English Literature MCQ Questions & Answers [Part-3]

English Literature MCQ Questions & Answers
Content Protection by DMCA.com

English Literature MCQ Questions & Answers For BCS, BANK & All Competitive Exams.

Part-1[1-105]Part-2[105-210]

211. Who is the most satirist in English Literature? [১২তম বিসিএস]
(a) Alexander Pope
(b) Jonathon swift
(c) Dryden
(d) Spenser
Answer: B

212. A famous essayist in Renaissance is –
(a) Charles Lamb
(b) Tomas Moore
(c) Thomas Carlyle
(d) John Wycliffe
Answer: D

213. A famous Playwright in Modern English Literature is –
(a) Oscar Wild
(b) Bacon
(c) Lamb
(d) T.S. Eliot
Answer: A

214. John Galsworthy is a…..dramatist.
(a)Victorian
(b) Elizabethan
(c) Romantic
(d) Modern
Answer: D

215. Which Century belongs to Victorian Period? [১৬তম বিসিএস]
(a) 19th.
(b) 20th
(c) 17th
(d) 18th
Answer: A

216. Who is the famous woman novelist in Victorian Age?
(a) E.B. Browning
(b) George Eliot
(c) T.S Eliot
(d) Austen
Answer: B

217. Which of the following is a 19th century woman novelist?
(a) Emily Dickinson
(b) Ezra Pound
(c) Virginia Woolf
(d) George Eliot
Answer: D

218. Alexander Dumas was a famous….novelist.
(a) American
(b) English
(c) Irish
(d) French
Answer: D

219. Karl Marx was born in –
(a) Germany
(b) India
(c) Russia
(d) England
Answer: A

220. The Poet Laureate is –
(a) the best poet of the country
(b) a winner of Noble Prize in Poetry
(c) the court poet of England
(d) a classical poet
Answer: C

221. The first English Dictionary was compiled by – [১৫তম, ১৮তম ও ২৮তম বিসিএস]
(a) Isaac Walton
(b) Samuel Johnson
(c) Samuel Butler
(d) Sir Thomas Browne
Answer: B

222. Shakespeare is known mostly for his – [১৬তম বিসিএস]
(a) poetry
(b) an autobiography
(c) a diary
(d) plays
Answer: D

223. What is the full name of the great American short story writer O’Henry?
(a) William Sidney Porter
(b) Walt Whitman
(c) Marjorie Kennan Rowling
(d) Samuel Butler
Answer: A

224. ‘Hamlet’ by Shakespeare is –
(a) a comedy
(b) a tragic comedy
(c) an epic
(d) a tragedy
Answer: D

225. Who is of the following both a poet and a novelist?
(a) George Eliot
(b) Thomas Hardy
(c) Karl Mark
(d) R. L. Stevenson
Answer: B

226. Which is the shortest period of English literature?
(a) Romantic period
(b) Victorian age
(c) Restoration period
(d) none of the above
Answer: C

227. Who was American poet?
(a) Robert Frost
(b) John Keats
(c) John Milton
(d) Robert Herrick
Answer: A

228. English poet addicted to Opium was –
(a) Lord Byron
(b) Charles Kingsley
(c) S.T. Coleridge
(d) P.B. Shelly
Answer: C

229. What does ‘Canto’ means?
(a) a division of a play
(b) an act of a play
(c) a sub division of an epic
(d) none of the above
Answer: C

230. What is ‘Linguistics’?
(a) the study of literature
(b) the study of history
(c) the scientific study of language
(d) none of the above
Answer: C

231. What is ‘Catastrophe’?
(a) the comedic end of dramatic events
(b) the tragic end of dramatic events
(c) the comic and tragic end of the play
(d) none of the above
Answer: B

232. ‘Three score’ means –
(a) thirty times
(b) three hundred times
(c) three times twenty
(d) more than three
Answer: C

233. What is ‘Parable’?
(a) an allegorical story usually containing a moral lesson
(b) the basic unit of a composition
(c) a sense of distress
(d) none of the above
Answer: A

234. ‘Melodrama’ is a kind of play –
(a) of violent and sensational themes
(b) of pathetic themes
(c) of historical themes
(d) of philosophical themes
Answer: A

235. “A thing of beauty is a joy forever” occurs in –
(a) Eliot’s ‘The waste land’
(b) Keats’s ‘Endymion’
(c) Shelly’s ‘The Cloud’
(d) none of the above
Answer: B

236. “Justice delayed is justice denied” was stated by –
(a) Shakespeare
(b) Emerson
(c) Gladstone
(d) Disraeli
Answer: C

237. “To err is human; to forgive is divine” is said by –
(a) Alexander Pope
(b) John Dryden
(c) John Benson
(d) None
Answer: A

238. “Our sweetest songs are those of the tale of….”
(a) patriotic feeling
(b) heroic tales
(c) saddest thought
(d) romantic love
Answer: C

239. “Mortality is a private and costly luxury” is said by –
(a) Cowper
(b) Henry Adams
(c) John Milton
(d) Blake
Answer: B

240. Which of the following poet was not awarded the Nobel Prize?
(a) Eliot
(b) Yeats
(c) Rabindranath Tagore
(d) Milton
Answer: D

241. In Shakespeare tragedy, the hero is –
(a) an ordinary man
(b) a high ranking man
(c) a sacrilegious man
(d) none of these
Answer: B

242. ‘Couplet’ can occur in –
(a) short story
(b) essay
(c) poem
(d) novel
Answer: C

243. Who wrote ‘The preface for Tagore’s Gitanjali’?
(a) T.S. Eliot
(b) W.B. Yeats
(c) Byron
(d) Keats
Answer: B

244. Who got the Nobel Prize for literature in 2007?
(a) Becket
(b) Pinter
(c) Stoppard
(d) Lessing
Answer: D

245. Which of the following age in literary history is the latest?
(a) The Augustan Period
(b) The Victorian Age
(c) The Georgian Age
(d) The Restoration Age
Answer: C

246. Find the Odd one.
(a) Treasure Island
(b) The return of the Native
(c) Das Capital
(d) Adam Bede
Answer: C

247. Who is the author of the book ‘Waste land’?
(a) T.S. Eliot
(b) Shelly
(c) Earnest Hemingway
(d) Charles Dickens
Answer: A

248. Which one is the correct form below?
(a) Emma – Goethe
(b) Freedom – Shakespeare
(c) War and Peace – Tolstoy
(d) all the above
Answer: C

249. Who is the father of modern English Drama?
(a) G.B. Shaw
(b) John Milton
(c) Shakespeare
(d) Thomas Walt
Answer: A

250. Who is familiar as a poet of beauty?
(a) Lord Byron
(b) John Dryden
(c) John Keats
(d) None
Answer: C

251. Who was not the famous poet of the age of Romanticism?
(a) Coleridge
(b) Byron
(c) Shelley
(d) Shakespeare
Answer: D

252. Who is the greatest modern English dramatist?
(a) John Milton
(b) Homer
(c) G.B. Shaw
(d) Eliot
Answer: C

253. What is literature?
(a) writing about society
(b) reflection of society
(c) literary works
(d) different customs
Answer: B

254. What the term Elegy refers?
(a) a song of lamentation
(b) a song of pleasure
(c) a hymn
(d) a praiseworthy song
Answer: A

255. What is paradox?
(a) a self-pleasant statement
(b) personal song
(c) a self-contradictory statement
(d) none
Answer: C

256. Whose real name was Mary Anne Evans?
(a) Jane Austen
(b) Charlotte Bronte
(c) George Eliot
(d) Joseph Conrad
Answer: C

257. ‘Hold your tongue and let me love’ is said by –
(a) John Donne
(b) Shakespeare
(c) T. S. Eliot
(d) Christopher Marlowe
Answer: A

258. What is verse?
(a) lines of poem
(b) a song of lamentation
(c) a rhythmic measurement
(d) pentameter
Answer: A

259. What is Iambic Pentameter? xvi
(a) a six foot line verse
(b) a three foot line verse
(c) a four foot line verse
(d) a five foot line verse
Answer: D

260. Which is the rhyme scheme of Shakespearean sonnet?
(a) abab cdcd efef gg
(b) abba cdcd efg efg
(c) abab cde cde efg efg
(d) abba cde cde e egg
Answer: A

261. What is soliloquy?
(a) a speech to the audience
(b) self speech
(c) talk to others
(d) expression of anger
Answer: B

262. Allusion refers the following –
(a) a reference of past person or thing
(b) false
(c) doubtful speech
(d) historical documents
Answer: A

263. “I wandered lonely as a cloud” is an example of –
a) Metaphor
b) Epigram
c) Satire
d) Simile
Answer: D

264. Which poet emphasized on rustic language in Poetry?
(a) John Keats
(b) William Wordsworth
(c) William Blake
(d) Thomas Gray
Answer: B

265. The full name of W.B. Yeats is –
(a) Winstern Barret Yeats
(b) William Bill Yeats
(c) William Butler Yeats
(d) William Bernard Yeats
Answer: C

266. Short story is not….than story.
(a) shorter
(b) longer
(c) smaller
(d) huger
Answer: A

267. The Study of Poetry is written by –
(a) Dr. Johnson
(b) William Wordsworth
(c) S. T. Coleridge
(d) Matthew Arnold
Answer: D

268. Beowulf is a/an – xvii [কারা তত্ত্বাবধায়ক – ২০১৩]
(a) an epic poem
(b) an elegy
(c) a novel
(d) a burlesque
Answer: A

269. As Act is to Drama; so Canto is to –
(a) Epic
(b) Tragedy
(c) Comedy
(d) Sonnet
Answer: A

270. What is a ballad?
(a) a folk song
(b) a song of hymn
(c) a song of lamentation
(d) a lyric song
Answer: A

271. What is a fable?
(a) a story about animals
(b) a story of human being
(c) a story of chronology
(d) a song of pleasure
Answer: A

272. What is a plot?
(a) an idea about writing
(b) the choice of words
(c) choice of poem
(d) arrangement of the incidents
Answer: D

273. The description of incidents in sequence is called –
(a) archive
(b) chronology
(c) anthology
(d) antenna
Answer: B

274. What is anthology?
(a) collection of poems
(b) collection of insects
(c) fish cultivation
(d) study of poetry
Answer: A

275. What do you mean by classicism?
(a) reverence for beauty
(b) reverence for English
(c) reverence for Greek and Roman/Grecian works
(d) none
Answer: C

276. What the term Allegory refers?
(a) a kind short story
(b) a long narrative poem
(c) a figurative story
(d) a comic play
Answer: A

277. What is an Epigram?
(a) a terse and witty statement
(b) a short fiction
(c) a long poem
(d) a wise man
Answer: A

278. Prologue refers –
(a) conclusion of writing
(b) end of the writing
(c) preface to writing
(d) praise song of a person
Answer: C

279. What is a myth?
(a) a fictitious story
(b) a real human story
(c) an animal story
(d) short poem
Answer: A

280. Which of the following is exceptional?
(a) William Blake
(b) William Wordsworth
(c) William Butler Yeats
(d) Thomas Gray
Answer: D

281. Which is called the Golden Period of English Literature?
(a) Elizabethan Age
(b) Victorian Age
(c) Restoration Period
(d) Augustan Age
Answer: A

282. Moby Dick is a –
(a) Novel
(b) Play
(c) Theory
(d) Short story
Answer: B

283. Antony and Cleopatra is a tragedy written by –
(a) G.B. Shaw
(b) Shakespeare
(c) Marlowe
(d) Ibsen
Answer: B

284. Earnest Hemingway got Nobel Prize for –
(a) Old Man and the Sea
(b) A Farewell to Arms
(c) Man and Superman
(d) Life of Pea (Ryan Martel)
Answer: A

285. Utopia is an ideal state written by –
(a) Thomas Gray
(b) William Shakespeare
(c) George Bernard Shaw
(d) Thomas More
Answer: D

286. What is the Masterpiece of T.S. Eliot?
(a) The Love Song of J. Alfred Prufrock
(b) Prelude
(c) The Waste Land
(d) Tradition and Ind. Talent
Answer: C

287. What is the real name of O’Henry?
(a) Mary Anne Evan
(b) George Gordon
(c) Lord Byron
(d) William Sydney Porter
Answer: D

288. Which one is not written by Robert Browning?
a) Adonais
b) The Patriot
c) Andrea del Sarto
d) My Last Duchess
Answer: A

289. Catharsis refers to the term –
(a) characters in play
(b) animals in play
(c) sympathy to others
(d) arouse of pity and fear
Answer: D

290. Synecdoche refers to the term –
(a) a thing stands for whole thing
(b) pity and fear
(c) Self-contradictory speech
(d) long speech
Answer: A

291. Asian Drama is written by –
(a) G.B. Shaw
(b) W.B Yeats
(c) Albert Camue
(d) Gunner Myrdal
Answer: D

292. Tin Drum is written by –
(a) Gunter Grass
(b) Gunner Myrdal
(c) William Shakespeare
(d) Wordsworth
Answer: A

293. Gunter Grass got Nobel Prize in – xviii
(a) 1998
(b) 1997
(c) 1999
(d) 2000
Answer: C

294. Midnight Children is written by –
(a) Arundhoti Roy
(b) Anita Deshai
(c) R.K. Narayan
(d) Salman Rusdhi
Answer: D

295. Who is the Writer of The White Tiger?
(a) Arobinda Adigha
(b) Salman Rushdie
(c) Arundhoti Roy
(d) Kiron Dishai
Answer: A

296. “Poetry is spontaneous overflow of powerful Feeling” is said by –
(a) S.T Coleridge
(b) William Blake
(c) William Wordsworth
(d) Tomas Eliot
Answer: C

297. Lyrical Ballads is written by Wordsworth with the Collaboration of –
(a) S.T Coleridge
(b) William Blake
(c) Dorothy
(d) Alfred Tennyson
Answer: A

298. What is Sestet?
(a) Last six line of a sonnet
(b) First six lines of sonnet
(c) first eight line of a sonnet
(d) last eight lines
Answer: A

299. What is Diction?
(a) the choice of words
(b) the choice of characters
(c) choice of incidents
(d) choice of heroine
Answer: A

300. Lingua Franca refers to the term –
(a) first language
(b) second language
(c) official language
(d) common language
Answer: D

301. Firdausi was the poet of –
(a) Persian
(b) English
(c) French
(d) Italy
Answer: A

302. Oedipus is written by the dramatist –
(a) Aristophanes
(b) Homer
(c) Ovid
(d) Sophocles
Answer: D

303. A Machiavellian character is a –
(a) honest person
(b) wise person
(c) romantic person
(d) cunning person
Answer: D

304. Which philosopher got Nobel Prize in literature?
(a) Winston Churchill
(b) Abraham Lincoln
(c) T.S. Eliot
(d) Bertrand Russell
Answer: D

305. An Apology for Poetry is written by –
(a) Mathew Arnold
(b) Philip Sydney
(c) Dr. Johnson
(d) Tomas Stern Eliot
Answer: B

306. Francis Bacon was an English –
(a) essayist
(b) novelist
(c) dramatist
(d) poet
Answer: A

307. Shakespeare’s ‘Measure for Measure’ is a –
(a) tragedy
(b) comedy
(c) tragicomedy
(d) sonnet
Answer: B

308. The Faire Queen is written by –
(a) Tennyson
(b) Chaucer
(c) Browning
(d) Spenser
Answer: D

309. ‘Romeo and Juliet’ is a/an – [সহকারী পরিচালক (যুব উন্নয়ন অধিদপ্তর ১৯৯৯)]
(a) comedy
(b) melodrama
(c) play
(d) tragedy
Answer: D

310. Which of following is written by Shakespeare?
(a) Dr. Faustus
(b) Pilgrim’s Progress
(c) The preface to Fable
(d) Twelfth Night
Answer: D

311. Jonne Donne is famous for his –
(a) Sonnet
(b) ballad
(c) novel
(d) metaphysical poem
Answer: D

312. In Poem Daffodils ‘Sprightly Dance’ means –
(a) ugly dance
(b) nonsense dance
(c) lively dance
(d) nice dance
Answer: C

313. Who is called the father of English Prose? [সহকারী কমান্ড্যন্ট (বাংলাদেশ রেলওয়ে)-২০০০]
(a) Henry Fielding
(b) William Shakespeare
(c) William Wordsworth
(d) John Wycliffe
Answer: D

314. Which is the first successful English Novel? xix
(a) Gorboduc
(b) Pamela
(c) Iliad
(d) Robinson Crusoe
Answer: D

315. Tennyson’s ‘In Memoriam’ is a /an –
(a) elegy
(b) sonnet
(c) ballad
(d) lyric
Answer: A

ফেইসবুকে আপডেট পেতে আমাদের অফিসিয়াল পেইজ ও অফিসিয়াল গ্রুপের সাথে যুক্ত থাকুন। ইউটিউবে পড়াশুনার ভিডিও পেতে আমাদের ইউটিউব চ্যানেল সাবস্ক্রাইব করুন।