involved

সঠিক উত্তরঃ A. providing

ব্যাখ্যা: Vitamin K 3rd person singular number. Providing is the main verb. So, it must be changed according to the subject. (Provides)

08. The amount of red meat needed to provision sufficient protein for maintaining good health is estimated at less than four ounces per day.

A. amount of
B. to provision
C. for maintaining
D. less than

সঠিক উত্তরঃ B. to provision

ব্যাখ্যা: needed to + V(provide)

Questions (09-12) : In each of the following questions, find the correctly spelt word.

09.
A. Aprentice
B. Aperentice
C. Apperentice
D. Apprentice

সঠিক উত্তরঃ D. Apprentice

10.
A. Etiquete
B. Ettiquete
C. Etiquette
D. Ettiquette

সঠিক উত্তরঃ C. Etiquette

11.
A. Equannimity
B. Equanimity
C. Equinimity
D. Equanimmity

সঠিক উত্তরঃ B. Equanimity

12.
A. Hindrance
B. Hindrence
C. Hinderence
D. Hinderance

সঠিক উত্তরঃ A. Hindrance

Questions (13-16): Select the pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

13. ODOMETER : DISTANCE

A. Length : Width
B. Mileage: Speed
C. Area : Size
D. Scale : Weight

সঠিক উত্তরঃ D. Scale : Weight

ব্যাখ্যা: ODOMETER measures DISTANCE; Scale measures Weight.

14. ALBUM : PHOTOGRAPHS

A. Head: Cap
B. Bulb: Light
C. Shelf. Books
D. Pen : Paper

সঠিক উত্তরঃ C. Shelf. Books

ব্যাখ্যা: PHOTOGRAPHS ALBUM এ সাজানো থাকে। Books Shelf এ সাজানো থাকে।

15. CONDUCTOR : ORCHESTRA

A. Jockey: Mount
B. Skipper: Crew
C. Thrasher : Hay
D. Driver: Tractor

সঠিক উত্তরঃ B. Skipper: Crew

ব্যাখ্যা: A conductor leads an orchestra; a skipper leads a crew.

16. SLAPSTICK : LAUGHTER

A. Horror : Fear
B. Fallacy: Dismay
C. Genre: Mystery
D. Mimicry: Tears

সঠিক উত্তরঃ A. Horror : Fear

ব্যাখ্যা: Slapstick results in laughter; horror results in fear.

Janata & Rupali Bank Officer Preli Question Solution 2019: Bangla

Janata Rupali Bank Officer 2019 Preli Solution : Question (17-32) : Choose the correct answer

17. বিলাতি>বিলিতি – কিসের উদাহরণ?

A. মধ্য স্বরাগম
B. অপিনিহিতি
C. প্রগত
D. মধ্যগত

সঠিক উত্তরঃ D. মধ্যগত

18. মধ্য স্বরাগম’ – এর অপর নাম কী?

A. অসমীকরণ
B. বিপ্রকর্য
C. বিষমীভবন
D. সমীভবন

সঠিক উত্তরঃ B. বিপ্রকর্য

19. কোন বানানটি সঠিক?

A. নশট
B. কৃশক
C. ওষ্ঠ
D. কণ্টক

সঠিক উত্তরঃ D. কণ্টক

20. ‘জগজ্জীবন’ শব্দটি সন্ধির কোন নিয়ম অনুসরণ করা হয়েছে?

A. ত+ ঝ= জ্জ
B. দ+ জ = জ্জ
C. দ+ ঝ = জ্জ
D. ত+জ = জ্জ

সঠিক উত্তরঃ D. ত+জ = জ্জ

21. “গবেষণা” শব্দের সঠিক সন্ধিবিচ্ছেদ কোনটি?

A. গাে+এষণা
B. গব+এষণা
C. গাে+ষণা
D. গ+বেষণা

সঠিক উত্তরঃ A. গাে+এষণা

22. কোনটির শেষে শ্রীবাচক শব্দ যােগ করে লিঙ্গান্তর করতে হয়?

A. পুলিশ
B. কবি
C. গয়লা
D. কর্মী

সঠিক উত্তরঃ C. গয়লা

23. নিচের কোনটি মুন্ডারী ভাষার শব্দ?

A. চাকু
B. চিনি
C. চাকর
D. চুলা

সঠিক উত্তরঃ D. চুলা

24. ‘বিজ্ঞান’ শব্দের ‘জ্ঞ’ কোন বর্ণদ্বয়ের সমন্বয়ে ঘটেছে?

A. জ+ঞ
B. ঞ+জ
C. জ+ণ
D. ণ+জ

সঠিক উত্তরঃ A. জ+ঞ

25. রফতানি কোন ভাষার শব্দ?

A. আরবি
B. ফারসি
C. ফরাসি
D. গুজরাটি

সঠিক উত্তরঃ B. ফারসি

26. কোনটি পারিভাষিক শব্দ?

A. ইনসান
B. টোপর
C. বিশ্ববিদ্যালয়
D. ডাক্তারখানা

সঠিক উত্তরঃ C. বিশ্ববিদ্যালয়

27. ণত্ব ও ষত্ব বিধান বাংলা ব্যাকরণের কোন অংশে আলােচিত হয়?

A. ধ্বনিতত্ত্ব
B. রূপতত্ত্বে
C. ছন্দতত্ত্বে
D. বাক্যতত্বে

সঠিক উত্তরঃ A. ধ্বনিতত্ত্ব

28. দ্বিতীয়বার ব্যবহারের সময় ব্যঞ্জনধ্বনির পরিবর্তন দ্বারা কোন শব্দটি গঠিত হয়েছে?

A. ফিটফাট
B. সরাসরি
C. ছটফট
D. খটাখট

সঠিক উত্তরঃ C. ছটফট

29. কোনটি যুগ্মৱীতির দ্বিরুক্ত?

A. গরম গরম
B. টুপটাপ
C. ঝমঝম
D. মিটির মিটির

সঠিক উত্তরঃ C. গয়লা

30. উদ্বেল শব্দটি কী অর্থে অব্যয়ীভাব সমাস হয়েছে?

A. আবেগ অর্থে
B. বীন্স অর্থে
C. সামীপ্য অর্থে
D. অতিক্রম অর্থে

সঠিক উত্তরঃ D. অতিক্রম অর্থে

31. ‘ফুলে ফুলে ঘর ভরেছে’-বাক্যটিতে ফুলে ফুলে কোন কারকে কোন বিভক্তি?

A. কর্মে ১মা
B. অধিকরণে ৭মী
C. করণে ৭মী
D. কর্তায় ৭মী

সঠিক উত্তরঃ C. করণে ৭মী

32. প্রবেশ করার ইচ্ছাকে— এক কথায় কী বলা হয়?

A. বিবিক্ষা
B. বিবিক্ত
C. বিবাসন
D. বিবর্ধন

সঠিক উত্তরঃ A. বিবিক্ষা

Janata & Rupali Bank Officer Preli Question Solution 2019: Mathematics

Questions (33-56): Read the following questions carefully and choose the right answer.

33. If an article was sold at 18% profit on cost price then the selling price of the article was Tk. 9381. What would have been the selling price of the article if it was sold at 25% profit?

A. Tk. 9984.5
B. Tk. 9927.5
C. Tk. 9937.5
D. None of these

সঠিক উত্তরঃ C. Tk. 9937.5

Solution:
Let the CP of the article = x
Then 18% profit on x = (100 + 18)% of x = 9381
X = (9381 × 100)/118 = 79.5 × 100 = 7950 = cp
When article was sold at 25% profit then CP = 125% of 7950 = 9937.5

34. In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer.
(I) 39×2-31x-28 = 0
(II) y2– 25y+114= 0

A. x <y
B. x>y
C. x≤y
D. x≥y

সঠিক উত্তরঃ A. x <y

Solution:
(I) 39×2 – 31x – 28 = 0
Or, 39×2 – 52x + 21x – 28 = 0
Or, (3x – 4) + 7(3x – 4) = 0
Or, (13x + 7)(3x – 4) = 0
Or, x = –7/13, 4/3

(II) y2 – 25y + 114 = 0
Or, y2 – 19y – 6y + 114 = 0
Or, y(y – 19) – 6(y + 19) = 0
Or, (y – 19)(y – 6) = 0
Or, y = 19, 6

35. A box contains 21 balls numbered 1 to 21. A ball is drawn and then another ball is drawn without replacement. What is the probability that both balls are even numbered?

A. 2/7
B. 3/14
C. 8/21
D. 5/21

সঠিক উত্তরঃ B. 3/14

Solution:
The probability that first ball shows the even number, =10/21
Since, the ball is not replaced there are now 9 even numbered toys and total 20 balls left.
Hence, probability that second ball shows the even number, =9/20
Required probability,
=(10/21)×(9/20)
=3/14

36. 12 students working for 5 hours a day can solve a certain number of problems in 8 days. How many students are needed to solve five times the original number of problems, if they work at 4 hours a day for 15 days?

A. 90
B. 45
C. 95
D. 40

সঠিক উত্তরঃ D. 40

Solution:
Total work= 12×5×8
ATQ,
4×15×S =12×5×5×8
Or, S= 40

37. If the ratio of simple interest and principal is 8: 25/2 and rate of interest is equal to the time invested then find the time of investment?

A. 12 years
B. 8 years
C. 10 years
D. 16 years

সঠিক উত্তরঃ B. 8 years

Solution:
(25/2)× t2/100 =8
Or, 25t2 = 800×2
Or, t2 = 64
Or, t = 8

38. A seller marks his goods 30% above their cost price but allows 15% discount for cash payment. His percentage of profit when sold in cash is

A. 15%
B. 99%
C. 10.5%
D. ৪.5%

সঠিক উত্তরঃ C. 10.5%

Solution:
Let CP of the goods = x.
Marked price of the goods = x×(100+30)/100 = 13x/10
Now, SP of ‘the goods = (13x/10)×{(100−15)/100)} = 21x/200
Profit = (221x/200 −x)=Rs.21x/200
Hence, profit per cent = (221x/200)/x × 100% =2100/200 = 10.5%

39. A ladder is placed against a wall such that its foot is at a distance of 2.5 m from the wall and its top reaches a window 6 m above the ground. Find the length of the ladder.

A. 6.5 m
B. 4.5 m
C. 4.5 m
D. 2.5 m

সঠিক উত্তরঃ A. 6.5 m

Solution:
Let, length = x,
So,
x2 = (5/2)2+62
Or, x2 = 25/4 +36
Or, 4x2= 169
Or, 2x= 13
∴ x = 6.5

40. 22x-1 = 1/8x-3 then the value of x is

A. 3
B. 2
C. 0
D. -2

সঠিক উত্তরঃ B. 2

Solution:
2(2x-1)= 8(3-x)
Or, 2(2x-1) = 2(9-3x)
Or, 2x-1= 9-3x
Or, 5x = 10
∴ x = 2

41. If x=2 then the value of x3 +27x2 +243x +631 is

A. 1211
B. 1231
C. 1321
D. 1233

সঠিক উত্তরঃ D. 1233

Solution:
x3 +27x2 +243x +631
= x3 + 3.x2.9 +3.x.92 +93 -98
=(x+9)3 – 98
= (2+9)3 – 98
= 1331-98
= 1233

42. A bond gets matured in 10 years, Ram invested Tk.42000 in this bond and received Tk 105000 once the bond matured. If the bond was under simple interest, then what was the rate of interest per annum?

A. 10%
B. 12.5%
C. 15% .
D. 7.5%

সঠিক উত্তরঃ C. 15% .

Solution:
SI= (105000-42000) = 63,000

ATQ,
42,000×10×r/100 = 63,000
Or, r = 63,000×100/(42,000×10)
∴ r = 15%

43. A boy goes to school at a speed of 5 km/h and returns to the village at a speed of 4 km/h. If he takes 4 hours and 30 minutes in all, what is the distance between the village and the school?

A. 7 km
B. 10 km
C. 4 km
D. 5 km

সঠিক উত্তরঃ B. 10 km

Solution:
Let, Distance = D
ATQ,
D/5+ D/4= 9/2
Or, 9D= 9×20/2
∴ D= 10 km

44. The average height of girls in a class is 5 ft and that of boys is 5.7 ft. If the average height of the students in class is 5.5 ft what could be the possible strength of boys and girls respectively in the class:

A. 50, 20
B. 30, 20
C. 20, 30
D. 60, 50

সঠিক উত্তরঃ A. 50, 20

Solution:
50b+57g= 55(b+g)
Or, 5b= 2g
Or, b:g = 2:5
Now, Summation of age would be multiple of 7.
Option A: 50+20= 70; multiple of 7

45. The value of “A” varies in inverse proportion as the square of “B”. If the value of “A” is equal to 40 when “B” is equal to 12. What would be the value of “A” when “B” is equal to 24?

A. 15
B. 20
C. 10
D. 22

সঠিক উত্তরঃ C. 10

Solution:
A= k/B2
Or, k= AB2= 40×144
Again,
A= (40×144)/(24×24)= 10

46. The average age of the 20 aspirants of a class is 19.2 years. After Some time two more aspirants join them and then average is increased by 0.3 years. Find the difference between the age of new aspirants.

A. 15
B. 25
C. 18
D. None of these

সঠিক উত্তরঃ D. None of these

Solution:
Total age of 20 aspirants = 20 × 19.2 = 384
Total age of 22 aspirants = 22 × 19.5 = 429
Total Age of new aspirants = 429 – 384 = 45 years
But we can not find the difference of the new aspirants’. So answer is can’t be determined.

47. A cistern is normally filled with water in 10 hours but takes 5 hours longer to fill because of a leak in its bottom. If the cistern is full, the leak will empty the cistern in

A. 20 hours
B. 30 hours
C. 40 hours
D. 50 hours

সঠিক উত্তরঃ B. 30 hours

Solution:
Work done by the leak in one hour = 1/10−1/15=1/30
The leak will empty the cistern in 30 hrs.

48. P and Q start a hotel. P left after 6 months. After the year ends, P gets Tk. 6000 as profit out of total profit of Tk. 9000. What will be amount invested by Q if P had invested Tk. 20000?

A. Tk.5000
B. Tk 6000
C. Tk.8000
D. Tk.7000

সঠিক উত্তরঃ A. Tk.5000

Solution:
P : Q= 6000:3000= 2:1
Let,
Q invest = x
P invest = 20,000
ATQ,
(20,000)/2x= 2/1
Or, 4x= 20,000
∴ x = 5000

49. A and B go cycling in the same direction with speeds of 6 km/hr and 12 km/hr. A car from behind a passes them in 9 and 10 seconds respectively. What is the speed of the car?

A. 22 km/hr
B. 33 km hr
C. 66 km/hr
D. 44 km/hr

সঠিক উত্তরঃ C. 66 km/hr

Solution:
Let, Car speed = x
ATQ,
L= (x-6)×5×9/18
And,
L= (x-12)×5×10/18
Again,
(x-6)×5/2= (x-12)×25/9
Or, 45×(x-6)= 50×(x-12)
Or, 9×(x-6)= 10×(x-12)
Or, 9x-54= 10x-120
∴ x= 66 km/hr

50. The ratio of the present age of father to that of son is 7:2. After 10 years their ages will be in the ratio of 9:4. The present ages of the father is

A. 35 years
B. 40 years
C. 30 years
D. 25 years

সঠিক উত্তরঃ A. 35 years

Solution:
At present, Father’s age = 7k and Son’s =2k
After 10 year, Father’s age will be = 7k+10 and Son’s =2k+10
ATQ,
(7k+10)/(2k+10) = 9/4
Or, 24k + 40 = 14k + 90
Or, k = 5
Present age of father = 7×5= 35 year

51. A driver of an auto rickshaw sees a lorry 60 m ahead of him. After 30 seconds the lorry is 90 m behind. If the speed of the auto rickshaw is 38 km/hr. then what is the speed of the lorry?

A. 23 km/hr
B. 25 km/hr
C. 20 km/hr
D. 18 km/hr

সঠিক উত্তরঃ C. 20 km/hr

Solution:
Relative speed = Total distance/ Total time = (60 + 90)/30 = 5 m/s = 5 × 18/5 = 18 kmph
Now relative speed = speed of auto rickshaw – speed of lorry
or, 18 = 38 – speed of lorry
So, Speed of lorry = 38 – 18 = 20 km/h

52. If the ratio of speed of doing work of three persons is 1:3:5. what is the ratio of time taken by these people to do the same amount of work?

A. 15:5:3
B. 15:5:7
C. 3:15:5
D. 15:3:5

সঠিক উত্তরঃ A. 15:5:3

Solution:
Time taken by three
= 1:1/3:1/5
= 15:5:3

53. A right angled triangle, whose perpendicular sides measure 1.8 cm and 2.4 cm, is inscribed in a circle. What is the circumference of the circle (in cm)?

A. π
B. 3π
C. 2π
D. None of these

সঠিক উত্তরঃ B. 3π

Solution:
Hypotenuse = √{(18/10)2+ (24/10)2}
= √{(81/25)+(144/25)}
= √(225/25)
= √9
= 3

So, Diameter = 3
Circumference = Dπ= 3π

54. √(112 + 34 × 7-132 +10) =?

A. 25
B. 19
C. 21
D. 23

সঠিক উত্তরঃ D. 23

Solution:
√(112 + 34 × 7-132 +10)
= √(121+81×7-169+10)
=√(121+567-169+10)
= √529
=√23×23
= 23

55. 8 years ago, the ratio of A’s age to B’s age was 4:5. At present the ratio of B’s age to C’s age is 4:5. At present, the difference between A’s age and C ‘s age is 20 years, then what is the sum of the ages of A, B and C?

A. 138 years
B. 164 years
C. 148 years
D. 152 years

সঠিক উত্তরঃ C. 148 years

Solution:
Let,
8 years ago, A’s age = 4x, B’s = 5x
So,
Present age of A = (4x+8) and B’s = (5x+8)
Let,
Present age of C = p

ATQ,
(5x+8)/p = 4/5
Or, 25x -4p = – 40 —–(1)

Now,
P – (4x+8) = 20
Or, 4x – p = – 28 ——(2)

(1) – (2)×4,
25x – 4p – 16x + 4p = – 40 + 112
Or, 9x = 72
∴ x = 8
And, p = 4×8+28 = 60
Present age of C = 60
And, present age of A = (4×8+8) = 40
And, present age of B = (5×8+8) = 48
So, A + B + C= 40+48+60= 148

56. There is a group of 5 men, 6 women and 8 children. 1 man, 1 woman and one child are going to be selected to play a game. In how many ways can the selection be done?

A. 240 ways
B. 480 ways
C. 120 ways
D. None of these

সঠিক উত্তরঃ A. 240 ways

Solution: 5×6×8= 240 ways

Janata & Rupali Bank Officer Preli Question Solution 2019: Basic Computer

Questions (57-64): Study the following questions carefully and answer the questions given below.

57. Which file starts MS Word?

A. word.exe
B. msword.exe
C. word2003.exe
D. winword.exe

সঠিক উত্তরঃ D. winword.exe

58. Which of the following is not available on the Ruler of MS Word screen?

A. Center Indent
B. Tab stop box
C. Left Indent
D. Right Indent

সঠিক উত্তরঃ A. Center Indent

59. Which of the following is not a valid data type in Excel?

A. Number
B. Label
C. Character
D. Date/Time

সঠিক উত্তরঃ C. Character

60. Which of the following section does not exist in a slide layout?

A. Titles
B. Lists
C. Charts
D. Animations

সঠিক উত্তরঃ D. Animations

61. Which of the following are loaded in safe mode?

A. Keyboard driver
B. Mouse driver
C. VGA drive
D. All of these

সঠিক উত্তরঃ D. All of these

62. Microsoft Windows is a(n)

A. Operating system
B. Graphic program
C. Word Processing
D. Database program

সঠিক উত্তরঃ A. Operating system

63. The Banker’s algorithm is used

A. to rectify deadlock
B. to prevent deadlock
C. to detect deadlock
D. to solve deadlock

সঠিক উত্তরঃ B. to prevent deadlock

64. Which of the following is not essential component to perform a mail merge operation

A. Main document
B. Data source
C. Word fields
D. Merge fields

সঠিক উত্তরঃ C. Word fields

Janata & Rupali Bank Officer Preli Question Solution 2019: General Knowledge

Questions (65-80): Study the following questions carefully and answer the questions given below.

65. Which country from the following is NOT the member of UNO?

A. Vatican City
B. Afghanistan
C. North Korea
D. Vietnam

সঠিক উত্তরঃ A. Vatican City

66. OIC changed its name from Organization of the Islamic Conference to Organization of Islamic Cooperation in

A. 1991
B. 2011
C. 2001
D. 1999

সঠিক উত্তরঃ B. 2011

67. Instrument used for measuring very high temperature is

A. Pyrometer
B. Pyroscope
C. Seismograph
D. Xylometer

সঠিক উত্তরঃ A. Pyrometer

68. Over 90% of Bangladesh is on average what height above sea level?

A. 30 meters
B. 20 meters
C. 10 meters
D. 50 meters

সঠিক উত্তরঃ C. 10 meters

69. How many people have been awarded “The Bir Uttam” for their bravery dedication in the Liberation War of Bangladesh in 1971?

A. 68
B. 69
C. 70
D. 71

সঠিক উত্তরঃ C. 10 meters

70. The most abundant element in the earth’s crust is oxygen. The second most abundant element in the earth’s crust is

A. Hydrogen
B. Silicon
C. Nitrogen
D. Brass

সঠিক উত্তরঃ B. Silicon

71. The branch of economics concerned with overall performance of the economy is known a

A. Microeconomics
B. Econometries
C. Macroeconomics
D. Keynesian Economics

সঠিক উত্তরঃ C. Macroeconomics

72. The smallest sea of the World is

A. Baltic Sea
B. Dead Sea
C. Red Sea
D. Arabian Sea

সঠিক উত্তরঃ D. Arabian Sea

73. Which of the following gases has role an important in maintaining atmospheric temperature?

A. Nitrogen
B. Oxygen
C. Argon
D. Carbon dioxide

সঠিক উত্তরঃ D. Carbon dioxide

74. Science dealing with study of soil is called

A. Pedagogy
B. Pedology
C. Ecology
D. Pomology

সঠিক উত্তরঃ B. Pedology

75. Which country is called “Land of Thousand Islands?

A. Malaysia
B. Ireland
C. Indonesia
D. Finland

সঠিক উত্তরঃ C. Indonesia

76. Gravity setting chambers are used in industries to remove

A. SOX
B. SOX
C. suspended particulate matter
D. CO

সঠিক উত্তরঃ C. suspended particulate matter

77. Hygrometer is used to measure

A. relative humidity
B. purity of milk
C. specific gravity of liquid
D. None of these

সঠিক উত্তরঃ A. relative humidity

78. Joko Widodo has been re-elected as the President of which nation?

A. Malaysia
B. Singapore
C. Thailand
D. Indonesia

সঠিক উত্তরঃ D. Indonesia

79. The world’s first underground railway system was built in

A. Berlin
B. Moscow
C. New York
D. London

সঠিক উত্তরঃ D. London

80. The 2020 Olympics will be held in

A. London
B. Tokyo
C. Doha
D. Beijing

সঠিক উত্তরঃ B. Tokyo

Janata & Rupali Bank Officer Preli Question Solution 2019 ছাড়াও দেখুন-

ফেইসবুকে আপডেট পেতে আমাদের অফিসিয়াল পেইজ ও অফিসিয়াল গ্রুপের সাথে যুক্ত থাকুন। ইউটিউবে পড়াশুনার ভিডিও পেতে আমাদের ইউটিউব চ্যানেল সাবস্ক্রাইব করুন।

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুন-