Janata Bank Executive Officer Preli Question Solution 2017: Social Science-DU

Janata Bank EO Preli Question Solution 2017
Content Protection by DMCA.com

Janata Bank Executive Officer Preli Question Solution 2017: Social Science-DU

Janata Bank Executive Officer Preli Exam 2017 পরীক্ষাটি নিয়েছিল Social Science-DU. আজকের পোস্টে Janata Bank Executive Officer 2017 এর সম্পূর্ণ সমাধান দেয়া হল। Janata Bank Executive Officer Question Solution 2017 এ নির্ভুল সমাধান দেওয়ার চেষ্টা করা হয়েছে। তবুও কোন ভুল খুঁজে পেলে কমেন্ট করে জানাবেন, আমরা ঠিক করে দিব।

Janata Bank EO Preli Question 2017 এর সম্পূর্ণ সমাধান পড়ুন

Janata Bank Executive Officer Preli Question Solution 2017: Bangla

01. কোনটি যোগরূঢ়?

A. জলীয়
B. পীতাম্বর
C. মিতালি
D. মণ্ডপ

Answer: B. পীতাম্বর

02. কোন শব্দগুচ্ছের বানান শুদ্ধ?

A. স্বায়ত্বশাসন, সমীচিন
B. দূর্বার, মূমুর্ষু
C. স্বান্তনা, শরীরি
D. দুর্গা, পুণ্য

Answer: D. দুর্গা, পুণ্য

03. কুর্নিশ শব্দের উৎস ভাষা

A. ওলন্দাজ
B. ফারসি
C. সংস্কৃত
D. তুর্কি

Answer: D. তুর্কি

04. সাধনা পত্রিকার প্রথম সম্পাদক-

A. সুধীন্দ্রনাথ ঠাকুর
B. সত্যেন্দ্রনাথ ঠাকুর
C. রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর
D. দ্বিজেন্দ্রনাথ ঠাকুর

Answer: A. সুধীন্দ্রনাথ ঠাকুর

ব্যাখ্যা: সাধনা জোড়াসাঁকোর ঠাকুর পরিবারের তরুণ-বংশধরদের সম্পাদিত চতুর্থ পত্রিকা। এর পূর্বে অন্যান্য পত্রিকাসমূহ হলো- তত্ত্ববোধিনী, ভারতী এবং বালক। সাধনা প্রথম প্রকাশিত হয় ১২৯৮ বঙ্গাব্দের অগ্রহায়ণ মাসে (ডিসেম্বর, ১৮৯১) এবং পরবর্তী চার বছর পত্রিকাটির প্রকাশনা অব্যাহত ছিল। প্রথম তিন বছরের সংখ্যাগুলিতে সম্পাদক হিসেবে দ্বিজেন্দ্রনাথ ঠাকুরএর তৃতীয় পুত্র সুধীন্দ্রনাথের (১৮৬৯-১৯২৯) নাম ছাপা হলেও প্রকৃতপক্ষে পত্রিকা প্রকাশের ক্ষেত্রে মূল চালিকাশক্তি ছিলেন রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর (১৮৬১-১৯৪১)। প্রকাশের চতুর্থ বছরে রবীন্দ্রনাথ এর সম্পাদকের দায়িত্ব লাভ করেন।

05. রথদেখা কোন সমাস-

A. নিত্য
B. দ্বন্দ্ব
C. সহার্থক বহুব্রীহি
D. তৎপুরুষ

Answer: D. তৎপুরুষ

06. আখতারুজ্জামান ইলিয়াস রচিত গ্রন্থ-

A. বিচিত চিন্তা
B. সংস্কৃতির ভাঙা সেতু
C. আত্মঘাতী রবীন্দ্রনাথ
D. কালজিজ্ঞাসা

Answer: B. সংস্কৃতির ভাঙা সেতু

ব্যাখ্যা: বিচিত চিন্তা- আহমদ শরীফ; আত্মঘাতী রবীন্দ্রনাথ – নীরদচন্দ্র চৌধুরী।

07. ‘যদি তারে নাহি চিনি গো,সে কি আমায় নেবে চিনে’। – এটি কোন ধরনের বাক্য?

A. সরল
B. জটিল
C. যৌগিক
D. সাধারণ

Answer: B. জটিল

08. ‘স্নান> সিনান’ কোন ধরনের ধ্বনিপরিবর্তন প্রক্রিয়া-

A. বিপ্রকর্ষ
B. ধ্বনিলোপ
C. সমীভবন
D. স্বরসংগতি

Answer: A. বিপ্রকর্ষ

09. ব্রজবিলাস গ্রন্থের রচিয়তা-

A. বিদ্যাপতি
B. বড় চন্ডীদাস
C. ঈশ্বরচন্দ্র গুপ্ত
D. ঈশ্বরচন্দ্র বিদ্যাসাগর

Answer: D. ঈশ্বরচন্দ্র বিদ্যাসাগর

10. ছাপাখানা শব্দের ‘খানা’ কোন ধরনের প্রত্যয়–

A. বাংলা কৃৎ
B. বাংলা তদ্ধতি
C. বিদেশী তদ্ধিত
D. সংস্কৃত তদ্ধিত

Answer: C. বিদেশী তদ্ধিত

11. হাসান হাফিজুর রহমান রচিত কাব্যগ্রন্থ-

A. বিদ্ধস্থ নীলিমা
B. চৈত্রের ভালোবাসা
C. রাত্রিশেষ
D. ভবিতব্যের বাণিজ্যতরী

Answer: D. ভবিতব্যের বাণিজ্যতরী

ব্যাখ্যা: চৈত্রের ভালোবাসা – নির্মলেন্দু গুণ; রাত্রিশেষ- আহসান হাবীব।

Janata Bank Executive Officer Preli Question 2017

12. ‘সমাবর্তন’ শব্দে কয়টি অক্ষর?

A. সাত
B. ছয়
C. পাঁচ
D. চার

Answer: D. চার

13. ‘বাংলা ভাষার উৎপত্তি মাগধি প্রাকৃত থেকে।’– এই উক্তিটি করেছেন-

A. মুহম্মদ শহীদুল্লাহ
B. সুকুমার সেন
C. জর্জ গ্রিয়ারসন
D. সুনীতিকুমার চট্টোপাধ্যায়

Answer: D. সুনীতিকুমার চট্টোপাধ্যায়

14. কোনটি মুক্তিযুদ্ধভিত্তিক উপন্যাস?

A. প্রদোষে প্রাকৃতজন
B. চিলেকোঠার সেপাই
C. জলঙ্গী
D. ওঙ্কার

Answer: C. জলঙ্গী

15. বিদেশী উপসর্গ যুক্ত শব্দ-

A. আলুনি
B. হরবোলা
C. মগডাল
D. পাতিলেবু

Answer: B. হরবোলা

16. ‘রাত্রে লুচিমুচি কিছু খাইনে,স্রেফ ভাত।’ -এ বাক্যে’ ‘লুচিমুচি’ শব্দদ্বৈত কী ভাব প্রকাশ করেছে?

A. সাধারণ
B. প্রসন্ন
C. অবজ্ঞা
D. অনীহা

Answer: D. অনীহা

17. ‘বাংলাদেশ যেন জয়লাভ করে।’– এটি কোন ধরনের বাক্য?

A. প্রার্থনাসূচক
B. আবেগসূচক
C. বর্ণনাসূচক
D. অনুজ্ঞাসূচক

Answer: A. প্রার্থনাসূচক

18. ‘সৌম্য’ শব্দের বিপরীত শব্দ-

A. শীলিত
B. দুর্জন
C. উদ্ধত
D. উগ্র

Answer: D. উগ্র

19. ‘Notification’ শব্দের বাংলা পরিভাষা-

A. বিজ্ঞপ্তি
B. পরিপত্র
C. প্রজ্ঞাপন
D. বিবরণী

Answer: C. প্রজ্ঞাপন

20. এক যে ছিল রাজা– এখানে ‘যে’ এর ব্যবহার

A. অনুজ্ঞাসূচক
B. সম্বোধনসূচক
C. অলংকারসূচক
D. সম্বন্ধসূচক

Answer: C. অলংকারসূচক

Janata Bank Executive Officer Preli Question 2017

21. কোনটি আঞ্চলিক জীবনভিত্তিক উপন্যাস?

A. জাগরী
B. আরণ্যক
C. অভিশপ্ত নগরী
D. নদীবক্ষে

Answer: B. আরণ্যক

22. জল শব্দের সমার্থক শব্দ-

A. সর্বশুচি
B. ওদন
C. উদক
D. বারিদ

Answer: C. উদক

23. চর্যাপদের কোন কবি নিজেকে বাঙালি বলে পরিচয় দিয়েছেন-

A. ভুসুকুপা
B. কাহ্নপা
C. শবরপা
D. লুইপা

Answer: A. ভুসুকুপা

24. নিত্য মূর্ধান্য-ণ বাচক শব্দ-

A. রাবণ
B. রামায়ণ
C. বিপণি
D. বিষ্ণু

Answer: C. বিপণি

25. গোঁফ খেজুরে বলতে বুঝায়-

A. অসহায়
B. প্রকৃতই অলস
C. সাদাসিধে
D. অকর্মন্য

Answer: B. প্রকৃতই অলস

Janata Bank Executive Officer Preli Question 2017: Bangla

26. The Spanish civil war began in the year–

A. 1914
B. 1936
C. 1920
D. 1945

Answer: B. 1936

ব্যাখ্যা: The Spanish Civil War, widely known in Spain simply as The Civil War or The War, took place from 1936 to 1939.

27. Which article of the constitution of Bangladesh ensures the separation of Judiciary from the executive?

A. 25
B. 22
C. 23
D. 24

Answer: B. 22

28. Shaquille O’Neal retired in 2011 from what sport?

A. Baseball
B. Football
C. Basketball
D. Tennis

Answer: C. Basketball

29. Who is the governor of the Reserve Bank of India?

A. Raghuram Rajan
B. Arun Jaitley
C. Urijit Patel
D. Subba Rao

Answer: C. Urijit Patel

ব্যাখ্যা: Urjit Ravindra Patel is an Indian economist, who is currently serving as Governor of the Reserve Bank of India (RBI) since September 2016.

30. Since when has Google started news service for Bangladesh?

A. 10th March 2015
B. 15th April 2015
C. 9th September 2015
D. 20th June 2015

Answer: C. 9th September 2015

Janata Bank Executive Officer Preli Question 2017

31. Islam Korimov was the president of –

A. Azerbaijan
B. Tajikistan
C. Uzbekistan
D. Turkmenistan

Answer: C. Uzbekistan

ব্যাখ্যা: Islam Abduganiyevich Karimov was the first president of Uzbekistan from its independence on 1 September 1991 to his death in 2016.

32. The first astronaut to visit space twice was–

A. Michael Collins
B. Neil Armstrong
C. Gus Grissom
D. Yuri Gagarin

Answer: C. Gus Grissom

33. In which year, did the US cancel the GSP facility for Bangladesh?

A. 2011
B. 2013
C. 2012
D. 2014

Answer: B. 2013

34. Which is the largest ethnic group of Bangladesh?

A. Rakhain
B. Garo
C. Chakma
D. Marma

Answer: C. Chakma

35. In which year did the Titanic Sink?

A. 1910
B. 1920
C. 1912
D. 1914

Answer: C. 1912

36. The new capital of the Indian state of Andhra Pradesh is–

A. Hyderabad
B. kochi
C. Bhubaneswar
D. Amaravati

Answer: D. Amaravati

37. Who was the lyricist of the song titled ‘Mora Ekti Phulke Banchabo Bole Juddho kori’?

A. Gobindo Halder
B. Gazi Mazharul Anwar
C. Fazle Khoda
D. Apel Mahmud

Answer: A. Gobindo Halder

38. Mount Kilimanjaro is in–

A. Kenya
B. Tanzania
C. Uganda
D. japan

Answer: B. Tanzania

39. The official language of the Canadian province of Quebec is–

A. English
B. German
C. French
D. Italian

Answer: C. French

40. When was the spelling of the capital of Bangladesh changed from Dacca to Dhaka?

A. 1982
B. 1983
C. 1985
D. 1984

Answer: A. 1982

Janata Bank Executive Officer Preli Question 2017

41. A 25 km long causeway connects Saudi Arabia with which country?

A. Qatar
B. Yemen
C. Bahrain
D. United Arab Emirates

Answer: C. Bahrain

42. Where is the Buriganga Eco park situated?

A. Savar
B. Sheyampur
C. Dhamrai
D. Keraniganj

Answer: B. Sheyampur

43. ‘Fera’ is a –

A. Cinema
B. Book
C. Documentary
D. Drama

Answer: C. Documentary

44. How many Olympic games have been hosted in Africa?

A. one
B. two
C. three
D. Zero

Answer: D. Zero

45. The book ‘Prodoshe Prakritojon’ was written by-

A. Shakat Osman
B. Shawkat Ali
C. Shawkat Mahmud
D. Akhtaruzzaman Ilius

Answer: B. Shawkat Ali

Janata Bank Executive Officer Preli Question 2017: English

Questions(46 to 50): Select from the alternatives, the word that conveys the same meaning as the word given in capital letters:

46. LATENT

A. hard
B. visible
C. Concealed
D. display

Answer: C. Concealed

47. AGILITY

A. prosperity
B. style
C. allure
D. quickness

Answer: D. quickness

48. OSTENTATION

A. protruding
B. wealthy
C. Showy
D. decorative

Answer: C. Showy

49. MOROSE

A. irritable
B. depressed
C. uncivilized
D. pessimistic

Answer: B. depressed

50. SUNDRY

A. complex
B. express
C. Various
D. unmatched

Answer: C. Various

Janata Bank Executive Officer Preli Question 2017

Questions (51-55): Choose the correctly spelt word:

51.
A. accomodate
B. acommodate
C. acomodate
D. accommodate

Answer: D. accommodate

ব্যাখ্যা: accommodate- মিটমাট করা।

52.
A. demmurage
B. demarrage
C. demurrage
D. demurage

Answer: C. demurrage

ব্যাখ্যা: demurrage- গম্ভীরতা।

53.
A. erroniously
B. erroneously
C. erroneusly
D. erroniosly

Answer: B. erroneously

ব্যাখ্যা: erroneously- ভুলক্রমে।

54.
A. acquaintence
B. acquantance
C. acquentence
D. acquaintance

Answer: D. acquaintance

ব্যাখ্যা: acquaintance- জানাশোনা।

55.
A. ocurred
B. occurred
C. occurrd
D. occurrd

Answer: B. occurred

ব্যাখ্যা: occurred- ঘটা।

Questions (56 to 60): Choose the one which best replaces the highlighted phrase:

56. How religious intolerance can blight social peace and harmony can be gauged from events take place around the globe.

A. Taken place over
B. took place around
C. taking place around
D. taken place in

Answer: C. taking place around

57. How can one mobilize support from colleagues without being cordially to them?

A. Being cordially for
B. been cordially to
C. cordially being to
D. being cordial to

Answer: D. being cordial to

58. The two brothers were so much similar in appearance that nobody believed that they were twins.

A. Very much similar in
B. so much similar at
C. so different from
D. so different in

Answer: D. so different in

59. He failed in his attempt to disperse the mob before the miscreants sets the fire on the bus.

A. setting fire on the bus
B. set the bus on fire
C. set fire on the bus
D. set the fire on to the bus.

Answer: B. set the bus on fire

60. For every citizen it is mandatory to help the civic administration for keep up the city clean.

A. For upkeep clean the city
B. for clean and keep the city
C. to keep the city clean
D. for keeping of the city cleanliness

Answer: C. to keep the city clean

Janata Bank Executive Officer Preli Question 2017

Questions (61 to 65): Find out which pairs of words and fill the blanks in the sentence in the same sequence to complete it

61. To succeed in any _____ task, _____ is needed.

A. Challenging, impatience
B. Difficult, perseverance.
C. critical, approach
D. appropriate, strategy

Answer: B. Difficult, perseverance.

62. Being an incorrigible ____ he will never tell the _____.

A. Lier, truth
B. idiot, story
C. Offender, details
D. criminal, message

Answer: C. Offender, details

63. Your ____ will ____ all the benefits you derived from your hard work.

A. Patience, delete
B. possessiveness, enhance
C. apathy, increase
D. Carelessness, nullify

Answer: D. Carelessness, nullify

64. if the banks desire to ____ profit, they should get rid of _____ measures.

A. Increase, populist
B. Loss, concentrate
C. earn, healthy
D. maximize, modern

Answer: C. earn, healthy

65. There are ___ instances to prove that the leader ___ courteously with everyone.

A. No, major
B. treats, works
C. Several, behaves
D. various, demand

Answer: C. Several, behaves

Questions (66 to 70): Find the two words that are similar or opposite in meaning and indicate the letter of the correct number combination provided in the options:

66. 1. Vivacious 2. Weird 3. Rabid 4. Fanatical

A. (1-2)
B. (2-3)
C. (3-4)
D. (2-4)

Answer: C. (3-4)

ব্যাখ্যা: Rabid –অতিশয় ক্রুদ্ধ; Fanatical –অতিশয় অনুরক্ত।

67. 1. Ambience 2. Convenient 3. Atmosphere 4. Degradation

A. (2-3)
B. (1-3)
C. (3-4)
D. (2-4)

Answer: B. (1-3)

ব্যাখ্যা: Ambience –আবহমণ্ডল; Atmosphere –আবহমণ্ডল।

68. 1. Transit 2. Unilocular 3. Permanent 4. Vulnerable

A. (1-4)
B. (2-4)
C. (1-3)
D. (1-2)

Answer: C. (1-3)

69. 1. Benevolent 2. Alarming 3. Charitable 4. Stupendous

A. (1-2)
B. (2-3)
C. (1-3)
D. (3-4)

Answer: C. (1-3)

ব্যাখ্যা: Benevolent –দানশীল; Charitable –দানশীল।

70. 1. Prophetic 2. Strange 3. Poor 4. Sterling

A. (3-4)
B. (1-2)
C. (2-4)
D. (1-4)

Answer: A. (3-4)

ব্যাখ্যা: Sterling -খাঁটি; Poor -ত্রুটিপূর্ণ।

Janata Bank Executive Officer Preli Question 2017: Computer

71. FTP stands for-

A. Folder transfer protocol
B. file transfer process
C. file text protocol
D. file transfer protocol

Answer: D. file transfer protocol

72. Computer instructions written with the sue of English words instead of binary machine code is called?

A. Mnemonics
B. gray code
C. symbolic code
D. opcode

Answer: C. symbolic code

73. When you insert an excel file into a word document, the date are-

A. placed in a word table
B. Hyperlinked
C. linked
D. embedded

Answer: A. placed in a word table

74. Which of the following processors use RISC technology?

A. 486dx
B. 486sx
C. Power PC
D. 6340

Answer: C. Power PC

75. What type of device is computer keyboard?

A. Memory
B. output
C. input
D. storage

Answer: C. input

76. Plotter accuracy is measured in terms of repeatability and–

A. resolution
B. Buffer size
C. vertical dimensions
D. intelligence

Answer: A. resolution

77. Which is the first electronic digital computer?

A. ENIAC
B. MARK I
C. ABC
D. Z3

Answer: C. ABC

78. FORTRAN is a programming language- What does FORTRAN stand for?

A. File translation
B. format translation
C. floppy translation
D. Formula translation

Answer: D. Formula translation

79. What is the shortcut key for spelling check in document?

A. ALT+F7
B. SHIFT+F7
C. CTRL+F7
D. F7

Answer: D. F7

80. The subject of cybernetics deals with the science of–

A. control and communication
B. Genetics
C. molecular biology
D. biochemistry

Answer: A. control and communication

Janata Bank Executive Officer Preli Question 2017: Mathematics

81. Find the greatest number that will divide 43,91 and 183 so as to leave the same remainder in each case?

A. 7
B. 9
C. 13
D. 4

Answer: D. 4

Solution:
Required number
= H.C.F. of (91 – 43), (183 – 91) and (183 – 43)
= H.C.F. of 48, 92 and 140 = 4.

82. In a business, A and C invested amounts in the ratio 2:1, whereas the ratio between amounts invested by A and B was 3:2. If Tk. 1,57,300 was their profit, how much amount did B receive?

A. Tk. 24,200
B. Tk. 36,300
C. Tk. 72,600
D. Tk. 48,400

Answer: D. Tk. 48,400

Solution:
Assume that investment of C = x
Then, investment of A = 2x
Investment of B =2A/3 =4x/3
(since ratio of investment of A : B = 2 : 3 i.e B = 2A/3)
A : B : C
= 2x : 4x/3 : x
= 2 : 4/3 : 1
= 6 : 4 : 3
B’s Share
=157300×4/(6+4+3)
=157300×4/13
=12100×4
=Tk. 48400

83. Which one of the following is not a prime number?

A. 31
B. 61
C. 91
D. 71

Answer: C. 91

Solution: 91 is divisible by 7. So, it is not a prime number.

84. (0.04)-1.5 =?

A. 25
B. 250
C. 125
D. 625

Answer: C. 125

Solution:
(0.04)−1.5
=(4/100)−1.5
=(1/25)−3/2
=(25)3/2
=(52)3/2
=(5)2×3/2
=53
=125

85. A sum of money is borrowed and paid back in two annual installments of tk. 882 each allowing 5% compound interest. The sum borrowed was:

A. Tk. 1620
B. tk. 1680
C. tk. 1640
D. tk. 1700

Answer: C. tk. 1640

Solution:
Present worth of Tk. x due T years =x/(1+ R/100)T
∴ Principal = Present worth of Tk. 882 due 1 years + Present worth of Tk. 882 due 2 years
⇒ 882/(1+5/100)1+ 882/(1+ 5/100)2
⇒ (882×100)/105+(882×100×100)/(105×105)
⇒ 840+800
∴ Tk. 1640

86. What is the unit digit in the product(684×759×413×676)?

A. 4
B. 12
C. 8
D. 16

Answer: C. 8

Solution: Unit digit in the given product = Unit digit in the product (4 x 9 x 3 x 6) = 8.

87. A certain number of men can finish a piece of work in 100 days. If, there were 100 men less, it would take 10 days more for the work to be finished. How many men were there originally?

A. 75
B. 82
C. 110
D. 100

Answer: C. 110

Solution:
Let, the original number of men=x.
So, x men finish the work in 100 days.
After 10 men leave,
x−10 men finish the work in (100+10) =110 days.
Now, the number of men is inversely proportional to the number of days
in which they finish the work.
∴ x/(x−10) = 110/100
⟹ 100x = 110x−1100
⟹ x = 110.
So, the original number of men was 110.

88. One year ago, pinky was four times as old as her daughter Soma. Six years hence, pinky’s age will exceed her daughter’s age by 9 years. The ratio of the present ages of pinky and her daughter is:

A. 9:2
B. 11:3
C. 13:4
D. 12:5

Answer: C. 13:4

Solution:
Let the ages of Promila and Sakshi 1 year ago be 4x and x years respectively.
Then, [(4x+1)+6]-[(x+1)+6]=9
⇒ 3x=9
∴ x=3
Therefore, Required ratio= (4x+1):(x+1)= 13:4

89. The ratio between the perimeter and the breadth of a rectangle is 5:1. If the area of the rectangle is 216 sq.cm, what is the length of the rectangle?

A. 16 cm
B. 24 cm
C. 20 cm
D. 18 cm

Answer: D. 18 cm

Solution:
2(l+b)/b=5/1
⇒ 2l+2b=5b
⇒ 3b=2l
b=(2/3)l
Then,
Area = 216 cm2
⇒ l×b=216
⇒ l×23l=216
⇒ l2=324
∴ l=18 cm

90. (87×87+61×61-2×87×61)=?

A. 198
B. 196
C. 676
D. 298

Answer: C. 676

Solution:
Given = (87)2 + (61)2 – 2 x 87 x 61
= (a2 + b2 – 2ab), where a = 87 and b = 61
= (a – b)2 = (87 – 61)2 = (26)2
= (20 + 6)2 = (20)2 + 62 + 2×20×6
= (400 + 36 + 240) = 676.

Janata Bank Executive Officer Preli Question 2017

91. A is faster than B. A and B each walk 24 km. the sum of their speeds is 7 km/hr and the sum of times taken by them is 14 hours. Then, A’s speed is equal to:

A. 3 km/hr
B. 5 km/hr
C. 4 km/hr
D. 7 km/hr

Answer: C. 4 km/hr

Solution:
Let, A’s speed = x km/hr
Then, B’s speed = (7-x) km/hr
So,
24/x+24/(7−x)=14
⇒ 24(7−x)+24x=14x(7−x)
⇒ 14x2−98x+168=0
⇒ x2−7x+12=0
⇒ (x−3)(x−4)=0
∴ x=3 or x=4
Since A is faster than B,
So, A’s speed = 4 km/hr
And B’s speed = 3 km/hr

92. How many times in a day, the hands of a clock are straight?

A. 22
B. 24
C. 48
D. 44

Answer: A. 22

Solution: The hands of a clock point in opposite directions (in the same straight line) 11 times in every 12 hours. (Because between 5 and 7 they point in opposite directions at 6 o’clock only).
So, in a day, the hands point in the opposite directions 22 times.

93. The sum of two numbers is 40 and their difference is 4. The ratio of the numbers is:

A. 22:9
B. 11:9
C. 11:18
D. 21:19

Answer: B. 11:9

Solution:
Let, the two numbers be x and y:
x+y=40 …..(1)
x-y=4 …….(2)
(1)+(2):
2x=44
∴ x=22
Substitute x=22 into (1):
y+22=40
∴ y=18
Ratio: x:y=22:18=11:9

94. Two trains are running in opposite directions with the same speed. If the length of each train is 120 metres and they cross each other in 12 seconds, then the speed of each train (in km/hr) is:

A. 10
B. 18
C. 72
D. 36

Answer: D. 36

Solution:
Let, the speed of each train be x m/sec.
Then, relative speed of the two trains = 2x m/sec
So, 2x=(120+120)/12
⇒ 2x=20
∴ x=10
∴ Speed of each train=10 m/sec
=10×185 km/hr
=36 km/hr

95. The average of the first 50 natural number is:

A. 12.25
B. 21.25
C. 25.5
D. 25

Answer: C. 25.5

Solution:
Because we know that the sum of first n natural numbers is (1+2+3+…..+n)
= n\frac{\left ( n+1 \right )}{2}so we can say that (1+2+3+…..+50)
= 50\frac{\left ( 50+1 \right )}{2}= 50\times \frac{51}{2}= 1275
and the average of first 50 natural numbers = \frac{1275}{50} = 25.5

96. In an election a candidate who gets 84% of the votes is elected by a majority of 476 votes. What is the total number of votes polled?

A. 672
B. 749
C. 700
C. 848

Answer: C. 700

Solution:
Let, the total number of votes polled be ‘x’
Number of votes in favour of the candidate is = 84% of x
=84x/100
Number of votes got by the losing candidate = x−84x/100
= (100x -84x)/100 = 16x/100
Number of extra votes in favor of winning candidate = 84x/100−16x/100
Or, 476 =68x/100
Or, x=(476×100 )/ 68
Or, x=7×100
∴ x=700
Hence, the total number of votes polled are 700.

97. The square root of (7+3√5)(7–3√5) is:
A. √5
B. 4
C. 2
D. 3√5

Answer: C. 2

Solution:

\sqrt{(7+3\sqrt{5})(7-3\sqrt{5})}= \sqrt{7^{2}-(3\sqrt{5})^{2}}= \sqrt{49-45}= \sqrt{4}= 2

98. A sum of money lent out at simple interest amounts to tk. 720 after 2 years and to tk. 1020 after further period of 5 years. The sum is:

A. Tk. 600
B. tk. 500
C. tk. 700
D. tk. 710

Answer: A. Tk. 600

Solution:
S.l. for 2 years + P = Tk. 720
S.I. for (2+5) years + P = Tk. 1020
Therefore, S.I. for 5 years = 1020 – 720 = Tk. 300
S.l. for 2 years = (300/5)×2 = Tk. 120
Principal = 720 – 120 = Tk. 600

99. In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but, the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?

A. 30%
B. 100%
C. 250%
D. 70%

Answer: D. 70%

Solution:
Let, C.P.= Tk. 100.
Then, Profit = Tk. 320,
S.P. = Tk. 420.
New C.P. = 125% of Tk. 100 = Tk. 125
New S.P. = Tk. 420.
Profit = Tk. (420 – 125) = Tk. 295.
Required percentage,
= (295/420)×100%
= 1475/21%
= 70% (approximately).

100. 138.009+341.981-146.305=123.6+?

A. 120.85
B. 120.085
C. 220.085
D. None of these

Answer: D. None of these

Solution:
Let 138.009 + 341.981 – 146.305 = 123.6 + z
Then, z = (138.09+341.981) – (146.305+123.6)
= 479.99 – 269.905 = 210.085

Janata Bank Executive Officer Preli Question 2017 ছাড়াও দেখুন-

ফেইসবুকে আপডেট পেতে আমাদের অফিসিয়াল পেইজ ও অফিসিয়াল গ্রুপের সাথে যুক্ত থাকুন। ইউটিউবে পড়াশুনার ভিডিও পেতে আমাদের ইউটিউব চ্যানেল সাবস্ক্রাইব করুন।

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুন-