Combined 5 Bank Engineer SO Question Solution 2018: AUST

Combined 5 Bank SO Question Solution
Content Protection by DMCA.com

Combined 5 Bank Engineer SO Question Solution 2018: AUST

Combined 5 Bank Engineer SO Exam অনুষ্ঠিত হয় ৩০ নভেম্বর ২০১৮, শুক্রবার, বিকাল ৩:০০ টা থেকে ৪:০০ টা। Combined 5 Bank Engineer Exam 2018 (SO) এই পরীক্ষাটি নিয়েছিল AUST অর্থাৎ, Ahasanullah University of Science and Technology.

ভাল প্রস্তুতি নিতে হলে প্রথমেই বিগত প্রশ্নগুলো ভালভাবে আত্মস্ত করতে হবে। তাতে করে aust question pattern সম্পর্কে ধারণা পাওয়া যাবে। এছাড়া aust-এর প্রশ্নগুলো পর্যবেক্ষণ করলে দেখা যায় গণিতসহ অনেক প্রশ্ন রিপিট থাকে। তাই আমাদের aust question bank থেকে সবগুলো প্রশ্ন মনোযোগ সহকারে পড়ুন। তারই ধারাবাহিকতায় আজ আপনাদের জন্য থাকছে Combined 5 Bank Engineer SO Question Solution 2018

Combined 5 Bank Engineer Exam 2018: জরুরী তথ্যাবলী:-
১। এ প্রশ্নপত্রে মােট ৮০ টি প্রশ্ন রয়েছে এবং সর্বমােট নম্বর ১০০।
২। উত্তর শুরু করার আগে প্রশ্নের ক্রমিক সংখ্যা ঠিক আছে কিনা তা যাচাই করে নিতে হবে।
৩। প্রতিটি পরীক্ষার্থীকে একটি OMR Sheet এবং MCQ প্রশ্নপত্র দেয়া হবে।
৪। পরীক্ষা শেষে MCQ প্রশ্নপত্রটি OMR sheet- এর সাথে জমা দিতে হবে।

Combined 5 Bank Engineer SO Question Solution 2018: ENGLISH PROFICIENCY

Questions (01-03): Fill in the blanks with right options

01. The trade deficit has been growing rapidly, and the capital inflows _____ to fund it could get disrupted in case US monetary policy gets tightened ______ than expected.

(A) Mandate, equal
(B) Needed, more
(c) Required, higher
(D) Both B and D

Answer: (D) Both B and D

02. The _____ to e-buses would not lower the level of emissions but merely ____ their place of origin.

(A) Evolution, vary
(B) Transition, change
(C) Shift, altered
(D) Altercation, destroy

Answer: (B) Transition, change

ব্যাখ্যা:
Option A: Evolution does not fit in blank I as the buses are not evolving but there is simply a shift from one type to another.
Option C: Altered is incorrect due to incorrect tense usage.
Option D: Altercation means a fight/argument and is meaningless here.

03. It is not easy for a country with high fiscal deficits, high inflation, _______ banks and one that is _____ to macro panics to completely open up its capital account.

(A) week, privy
(B) failing, level
(C) weak, prone
(D) None of these

Answer: (C) weak, prone

Questions (04-07): Select the word or phrase that best completes the sentence

04. The supply of food and beverage for the program was abundant.

(A) inadequate
(B) substandard
(C) excellent
(D) plentiful

Answer: (D) plentiful

05. Assertive people are generally more decisive.

(A) Docile
(B) Articulate
(C) Confident
(D) Compliant

Answer: (C) Confident

06. People of diverse backgrounds now go to different places for pleasure, business or education.

(A) distinctive
(B) isolated
(C) distant
(D) different

Answer: (D) different

07. Computer has revolutionized office procedures more than any machine of modern time.

(A) has any machine
(B) any other machine
(C) other machine
(D) none of these

Answer: (B) any other machine

Questions (08-10): Select the pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

08. Debate: Soliloquy

(A) Elegant : Regal
(B) Ovation : Silence
(C) Group: Hermit
(D) None of these

Answer: (C) Group: Hermit

ব্যাখ্যা: 1st is the opposite of the 2nd.

09. Arena: Conflict

(A) Forum: Discussion
(B) Mirage: Reality
(C) Asylum: Pursuit
(D) Utopia: Place

Answer: (A) Forum: Discussion

ব্যাখ্যা: Arena is the place of Conflict same as Forum is the place of Discussion.

10. Torrent: Droplet

(A) water: eddy
(B) swamp: desert
(C) avalanche : pebble
(D) hurricane : wreckage

Answer: (C) avalanche : pebble

ব্যাখ্যা: A torrent (violent downpour or rushing stream) is made up of droplets. As avalanche or sudden fall of rocks, snow or earth is made up of pebbles.

Combined 5 Bank Engineer SO Question Solution 2018: BANGLA

Question (11-20): Choose the correct answer

11. কোন শব্দটির প্রয়ােগ শুদ্ধ?

(A) উপলক্ষ্য
(B) লক্ষ্যণীয়
(C) সৌন্দর্যতা
(D) সুবুদ্ধিমান

Answer: (A) উপলক্ষ্য

ব্যাখ্যা: উপলক্ষ্য ও উপলক্ষ উভয়েই সঠিক।

12. সমার্থক শব্দযােগে দ্বিরুক্তি হয়েছে কোনটিতে?

(A) ভাল – মন্দ
(B) ধন – দৌলত
(C) তােড় – জোড়
(D) আমীর – ফকির

Answer: (B) ধন – দৌলত

13. ‘বিদিত’ শব্দের বিপরীত শব্দ কী?

(A) গৃহীত
(B) বিদীর্ণ
(C) বিসর্জন
(D) অজ্ঞাত

Answer: (D) অজ্ঞাত

14. কোনটি তৎসম শব্দ?

(A) তওবা
(B) ডিঙ্গা
(C) ধর্ম
(D) দৌলত

Answer: (C) ধর্ম

15. নিচের কোন শব্দটি শুদ্ধ?

(A) বিকেন্দ্রীকরণ
(B) বীকেনিদ্রকরণ
(C) বিকেন্দ্রিকরণ
(D) বিকেন্দ্রীকরন

Answer: (A) বিকেন্দ্রীকরণ

16. সমাস নিষ্পন্ন পদটিকে কি বলে?

(A) সমস্যমান পদ
(B) সমন্ত পদ
(C) ব্যাসবাক্য
(D) উত্তর পদ

Answer: (B) সমন্ত পদ

ব্যাখ্যা: সমাসের প্রক্রিয়ায় সমাসবদ্ধ বা সমাসনিষ্পন্ন পদটিকে বলে সমস্ত পদ। যেমন: এখানে দোয়াতকলম, পীতাম্বর হলো সমস্ত পদ। সমস্ত পদ কতগুলো পদের মিলিত রুপ, এই প্রতিটি পদকে বলে সমস্যমান পদ। সমস্ত পদকে বিস্তৃত করে যে বাক্যাংশ পাওয়া যায় তাকে বলে সমাসবাক্য, ব্যাসবাক্য বা বিগ্রহবাক্য।

17. √কাঁদ + অন – কোন প্রত্যয়ের অর্ন্তভুক্ত?

(A) বাংলা কৃৎ প্রত্যয়
(B) তদ্ধিত প্রত্যয়
(C) কৃৎ প্রত্যয়
(D) কোনটিই নয়

Answer: (A) বাংলা কৃৎ প্রত্যয়

18. কোন সন্ধিটি নিপাতনে সিদ্ধ?

(A) বাক্‌+দান = বাগদান
(B) উৎ+ছেদ = উচ্ছেদ
(C) সম+সার = সংসার
(D) পর+পর = পরষ্পর

Answer: (D) পর+পর = পরষ্পর

19. স্বর সংগতির উদাহরণ কোনটি?

(A) রাত্রি>রাইত
(B) দেশী>দিশী
(C) হইবে>হবে
(D) কোনটিই নয়

Answer: (B) দেশী>দিশী

20. বাংলা সাহিত্যে চলিত ভাষায় রচিত প্রথম গ্রন্থ কোনটি?

(A) নারীর মূল্য
(B) রায়তের কথা
(C) বীরবলের হালখাতা
(D) তেল নুন লাকড়ী

Answer: (D) তেল নুন লাকড়ী

ব্যাখ্যা: প্রমথ চৌধুরী (৭ আগস্ট ১৮৬৮-সেপ্টেম্বর ২, ১৯৪৬) বিংশ শতাব্দীর অন্যতম প্রাবন্ধিক, কবি ও লেখক। তিনি বাংলা সাহিত্যে প্রথম বিদ্রূপাত্মক প্রবন্ধ রচনা করেন এবং তিনি বাংলা গদ্যে চলিতরীতির প্রবর্তক। তাঁর সাহিত্যিক ছদ্মনাম ছিল বীরবল। তাঁর সম্পাদিত সবুজ পত্র বাংলা সাহিত্যে চলতি ভাষারীতি প্রবর্তনে আগ্রণী ভূমিকা পালন করে। তাঁর প্রবর্তিত গদ্যরীতিতে “সবুজ পত্র” নামে বিখ্যাত সাহিত্যপত্র ইতিহাসে প্রতিষ্ঠিত হয়েছেন। তাঁরই নেতৃত্বে বাংলা সাহিত্যে নতুন গদ্যধারা সূচিত হয়। তিনি বাংলা সাহিত্যে ইতালিয় সনেট এর প্রবর্তক। তেল নুন লাকড়ী(1960) তাঁর রচিত প্রবন্ধ।

Combined 5 Bank Engineer SO Question Solution 2018: GENERAL MATHEMATICS

Questions (21-30): Read the following questions carefully and choose the right

21. Alam sold two vehicles for Tk. 46000 each. If he gained 10% on the first and lost 10% on another. then what is his percentage profit or loss in this transaction?

(A) 2% loss
(B) 1% profit
(C) 1% loss
(D) None of these

Answer: (C) 1% loss

Solution:
Let, the profit be X% and loss be Y% .
So,
Net profit or loss% = X +(-Y) + X×(-Y)/100
(Negative sign denotes that their is a loss)
Their is 10% loss and 10% profit then
Net profit or loss% = 10+(-10)+10×(-10)/100 =10–10–100/100 = 0–1 = -1
( negative sign here shows that there is a net loss )
So the net loss percentage is 1% .

22. A square is inscribed in a circle of diameter 2a and another square is circumscribing circle. The difference between the areas of outer and inner squares is

(A) a2
(B) 2a2
(C) 3a2
(D) 4a2

Answer: (B) 2a2

Solution:
Area or outer square = 2a x 2a = 4a2
In △BAD
(BD)2=(AD)2+(AB)2
⇒ (2a)2=x2+x2
⇒ 4a2=2x2
⇒ 2a2=x2
∴ x=√2a.

Area of inner square =√2a x √2a=2a2
∴ Difference between the areas of the outer and inner square =4a2−2a2=2a2

23. 12 marbles are selected at random from a large collection of white, red, green and yellow marbles. The number of marbles of each color is unlimited. Find the probability that the selection contains at least one marble of each color?

(A) 34/91
(B) 23/91
(C) 36/91
(D) 33/91

Answer: (D) 33/91

SOlution:
Given, W+R+G+Y=12, where all are positive integers.
first, give one to each, hence 4 gone. Now you can distribute the remaining 8 to anyone as the restriction of at least one is done.. W+R+G+Y=8..W+R+G+Y=8.. Now, take this as 8 marbles and 3 partitions, so total 11 things. You can choose these 3 partitions in 11C3 ways=11!/8!3!=11∗10∗9/3∗2=11∗5∗3 Step II..
Total ways..
W+R+G+Y=12
Now, take this as 12 marbles and 3 partitions, so total 15 things. You can choose these 3 partitions in 15C3 ways=15!/12!3!=15∗14∗13/3∗2=5∗7∗13
Probability = 11∗5∗3/5∗7∗13=33/91

24. A motor-cycle covers 40 km with a speed of 20 km/hr. Find the speed of the motorcycle for the next 40 km journey so that the average speed of the whole journey will be 30 km/hr.

(A) 70.0 km/hr
(B) 52.5 km/hr
(C) 60.0 km/hr
(D) 60.5 km/hr

Answer: (C) 60.0 km/hr

Solution:
Let, speed of the motorcycle for the next 40 km = x km/hr
Average speed,
30 = 2.x.20/(20+x)
Or, 600 + 30x = 40x
∴ x = 60

25. A man can row 6 km/hr in still water. If the speed of the current is 2 km/hr, it takes 3 hours more in upstream than in the downstream for the same distance. The distance is

(A) 30 km
(B) 24 km
(C) 20 km
(D) 32 km

Answer: (B) 24 km

Solution:
Let, d be the distance.
Then,
d/(6–2)kph = d/(6+2)kph +3
Or, d/4 = d/8 +3
Or, d/8 =3
∴ d=24 km distance

26. The respective ratio between the speed of a car, a train, and a bus is 5:9:4. The average speed of the car, bus and train is 72 km/hr together. What is the average speed of the car and the train together?

(A) 82 km/hr
(B) 72 km/hr
(C) 67 km/hr
(D) 84 km/hr

Answer: (D) 84 km/hr

Solution:
5x + 9x + 4x = 72 × 3
Or, 18x = 72 × 3
∴ x = 12
Avg. speed of the car and the train,
= (5x+9x)/2 = 7x = 7X12 = 84 km/hr

27. Three angles of a triangle are in proportion 5:6:7. Then what is the difference in degrees between the biggest and the smallest angles?

(A) 20°
(B) 10°
(C) 30°
(D) 25°

Answer: (A) 20°

Solution:
5x°+6x°+7x°=180°
Or, 18x°=180°
∴ x=10°
Largest angle =7x° = 7(10)°= 70°
Smallest Angle
5x°=5(10)°=50°
∴ Difference = 70° – 50° = 20°

28. A water tank has two taps (Tap-1 and Tap-2). Tap-I can fill a tank in 8 hours and Tap-2 can empty the tank in 16 hours. How long will they take to fill the tank if both taps are opened simultaneously but Tap-2 is closed after 8 hours?

(A) 10
(B) 12
(C) 14
(D) 16

Answer: (B) 12

Solution:
Tap-1, fills in 1 hr = 1/8
Tap-2, empties in 1 hr = 1/16
When both taps are open, the tank fills in 1 hr = (1/8 – 1/16) = 1/16
In 8 hrs, the tank fills = 1/16 ×৪ = ½
Remaining = 1 – ½ = ½
½ is filled by only Tap 1
1/8 is filled by Tap-1 in 1 hr
So, ½ is filled by = (1×8)/2= 4 hr
Total time = 8+4 = 12 hr

29. The average of the three numbers x, y and z is 45. x is greater than the average of y and z by 9. The average of y and z is greater than y by 2. Then the difference of x and z is

(A) 3
(B) 5
(C) 7
(D) 11

Answer: (C) 7

Solution:
(x+y+z)/3 = 45
Or, x+y+z=135——(1)
Again,
X=(y+z)/2 + 9
Or, 2x-y-z = 18 ——(2)
From (1) + (2),
3x = 153
Or, x = 51
Again,
(y+z)/2= y+2
Or, y = z-4
From (1)
x+y+z=135
Or, 51+z-4+z=135
Or, z = 40
So, x-z = 51-44 = 7

30. A can finish a work in 5 days and B takes 4 days to do the same work. If the work is increased by 8 times, how many days will it take for both of them to finish the work if they work together?

(A) 20 days
(B) 15 days
(C) 10 days
(D) 25 days

Combined 5 Bank Engineer SO Question Solution 2018: GENERAL KNOWLEDGE

Questions (31-40): Study the following questions carefully and answer the questions given below.

31. The civilian Airport of highest altitude is in

(A) Tibet
(B) China
(C) Nepal
(D) India

Answer: (A) Tibet

ব্যাখ্যা: China opened the world’s highest civilian airport in a remote Tibetan region of southwestern Sichuan province, which will cut journey times from the provincial capital from two days to a little more than one hour.

32. Money market is a market for

(A) short-term fund
(B) long-term fund
(C) hedge fund
(D) risk free assets

Answer: (A) short-term fund

33. Which of the following city has recently topped the Global Live ability Index 2015?

(A) Melbourne
(B) Osaka
(C) Vienna
(D) Calgary

Answer: (A) Melbourne

34. In absorption of insolation, the most significant part is played by

(A) Ozone
(B) Oxygen
(C) Haze
(D) Carbon dioxide

Answer: (D) Carbon dioxide

35. Which of the following countries as successfully launched its first hypersonic aircraft?

(A) India
(B) China
(C) Russia
(D) United States

Answer: (B) China

ব্যাখ্যা: The hypersonic aircraft was designed by the CAAA in collaboration with the China Aerospace Science and Technology Corporation.

36. The exchange of commodities between two countries is referred as

(A) Bilateral trade
(B) Balance of trade
(C) Volume of trade
(D) Multilateral trade

Answer: (A) Bilateral trade

37. Where is “Ground Zero”?

(A) Greenwich
(B) Indira Point
(C) New York
(D) Shriharikota

Answer: (C) New York

ব্যাখ্যা: In terms of nuclear explosions and other large bombs, the term “ground zero” (also known as “surface zero”) describes the point on the Earth’s surface closest to a detonation.

38. The branch of science dealing with the study or collection of banknotes and medals is known as-

(A) Aphnology
(B) Accountancy
(C) Chrematistics
(D) Numismatics

Answer: (D) Numismatics

39. Which one among the following is responsible for formation of Ozone Holes in the stratosphere?

(A) Chloro Foro Carbon
(B) Benzopyrene
(C) Hydrocarbons
(D) UV radiation

Answer: (A) Chloro Foro Carbon

40. Which of the following countries has recently launched the world’s longest zip line, measuring 2.83km in length?

(A) China
(B) Japan
(C) UAE
(D) None of these

Answer: (C) UAE

Combined 5 Bank Engineer SO Question Solution 2018: SUBJECTIVE QUESTIONS

Questions (41-80): Study the following questions carefully and answer the questions given below.

41. A host machine is unable to communicate with Google server. Which command is the most appropriate to run at host machine to determine which intermediary device is responsible for this failure?

(A) telnet 192.168.1.
(B) ping 192.168.1.1
(C) tracert 192.168.1.1
(D) ftp 192.168.1.1

Answer: (B) ping 192.168.1.1

ব্যাখ্যা: Ping responses overview Basically, this means the router didn’t give the PC an IP address. In this case, check the following: Check the IP address of your router by using the IPCONFIG command in the Command prompt.

42. Which one is modern light weight message exchange format

(A) JSON
(B) MX
(C) HTML
(D) XML

Answer: (A) JSON

43. A shared lock allows which of the following types of transactions to occur?

(A) Delete
(B) Insert
(C) Read
(D) Update

Answer: (C) Read

44. Which is not a feature of object oriented programming?

(A) Inheritance
(B) Recursion
(C) Encapsulation
(D) Abstraction

Answer: (B) Recursion

45. Which of the following protocols uses both TCP and UDP ports?

(A) SMTP
(B) Telnet
(C) FTP
(D) DNS

Answer: (D) DNS

ব্যাখ্যা: DNS uses TCP for zone exchanges between servers and UDP when a client is trying to resolve a hostname to an IP address.

46. To divide a class C network into a maximum of 14 subnets – each capable of having up to 14 hosts, the subnet mask used should be

(A) 255.255 255 240
(B) 255.255.255.192
(C) 255.255.255.78
(D) 255.255.255.0

Answer: (A) 255.255 255 240

ব্যাখ্যা:
Class C Masks
Mask Binary Subnet bits Host bits Subnets Hosts
255.255.255.128 10000000 1 7 2 126
255.255.255.192 11000000 2 6 2 62
255.255.255.224 11100000 3 5 6 30
255.255.255.240 11110000 4 4 14 14
255.255.255.248 11111000 5 3 30 6
255.255.255.252 11111100 6 2 62 2

47. The result of a SQL SELECT statement is a

(A) report
(B) form
(C) file
(D) table

Answer: (D) table

48. Email is a protocol of the following layer

(A) Physical Layer
(B) Data Link layer
(C) Application layer
(D) TCP layer

Answer: (C) Application layer

ব্যাখ্যা: The services provided by the application layer are network virtual terminal, file transfer, access and management, mail services, directory services, various file and data operations.

49. Which protocol is used for secured web browsing

(A) www
(B) RSA
(C) ftp
(D) http

Answer: (D) http

50. Which software is mostly used for virtualization?

(A) VMWare
(B) Oracle DBMS
(C) Windows XP
(D) Linux

Answer: (A) VMWare

51. To remove duplicate rows from the results of an SQL SELECT statement, the —— qualifier specified must be included.

(A) ONLY
(B) DISTINCT
(C) UNIQUE
(D) SINGLE

Answer: (B) DISTINCT

52. The complexity of Bubble sort algorithm is

(A) O(n)
(B) O(log n)
(C) O(n2)
(D) O{n log n)

Answer: (C) O(n2)

53. Which control statement can be executed at least once?

(A) do … while
(B) for
(C) while
(D) All of these

Answer: (A) do … while

54. The operation of processing each element in the list is known as

(A) Sorting
(B) Merging
(C) Inserting
(D) Traversal

Answer: (D) Traversal

ব্যাখ্যা: The operation of processing each element in the list is known as traversal. It refers to the process of visiting (checking and/or updating) each node in a tree data structure, exactly once.

55. Which of the following data structures are indexed structures?

(A) linear arrays
(B) linked lists
(C) both a and b
(D) None of these

Answer: (A) linear arrays

56. The term push and pop is related to the

(A) array
(B) lists
(C) stacks
(D) All of these

Answer: (C) stacks

57. ______ is a statement that is executed automatically by the system

(A) trigger constraint
(B) assertion
(C) durability
(D) integrity

Answer: (A) trigger constraint

58. What does a COMMIT statement do to a CURSOR:

(A) Open the Cursor
(B) Fetch the Cursor
(C) Close the Cursor
(D) None of these

Answer: (D) None of these

59. Which data structure is used for indexing-

(A) Binary Tree
(B) B-Tree
(C) stack
(D) Link List

Answer: (C) stack

ব্যাখ্যা: The data structure most commonly used for database indexes are B-trees, a specific kind of self-balancing tree. A picture’s worth a thousand words, so here’s an example. The main benefit of a B-tree is that it allows logarithmic selections, insertions, and deletions in the worst case scenario.

60. Trojan can be introduced through?

(A) Internet browsing
(B) Database accessing
(C) emails
(D) trouble shooting

Answer: (C) emails

61. How many layer Internet Protocol suite?

(A) 7
(B) 5
(C) 3
(D) 4
Answer: (B) 5

62. The step by step instructions that solve a problem are called

(A) An algorithm
(B) A list
(C) A plan
(D) None of the above

Answer: (A) An algorithm

63. An acronym for conference on Data systems languages is

(A) Collute
(B) CODASYL
(C) CCD
(D) DASD

Answer: (B) CODASYL

64. According to Boolean algebra the value of (A +AB)(B+ AB) is

(A) A
(B) B
(C) AB
(D) 1

Answer: (C) AB

65. Which of the following correctly shows the hierarchy of arithmetic operation

(A) /+*-
(B) *-/+
(C) +-/*
(D) /*+-

Answer: (D) /*+-

66. Consider the following code:

#include <stdio.h>
int main(int arge, char *argv[]){
return 0;
}
What is the minimum length of character array argv in the above code?

(A) 0
(B) 1
(C) undefined
(D) -1

Answer: (C) undefined

67. What is the value of “d” after this line of code has been executed?
double d =Math.round (2.5+ Math.random():

(A) 2
(B) 25
(C) 3
(D) 4

Answer: (C) 3

ব্যাখ্যা:
The Math.random() method returns a number greater than or equal to 0 and less than 1 . Since we can then be sure that the sum of that number and 2.5 will be greater than or equal to 2.5 and less than 3.5, we can be sure that Math.round() will round that number to 3.

68. Which O/S is recommended for real time systems?

(A) Windows
(B) Unix
(C) Oracle
(D) Lynx OS

Answer: (D) Lynx OS

ব্যাখ্যা: Typical examples of real time operating systems are those custom written for the Galileo and Voyager space probes. Because of extreme power and weight constraints, they needed to be coded extremely efficiently to use as little memory and to accomplish their tasks in as few operations as possible.

69. According to Boolean algebra the value of (A + AB). (B + AB) is

(A) AB
(B) B
(C) A
(D) 1

Answer: (A) AB

70. Which one of the following is not an example redundancy?

(A) Data Center
(B) Aero plane
(C) Motor Car
(D) None of these

Answer: (D) None of these

71. Compared to CISC, RISC processors (at the same clock) are

(A) faster
(B) slower
(C) similar
(D) undefined

Answer: (B) slower

72. Which of the following is not a type of Web search engine?

(A) Computer-created
(B) Human-organized
(C) Hybrid
(D) Portal

Answer: (B) Human-organized

73. Where can a JavaScript code be placed in an html page?

(A) <head>
(B) <body>
(C) both a and b
(D) none of the above

Answer: C) both a and b

74. What is the value of variable rafter the following statement is executed in JavaScript? var x2 = “3”+ ‘4’;

(A) 34
(B) 7
(C) 0
(D) Undefined

Answer: (A) 34

75. In Java, which operator is used to create an object?

(A) class
(B) scanf
(C) print
(D) None of these

Answer: (A) class

76. Distributed Queue Dual Bus is a standard for

(A) MAN
(B) LÀN
(C) Wireless LAN
(D) WAN

Answer: (A) MAN & (B) LÀN

77. Which of the following will produce an answer that is closest in value to a double, d, while not being greater than d?

(A) (int) Math.min(d);
(B) (int)Math.max(d);
(C) (int)Math.abs(d);
(D) (int)Math.floor(d):

Answer: (D) (int)Math.floor(d):

78. Which one is a universal logic gate?

(A) NAND
(B) AND
(C) OR
(D) NOT

Answer: (A) NAND

ব্যাখ্যা: NAND and NOR Gates are called Universal Gates because all the other gates can be created by using these gates.

79. Domain name to IP address mapping is done by —

(A) Web server
(B) Database server
(C) DNS server
(D) Proxy server

Answer: (C) DNS server

80. How many ‘I’s will be there in the binary representation of the following expression (assume 16 bit number) 12+64+128+256+1024

(A) 10
(B) 8
(C) 6
(D) 9

Answer: (C) 6

 

Combined 5 Bank Engineer SO Question Solution 2018 ছাড়াও AUST কর্তৃক নেয়া আরও পরীক্ষার সমাধান দেখুন:

Sonali Bank Assistant Programmer Preli Question Solution 2016
Combined 5 Bank Officer Cash Question Solution 2019 : AUST
Sonali Bank Officer Cash Preli Question 2018: AUST
Bangladesh Bank AD Preli Question Solution 2018: Arts Faculty

ফেইসবুকে আপডেট পেতে আমাদের অফিসিয়াল পেইজ ও অফিসিয়াল গ্রুপের সাথে যুক্ত থাকুন। ইউটিউবে পড়াশুনার ভিডিও পেতে আমাদের ইউটিউব চ্যানেল সাবস্ক্রাইব করুন।

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুন-