English Literature Important Question Answers

English Literature Important Question Answers
Content Protection by DMCA.com

English Literature Important Question Answers , এই পোস্টের প্রতিটি প্রশ্ন, উত্তর, ব্যাখ্যা সময় নিয়ে মিনিমাম এক ঘণ্টা জোরে জোরে পড়বেন। যেন কান শুনতে পায়। BCS ও Bank English Questions এর Literature ভিত্তিক Questions (মাত্র ৮২ টি)

01. A Passage to India is written by-
Answer: E. M. Forster(Edward Morgan Forster)

02. Caesar and Cleopatra is a play by
Answer: G. B. Shaw(George Bernard Shaw)

03. David Copperfield and The Tale of two Cities are written by-
Answer: Charles Dickens.

04. Frailty thy name is woman – is a dialogue by-
Answer: William Shakespeare

05. Gerontion is a poem by-
Answer: T. S. Eliot(Thomas Stearns Eliot)

06. Man is a political animal ______ who said this?
Answer: Aristotle

07. Paradise Lost attempted to ____
Answer: Justify the way of God to man.

08. Rider to the Sea is-
Answer: a one-act play.

09. _______ is Shakespeare’s last play.
Answer: Tempest

10. `Billet Doux’ means-
Answer: Love letter

11. A fantasy is-
Answer: an imaginary story.

12. Browning was the composer of the poem-
Answer: Andrea del Sarto.

13. Charles dickens is a great –
Answer: Novelist

14. Child is father of man’ is from the writing of –
Answer: William Wordsworth

15. Christopher Marlowe is the writer of _______ period?
Answer: Elizabethan

16. David Copperfield is a______novel.
Answer: Victorian.

17. Dr. Faustus was written by –
Answer: Christopher marlowe

18. Duration of ‘The Age of Sensitivity’ is
Answer: 1745-1798

19. Elegy Written in a Country Churchyard is written by-
Answer: Thomas Gray.

20. Gitanjali of Rabindranath was translated by-
Answer: W.B. Yeats( William Butler Yeats)

21. Hasting day in To Daffodils means –
Answer: Hurriedly passing day

22. He prayeth best, who loveth best, all things great and small- who has written this?
Answer: S. T. Coleridge(Samuel Taylor Coleridge)

23. If winter comes, can spring be far behind? These lines were written by-
Answer: P. B. Shelley(Percy Bysshe Shelley)

24. In which century was the Victorian period?
Answer: 19th century.

25. Jude the obscure is written by-
Answer: Thomas hardy

26. Julius Caesar is-
Answer: A tragedy

27. Justice delayed is justice denied was stated by?
Answer: Gladstone

28. Keats is a ______
Answer: Poet of sensuousness

29. London town is found a living being in the works of –
Answer: Charles Dickens.

30. Lyrical ballad was published in the year of –
Answer: 1798

31. Matthew Arnold is a poet of ____.
Answer: Victorian poet

32. Oenone is a poem by-
Answer: Alfred Tennyson

33. Othello gave Desdemona _____ as a token of love.
Answer: Handkerchief

34. Othello is a Shakespeare’s play about-
Answer: A Moor.

35. Renaissance is _____ word.
Answer: An Italian

36. Robert Browning is the poet of______ Age?
Answer: Victorian

37. Romanticism is mainly connected with-
Answer: Love and beauty

38. S. T. Coleridge is a Writer of ______age.
Answer: Romantic age

39. Shakespeare composed much of his play in-
Answer: Iambic Pentameter.

40. Shakespeare is mostly known for his-
Answer: Plays.

41. Shakespeare’s Measure for Measure is a successful –
Answer: comedy

42. Tennyson’s in Memoriam is-
Answer: An elegy

43. The author of For Whom the Bell Tolls?
Answer: Ernest Hemingway.

44. The author of Road to Freedom is-
Answer: Bertrand Russell

45. The Climax of a plot happens-
Answer: at the height.

46. The first English dictionary was compiled by-
Answer: Samuel Johnson.

47. The first English novel Pamela has been written by-
Answer: Samuel Richardson

48. The latest ages in literary history is –
Answer: Georgian Age

49. The literary work Kubla Khan is a verse by-
Answer: S. T. Coleridge.

50. The Merchant of Venice is a Shakespearean play about-
Answer: a Jew.

51. The picture of the Dorian Gray is written by –
Answer: Oscar Wilde

52. The play Arms and the Man is by-
Answer: G.B. Shaw.

53. The play Candida is by-
Answer: G. B. Shaw(George Bernard Shaw)

54. The poem Isle of Innisfree is written by-
Answer: W. B. Yeats.

55. The poem The Solitary Reaper is by-
Answer: William Wordsworth.

56. The poet Laureate is-
Answer: The court poet of England.

57. The poet of nature is-
Answer: William Wordsworth.

58. The Rainbow is a novel by –
Answer: D. H. Lawrence (David Herbert Lawrence)

59. The Rainbow’ is a novel by –
Answer: D. H. Lawrence

60. The real name of O’ Henry?
Answer: William Sydney Porter.

61. The Return of Nature, Far from the Madding Crowd are written by –
Answer: Thomas Hardy

62. The romantic age began with the publication of-
Answer: Lyrical Ballad.

63. The Tempest and The Mid Summer Night’s Dream are written by –
Answer: William Shakespeare

64. To be, or not to be, that is the question – is a famous dialogue from-
Answer: Hamlet.

65. To justify the way of God to man is the theme of –
Answer: Paradise lost

66. To the Light House is written by –
Answer: Virginia Woolf

67. Tom Jones by Henry Fielding was first published in-
Answer: 1749

68. Water, water everywhere, not a drop to drink ‘ occurs in –
Answer: The Ancient Mariner

69. Who has written the play Volpone?
Answer: Ben Jonson.

70. Who is known as poet and painter?
Answer: William Blake.

71. Who is known as the rebel poet of English Literature?
Answer: Lord Byron

72. Who is the author of A Farewell to Arms?
Answer: Ernest Hemingway.

73. Who is the author of Animal Farm?
Answer: George Orwell.

74. Who is the author of India Wins Freedom?
Answer: Abul Kalam Azad.

75. Who is the greatest modern English dramatist?
Answer: G. B. Shaw(George Bernard Shaw)

76. Who is the modern philosopher who was awarded Noble Prize for Literature?
Answer: Bertrand Russel.

77. Who is the most famous satirist in English literature?
Answer: Jonathan Swift.

78. Who wrote Beauty is truth, truth beauty?
Answer: John Keats

79. Who wrote Biographia Literaria?
Answer: Samuel Tylor Coleridge.

80. Who wrote Prometheus Unbound?
Answer: P. B. Shelly

81. Who wrote the lines- all at once I saw a host of golden daffodils?
Answer: William Wordsworth.

82. Who wrote the poem The Sun Rising?
Answer: John Donne

আরোও পড়ুনঃ

পিএসসি নির্ধারিত ১১ জন বাংলা কবি সাহিত্যিক
রবিঠাকুরের ১২ টি উপন্যাস মনে রাখার উপায়
বাংলা সাহিত্য অংশে আসা গুরুত্বপূর্ণ ১০০ টি প্রশ্ন-উত্তর

ফেইসবুকে আপডেট পেতে আমাদের অফিসিয়াল পেইজ ও অফিসিয়াল গ্রুপের সাথে যুক্ত থাকুন। ইউটিউবে পড়াশুনার ভিডিও পেতে আমাদের ইউটিউব চ্যানেল সাবস্ক্রাইব করুন। আমাদের সাইট থেকে কপি হয়না তাই শেয়ার করে নিজের টাইমলাইনে রাখুন।