English Literature MCQ Questions & Answers [Part-1]

English Literature MCQ Questions & Answers
Content Protection by DMCA.com

English Literature MCQ Questions & Answers For BCS, BANK & All Competitive Exams.

1.The poem ‘The Patriot’ is written by – [সহকারী থানা শিক্ষা অফিসার – ২০১২]
(a)Alfred Tennyson
(b)Robert Browning
(c)Mathew Arnold
(d)John Donne
Answer: B

2.Who wrote ‘The Tempest’? [সহকারী থানা শিক্ষা অফিসার – ২০১২]
(a)William Wordsworth
(b)Ben Jonson
(c)William Shakespeare
(d)Tennyson
Answer: C

3.Which book is a Tragedy? [সহকারী থানা শিক্ষা অফিসার – ২০১২]
(a)Hamlet
(b)Measure for Measure
(c)As you like it
(d)She stoops to conquer
Answer: A

4.The ‘Merchant of Venice’ Written by Shakespeare is – [সহকারী থানা শিক্ষা অফিসার – ২০১২]
(a)A novel
(b)a short story
(c)a poem
(d)a drama
Answer: D

5.‘Faerie Queen’ is a – [সহকারী থানা শিক্ষা অফিসার – ২০১২]
(a)play
(b)short story
(c)an epic
(d)novel
Answer: C

6.Who among the following is a revolutionary poet? [বহিরাগমন ও পাসপোর্ট অধিদপ্তর সহকারী পরিচালক ২০১৪]
(a)John Keats
(b)P.B. Shelly
(c)S.T. Coleridge
(d)William Wordsworth
Answer: B

7.Great Expectations is a novel written by- [বহিরাগমন ও পাসপোর্ট অধিদপ্তর সহকারী পরিচালক ২০১৪]
(a)Charles Dickens
(b)Thomas Hardy
(c)Jane Austen
(d)Henry Fielding
Answer: A

8.Paradise Lost is – [বহিরাগমন ও পাসপোর্ট অধিদপ্তর সহকারী পরিচালক ২০১৪]
(a)an epic
(b) a satirical work
(c) a tragedy
(d) a ballad
Answer: A

9. Who wrote ‘Madame Bovary’?
(a) Leo Tolstoy
(b) James Joyce
(c) E.M. Forster
(d) Gustave Flaubert
Answer: D

10. The poem ‘Isle of Innisfree’ is written by [৩৫তম বিসিএস]
(a) Dylan Thomas
(b) W.H Auden
(c) Ezra Pound
(d) W.B. Yeats
Answer: D

11. Othello is a Shakespeare’s play about – [৩৫তম বিসিএস]
(a) A Jew
(b) A Turk
(c) A Roman
(d) A Moor
Answer: D

12. The play Arms and the Man is by – [৩৫তম বিসিএস]
(a) James Joyce
(b) Arthur Miller
(c) Samuel Beckett
(d) George Bernard Shaw
Answer: D

13. ‘The Lord of the Rings’ is written by –
(a) Rudyard Kipling
(b) Ronald Reuel Tolkien
(c) Hobbit
(d) None
Answer: B

14. ‘Tradition and the Individual Talent’ is an essay by –
(a) Thomas Hardy
(b) T.S. Eliot
(c) Virginia Woolf
(d) Thomas Carlyle
Answer: B

15. Who of the following is a playwright?
(a) Dickens
(b) Frost
(c) W.B. Yeats
(d) G.B. Shaw
Answer: D

16. ‘To the Lighthouse’ and ‘A Room of one’s Own’ written by –
(a) Virginia Woolf
(b) Charlotte Bronte
(c) J.M. Synage
(d) None
Answer: A

17. Who is a modern author?
(a) C. Marlow
(b) Charles Dickens
(c) Chaucer
(d) Joseph Conrad
Answer: D

18. The poem ‘Second Coming’ is written by –
(a) W.B. Yeats
(b) T.S. Eliot
(c) Frost
(d) Auden
Answer: A

19. ‘April is the cruelest month’ is written by – i
(a) W.B. Yeats
(b) T.S. Eliot
(c) Frost
(d) Auden
Answer: B

20. ‘Caesar and Cleopatra’ is written by-
(a) Joseph Conrad
(b) James Joyce
(c) E.M. Forster
(d) G.B. Shaw
Answer: D

21. ‘Adela’ is a character in the novel ‘A Passage to India’ written by-
(a) E.M. Forster
(b) William Golding
(c) Joyce
(d) Hardy
Answer: A

22. ‘Man and Superman’ and ‘Arms and The Man’ were written by-
(a) G.B. Shaw
(b) Somerset Maugham
(c) William Golding
(d) None
Answer: A

23. Who wrote ‘The Waste Land’?
(a) W.B. Yeats
(b) T.S. Eliot
(c) E.M. Forster
(d) H.G. Wells
Answer: B

24. Who wrote ‘Heart of Darkness’?
(a) Thomas Hardy
(b) Joseph Conrad
(c) Bill Gates
(d) None
Answer: B

25. Who wrote ‘Where Angels Fear to Tread’?
(a) Charles Dickens
(b) E. M. Forster
(c) Rudyard Kipling
(d) William Shakespeare
Answer: B

26. ‘Lady Chatterley’s Lover’ and ‘The Rainbow’ written by-
(a) Virginia Woolf
(b) Robert Frost
(c) Thomas Moore
(d) D.H. Lawrence
Answer: D

27. ‘Of Human Bondage’ is written by –
(a) Somerset Maugham
(b) James Joyce
(c) W.B. Yeats
(d) Philip Sydney
Answer: A

28. James Joyce’s famous novel –
(a) Roots
(b) Ulysses
(c) Tom Jones
(d) Rebecca
Answer: B

29. ‘Mending Wall’ and ‘Stopping by Woods on a Snowy Evening’ are two poems written by –
(a) Robert Frost
(b) Walt Whitman
(c) Emily Dickinson
(d) None
Answer: A

30. Nathaniel Hawthorne is the writer of –
(a) The Scarlet Letter
(b) A Farewell to Arms
(c) Great Expectation
(d) none
Answer: A

31. Who is an American author?
(a) R.W. Emerson
(b) H.D. Thoreau
(c) Henry W. Longfellow
(d) All
Answer: D

32. “To be, or not to be, that is the question” – Where do you find this quotation?
(a) Macbeth
(b) Hamlet
(c) As You like It
(d) Othello
Answer: B

33. ‘The Road not Taken’ is a famous poem of –
(a) Robert Frost
(b) Walt Whitman
(c) Emily Dickinson
(d) None
Answer: A

34. ‘Leaves of Grass’ is written by-
(a) Shelley
(b) Long Fellow
(c) Frost
(d) Whitman
Answer: D

35. The period from 1649-1660 is known as-
(a) Commonwealth period
(b) Jacobean period
(c) Caroline period
(d) Restoration period
Answer: A

36. Which poem is written by Walt Whitman?
a) Song of myself
b) Song of Innocence
c) Song of Experience
d) none of these
Answer: A

37. Who wrote ‘The Bluest Eyes’?
(a) Arthur Miller
(b) Saul Bellow
(c) Tony Morrison
(d) None
Answer: C

38. Who is the author of ‘Seize the Day’?
(a) Arthur Miller
(b) Saul Bellow
(c) Tony Morrison
(d) None
Answer: B

39. ‘The Sun Also Rises’ and ‘For Whom the Bell Tolls’ – These two novels were written by –
(a) O’Henry
(b) Arthur Miller
(c) Earnest Hemingway
(d) John Osborn
Answer: C

40. ‘Huckleberry Finn’ is a novel written by –
(a) Robert Frost
(b) Emily Dickinson
(c) Mark Twain
(d) Walt Whitman
Answer: C

41. ‘O Captain! My Captain!’ is a poem written by –
(a) Robert Frost
(b) Emily Dickinson
(c) Mark Twain
(d) Walt Whitman
Answer: C

42. ‘Lycidas’ is written by – [সহকারী পিরচালক (মাদকদ্রব্য নিয়ন্ত্রণ অধিদপ্তর) – ১৯৯৯]
(a) Alexander Pope
(b) Henry Fielding
(c) Thomas Hardy
(d) John Milton
Answer: D

43. ‘Love and Friendship’ is written by –
(a) Francis Bacon
(b) Jane Austen
(c) Jonathan Swift
(d) None
Answer: B

44. Who wrote ‘Sense and Sensibility’?
(a) Emily Dickinson
(b) Virginia Woolf
(c) Jane Austen
(d) None
Answer: C

45. ‘Samson Agonists’ is written by –
(a) A. Pope
(b) Henry Fielding
(c) Thomas Hardy
(d) John Milton
Answer: D

46. Who wrote the book ‘Ivan Hoe’?
(a) O’Henry
(b) L. Stevenson
(c) Hemingway
(d) Sir Walter Scott
Answer: D

47. ‘Essay on Criticism’ is written by –
(a) Alexander Pope
(b) T.S. Eliot
(c) Jonathan Swift
(d) H. Fielding
Answer: A

48. ‘Childe Harold’s Pilgrimage’ written by-
(a) Byron
(b) G.B. Shaw
(c) John Buniyan
(d) T.S. Eliot
Answer: A

49. ‘The Revolt of Islam’ is a work by-
(a) Byron
(b) Salman Rushdie
(c) Shelley
(d) G.B. Shaw
Answer: C

50. ‘Prometheus Unbound’ is a lyrical drama by-
(a) Shelley
(b) Shakespeare
(c) Sophocles
(d) Euripedes
Answer: A

51. Who wrote ‘Don Juan’?
(a) Words worth
(b) Keats
(c) Shelley
(d) Byron
Answer: D

52. ‘Biographia Literaria’ Written by-
(a) Wordsworth
(b) Coleridge
(c) Keats
(d) Shelley
Answer: B

53. ‘Oedipus Rex’ is written by –
(a) Socrates
(b) Shakespeare
(c) Aristotle
(d) Sophocles
Answer: D

54. Who wrote ‘The Nun’s Priest’s Tale’?
(a) Shelley
(b) T.S. Eliot
(c) Chaucer
(d) Donne
Answer: C

English Literature MCQ Questions & Answers For BCS, BANK & All Competitive Exams.

55. ‘Troilus and Criseyde’ is written by –
(a) Shakespeare
(b) Chaucer
(c) Marlowe
(d) Congreve
Answer: B

56. ‘The Silent Woman’ is a play by – [সহকারী পরিচালক (তথ্য মন্ত্রণালয়) – ২০০৩]
(a) G.B. Shaw
(b) Shakespeare
(c) Marlowe
(d) Ben Johnson
Answer: D

57. ‘Tamburlaine the Great’ is written by –
(a) Shakespeare
(b) Marlowe
(c) Ben Johnson
(d) John Webster
Answer: B

58. How many types of epic are there?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Answer: B

59. ‘Orlando’ is a character of Shakespeare’s –
(a) Hamlet
(b) King Lear
(c) Tempest
(d) As You Like It
Answer: D

60. Samuel Beckett was – iv
(a) An English dramatist
(b) A Russian dramatist
(c) A French dramatist
(d) A Spanish dramatist
Answer: C

61. Who is famous for his ‘drama of ideas’?
(a) William Shakespeare
(b) Henrik Ibsen
(c) Oscar Wilde
(d) T.S. Eliot
Answer: B

62. ‘Tess of the D’Urbervilles’ is a novel written by –
(a) Thomas Hardy
(b) John Stuart Mill
(c) Charles Dickens
(d) Emily Bronte
Answer: A

63. Who is known as an anti-romantic novelist in the Romantic Age?
(a) Charles Lamb
(b) Jane Austen
(c) William Hazlitt
(d) Oliver Goldsmith
Answer: B

64. ‘Paradise Lost’ attempts to – [১৪তম বিসিএস]
(a) Justify the ways of man to God
(b) Show that the Satan and God have equal power
(c) Explain why good and evil are necessary
(d) Justify the ways of God to man
Answer: D

65. Who was ‘Poet Laureate’?
(a) Alfred Tennyson
(b) Robert Browning
(c) P. B. Shelley
(d) none of them
Answer: A

66. ‘O Lady! We receive but what we give’- has been quoted from
(a) Kubla khan
(b) Don Juan
(c) Tithonus
(d) Dejection: An Ode
Answer: D

67. The period from 1649-1660 is known as –
(a) Commonwealth period
(b) Jacobean period
(c) Caroline period
(d) Restoration period
Answer: A

68. Which poem is written by Walt Whitman?
(a) Song of myself
(b) Song of Innocence
(c) Song of Experience
(d) none of these
Answer: A

69. Who is the writer of ‘The End of History and The Last Man’?
(a) Samuel Huntington
(b) Francis Fukuyama
(c) Robert Frost
(d) David Lynn
Answer: B

70. Who wrote ‘Ulysses’? [সহকারী পরিচালক (তথ্য মন্ত্রণালয়) – ২০০৩]
(a) Thomas Moore
(b) Alfred Tennyson
(c) R.L. Stevenson
(d) S.T. Coleridge
Answer: B

71. ‘Vanity Fair’ is a novel by –
(a) Dickens
(b) Thackeray
(c) Scott
(d) Fielding
Answer: B

72. Who is the author of ‘The Old Man and the Sea’?
(a) E. Hemingway
(b) Churchill
(c) Wilson
(d) Hardy
Answer: A

73. ‘A Farewell to Arms’ is novel by –
(a) Thomas Hardy
(b) Ernest Hemingway
(c) Jane Austen
(d) Scott
Answer: B

74. Who wrote ‘Crime and Punishment’?
(a) Shelley
(b) Tolstoy
(c) Byron
(d) Dostoyevsky
Answer: D

75. ‘A Passage to India’ is written by –
(a) E.M. Forster
(b) Sadat Hasan Mintu
(c) Gallsworth
(d) Rudyard Kipling
Answer: A

76. ‘Paradise Lost’ and ‘Paradise Regained’ are written by – [সাব রেজিস্টার – ২০১২]
(a) P.B. Shelley
(b) John Keats
(c) John Milton
(d) William Blake
Answer: C

77. Who is the author of the novel ‘The Sun Also Rises’?
(a) H.G. Wells
(b) George Orwell
(c) Ernest Hemingway
(d) Thomas Hardy
Answer: C

78. ‘The Rainbow’ is –
(a) A poem by Wordsworth
(b) a short story by Somerset Maugham
(c) a novel by D.H. Lawrence
(d) a verse by Coleridge
Answer: C

79. Who wrote the ‘Odyssey and Iliad’?
(a) Milton
(b) Hoffman
(c) Vergil
(d) Homer
Answer: D

80. Which one of the following is a comedy?
(a) All’s Well that Ends Well
(b) Hamlet
(c) Timon of Athens
(d) Antony and Cleopatra
Answer: A

81. Of the following who is the most translated author of the world?
(a) Leo Tolstoy
(b) Agatha Cristie
(c) V.I. Lenin
(d) Mao Tse Tung
Answer: C

82. Who is the author of ‘The Affluent Society’?
(a) H.G. Wells
(b) T.S. Eliot
(c) J.K. Galbrath
(d) David Hume
Answer: C

83. Who is not a novelist of Victorian age mentioned below?
(a) Charles Dickens
(b) George Eliot
(c) Thomas Hardy
(d) James Joyce
Answer: D

84. Which one is the shortest dramatic work?
(a) Not
(b) Footballs
(c) Radio
(d) Breath
Answer: D

85. A.S. Hornsby is famous for –
(a) Writing poems
(b) writing songs
(c) writing text books
(d) writing dictionaries
Answer: D

86. Who is well known for his translation of ‘Rubaiyat of Omar Khayyam’ into English?
(a) Rose Macaulay
(b) Edward Fitzgerald
(c) George Bernard Shaw
(d) D.H. Lawrence
Answer: B

87. O’Henry is famous for –
(a) Drama
(b) short story
(c) novel
(d) poem
Answer: B

88. Goethe is the greatest poet of –
(a) Russia
(b) Germany
(c) England
(d) France
Answer: B

89. Who wrote the book ‘Cancer Ward’?
(a) Alexander Solzhenitsyn
(b) Boris Pasternak
(c) Leo Tolstoy
(d) Alexander Pope
Answer: A

90. A famous short story of Maupassant is –
(a) The Diamond Necklace
(b) Gift of the Magi
(c) Tropic of Cancer
(d) The Prince
Answer: A

91. Who is the author of ‘The Picture of Dorian Gray’?
(a) Aldous Huxley
(b) Boris Pasternauk
(c) Oscar Wilde
(d) Fitzerald
Answer: C

English Literature MCQ Questions & Answers For BCS, BANK & All Competitive Exams.

92. What type of book ‘The Woman’ is –
(a) Drama
(b) Novel
(c) Story
(d) Essay
Answer: B

93. ‘Calliban’ is a character in –
(a) King Lear
(b) Othello
(c) Man and Superman
(d) Tempest
Answer: D

94. Who was the only Laureate to refuse the Nobel Prize?
(a) Leo Tolstoy
(b) Jea- Paul Sartre
(c) T.S. Eliot
Answer: B

95. Famous Irish poet and dramatist is –
(a) W.B. Yeats
(b) L. Tolstoy
(c) A. Pope
(d) H.G. Wells
Answer: A

96. Who is the modern philosopher who was rewarded Nobel Prize for literature?
(a) Baker
(b) Kissinger
(c) Lenin
(d) B. Russell
Answer: D

97. Who is the author of ‘India Wins Freedom’?
(a) Ghandhi
(b) Nehru
(c) Jinnah
(d) Abul Kalam Azad
Answer: A

98. ‘Murder in the Cathedral’ is written by –
(a) Harold Pinter
(b) T.S. Eliot
(c) G.B. Shaw
(d) Samuel Beckett
Answer: B

99. Who is the author of the drama ‘You never can tell’?
(a) G.B. Shaw
(b) Ben Jonson
(c) Shakespeare
(d) Christopher Marlowe
Answer: A

100. Who is the author of ‘Arabian Nights’?
(a) Sir Richard Burton
(b) Alexander Pope
(c) Smith
(d) None of them
Answer: A

101. Who wrote the book ‘Lord Jim: A Tale?
(a) Oscar Wilde
(b) Joseph Conrad
(c) Thomas Hardy
(d) Rudyard Kipling
Answer: B

102. Tennyson wrote – [থানা শিক্ষা অফিসার – ১৯৯৯]
(a) Dover Beach
(b) My last Duchess
(c) The Eve of St. Agnes
(d) The Lotus Eaters
Answer: B

103. Who is famous for the theory of ‘Objective Co-relative’?
(a) E.M. Forster
(b) Somerset Maugham
(c) T.S. Eliot
(d) Woolf
Answer: C

104. When did T. S. Eliot win noble prize?
(a) 1948
(b) 1923
(c) 1953
(d) 1935
Answer: A

105. Which one of the following is the first long poem in English?
(a) Beowulf
(b) Dream of the Road
(c) The Seafarer
(d) The Wanderer
Answer: A

আরও পড়ুনঃ

ফেইসবুকে আপডেট পেতে আমাদের অফিসিয়াল পেইজ ও অফিসিয়াল গ্রুপের সাথে যুক্ত থাকুন। ইউটিউবে পড়াশুনার ভিডিও পেতে আমাদের ইউটিউব চ্যানেল সাবস্ক্রাইব করুন।