English Literature MCQ Questions & Answers [Part-4]

English Literature MCQ Questions & Answers
Content Protection by DMCA.com

English Literature MCQ Questions & Answers For BCS, BANK & All Competitive Exams.

Part-1[1-105]Part-2[106-210]Part-3[211-315]

316. Who is the poet of the ‘Victorian Age’? [১১তম বিসিএস]
(a) Robert Browning
(b) William Shakespeare
(c) William Wordsworth
(d) William Blake
Correct Answer: A

317. The novel David Copperfield is written by – [সমাজেসবা অফিসার (সমাজকল্যাণ মন্ত্রণালয়) – ২০১০]
(a) Hardy
(b) Shakespeare
(c) Marlowe
(d) Dickens
Correct Answer: D

318. “The Trumpet of prophecy! O wind. If winter comes, can spring be far behind?” Who is the poet of these lines? [সাব-রেজিস্টার – ২০১২]
(a) P.B. Shelley
(b) William Wordsworth
(c) John Keats
(d) Robert Browning
Correct Answer: A

319. The youngest Nobel Prize winner in Literature is
(a) George Orwell
(b) T.S. Eliot
(c) Thomas Hardy
(d) Rudyard Kipling
Correct Answer: D

320. The Battle of Book is written by –
(a) Jonathon Swift
(b) William Thackeray
(c) Thomas Stern Eliot
(d) Daniel Dafoe
Correct Answer: A

321. ‘Mirabell’, ‘Milllamant’, ‘Lady Wishfort’ are the characters found in –
(a) The Portrait of a Lady
(b) The way of the World
(c) All for Love
(d) The Rape of the Lock
Correct Answer: B

322. G. B. Shaw’s The Doctor’s Dilemma is a/an –
(a) novel
(b) drama
(c) poem
(d) short story
Correct Answer: B

323. For which one Toni Morrison won Nobel Prize?
(a) Beloved
(b) Song of Solomon
(c) The Bluest Eye
(d) Tar Baby
Correct Answer: A

324. Which of the following is a Victorian novelist?
(a) Thomas Carlyle
(b) Francis Bacon
(c) John Done
(d) Mathew Arnold
Correct Answer: D

325. “She looked over his shoulder For vines and olive trees, Marble well-governed cities And ships upon untamed seas.” – these lines are the starting of?
(a) Lullaby
(b) The Shield Of Achilles
(c) The Waste Land
(d) Sailing to Byzantium
Correct Answer: B

326. Oliver Goldsmith is a/an….novelist.
(a) American
(b) Irish
(c) English
(d) French
Correct Answer: B

327. William Golding got Nobel Prize for his –
(a) Merchant of Venice
(b) Measure for Measure
(c) The Lord of the Flies
(d) Heart of the Matter
Correct Answer: C

328. ‘The Poetry Aenied’ is written by –
(a) Ovid
(b) Dante
(c) Boccaccio
(d) Virgil
Correct Answer: D

329. ‘Death of A Salesman’ is a Tragedy written by –
(a) Edward Albee
(b) Saul Bellow
(c) Nathaniel Hawthorne
(d) Arthur Miller
Correct Answer: D

330. Who is the author of ‘The Dark Room’?
(a) R K Narayan
(b) James Osborn
(c) Toni Morrison
(d) Saul Bellow
Correct Answer: A

331. ‘Things Fall Apart’ is written by –
(a) Chino Achebe
(b) Nom Chomosky
(c) Wole Soyanka
(d) Doris Lessing
Correct Answer: A

332. ‘Waiting for Godot’ is written by –
(a) Samuel Beckett
(b) Edward Albee
(c) Samuel Butler
(d) Samuel Heaney
Correct Answer: A

333. Yann Martel is a/an….novelist.
(a) English
(b) American
(c) Irish
(d) Canadian
Correct Answer: D

334. ‘The Brief History of Time’ is written by –
(a) Stephen Hawking
(b) Marx Plank
(c) Yan Martel
(d) Chinu Achebe
Correct Answer: A

335. ‘Living History’ is written by –
(a) Bill Clinton
(b) Hilary Clinton
(c) Achebe
(d) Barak Obama
Correct Answer: B

336. Naguib Mahfouz is a/an….writer who got Nobel Prize.
(a) Egyptian
(b) English
(c) Irish
(d) American
Correct Answer: A

337. Which of the following writer rejected Nobel Prize?
(a) Samuel Becket
(b) Heaney
(c) Leo Tolstoy
(d) Ja Paul Satre
Correct Answer: D

338. “East is East and West is West and never the twain shall meet” – these lines were written by?
(a) Rudyard Kipling
(b) G. B. Shaw
(c) Toni Morrison
(d) Salmon Rushdie
Correct Answer: A

339. “There are two tragedies in life one is not to get your heart’s desire. The other is get it.” – these lines were written by?
(a) Jean Paul Sartre
(b) James Osborn
(c) G. B. Shaw
(d) H. G. Wells
Correct Answer: C

340. Orhan Pamuk got Nobel Prize in –
(a) 2006
(b) 2007
(c) 2008
(d) 2000
Correct Answer: A

341. Harold Pinter was a/ an –
(a) poet
(b) novelist
(c) absurd dramatist
(d) Lyric poet
Correct Answer: A

342. Riders to the Sea is written by an Irish dramatist –
(a) G. B. Shaw
(b) W.B Yeats
(c) J.M Synge
(d) Oliver Goldsmith
Correct Answer: C

343. Which English poet was a Diplomat?
(a) Geoffrey Chaucer
(b) Shakespeare
(c) Spenser
(d) Dante
Correct Answer: A

344. She is like a rose. It is an example of –
(a) Simile
(b) Metaphor
(c) Synecdoche
(d) Metonymy
Correct Answer: A

345. ‘I Wandered Lonely as a Cloud’ is a poem written by –
(a) William Wordsworth
(b) Blake
(c) Lord Byron
(d) Coleridge
Correct Answer: A

346. What do you mean by Stream of Consciousness?
(a) sense of beauty
(b) sense of good and bad
(c) amalgamation of present, past and future
(d) aestheticism
Correct Answer: C

347. What do you mean by Stanza?
(a) a division of drama
(b) a division of novel
(c) a division of story
(d) a subdivision of a poem
Correct Answer: D

348. What is Stress?
(a) emphasis on words
(b) emphasis on the sentence
(c) emphasis of literature
(d) emphasis on the novel
Correct Answer: A

349. What is Synecdoche?
(a) a short stanza poem
(b) a long narrative speech
(c) a theory
(d) a figure of speech stands for whole thing
Correct Answer: D

350. What the term Trilogy refers?
(a) three stanza poem
(b) a three series of poems
(c) a triangular drama
(d) a series of three drama
Correct Answer: D

351. What is the term Utopia? xx
(a) a hat of a king
(b) a day dreamer
(c) a lotus eater
(d) an ideal state which does not exist in real
Correct Answer: D

352. What is Anatomy?
(a) study of limbs of body
(b) study of insects
(c) study of homo sapience
(d) study of plants
Correct Answer: A

353. The novel Sons and Lovers is written by –
(a) D.H. Lawrence
(b) T.S. Eliot
(c) Hardy
(d) Joseph Conrad
Correct Answer: A

354. ‘A Tale of Two Cities’ a novel written by – [সহকারী 􀉓েকৗশলী (এলিজইিড) – ২০০৫]
(a) Charles Dickens
(b) Lawrence
(c) Shakespeare
(d) Hardy
Correct Answer: A

355. We find Subjective Elements in?
(a) Keats
(b) Shelley
(c) Wordsworth
(d) All
Correct Answer: D

356. ‘Lyrical Ballad’ was published in?
(a) 1789
(b) 1798
(c) 1800
(d) 1785
Correct Answer: B

357. “If they be two, they are two so A stiff twin compasses are two; Thy soul, the fixed foot, makes no show To move, but doth, if th’ other do” – example of?
(a) Conceit
(b) Ode
(c) Allusion
(d) Simile
Correct Answer: A

358. Who is Neo-Classic?
(a) Tennyson
(b) Alexander Pope
(c) Robert Browning
(d) a and c
Correct Answer: B

359. Which one is Golden Age in English Literature?
(a) Elizabethan
(b) Classic
(c) Modern
(d) Jacobean
Correct Answer: A

360. First English Tragedy?
(a) Oedipus
(b) Gorboduc
(c) Aeschylus
(d) None of these
Correct Answer: B

361. Who is called ‘The bard of Avon’?
(a) Christopher Marlowe
(b) William Shakespeare
(c) John Milton
(d) Homer
Correct Answer: B

362. ‘The pilgrim’s Progress’ is written by?
(a) William Shakespeare
(b) John Bunyan
(c) John Dryden
(d) John Locke
Correct Answer: B

363. “We die As hours do, and dry Away Like to the summer’s rain;” is stated by –
(a) John keats
(b) Wordsworth
(c) Shelley
(d) Milton
Correct Answer: B

364. ‘The Alchemist’ is written by-
(a) Ben Johnson
(b) Samuel Johnson
(c) Marlowe
(d) None of them
Correct Answer: A

365. Romantic Age starts from?
(a) 1789
(b) 1880
(c) 1889
(d) 1750
Correct Answer: A

366. Who is contemporary of William Shakespeare?
(a) Christopher Marlowe
(b) Lord Tennyson
(c) John Milton
(d) All of them
Correct Answer: A

367. The famous poem ‘Ulysses’ is written by?
(a) Homer
(b) Tennyson
(c) Popem
(d) Alex Haley
Correct Answer: B

368. ‘A poison Tree’ is written by?
(a) John Keats
(b) Robert Herrick
(c) William Wordsworth
(d) William Blake
Correct Answer: D

369. Who is English Poet?
(a) Robert Frost
(b) Emily Dickinson
(c) John Keats
(d) Toni Morrison
Correct Answer: C

370. ‘Pride and Prejudice’ is written by?
(a) Charles Lamb
(b) Virginia Woolf
(c) Emily Bronte
(d) Jane Austen
Correct Answer: D

371. ‘Don Juan’ is a/an?
(a) Poem
(b) epic
(c) Ode
(d) novel
Correct Answer: B

372. Chaucer is the representative poet of – [সাব-রেজিস্টার – ২০১২]
(a) 17th century
(b) 14th century
(c) 16th century
(d) 18th century
Correct Answer: B

373. Feature of Romantic Period?
(a) Subjectivity
(b) Naturalism
(c) Use of common language
(d) all of these
Correct Answer: D

374. Romantic Period starts from?
(a) 1989
(b) 1798
(c) 1998
(d) None of these
Correct Answer: B

375. “Water, water, everywhere, And all the boards did shrink; Water, water, everywhere, Nor any drop to drink.” – from which poem?
(a) Intimation of Immortality
(b) Tintern Abbey
(c) Don Juan
(d) Rime of the Ancient Mariner
Correct Answer: D

376. “Beauty is truth, truth is beauty” is stated by –
(a) Keats
(b) Shelley
(c) Jane Austine
(d) Charles Lamb
Correct Answer: A

377. Who believes in Pantheism?
(a) Lord Byron
(b) William Wordsworth
(c) John Keats
(d) All of them
Correct Answer: B

378. “If winter come can spring be far behind” – quoted from?
(a) Shelley
(b) Wordsworth
(c) Keats
(d) Coleridge
Correct Answer: A

379. ‘Preface to Lyrical Ballad’ is written by?
(a) S.T. Coleridge
(b) William Wordsworth
(c) Both of them
(d) None of them
Correct Answer: B

380. “Ten Thousands saw I at a glance” – example of?
(a) Conceit
(b) Hyperbole
(c) Simile
(d) Metaphor
Correct Answer: B

381. Jane Austen was a/an?
(a) Poet
(b) Dramatist
(c) Novelist
(d) Essayist
Correct Answer: C

382. “He smiles, he laughs and he roars” – this quotation is an example of?
(a) Conceit
(b) Allusion
(c) Climax
(d) Satire
Correct Answer: C

383. “Life’s but a walking shadow, a poor player That starts and frets his hour upon the stage and then is heard no more” – quoted from?
(a) King Lear
(b) Macbeth
(c) Dr. Faustus
(d) Othello
Correct Answer: B

384. ‘Limerick’ is one kind of?
(a) Song
(b) Narrative Poem
(c) Satire
(d) long poem
Correct Answer: B

385. The most important element of a Tragedy?
(a) Plot
(b) Character
(c) Spectacles
(d) Diction
Correct Answer: A

386. ‘The Jew of Malta’ is written by?
(a) William Shakespeare
(b) Christopher Marlowe
(c) Ben Johnson
(d) William Congreve
Correct Answer: B

387. ‘The Way of the World’ is written by?
(a) William Shakespeare
(b) Christopher Marlowe
(c) Ben Johnson
(d) William Congreve
Correct Answer: D

388. Who was the King or Queen in early Renaissance Period?
(a) Elizabeth 1
(b) Charles 2
(c) Charles 1
(d) Victoria 1
Correct Answer: A

389. Renaissance Period was dominated by?
(a) Tragedy
(b) Comedy
(c) Translation
(d) Prose
Correct Answer: A

390. “Hell hath no limits, nor is circumscribed In one self-place; for where we are is hell, And where hell is, there must we ever be.” – this famous quotation is cited from?
(a) Dr. Faustus
(b) Paradise Lost
(c) Tempest
(d) Macbeth
Correct Answer: A

391. Who was often been called The Father of English Tragedy?
(a) William Shakespeare
(b) Christopher Marlowe
(c) John Wycherley
(d) John Lyly
Correct Answer: B

392. “O, beware, my lord, of jealousy; It is the green-ey’d monster, which doth mock The meat it feeds on.” – quoted from?
(a) Dr. Faustus
(b) Macbeth
(c) Hamlet
(d) Othello
Correct Answer: D

393. Who is the author of ‘Interpretation of Drama’?
(a) Saul Bellow
(b) Sigmund Freud
(c) Samuel Butler
(d) Samuel Beckett
Correct Answer: B

394. What is 1st decade part of modern age?
(a) Edwardian
(b) Georgian
(c) Pope
(d) Augusta
Correct Answer: A

395. The most important element of a Tragedy?
(a) Plot
(b) Character
(c) Spectacles
(d) Diction
Correct Answer: A

396. ‘The Jew of Malta’ is written by?
(a) William Shakespeare
(b) Christopher Marlowe
(c) Ben Johnson
(d) William Congreve
Correct Answer: B

397. Who is the author of ‘Endgame’?
(a) G. B. Shaw
(b) Samuel Beckett
(c) R. K. Narayan
(d) Earnest Hemingway
Correct Answer: B

398. ‘The Duchess of Mulfi’ is written by?
(a) William Congreve
(b) John Wycherley
(c) Ben Johnson
(d) John Webster
Correct Answer: D

399. Nobel Prize winner in literature Harold Pinter is from?
(a) USA
(b) Australia
(c) UK
(d) Canada
Correct Answer: C

400. Ulysses is a….by James Joyce.
(a) novel
(b) poetry
(c) verse
(d) play
Correct Answer: A

401. The novel ‘The Jungle Book’ is written by –
(a) R. K. Narayan
(b) Edin Blyton
(c) Rudyard Kipling
(d) H. G. Wells
Correct Answer: C

402. “Fair is foul, and foul is fair”- quoted from?
(a) Macbeth
(b) As you like It
(c) Tempest
(d) Othello
Correct Answer: A

403. “The fool doth think he is wise but the wise man knows himself to be a fool” – this quotation is quoted from?
(a) Hamlet
(b) As you like It
(c) Othello
(d) Henry 8
Correct Answer: B

404. Shakespeare was born in?
(a) 1616
(b) 1564
(c) 1566
(d) 1604
Correct Answer: B

405. “Blow, blow thou winter wind Thou art not so unkind.” – Example of?
(a) Simile
(b) Conceit
(c) Metaphor
(d) Couplet
Correct Answer: D

406. “All the world’s a stage And all the men and women merely players” – quoted from?
(a) A Midsummer Night’s Dream
(b) Much Ado About Nothing
(c) A Pericles Prince of Tyre
(d) None of these
Correct Answer: D

407. How many plays did Shakespeare compose?
(a) 154
(b) 38
(c) 29
(d) 26
Correct Answer: B

408. Early plays of Shakespeare’s are?
(a) Tragedy
(b) Tragicomedy
(c) Romantic
(d) Comedy
Correct Answer: D

409. “not of an age, but for all time”- was told about Shakespeare by whom?
(a) Marlowe
(b) Ben Johnson
(c) King Henry
(d) John Milton
Correct Answer: B

410. ‘The Merchant of Venice’ is a –
(a) Comedy
(b) Tragedy
(c) Historical
(d) Tragicomedy
Correct Answer: D
411. Which one is a Tragedy?
(a) Antony and Cleopatra
(b) The Tempest
(c) King John
(d) Richard 2
Correct Answer: A

412. Which quotation is by Shakespeare?
(a) Cowards die many times before their deaths.
(b) To err is human; to forgive is divine.
(c) Brevity is the soul of wit.
(d) a and c
Correct Answer: D

413. Which one is not by Shakespeare?
(a) Nature teaches beasts to know their friends.
(b) True is it that we have seen betting days.
(c) Knowledge is power.
(d) None of these.
Correct Answer: C

414. Shakespeare was died?
(a) 1592
(b) 1616
(c) 1638
(d) 1632
Correct Answer: B

415. How many Sonnets did Shakespeare compose?
(a) 151
(b) 148
(c) 128
(d) 154
Correct Answer: D

416. Character ‘King Duncan’ is found in –
(a) Othello
(b) Macbeth
(c) Julius Caesar
(d) Henry 8
Correct Answer: B

417. Which one is 19th century English Literature from above?
(a) 1601-1699
(b) 1701-1799
(c) 1801-1899
(d) 1901-1999
Correct Answer: C

418. Who is writer of the poem ‘Sailing To Byzantium’?
(a) James Joyece
(b) D. H. Lawrence
(c) William Butler Yeats
(d) E. M. Forster
Correct Answer: C

419. G. B. Shaw got Nobel Prize in 1925 for the book?
(a) Arms and the man
(b) The doctor’s dilemma
(c) Man of destiny
(d) Philanderer
Correct Answer: A

420. ‘In Memoriam’ is written by?
(a) Charles Dickens
(b) Tennyson
(c) Robert Browning
(d) Thackeray
Correct Answer: B

ফেইসবুকে আপডেট পেতে আমাদের অফিসিয়াল পেইজ ও অফিসিয়াল গ্রুপের সাথে যুক্ত থাকুন। ইউটিউবে পড়াশুনার ভিডিও পেতে আমাদের ইউটিউব চ্যানেল সাবস্ক্রাইব করুন।