ICB Assistant Programmer Question ‍Solution 2017: AUST

ICB Assistant Programmer Question ‍Solution 2017
Content Protection by DMCA.com

ভাল প্রস্তুতি নিতে হলে প্রথমেই বিগত প্রশ্নগুলো ভালভাবে আত্মস্ত করতে হবে। তাতে করে aust question pattern সম্পর্কে ধারণা পাওয়া যাবে। এছাড়া aust-এর প্রশ্নগুলো পর্যবেক্ষণ করলে দেখা যায় গণিতসহ অনেক প্রশ্ন রিপিট থাকে। তাই আমাদের aust question bank থেকে সবগুলো প্রশ্ন মনোযোগ সহকারে পড়ুন। তারই ধারাবাহিকতায় আজ আপনাদের জন্য থাকছে ICB Assistant Programmer Question ‍Solution 2017: AUST

Examination Time: 60 Minutes
Total Marks: 100
ICB Assistant Programmer Question ‍Solution 2017: English

Questions (01 – 04):
There are blank spaces in the following passage which have been numbered. These numbers printed below the passage and against each some words are suggested. Find out the word that best fit the blank spaces.

Global strategies to control infective disease have historically included the erection of barriers to international travel and _____ (01). Keeping people with such deadly disease outside national borders has ______ (02) as an important public health policy in the human immunodeficiency virus (HIV) epidemic. Between 29 and 50 countries _____ (03) to have introduced border restrictions on HIV-positive foreigners, usually those planning an _____ (04) stay in the country, such as students, workers or seamen.

01.

A. migration
B. immigrate
C. emigration
D. immigration

Answer: D. immigration

02.

A. reemerged
B. returned
C. merged
D. restrained

Answer: A. reemerged

03.

A. is reported
B. are
C. are reported
D. reports

Answer: C. are reported

04.

A. extended
B. intended
C. unplanned
D. interested

Answer: A. extended

Questions (05 – 07). Select the word or phrase that best completes the sentence.

05. You can reach your goal only when you aspire.

A. dream
B. attempt it
C. try
D. aim high

Answer: B. attempt it

ব্যাখ্যা: Aim high হওয়া উচিত ছিল। কিন্তু Sentence টির meaning এর কারণে attempt it সঠিক।

06. Read the abridge version of the novel to get an overall idea of the book.

A. condensed
B. critique’s
C. summarized
D. accurate

Answer: C. summarized

ব্যাখ্যা: condensed dictionary meaning হিসেবে সঠিক। কিন্তু sentence এর অর্থ অনুযায়ী summarized সঠিক।

07. Employers look for agility in workers in small-part production plants.

A. alertness
B. dexterity
C. flexibility
D. liveliness

Answer: B. dexterity

Questions (08 – 10). Select the pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

08. Curdle: Milk

A. Flow: Water
B. Change: Oil
C. Brew: Coffee
D. Clot: Blood

Answer: D. Clot: Blood

ব্যাখ্যা: Milk জমাট বেধে Curdle (দুই) হয়; আর, Blood (রক্ত) জমাট বেধে Clot হয়।

09. vindictive: Mercy

A. Avaricious: Greed
B. Skeptical: Trustfulness
C. Insightful: Hope
D. Modest: Dignity

Answer: B. Skeptical: Trustfulness

ব্যাখ্যা: প্রথমটা দ্বিতীয়টার বিপরীত।

10. Conscious: Careless

A. Careful: Indifferent
B. Graceful: Ugly
C. Generous: Unkind
D. Careful: Ugly

Answer: A. Careful: Indifferent

ব্যাখ্যা: একে অন্যের বিপরীত।

ICB Assistant Programmer Question ‍Solution 2017: Bangla

11. কোনটি সঠিক?

A. ভদ্রচিত
B. ভদ্রতচিত
C. ভদ্রতাচিত
D. ভদ্রোচিত

Answer: D. ভদ্রোচিত

12. কোনটি নিত্য সমাসের সমস্ত পদ?

A. নরপশু
B. মনমাঝি
C. গ্রামান্তর
D. উপনদী

Answer: C. গ্রামান্তর

13. সংশয়-এর বিপরার্থক শব্দ কোনটি?

A. দ্বিধা
B. নির্ভয়
C. প্রত্যয়
D. বিস্ময়

Answer: C. প্রত্যয়

14. যিনি বিদ্যা লাভ করিয়াছেন-

A. বিদ্বান
B. বিদ্যাপতি
C. লব্ধজ্ঞান
D. কৃতবিদ্যা

Answer: D. কৃতবিদ্যা

15. সমাস নিষ্পন্ন পদটিকে কি বলে?

A. সমস্যমান পদ
B. ব্যাসবাক্য
C. উত্তরপদ
D. সমস্তপদ

Answer: D. সমস্তপদ

16. ‘নিরানব্বইয়ের ধাক্কা’ বাগধারাটির অর্থ-

A. তীরে পোঁছাের ঝাক্কি
B. সঞ্চয়ের প্রবৃত্তি
C. মুমূর্ষ অবস্থা
D. আসন্ন বিপদ

Answer: B. সঞ্চয়ের প্রবৃত্তি

17. কোনটি নিত্য সমাসের সমস্ত পদ-

A. গ্রামান্তর
B. মনমাঝি
C. নরপশু
D. উপনদী

Answer: A. গ্রামান্তর

18. সমুদ্র হতে হিমালয় পর্যন্ত বাক্যাংশের অংশ হিসেবে কোনটি সঠিক?

A. অসমুদ্র
B. হিমালয় পর্যন্ত
C. আসমুদ্র
D. আসমুদ্রহিমাচল

Answer: D. আসমুদ্রহিমাচল

19. সিংহাসন শব্দটি কোন সমাস?

A. ষষ্ঠী তৎপুরুষ
B. মধ্যপদলােপী কর্মধারয়
C. নিমিত্তার্থে চতুর্থী
D. নিত্য সমাস

Answer: B. মধ্যপদলােপী কর্মধারয়

20. ‘ষড়ঋতু’ শব্দের সঠিক সন্ধি বিচ্ছেদ

A. ষট্‌+ঋতু
B. ষড়+ঋতু
C. ষড়ঃ+ঋতু
D. ষষ্ঠ+ঋতু

Answer: A. ষট্‌+ঋতু
ICB Assistant Programmer Question ‍Solution 2017: Mathematics

21. A manufacturer sells three products i.e. A, B and C. Product A costs 200 and sells for 250, Product B costs 150 and sells for 180, Product C costs 100 and sells for 110. On which product, he has maximum percentage of profit?

A. B Only .
B. A and B both
C. A Only
D. C Only

Answer: C. A Only

Solution:
Profit from A = 250-200=50tk
Percentage = (50×100)/200=25%
Profit from B= 180-150=30tk
Percentage = (30×100)/150= 20%
Profit from C= 110-100=10tk
Percentage= (10×100)/100=10%

22. If the length of each of the sides of three square garden’s plots is increased by 50 percent, by what percent is the sum of the areas of the three plots increased?

A. 125%
B. 150%
C. 200%
D. 375%

Answer: A. 125%

Solution:
Let, the length of each side of the garden = 100
Area = 1002 = 10000
Area of 3 square = 3×10000 = 30000
50% increase of length = 100+100×50/100 = 150
Area = 1502 = 22500
Area of 3 square = 3×22500 = 67500
Increasing area = 67500-30000 =37500
Percentage = (37500×100)/30000=125%

23. If a, b and c are 3 consecutive integers and a>b>c, which of the following has the maximum value?

A. b+(c/a)
B. c+(a/b)
C. c+(b/c)
D. a+(b/c)

Answer: A. b+(c/a)

Solution:
As a is the greater number, adding a to any fraction of the given choice will have the maximum value.

24. Three boys have marbles in the ratio of 19 : 5 : 3. If the boy with the least number has 9 marbles, how many marbles does the boy with the highest number have?

A. 57
B. 15
C. 76
D. 38

Answer: A. 57

Solution:
Let the boy has 3x marbles
So, 3x = 9
x = 9/3 = 3
The boy with the highest number of marbles = 19×3 = 57

25. A rectangular fish tank 25″ by 9″ has water in it to a level of 2″. This water is carefully poured into a cylindrical container with a diameter of 10″. How high (in terms of π) will the water reach in the cylindrical container?

A. 9/2π
B. π/18
C. 18/π
D. 18π

Answer: C. 18/π

Solution:
The volume of the fish tank = 25×9×2 = 450 square inch
Let height of the cylindrical container is = h
πr2h = 450
h = 450/ πr2 = 450/π52 = 18/π

26. A, B and C enter into partnership with investments in the ratio of 5:7:8. If, at the end of the year A’s share of profit is Tk. 42360, how much is the total profit?

A. Tk. 169,440
B. Tk. 183,000
C. Tk. 196,700
D. Tk. 168,440

Answer: A. Tk. 169,440

Solution:
As the profit distributed according to the investment ratio the profit and investment ratio will be equal

Let, A’s profit = 5x tk
⇒ 5x = 42360
∴ x = 8472

B’s profit = 8472×7= 59304
C’s profit = 8472×8= 67776
Total profit = 43260+59304+67776=169440

27. A square carpet with an area of 169 cm2 must have 2 cm cut off one of its edges in order to be a perfect fit for a rectangular room. What is the area (in cm2) of this rectangular room?

A. 117
B. 143
C. 145
D. 165

Answer: 143

Solution:
Let, the carpet length = x
x2 = 169
x = 13
width of the room = (13-2) cm = 11 cm
area of the room = (13×11)2 = 143 cm2

28. To represent a family budget on a circle graph, how many degrees of the circle should be used to represent an item that is 20% the total budget?

A. 60°
B. 62°
C. 70°
D. 72°

Answer: D. 72°

Solution:
In circle graph 100% is equals to 360°
In circle graph 20% is equals to = (360×20)/100 = 72°

29. The average of 6 numbers is 25. If 3 more numbers, with an average of 22 are added to these numbers, what will be the average of the combined 9 numbers?

A. 20
B. 24
C. 28
D. 32

Answer: B. 24

Solution:
The average of 6 numbers is 25
The Total of 6 numbers is =25×6=150
The average of 3 numbers is 22
The Total of 3 numbers is =22×3=66
The Total of (6+3)=9 numbers is =(150+66)=216
The average of 9 numbers is=216/9=24

30. In a club 50% of the male voters and 80% of the female voters voted for candidate A. If candidate A received 70% of the total votes, what is the ratio of male to female voters?

A. 1/5
B. 1/4
C. 1/2
D. 1/3

Answer: C. 1/2

Solution:
Male voter = x
Female voter = y
50% of x + 80% of y = 70% of (x+y)
\Rightarrow \frac{50x}{100}+\frac{80y}{100}=\frac{70(x+y)}{100}\Rightarrow 50x + 80y = 70x + 70y\Rightarrow 80y-70y= 70x-50x\Rightarrow 10y = 20x\Rightarrow \frac{x}{y}= \frac{10}{20}\therefore \frac{x}{y}=\frac{1}{2}

31. If x+y>5 and x – y>3, then which of the following gives all possible values of x and only possible values of x?

A. x>4
B. x>3
C. x > 2
D. x<4

Answer: x>4

Solution:

32. The interest charged on a loan is p dollars per $1,000 for the first month and q dollars per $1,000 for each month after the first month. How much interest will be charged during the first three months on a loan of $10,000?

A. 10p+20q
B. 30q
C. 30p
D. 20p+10q

Answer: A. 10p+20q

Solution:
Interest = 1st month + 2nd month + 3rd month
= p×(10000/1000) + q×(10000/1000) + q×(10000/1000)
=10p +10q + 10q
= 10p + 20q

33. The length and breadth of a square are increased by 40% and 30% respectively. The area of the resulting rectangle exceeds the area of the square by?

A. 62%
B. 42%
C. 82%
D. None of the above

Answer: C. 82%

Solution:
Let, length is = x so, area is = x2
40% increase in length = x+2x/5 =7x/5
30% increase in breadth = x+3x/10 =13x/10
Area = (7x/5)×( 13x/10) = 91x2/50
Increasing area = (91×2/50)- x2 = 41×2/50
Percentage = {(41x2/50) x2}×100 = (41/50)×100 = 82%

34. If an integer y is subtracted from an integer x, and the result is greater than x, then y must be –

A. equal to x
B. less than x
C. less than 0
D. greater than 0

Answer: C. less than 0

Solution:
ATQ,
x-y>x
Or, -y > 0
Or, y < 0

35. A box contains 12 poles and 7 pieces of net. Each piece of net weighs 0.2 gm; each pole weighs 1.1 gm. The box and its contents together weigh 16.25 gm. How much does the empty box weigh?

A. 1.25 gm
B. 1.65 gm
C. 2.25 gm
D. 2.65 gm

Answer: A. 1.65 gm

Solution:
Weight of 7 nets = (7×0.2)gm =1.4gm
Weight of 12 poles = (12×1.1)gm = 13.2gm
Total weight of net and pole = (1.4+13.2)gm = 14.6gm
Box weight is = (16.25 – 14.6) = 1.65gm

ICB Assistant Programmer Question ‍Solution 2017: Subjective Questions

Questions 36 – 80: Choose the correct answer.

36. Which type of cable is used to connect the COM port of a host to the COM port of a router or switch?

A. Crossover
B. Straight-through
C. Rolled
D. Shielded twisted pair

Answer: C. Rolled

37. Which protocol can cause overload on a CPU of a managed device?

A. Netflow
B. WCCP
C. IP SLA
D. SNMP

Answer: SNMP

38. Which of the following is a group of one or more attributes that uniquely indenfies ‍a row?

A. Key
B. Determinant
C. Tuple
D. Relation

Answer: A. Key

39. For every relationship, how many possible sets of minimum cardinalities are there?

A. Two
B. Three
C. Four
D. Six

Answer: C. Four

40. The SQL statement that queries or reads data from a table is

A. SELECT
B. READ
C. QUERY
D. None of the above

Answer: A. SELECT

41. Which of the following protocols uses both TCP and UDP ports?

A. SMTP
B. telnet 6
C. FTP
D. DNS

Answer: D. DNS

42. Two dimensional arrays are also called–

A. tables arrays
B. matrix arrays
C. both a and b
D. None of the above

Answer: C. both a and b

43. Which of the following is an SQL trigger supported by Oracle?

A. BEFORE
B. INSTEAD OF
C. AFTER
D. None of the above

Answer: D. None of the above

44. k iternations by Newton-Raphson method of finding square root of a number increases accuracy in number of digits.

A. k
B. 2k
C. 3k
D. 4k

Answer: B. 2k

45. Bubble sort algorithm sorts n data items using

A. O(n2) comparison
B. O(n√n) comparison
C. O(n log n) comparison
D. O(n) comparison

Answer: B. O(n√n) comparison

46. Which control statement can be executed at least once?

A. while
B. for
C. do..while
D. All of the above

Answer: C. do..while

47. An algorithm that calls itself directly or indirectly is known as–

A. Sub algorithm
B. Recursion
C. Polish notation
D. Traversal algorithm

Answer: B. Recursion

48. Two main measures for the efficiency of an algorithm are-

A. Processor and memory
B. Complexity and capacity
C. Time and space
D. Data and space

Answer: Time and space

49. Which of the following correctly shows the hierarchy of arithmetic operations in C?

A. / + * –
B. *- / ÷
C. + – / *
D. / * ÷ –

Answer: / * ÷ –

50. The complexity of Binary search algorithm is:

A. O(n)
B. O(log n)
C. O(n2)
D. O(n log n)

Answer: O(log n)

51. The smallest element of an array’s index is called its-

A. Lower bound
B. Upper bound
C. Range
D. Extraction

Answer: A. Lower bound

52. Which one of the following is not a valid identifier?

A. _mysun
B. Mysun
C. my-sun
D. my_sun

Answer: C. my-sun

53. Consider the following code:
#include<stdio.h>
int main(int argc, char *argve[]){
return 0;
}

What is the minimum length of character array argv in the above code?

A. 0
B. 1
C. Undefined
D. -1

Answer: C. Undefined

54. What is the value of “d” after this line of code has been executed?
double d = math.round
(2.5+Math.random() );

A. 2
B. 2.5
C. 3
D. 4

Answer: C. 3

55. Which of the following TCP/IP addresses constitute the loopback address?

A. 1.1.1.1
B. 25.255.255.255
C. 127.0.0.0
D. 127.0.0.1

Answer: D. 127.0.0.1

56. Which one is modern light weight message exchange format?

A. XML
B. MX
C. JSON
D. HTML

Answer: D. HTML

57. Which data structure allows deleting data elements from front and inserting at rear?

A. Stacks
B. Queues
C. Qeques
D. Binary search tree

Answer: B. Queues

58. Consider the following code segment.
What will be content of str[4]?
char strl[] = “Heal”;

A. 4
B. 6
C. 0
D. 2

Answer: A. 4

59. What will be the output of the following code?
void main ()
printf(“%.3f\n” 8/((3*8)*3));

A. 0.000
B. 1.000
C. 0.111
D. None of the above

Answer: B. 1.000

60. The only language understood by a digital computer is called–

A. Assembly language
B. High level language
C. Binary language
D. None of the above

Answer: C. Binary language

61. Which of the following name does not relate to stacks?

A. FIFO list
B. LIFO list
C. Piles
D. Push-down lists

Answer: A. FIFO list

62. Which of the following will produce an answer that is closest in value to a double, d, while not being greater than d?

A. (int)Math.min(d);
B. (int)Math.max(d);
C. (int)Math.abs(d);
D. (int)Math.floor(d);

Answer: D. (int)Math.floor(d);

63. Which keyword must be used to inherit a class in Java?

A. extends
B. super
C. this
D. extent

Answer: B. super

64. Which of the following is the destructor for the class ‘Vehicle’?

A. *Vehicle0
B. *Vehicle(int value)
C. ~Vehicle0
D. ~Vehicle(int value)

Answer: C. ~Vehicle0

65. A class that is inherited in Java is called a-

A. subclass
B. super class
C. static class
D. implement class

Answer: A. subclass

66. Which one of these interfaces is implemented by Thread class?

A. Set
B. Connections
C. Runnable
D. None of the above

Answer: C. Runnable

67. Which one is less costly for insertion operation at a particular position?

A. array
B. queue
C. link list
D. stack

Answer: C. link list

68. Register Circuit is not used in-

A. digital clocks
B. computers
C. RAM
D. Amplifier

Answer: A. digital clocks

69. Which one is a universal logic gate?

A. NAND
B. AND
C. OR
D. NOT

Answer: A. NAND

70. The data structure required to evaluate a postfix expression is:

A. queue
B. stack
C. array
D. linked-list

Answer: B. stack

71. Which of the declaration is correct?

A. int length;
B. char int;
C. int long;
D. float double;

Answer: A. int length;

72. In Java, which operator is used to create an object?

A. class
B. scanf
C. print
D. None of the above

Answer: A. class

73. The operator that cannot be overloaded is:

A. ++
B. ::
C. ~
D. 0

Answer: D. 0

74. How many instances of an abstract class can be created?

A. 0
B. 1
C. 2
D. 13

Answer: A. 0

75. Which of the following cannot be checked in a switch-case statement?

A. Character
B. Integer
C. Float
D. None of the above

Answer: C. Float

76. Which of the following is a design pattern?

A. List
B. Queue
C. Factory
D. None of the above

Answer: D. None of the above

77. The main threat of Cloud based provisioning is:

A. Cost
B. Security
C. Virtualization
D. All of the above

Answer: C. Virtualization

78. Link list can be implemented by using-

A. Array
B. pointers
C. both a and b
D. None of the above

Answer: C. both a and b

79. Which of the following data structure is linear type?

A. Strings
B. Lists
C. Queues
D. All of the above

Answer: D. All of the above

80. In Java, which one will be used for comparing whether the two String object str1 and str2 are same?

A. str1==str2
B. str1.equalslgnoreCase(str2)
C. str1==str2
D. All of the above

Answer: D. All of the above

ICB Assistant Programmer Question ‍Solution 2017 ছাড়া আরোও পড়ুনঃ

Sonali Bank Assistant Programmer Preli Question Solution 2016
Combined 5 Bank Officer Cash Question Solution 2019 : AUST
Sonali Bank Officer Cash Preli Question 2018: AUST
Bangladesh Bank AD Preli Question Solution 2018: Arts Faculty

ফেইসবুকে আপডেট পেতে আমাদের অফিসিয়াল পেইজ ও অফিসিয়াল গ্রুপের সাথে যুক্ত থাকুন। ইউটিউবে পড়াশুনার ভিডিও পেতে আমাদের ইউটিউব চ্যানেল সাবস্ক্রাইব করুন।

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুন-