English Literature MCQ Questions & Answers [Part-5]

English Literature MCQ Questions & Answers
Content Protection by DMCA.com

English Literature MCQ Questions & Answers For BCS, BANK & All Competitive Exams.

Part-1[1-105]Part-2[106-210]Part-3[211-315]Part-4[316-420]

421. Representative Poet of Victorian Age –
(a) Charles Dickens
(b) Robert Browning
(c) Alfred Tennyson
(d) None of them
Correct Answer: C

422. Literature of Victorian Age reflects?
(a) Instability
(b) Stability
(c) Doubtless
(d) Immorality
Correct Answer: B

423. Who is the Creator of ‘Dramatic Monologue’?
(a) Robert browning
(b) Alfred Tennyson
(c) George Eliot
(d) Thomas Hardy
Correct Answer: A

424. Victorian Age starts from?
(a) 1801
(b) 1901
(c) 1885
(d) 1832
Correct Answer: D

425. “Who trusted God was love indeed And love creation’s final law” – this famous quotation is taken from?
(a) Ulysses
(b) In Memoriam
(c) Men and Women
(d) Vanity Fair
Correct Answer: B

426. ‘Lord of the flies’ is written by?
(a) E. M. Forster
(b) Robert Frost
(c) George Orwell
(d) William Golding
Correct Answer: D

427. ‘Animal Farm’ is written by?
(a) William Golding
(b) George Orwell
(c) Virginia Woolf
(d) Joseph Conrad
Correct Answer: B

428. ‘Mrs. Dalloway’ is written by?
(a) Joseph Conrad
(b) T.S. Eliot
(c) Virginia Woolf
(d) Dylan Thomas
Correct Answer: C
429. ‘The Waste Land’ is a/an?
(a) Epic
(b) Poem
(c) Novel
(d) Drama
Correct Answer: B

430. W. B. Yeats got Nobel Prize in?
(a) 1913
(b) 1923
(c) 1937
(d) 1919
Correct Answer: B

431. W. B. Yeats was a/an?
(a) Irish Poet
(b) English Poet
(c) Swedish Poet
(d) None of them
Correct Answer: A

432. The poem ‘The Love Song of J. Alfred Prufrock’ is composed by?
(a) Dylan Thomas
(b) T.S. Eliot
(c) W. B. Yeats
(d) Ezra Pound
Correct Answer: B

433. ‘Paradise Lost’ was written by –
(a) Shakespeare
(b) Milton
(c) Coleridge
(d) Keats
Correct Answer: B

434. ‘Essays of Elia’ was written by –
(a) William Hazlitt
(b) Emily Dickinson
(c) Emily Bronte
(d) Charles Lamb
Correct Answer: D

435. Who wrote the ‘Birthday Party’?
(a) James Joyce
(b) G.B. Shaw
(c) Harold Pinter
(d) Jane Austen
Correct Answer: C

436. Who is the author of ‘Heaven and Earth’?
(a) Lord Tennyson
(b) William Wordsworth
(c) John Keats
(d) Lord Byron
Correct Answer: D

437. Who wrote ‘The Kite Runner’?
(a) Selman Rushdie
(b) Khalid Hussein
(c) Orhan Pamuk
(d) none
Correct Answer: B

438. Which is the author of the drama ‘Joan of Arc’?
(a) Lord Byron
(b) Charles Dickens
(c) G. B. Shaw
(d) P.B. Shelley
Correct Answer: C

439. ‘Gulliver’s Travels’ is a famous story by –
(a) Pearl S. Buck
(b) Jonathan Swift
(c) Ben Johnson
(d) D.H. Lawrence
Correct Answer: B

440. Who is the author of the book ‘The Sense of an Ending’?
(a) Julian Barnes
(b) Henry Fielding
(c) Rudyard Kipling
(d) Tomas Transtromer
Correct Answer: A

441. ‘My Experiments with Truth’ is written by –
(a) Winston Churchill
(b) George Washington
(c) Mahatma Gandhi
(d) James Morris
Correct Answer: C

442. Who is the author of the famous book ‘The Judgment’ is –
(a) Anthony Mascarenhas
(b) Amartya Sen
(c) Kuldip Nayer
(d) Nelson Mandela
Correct Answer: C

443. Who is the author of ‘Sherlock Holmes’?
(a) John Gay
(b) Sir Arthur Canon Doyle
(c) Dylan Thomas
(d) Somerset Maugham
Correct Answer: B

444. ‘A Doll’s House’ is written by –
(a) Francis Bacon
(b) E.M. Forster
(c) R.K. Narayan
(d) Henrick Ibsen
Correct Answer: D

445. Who among the following is not a novelist?
(a) Hardy
(b) Blake
(c) Joyce
(d) Thackeray
Correct Answer: B

446. The author of ‘Songs of Innocence’ and ‘Songs of Experience’ is –
(a) John Lennon
(b) Richard Mark
(c) John Keats
(d) William Blake
Correct Answer: D

447. The poem ‘Under the Greenwood Tree’ is written by –
(a) William Wordsworth
(b) William Shakespeare
(c) Robert Browning
(d) Ralph Hodgson
Correct Answer: B

448. ‘The Rape of Bangladesh’ is written by –
(a) Viggo Olsen
(b) Alamgir Kabir
(c) Rehman Sobahan
(d) Anthony Mascarenhas
Correct Answer: D

449. ‘The Origin of Species’ is written by –
(a) Newton
(b) Charles Darwin
(c) Galileo
(d) Mary Curie
Correct Answer: B

450. ‘Wuthering Heights’ is –
(a) a novel by Charlotte Bronte
(b) a novel by Anne Bronte
(c) a novel by Thomas Hardy
(d) a novel by Emily Bronte
Correct Answer: D

451. Kazi Nazrul Islam is the….poet of Bangladesh.
(a) Romantic
(b) national
(c) love
(d) mystic
Correct Answer: B

452. Who is the author of the novel ‘The Golden Age’?
(a) Tahmima Anam
(b) Pearl S. Bark
(c) Virginia Woolf
(d) Jane Austen
Correct Answer: A

453. John Keats is a –
(a) poet
(b) dramatist
(c) artist
(d) none
Correct Answer: A

454. Any one of the following pairs are literary collaborators –
(a) Eliot and Pound
(b) Yeats and Eliot
(c) Pope and Dryden
(d) Shelley and Keats
Correct Answer: D

455. One of the following was a Romantic Poet –
(a) Tennyson
(b) Arnold
(c) Shelley
(d) Browning
Correct Answer: C

456. ‘Ode to Autumn’ is written by –
(a) Shelley
(b) Keats
(c) Byron
(d) Blake
Correct Answer: B

457. The ‘Solitary Reaper’ is a –
(a) heroic poem
(b) romantic poem
(c) classical poem
(d) didactic poem
Correct Answer: B

458. Browning was the composer of –
(a) Two Voices
(b) The Scholar Gypsy
(c) Andrea Del Sarto
(d) Adonais
Correct Answer: C

459. Who is the father of English Novel?
(a) Shakespeare
(b) Henry Fielding
(c) G.B. Shaw
(d) R. L. Stevenson
Correct Answer: B

460. ‘Twelfth Night’ is a –
(a) A Comedy
(b) an Elegy
(c) a Novel
(d) a Tragedy
Correct Answer: A

461. ‘Ophelia’ is an important character in the Shakespeare play –
(a) Hamlet
(b) Macbeth
(c) The Tempest
(d) King Lear
Correct Answer: A

462. ‘Macbeth’ is a –
(a) play
(b) novel
(c) essay
(d) poem
Correct Answer: A

463. Who is the author of ‘The Taming of the Shrew’?
(a) Shaw
(b) Shakespeare
(c) Ibsen
(d) Jonson
Correct Answer: B

464. What was the name of Isabella’s brother in the ‘Measure for Measure’?
(a) Angelo
(b) Cladio
(c) Vincentio
(d) Viola
Correct Answer: B

465. Which character is from ‘Romeo and Juliet’ –
(a) Brutus
(b) Ophelia
(c) Benvolio
(d) Olivia
Correct Answer: C

466. ‘Adela’ is a character from –
(a) A Passage to India
(b) Paradise Lost
(c) Hamlet
(d) Doctor Faustus
Correct Answer: A

467. “Brevity is the soul of wit” the quotation is from –
(a) Macbeth
(b) Hamlet
(c) The Tempest
(d) Julius Caesar
Correct Answer: B

468. ‘Appearances are often deceiving’ is quoted by –
(a) Plato
(b) Aristotle
(c) Hobbes
(d) Aesop
Correct Answer: D

469. The poet of ‘Romantic Age’ is –
(a) George Orwell
(b) D.H. Lawrence
(c) John Milton
(d) John Keats
Correct Answer: D

470. The literary work of ‘Kubla Khan’ is –
(a) a history by Vincent Smith
(b) a verse by Coleridge
(c) a drama by Oscar Wilde
(d) a short story by Somerset Maugham
Correct Answer: B

471. “Fools rush in where angels fear to tread” is a quotation by –
(a) William Shakespeare
(b) Alexander Pope
(c) Gladstone
(d) Aesop
Correct Answer: B

472. A Protagonist is the….character in a play or novel.
(a) villain
(b) leading
(c) important
(d) comedy
Correct Answer: B

473. The following characteristics are of Oscar Wild’s EXCEPT :
(a) a poet
(b) a novelist
(c) an essayist
(d) a dramatist
Correct Answer: C

474. Who used to write problem plays –
(a) Bertrand Russell
(b) W. B. Yeats
(c) G. B. Shaw
(d) James Joyce
Correct Answer: C

475. The novel ‘The Big Four’ is written by –
(a) Virginia Wolf
(b) Agatha Christie
(c) Sigmund Freud
(d) Joseph Conrad
Correct Answer: B

476. Virginia Wolf : To the Light House ::
(a) James Joyce : Flush
(b) T. S. Eliot : Road to Freedom
(c) Bertrand Russel : Ash Wednesday
(d) William Golding: Lord of the Flies
Correct Answer: D

477. Modern age is an age of –
(a) Pessimism and Cynicism
(b) Conflicts and Controversies
(c) Subjectivity
(d) All of the above
Correct Answer: B

478. Poet Alexander Pope’s famous work –
(a) Spectator
(b) The Rape of the Lock
(c) The Deserted Village
(d) Man Was Made to Mourn
Correct Answer: B

479. Edmund Spenser is a –
(a) poet
(b) dramatist
(c) artist
(d) scientist
Correct Answer: A

480. Eric Hugh Blair is known as –
(a) E.M. Forster
(b) T.S. Eliot
(c) George Orwell
(d) William Golding
Correct Answer: C

481. Which of the following is a ‘comedy’ written by Shakespeare?
(a) As You Like It
(b) King Lear
(c) Macbeth
(d) Hamlet
Correct Answer: A

482. Shakespeare wrote brilliant –
(a) poems
(b) essays
(c) novels
(d) dramas
Correct Answer: D

483. Find the Odd man out?
(a) Ulysses : James Joyce
(b) A Full Moon in March : W. B. Yeats
(c) Drama of Ideas : T. S. Eliot
(d) Riders to the Sea : John Millington Synge
Correct Answer: C

484. James Joyce’s narrative technique is known as –
(a) stream of consciousness
(b) psycho-analysis
(c) Objective Co-relative
(d) Symbolism and Mysticism
Correct Answer: A

485. Who is of the following is not a Nobel Laureate?
(a) W. B. Yeats
(b) T. S. Eliot
(c) William Golding
(d) E. M. Forster
Correct Answer: D

486. The characteristics of the poem of William Wordsworth are EXEPT :
(a) Nature
(b) glorification of childhood
(c) Hope and regeneration
(d) all of them
Correct Answer: C

487. P. B. Shelly wrote his elegy named ‘Adonais’ mourning over whose death.
(a) Wordsworth
(b) Jane Austen
(c) John Keats
(d) Walter Scott
Correct Answer: C

488. The Novel ‘Ivanhoe’ is written by –
(a) Charles Lambs
(b) John Keats
(c) Sir Walter Scott
(d) Jane Austen
Correct Answer: C

489. Which of the following is written by P. B. Shelly?
(a) To a skylark
(b) The Daffodils
(c) Pride and Prejudice
(d) Culture and Anarchy
Correct Answer: A

490. John Keats died of
(a) accident
(b) tuberculosis
(c) drowned in the sea
(d) plane crash
Correct Answer: B

491. Find the Odd man out?
(a) Ulysses
(b) The Falcon
(c) The Virginians
(d) On Liberty
Correct Answer: B

492. Which one is the Tennyson’s First work?
(a) Dora
(b) Ulysses
(c) Two Brothers
(d) In Memorium
Correct Answer: C

493. Who is called the ‘Rebel Poet’?
(a) P. B. Shelly
(b) John Keats
(c) S. T. Coleridge
(d) Lord Byron
Correct Answer: D

494. Who is known as the ‘Father of Modern English Criticism’.
(a) Edmund Walter
(b) John Locke
(c) Thomas Hobbes
(d) John Dryden
Correct Answer: D

495. ‘The Medal’ by John Dryden is a/an –
(a) play
(b) satire
(c) prose
(d) translation
Correct Answer: B

496. Samson Agonists: Play ::
(a) The Conquest of Granada : Satire
(b) The Rivals : Play
(c) Clarissa : Play
(d) Paradise Regained: Play
Correct Answer: B

497. Who is the father of English Novel?
(a) Shakespeare
(b) Henry Fielding
(c) G. B. Shaw
(d) Dr. Samuel Johnson
Correct Answer: B

498. “The music in my heart I bore, Long after it was heard no more.” These lines are from the poem
(a) The Solitary Reaper by Wordsworth
(b) Ode to a Nightmare by John Keats
(c) To a lady with a guitar by P.B. Shelley
(d) Elegy written in a country churchyard by Thomas Gray
Correct Answer: A

499. Julius Caesar was the ruler of Rome about –
(a) 1000 years ago
(b) 1500 years ago
(c) 2000 years ago
(d) 3000 years ago
Correct Answer: C

500. The first theatre in England was established in –
(a) 1556
(b) 1566
(c) 1576
(d) 1586
Correct Answer: C

501. Find the Odd man out?
(a) Tom Jones : Henry Fielding
(b) Roxana: Daniel Defoe
(c) The Good-nature man: Oliver Goldsmith
(d) All for Love: John Milton
Correct Answer: D

502. Who wrote ‘Preface to Shakespeare’?
(a) Dr. Samuel Johnson
(b) Henry Fielding
(c) Daniel Defoe
(d) Thomas Hobbes
Correct Answer: A

503. Who is called the ‘Mock heroic poet’?
(a) Edmund Walter
(b) Jonathan Swift
(c) Alexander Pope
(d) Dr. Samuel Johnson
Correct Answer: C

504. ‘The Age of Chaucer’ ranges from –
(a) 1340-1385
(b) 1240-1300
(c) 1340-1400
(d) 1340-1399
Correct Answer: C

505. In which age is ‘The Puritan Period’ included?
(a) The Renaissance
(b) The Non-classical
(c) The Romantic
(d) The Modern
Correct Answer: A

506. Age of Johnson is also known as –
(a) Age of Criticism
(b) Age of Love
(c) Age of Sensibility
(d) Age of Pope
Correct Answer: C

507. What type of work ‘Tottle’s Miscellany’ is?
(a) Epic
(b) Sonnet
(c) Drama
(d) Comedy
Correct Answer: B

508. Find the Odd man out?
(a) Iliad : Novel
(b) The Tempest : Comedy
(c) The Temple : Poem
(d) The Dunciad: Poem
Correct Answer: A

509. ‘The Rape of the Lock’ is a/an –
(a) Epic
(b) Comedy
(c) Poem
(d) Novel
Correct Answer: A

510. The novel ‘Talisman’ is written by –
(a) Jane Austen
(b) Charles Dickens
(c) Sir Walter Scott
(d) Oliver Goldsmith
Correct Answer: C

511. ‘Delusion and Dream’ is by –
(a) H.G. Wells
(b) Sigmund Freud
(c) G.B. Shaw
(d) James Osborn
Correct Answer: B

512. James Joyce’s narrative technique is known as –
(a) stream of consciousness
(b) psycho-analysis
(c) Objective Co-relative
(d) Symbolism and Mysticism
Correct Answer: A

513. The novel ‘The Jungle Book’ is written by –
(a) Toni Morrison
(b) Earnest Hemingway
(c) Rudyard Kipling
(d) Jean Paul Sartre
Correct Answer: C

514. ‘Exiles’ is a –
(a) Short Story
(b) Novel
(c) Play
(d) Poem
Correct Answer: C

515. Charles Dickens is not the novelist for one of the following –
(a) A Tale of Two Cities
(b) Treasure Island
(c) David Copperfield
(d) Great Expectations
Correct Answer: B

516. Tom Jones by Henry Fielding was first published in
(a) the 1st half of 19th Century
(b) the 2nd half of 19th Century
(c) the 1st half of 18th Century
(d) the 2nd half of 18th Century
Correct Answer: C

517. Who wrote ‘The Adventures of Augie March’?
(a) Saul Bellow
(b) James Osborn
(c) Toni Morrison
(d) Jean Paul Sartre
Correct Answer: A

518. Find the Odd one.
(a) G. B. Shaw : Man and Superman
(b) Rudyard Kipling : Kim
(c) H. G. Wells : The Time Machine
(d) Toni Morrison : A Portrait of the Artist as a Young Man
Correct Answer: D

519. Who is known for his theory of psycho-analysis?
(a) Sigmund Freud
(b) James Joyce
(c) Arthur Miller
(d) James Osborn
Correct Answer: A

520. Find the Odd One?
(a) H. G. Wells : Great science fiction writer
(b) G. B. Shaw : great modern dramatist
(c) Samuel Beckett : great Irish novelist
(d) Arthur Miller : Known playwright
Correct Answer: C

521. ‘On Liberty’ is by –
(a) Charles Darwin
(b) John Mill
(c) Karl Mark
(d) Thomas Hardy
Correct Answer: B

522. The Descent of Man is by Charles Darwin, The Confidence-Man : his Masquerade is by –
(a) Karl Mark
(b) Herman Melville
(c) Stuart Mill
(d) Thomas Hardy
Correct Answer: B

523. Das Capital was published in the year –
(a) 1867
(b) 1876
(c) 1887
(d) 1878
Correct Answer: A

524. Who wrote ‘The New Arabian Night’?
(a) Thomas Hardy
(b) W. M. Thackery
(c) Charles Dickens
(d) R. L. Stevenson
Correct Answer: D

525. Who wrote ‘Romola’?
(a) Thomas Hardy
(b) W. M. Thackery
(c) George Eliot
(d) R. L. Stevenson
Correct Answer: C

ফেইসবুকে আপডেট পেতে আমাদের অফিসিয়াল পেইজ ও অফিসিয়াল গ্রুপের সাথে যুক্ত থাকুন। ইউটিউবে পড়াশুনার ভিডিও পেতে আমাদের ইউটিউব চ্যানেল সাবস্ক্রাইব করুন।