English Literature MCQ Questions & Answers [Part-2]

English Literature MCQ Questions & Answers
Content Protection by DMCA.com

English Literature MCQ Questions & Answers For BCS, BANK & All Competitive Exams.

Part-1[1-105]

106. Who wrote ‘The Spanish Tragedy’?
(a) John Lyly
(b) Thomas Kyd
(c) Robert Green
(d) Christopher Marlowe
Answer: B

107. ‘The Sacred Flame’ is written by –
(a) G.B. Shaw
(b) William Somerset Maugham
(c) Earnest Hemingway
(d) Oscar Wilde
Answer: B

108. Who translated the Bible into English for the first time?
(a) Nicolas Udall
(b) John Wycliffe
(c) Thomas Norton
(d) Edmund Spenser
Answer: B

109. ‘The Return of the Native’ is written by – [সহকারী পরিচালক (পাসপোর্ট এন্ড ইমিগ্রেশন) – ২০০৭]
(a) Alexander Dumas
(b) Aldous Huxley
(c) Somerset Maugham
(d) Thomas Hardy
Answer: D

110. ‘Brick Lane’ is written by –
(a) Virginia Woolf
(b) George Eliot
(c) Charles Dickens
(d) Monica Ali
Answer: D

111. The Good Earth has been written by –
(a) Virginia Woolf
(b) George Eliot
(c) Charles Dickens
(d) Pearl S. Buck
Answer: D

112. ‘War and Peace’ an epic tale of Napoleonic invasion is written by –
(a) Leo Tolstoy
(b) George Bernard Shaw
(c) Anne Frank
(d) Earnest Hemingway
Answer: A

113. What was the first novel of Virginia Woolf?
(a) The Waves
(b) To the Light House
(c) Jacob’s Room
(d) The Voyage out
Answer: D

114. The first English novel, Pamela, has been written by – [উপপরিচালক (পরিসংখ্যান ব্যুরো) – ২০০৭]
(a) Daniel Defoe
(b) Henry Fielding
(c) Sir Walter Scott
(d) Samuel Richardson
Answer: D

115. Samuel Beckett’s ‘Waiting for Goddot’ is a-
(a) Morality play
(b) Problem play
(c) Miracle play
(d) Absurd play
Answer: D

116. ‘Satanic Verses’ is written by –
(a) R.K. Narayan
(b) Salman Rushdie
(c) Jhumpa Lahiri
(d) Arundhuti Roy
Answer: B

117. ‘Better to reign in hell than serve in heaven’ has been quoted from-
(a) Paradise Regained
(b) Paradise Lost
(c) Aeneid
(d) None of these
Answer: B

118. ‘Lady Chatterley’s Lover’ is written by the author of –
(a) A passage to India
(b) Lord Jim
(c) Rainbow
(d) Ulysses
Answer: C

119. Who was the eminent writer of the Restoration?
a) John Milton
b) John Dryden
c) William Congreve
d) All of them
Answer: D

120. What do you mean by Archaism?
(a) modern mode of words
(b) up-to-date words
(c) literary words
(d) obsolete words
Answer: D

121. What do you mean by Burlesque?
(a) a satiric caricature of the characters
(b) a drama
(c) a satiric person
(d) an allegorical statement
Answer: A

122. Doctor Zivago is written by –
(a) Ana Pasternak
(b) Boris Pasternak
(c) Golding
(d) Conrad
Answer: B

123. What do you mean by Lampoon?
(a) An exaggerated statement
(b) A short significant poem
(c) The poet who writes sonnet
(d) To mock some powerful person
Answer: D

124. What do you mean by the word Personnel?
(a) individual
(b) others
(c) papers
(d) government employee
Answer: D
English Literature MCQ Questions & Answers For BCS, BANK & All Competitive Exams.
125. What the term Couplet refers?
(a) two successive lines
(b) first four lines of a poem
(c) two successive rhyming lines
(d) two lines without rhymes
Answer: C

126. Bathos refers – v
(a) ridiculous in writing or speech
(b) a pathetic description
(c) pathetic events
(d) antiquity of style, manner or use
Answer: A

127. Romanticism is mainly connected with – vi [সহকারী পরিচালক – যুব উন্নয়ন অধিদপ্তর- ১৯৯৯]
(a) excitement and sensation
(b) love and beauty
(c) job and tiredness
(d) expectation and depression
Answer: A

128. What is an Epic?
(a) a short poem
(b) a long narrative poem
(c) a historical poem
(d) a prose composition
Answer: B

129. What is a Fantasy?
(a) An imaginary story
(b) a funny animation film
(c) a history record
(d) a real life event
Answer: A

130. A person who writes about his own life writes –
(a) A Chronicle
(b) an Autobiographer
(c) a diary
(d) a Biography
Answer: B

131. What is meaning of the word Euphemism? vii
(a) vague idea
(b) inoffensive expression
(c) a verbal play
(d) a wise saying
Answer: B

132. What is the meaning Hymn?
(a) song in praise of poet
(b) a song in praise of country
(c) song in praise of God
(d) a mixture of two language
Answer: C

133. What the term Blank Verse refers –
(a) having no rhyming end
(b) having no rhythmic flow
(c) having no significance
(d) having no blanks in the verse
Answer: A

134. Equivocation means –
(a) two contrary things in same statement
(b) equal opportunity
(c) free expression of opinion
(d) a true statement
Answer: A

135. What is Limerick?
(a) a form of one act play
(b) a kind of novel
(c) a form of short story
(d) a form of light verse
Answer: D

136. What do you mean by Canto?
(a) a stanza of a long poem
(b) a stanza of a short poem
(c) a section or division of a long poem
(d) a kind of sonnet
Answer: C

137. What is the meaning of the word Dirge?
(a) a kind of sonnet sequence
(b) a song expressing patriotism
(c) a long verse about adventure
(d) a song expressing grief, lamentation and mourning
Answer: D

138. What do you mean by Minstrel?
(a) a romantic poet
(b) a poet of minister
(c) a budding poet
(d) A medieval European poet
Answer: D

139. What do you mean Ode?
(a) a lyric poem
(b) a short poem
(c) a ballad
(d) a sonnet
Answer: A

140. What is an Effigy?
(a) a poem
(b) a sonnet
(c) an image or dummy
(d) a lamentation
Answer: C

141. What do you mean by Epitaph?
(a) Inscription on tomb or monument
(b) a sonnet of hero
(c) a ballad of folk hero
(d) a poem of lamentation
Answer: A

142. What do you mean by Epilogue?
(a) a poem comes at beginning
(b) a poem of lamentation
(c) a poem or speech at the end of a play
(d) a figurative story
Answer: C

143. What do you mean by Satire?
(a) an ironical writing
(b) ridiculous writing against vices or follies
(c) mixture of two languages
(d) a regional epic
Answer: B

144. What the term Aesthetic refers –
(a) appreciation for beauty
(b) appreciation for poem
(c) reverence for old
(d) reverence for poems
Answer: A

145. What do you mean by Panegyric or Eulogy? viii
(a) a writing of praising distinguished persons
(b) a kind of satire
(c) A short lyric poem
(d) a poem of praising Gods
Answer: A

146. What do you mean by Parody?
(a) imitation of the great man
(b) following the rules
(c) a short prose
(d) imitation of a poem or a writing
Answer: D

147. What the term Allusion refers –
(a) reference from any person
(b) obeyed the old men
(c) reference of past events or persons
(d) writing in satire
Answer: C

148. What is a Character?
(a) a poet of writing
(b) a joker of the writing
(c) any person in a literary work
(d) a famous man in play
Answer: C

149. What do you mean by a Ballad?
(a) a kind of short narrative poem
(b) a poem of patriotism
(c) a poem of love affairs
(d) a kind of condoling poem
Answer: A

150. What do you mean Philology?
(a) Study of Language
(b) science of medicine
(c) science of surgery
(d) science of speech sounds
Answer: A

151. What do you mean by Climax?
(a) a peak of mountain
(b) a disaster of sea
(c) a kind of poem
(d) the moment of highest interest in a play
Answer: D

152. What do you mean by Diction?
(a) choice of words for writing
(b) choice of characters
(c) choice of rhythms
(d) choice of simile and metaphor
Answer: A

153. What do you mean by a Play or Drama?
(a) a literary lyric
(b) a literary work performing on a stage
(c) a literary prose fiction on stage
(d) a poem to the alter of God
Answer: B

154. What do you mean by Fable?
(a) a story of high thoughts
(b) a story about great men
(c) a general story
(d) a short story of animals for moral lesson
Answer: D
English Literature MCQ Questions & Answers For BCS, BANK & All Competitive Exams.
155. What is the term Fiction?
(a) a poem
(b) a prose
(c) an imaginative writing
(d) a story
Answer: C

156. What is a Miracle Play?
(a) a play of tragedy
(b) a play of comedy
(c) a play in fiction
(d) a supernatural religious drama
Answer: D

157. What is a Myth?
(a) a fictitious or imaginative story
(b) a legend of hero
(c) a short narrative poem
(d) a long narrative poem
Answer: A

158. What do you mean by Pathos or Catharsis? ix
(a) a sorrowful event
(b) a murder in a tragedy
(c) an adventure of hero
(d) arouse of pity and fear
Answer: D

159. What is Novella? x
(a) a short story of drama
(b) a short narrative poem
(c) a short narrative fictional prose
(d) an essay of satire
Answer: A

160. What the term Objectivity refers?
(a) Impersonal expression in literary works
(b) individual
(c) personal expression in works
(d) disinterested person
Answer: A

161. What the term Oxymoron refers?
(a) two same ideas are combined
(b) self-contradictory ideas
(c) two language
(d) two contradictory ideas express one thing
Answer: D

162. Pastoral Poem refers a poem about….life.
(a) human
(b) poet’s
(c) shepherd or rural
(d) personal
Answer: C

163. What do you mean by Plot?
(a) a drama of comedy
(b) a disposal of characters
(c) a short novel
(d) arrangement of incidents in a writing
Answer: D

164. What the term Renaissance refers?
(a) revival or rebirth
(b) representation
(c) presentation
(d) rebel
Answer: A

165. What do you mean by Protagonist?
(a) the character against main character i.e. Antagonist
(b) the villain of drama
(c) the minor character
(d) the main character in a literary work
Answer: D

166. What do you mean by Prose?
(a) a writing without rhyme
(b) a writing with rhyme
(c) a writing of verse
(d) a writing of rhythms
Answer: A

167. What do you mean by Quatrain?
(a) a poem of fourteen lines
(b) a stanza of fourteen lines
(c) a stanza of six lines
(d) a stanza of four lines
Answer: D

168. A sub-division of a poem is called –
(a) meter
(b) foot
(c) mythology
(d) none of these
Answer: D

169. Simile is the direct comparison between two –
(a) similar things
(b) dissimilar things
(c) elaborate comparison
(d) contradictory things
Answer: B

170. What the term Comedy refers?
(a) a play ends unhappily
(b) a play ends with murder
(c) a play ends tragedy
(d) a play ends happily
Answer: D

171. What do you mean by Synecdoche?
(a) a figurative story
(b) a story by animal characters
(c) a figure of speech stands for whole thing
(d) none
Answer: C

172. Dramatic Monologue stands for –
(a) comparison between dissimilar things
(b) a kind of fable
(c) single
(d) single speaker speak but audience remain silent
Answer: D

173. What the term Short Story stands for?
(a) a long prose fiction
(b) a story of figurative language
(c) a story of many characters
(d) a short prose fiction
Answer: D

174. What do you mean by Novel?
(a) short prose
(b) a long fictional prose with many characters
(c) a short narrative prose
(d) a literary work on the stage
Answer: B

175. What do you mean by Phonetics?
(a) study of speech sounds
(b) study of language and rules
(c) study of insects
(d) study of meaning and syntax
Answer: A

176. What do you mean by Syntax?
(a) study of speech sounds
(b) study of meaning of words
(c) study of constructing sentence
(d) constructing passage
Answer: C
English Literature MCQ Questions & Answers For BCS, BANK & All Competitive Exams.
177. The another name of Revenge tragedy or producer is –
(a) Sophocles
(b) Euripides
(c) Homer
(d) Senecan tragedy
Answer: D

178. What do you mean by Prologue?
(a) the last part of any drama
(b) the first chapter of play
(c) the preface or introduction of any writing
(d) surface
Answer: C

179. What do you mean by Romance?
(a) any work of fiction or imagination
(b) a real life story
(c) any work of literature
(d) a play or a drama
Answer: A

180. What do you mean by Irony?
(a) a satiric imitation
(b) a burlesque imitation
(c) a kind of parody
(d) difference between reality and appearance
Answer: D

181. What the term Mock Epic refers? xi
(a) a satiric writing of drama
(b) a long narrative poem
(c) a literary work comically imitates the style of epic
(d) none
Answer: C

182. What do you mean by Linguistics?
(a) study of languages and its rules
(b) study of sounds
(c) study of speech sounds
(d) study of meaning
Answer: A

183. What do you mean by Imagery?
(a) language perceived through senses
(b) jargoned writing
(c) language of literature
(d) drawing pictures
Answer: A

184. What do you mean by Plagiarism?
(a) a story builder
(b) a short story
(c) a literary theft
(d) a criticism of literature
Answer: C

185. What is Quinzaine? xii
(a) a fourteen line stanza
(b) a twenty line stanza
(c) a thirteen line stanza
(d) a fifteen line stanza
Answer: D

186. What do you mean by Deus ex Machina? xiii
(a) process of analyzing literature
(b) literary theft
(c) process of solving problem abruptly
(d) choice of words
Answer: C

187. What do you mean by Hyperbole? xiv
(a) a long verse
(b) a long narrative poem
(c) an overriding view
(d) an overstatement about something
Answer: D

188. What do you mean by Heroic Couplet? xv
(a) a pair of rhyming iambic pentameter
(b) a two line stanza
(c) a poem of lamentation
(d) a song for mourning
Answer: A

189. What do you mean by Romanticism?
(a) movement of daily life affairs
(b) movement for classics
(c) movement of poem
(d) movement for imagination over reason
Answer: D

190. What do you mean by Beast Fable?
(a) a fictional story of animal characters
(b) a short story
(c) a long narrative prose
(d) a soft style epic
Answer: A

191. Short Story differs from a Novel by the figures of –
(a) Length and Characters
(b) prose and fiction
(c) verse and rhymes
(d) rhythms and prosody
Answer: A

192. Objectivity stands for –
(a) personal expression
(b) impersonal expression
(c) immature communication
(d) matured notion
Answer: B

193. Prosody signifies the systematic study of –
(a) drama
(b) novel
(c) short story
(d) versification
Answer: D

194. Compatriot means –
(a) comrade
(b) classmate
(c) fellow country man
(d) friend
Answer: C

195. The arrangement of events in the order of their occurrence is –
(a) Chronometer
(b) Chorology
(c) Chronicle
(d) Choreography
Answer: C

196. What do you mean by an Elegy?
(a) a poem of happy ending
(b) a poem of unhappy ending
(c) a song of praising God
(d) a song of Mourning the dead
Answer: D

197. What do you mean by Tragicomedy?
(a) a kind of verse play
(b) a play with unhappy ending
(c) blending of tragic and comic elements
(d) mixture of dramas
Answer: C

198. What is Epistolary Novel?
(a) a novel of short length
(b) a novel personal feelings
(c) a Novella
(d) a novel of correspondence among the characters
Answer: D
English Literature MCQ Questions & Answers For BCS, BANK & All Competitive Exams.
199. What the term Humor refers?
(a) anything causes laughter
(b) amazing
(c) wonder
(d) rapture
Answer: A

200. “Reading makes a full man, conference a ready man, and writing an exact man.” – Who told it?
(a) Shakespeare
(b) Chaucer
(c) Spenser
(d) Bacon
Answer: D

201. Which of the following is an essayist?
(a) Chaucer
(b) John Wycliffe
(c) Charles Lamb
(d) Spenser
Answer: C

202. “Our sweetest songs are those that tell of saddest thoughts” is a quotation from –
(a) Wordsworth
(b) Shelly
(c) John Keats
(d) Blake
Answer: B

203. Dryden and Alexander Pope are……poets.
(a) Neo-classical
(b) Elizabethan
(c) Victorian
(d) Modern
Answer: A

204. Who is known as the poet of Nature? [সহকারী সহকারী পরিসংখ্যান অফিসার – ১৯৯৮]
(a) Wordsworth
(b) Shelly
(c) Keats
(d) All of them
Answer: A

205. Who of the following was both a poet and painter? [১৫তম বিসিএস]
(a) Wordsworth
(b) Coleridge
(c) Blake
(d) Keats
Answer: C

206. Emile Zola is a famous –
(a) English novelist
(b) American Novelist
(c) Irish novelist
(d) French Novelist
Answer: D

207. O’Henry was known as –
(a) American short story writer
(b) British short story writer
(c) Irish dramatist
(d) Roman Short story writer
Answer: A

208. A famous Mock Epic poet in English Literature is –
(a) Alexander Pope
(b) Tennyson
(c) Browning
(d) Shelley
Answer: A

209. Arthur Clarke is known as –
(a) a science fiction writer
(b) a modern dramatist
(c) a famous English Novelist
(d) A short story writer
Answer: A

210. Bertrand Russell was a British –
(a) novelist
(b) essayist
(c) poet
(d) philosopher
Answer: D

ফেইসবুকে আপডেট পেতে আমাদের অফিসিয়াল পেইজ ও অফিসিয়াল গ্রুপের সাথে যুক্ত থাকুন। ইউটিউবে পড়াশুনার ভিডিও পেতে আমাদের ইউটিউব চ্যানেল সাবস্ক্রাইব করুন।