City Bank (MTO) Question Solution 2018: IBA

City Bank (MTO) Question Solution
Content Protection by DMCA.com

City Bank (MTO) Question Solution 2018: IBA

City Bank (MTO) Question Solution is available below.

City Bank (MTO) Question Solution:
Exam Type: MCQ + Written
Post: Management Trainee Officer (MTO)
Exam Date: 20 July 2018
Exam Time: 3.00 PM To 5.30 PM
Exam Taker: IBA, DU

City Bank (MTO) Question Solution 2018: English

Questions 1 to 5: For each question, select the phrase that appropriately fills in the gap.

1. I wish you would tell me–,

A) who is being lived next door
B) who does live in the next door
C) who lives next door
D) who was living next door
E) None of these

Answer: C) who lives next door

2. The professor said that

A) the students can turn over their reports on Monday.
B) the reports on Monday could be received from the students by him
C) the students could hand in their reports on Monday
D) the students will turn in their reports on Monday
E) None of these

Answer: C) the students could hand in their reports on Monday

3. She wanted to serve some coffee to her guests, however. –

A) she had not much sugar
B) there was not a great amount of sugar
C) she did not have much sugar
D) None of these
E) she was lacking in amount of sugar

Answer: C) she did not have much sugar

4. Many of the international problems we are facing now –

A) linguistic inconsistency
B) are because of not understanding themselves
C) are the result of misunderstandings
D) Jacks of the intelligent capabilities of understanding
E) None of these

Answer: C) are the result of misunderstandings

5. Automobile production in some countries—,

A) has been rather erratic recently
B) have taken slumps and rises in recent years
C) has been erratically lately
D) are going up and down all the time
E) None of these

Answer: A) has been rather erratic recently

Questions 6 to 10: Look at the underlined part of each sentence. Four possible substitutions for the underlined part are given below each sentence. If(A), (B), (C) or (D is better then the underlined Part’ indicate your response on the Answer Sheet against the corresponding letter (A), (B), (C) or. (D). If none of the substitutions improve the sentence, indicate (E) as your response on the Answer Sheet.

6. I have already read this book twice.

A) I already twice have read this book.
B) I twice have already read this book
C) I have twice already read this book
D) I have been reading the book
E) No improvement.

Answer: E) No improvement.

7. What tribute shall we pay to our leader that he would appreciate?

A) would appreciated
B) have appreciated
C) should appreciate
D) could appreciate
E) No improvement

Answer: D) could appreciate

8. Working in the slums brought her in against the realities of poverty,

A) brought her forward
B) brought her up
C) brought her on
D) brought her to
E) No improvement

Answer: B) brought her up

9. it was she not me, who put forth the attractive proposition.

A) she, not I
B) her, not me
C) her, not 1
D) she, but me
E) No improvement

Answer: A) she, not I

ব্যাখ্যা: এখানে was it এবং she, not I কে equal করে দিয়েছে। তাই Subjective form বসবে।

10. Your advice is no different from the other friends.

A) not different from
B) no different from that of the
C) no different from she
D) no different to
E) No improvement

Answer: B) no different from that of the

City Bank (MTO) Question Solution 2018

Questions 11 to 15: For each of these sentences, identify which underlined section is incorrect.

11. (A) Because they had spent (B) too many time (C) considering the new contract, the students (D) lost the opportunity to lease the apartment. (E) No error

Answer: D. too many

ব্যাখ্যা: time uncountable তাই many বসবে না। much বসবে।

12. She (A) has not completed (B) the assignment (C) yet and Maria (D) hasn’t neither. (E) No error

Answer: D. hasn’t neither

ব্যাখ্যা: double negative একসাথে বসবে না।

13. (A) The food that Rita (B) is cooking in the kitchen (C) is smelling (D) delicious. (E) No error

Answer: C. is smelling

ব্যাখ্যা: smell continuous tense হিসেবে বসে না।

14. The fire began (A) in the (B) fifth floor of the hotel, but it (C) soon spread to (D) adjacent floors. (E) No error

Answer: A. in

15. When (A) a university formulates (B) new registers it (C) must relay as (D) decision to the students. (E) No error

Answer: C. must relay

16. If you are looking for a job or plan to reenter the working world, you might find the Job — a difficult task. If you rewrite (the sentence beginning with “Looking for a job” the next word should be-

A) finding
B) being
C) Looking
D) reentering
E) None

Answer: B) being

17. “The variety of working in a different place every day or week stimulates many workers.” Which is the best was to write the underlined portion of this sentence?

A) stimulate
B) will be stimulating
C) stimulating
D) stimulates
E) None

Answer: B) will be stimulating

18. “On the other hand, if you want to attend a computer seminar, lie in the sun on the first day of summer, or visit Aunt Grace on Columbus day, you can easily take the day off.” Which correction should be made to the sentence?

A) remove the comma after day
B) change Columbus day’ to Columbus Day
C) change ‘summer’ to ‘Summer
D) remove the comma after “seminar?
E) replace if with ‘since’

Answer: B) change Columbus day’ to Columbus Day

19. “Some temporary agencies offer health insurance and other benefits to their workers, but others do not.” Which correction should be made to the sentence?

A) insert which’ after ‘agencies’
B) remove the comma after ‘workers’
C) insert a comma after “insurance’
D) replace their’ with “they’re?
E) No correction is necessary

Answer: E) No correction is necessary

20.”Temporary work may not be appropriate for people which crave security.” Which correction should be made to the sentence?

A) insert a comma after ‘work
B) replace for’ with four
C) insert a comma after ‘people’
D) replace ‘which’ with ‘who’
E) no correction is necessary

Answer: D) replace ‘which’ with ‘who’

City Bank (MTO) Question Solution 2018: Mathematic

21. A and B started a partnership business investing some amount in the ratio of 3:5. C joined them after six months with an amount equal to that of B. In what proportion should the profit at the end of the first year be distributing among A, Band C?

A) 3:5:2
B) 3:5:5
C) 6:10:5
D) Cannot be determined
E) None of these

Answer: C) 6:10:5

Solution: A invested for 12 months, B invested for 12 months and C invested for 6 months.
A:B:C=(3x×12):(5x×12):(5x×6)
=36:60:30
= 6:10:5

22.Solution Y is 40 percent sugar by. volume, aid solution X is 20 percent sugar by volume. how many gallons of solution X must be added to 150 gallons of solution V to create a solution that is 25 percent sugar by volume?

A) 75
B) 150
C) 240
D) 450
E) None of these

Answer: D) 450

Solution:
Solution X = 20% sugar
Solution Y = 40% sugar
We’re told to mix a certain amount of Solution X with 150 gallons of Solution Y to get a 25% sugar solution:
X = number of gallons of Solution X
[(.2)(X) + (.4)(150)] / (X + 150) = .25
Now,
0.2X + 60 = 0.25X + 37.5
22.5 = 0.05X
450 = X

23. It takes 1 pound of flour to make y cakes. The price of flour is w dollars for x pounds. In terms of W, X and y, what is the dollar cost of the flour required to make I cake?

A) Xy/w
B) w/xy
C) y/wx
D) wx/y
E) None of these

Answer: B) w/xy

Solution:
Price of flour per pound= w/x
Qty of flour required to make 1 cake= 1/y
Total cost of flour required to make 1 cake= w/x × 1/y ==w/xy

24. If 3/4 of the number of women working at Company X is equal to 2/3 of the number of man, what fraction of the employees at Company X are women?

A) 5/12
B) 1/2
C) 17/12
D) 8/17
E) None of these

Answer: D) 8/17

Solution:
3w/4 = 2m/3
w/m = 8/9
w:m:T = 8:9:17
w/T = 8/17

25. If the circle with center o has area 9π, what is the area of equilateral triangle ABC?

A) 9√3
B) 12√3
C) 18
D) 24
E) None of these

Answer: 12√3

Solution:
Area = 9π
radius= 3
diameter = 6 = height
Half of an equilateral is a 30 60 90 triangle
So the base of the equilateral is
4√3
(1/2)× 4√3 ×6 = 12√3

26. If the average of seven consecutive integers is k+2, then the product of the greatest and least integer is, remove

A) K2+4k -5
B) K2-9
C) k2 + 6k+9
D) k2 – 2k + 1
E) None of these

Answer: A) K2+4k -5

Solution:
Total 7 consecutive nos and K+2 is the average which means 3 nos each are on the right and left of this no.
K-1, k,k+1,k+2,k+3, k+4, k+5
Smallest no=k-1
largest no=k+5
Product=(k-1)(k+5)=k²+4k-5

27. The sum of the pre-tax costs of item A and B is Tk 300. In Dhaka, each item would be charged a flat 7% tax. In Rangpur, item A is subject to 5% tax and item B is subject to 10% tax. If the tax in Rangpur on the purchase of both items is exactly Tk 3. more than it is in Dhaka, then what is the pre-tax price of item A?

A) 120
B) 200
C) 300
D) 320
E) None of these

Answer: A) 120

28. If a, b, c and d are different integers between -5 and 10 inclusive, what is the least possible value of the product abcd?

A) -480
B) -1800
C) –3600
D) 320
E) None of these

Answer: C) –3600

29. A businessman has 1000 kg of rice. part of which he sells at 8% profit and the rest at 18% profit. He gains 14% on the whole. how much rice did he sell at 18% profit?

A) 400 kg
B) 600 kg
C) 640 kg
D) 700 kg
E) None of these

Answer: B) 600 kg

City Bank (MTO) Question Solution 2018:

30. In a certain sock drawer, there are 4 pairs of black socks, 3 pairs of gray socks and 2 pairs of orange socks. If socks are removed at random without replacement, what is the minimum number of socks that must be removed in order to ensure that two socks of the same color have been removed?

A) 4
B) 8
C) 3
D) 7
E) None of these

Answer: B) 8

31. In a class, average mark in an exam is 70. The average of students who scored below 60 is 50. The average of students who scored 60 or more is 75. If the total number of students in this class is 20, how many students scored 60 or more?

A) 4
B) 8
C) 10
D) 16
E) None of these

Answer: D) 16

Solution:
The total number of students in the class is 20. So let the number of people having marks greater than or equal to 60 be ‘x’ so number of students below 60 will be be ‘20-x’.
Applying the basic definition of weighted average:
50*(20-x)+75*(x)= 70*20
So 1000–50x+75x=1400
=> 25x=400
∴ x= 16

32. How many positive integers less than 20 are equal to the sum of a positive multiple of 3 and a positive multiple of 4?

A) 2
B) 5.
C) 7
D) 10
E) None of these

Answer: D) 10

33. Two tanks A and Bare filled with petrol. Tank A holds 600 liters more than tank B. If 100 liters of petrol were taken out from each tank, tank. A would then contain 3 times as much petrol as tank B) What is the total number of liters of fuel in the two full tanks?

A) 1400
B) 1200
C) 1000
D) 900
E) None of these

Answer: A) 1400

Solution:
Capacity of tank X- Capacity of tank Y=600
X-Y=600…….(1)
After removal of 100 litre from each tank
Tank X would contain (X-100) litre
Tank Y would contain (Y-100) litre
Given that,
(X-100)=3(Y-100)
X-100=3Y-300
X-3Y=-200

X = 3y – 200———-(2)

From (1),
X – y = 600
Or, 3y – 200 – y = 600
Or, 2y = 800
Or, y = 400
So, x = 3×400 – 200= 1000
So, Total=1000 + 400 = 1400

34. If three metal cubes having sides of cm, 4 cm and 5 cm were melted to make a single cube, what would be the length of the ness cube?

A) 7.5 cm
B) 6.5 cm
C) 6 cm
D) 7 cm
E) None of these

Answer: C) 6 cm

Solution:
Total volume of 3 cubes,
= (33 + 43 + 53 ) cm3
= (27 + 64 + 125) cm3
= 216 cm3
Now volume of new cube = 216 cm3
So edge of new cube = 3√ 216 cm3 = 6 cm

35. Two item’ were sold together for Taka 3600. One item was sold at 20% profit while the other was sold at 20% loss. How much profit or loss made by the sale?

A) No profit or loss
B) Tk 300 profit
C) Tk 300 loss
D) Tk 900 profit
E) None of these

Answer: E)None of these

36. Baki lives 2 miles west of Raju’s house. Rafiq lises 3 miles north of Raju’s house and 2 miles sest of Diba’s house. Diba’s hat is the straight-line distance from Baki’s house to Diba’s house?

A) 5 miles
B) 6 miles
C) 7 miles
D) 10 miles
E) None of these

Answer: A) 5 miles

37. If the average of 7, 13, p and q is 17, what is the average of (p+11) and (q – 9)?

A) 60
B) 25
C) 21
D) 14
E) None of these

Answer: B) 25

Solution:
ATQ,
(7+13+p+q)/4 = 17
Or, 7+13+p+q = 68
Or, p+q = 48
Now,
{(p+11) + (q – 9)}/2 = (p+q+2)/2 = (48+2)/2 = 50/2 = 25

38. M is a girl and has the same number of brothers as sisters. N is a boy and has twice as many sisters as brothers. M and N are the children of Q. How many children does Q have?

A) 2
B) 3
C) 5
D) 7
E) None of these

Answer: D) 7

39. In a legislative body of 200 people, the number of Democrats is 50 less than times the number of Republicans. If one fifth of the legislators are neither Republican nor Democrat, how many of the legislators are Republicans?

A) 42
B) 50
C) 71
D) 95
E) None of these

Answer: A) 42

Solution:
Assume the number of Democrats is represented by D, and Republicans by R. The neither/nor (independents) are represented by I.
D + R + I = 200
I = ¹⁄₅ of 200 = 40
D + R + 40 = 200
so D + R = 160
and we know D = 4R – 50
We have 2 unknowns with 2 equations. Let’s solve:
D + R = 160, so D = 160 – R
Substituting into D = 4R – 50, we have
⇒ 160 – R = 4R – 50
⇒ 210 = 5R
∴ R = 42

City Bank (MTO) Question Solution 2018

40. Arafat has Tk. 420, He purchases fifty mangoes and thirty oranges with the whole amount. He then chose to return six mangoes for nine oranges as both quantities are equally priced. What the price of each mango?

A) 4.50
B) 5.0
C) 5.50
D) 6.0
E) None

Answer: D) 6.0

41.’P’ starts jogging from point X to point Y. Half an hour later his friend ‘R’ who jogs I mile per hour slower than twice P’s rate Starts from the same point and following the same path. If ‘R’ overtakes in 2 hours, how many miles will have R covered?

A) 2.2
B) 3.3
C) 4
D) 6
E) None of these

Answer: B) 3.3

42. In a class, 120 students are male and 100 students are female. 25% of the male students and 20% of the female students are engineering students. 20% of the male engineering students and 25% of the female engineering students passed the final exam. What percentage of engineering students passed the exam?

A) 5%
B) 10%
C) 16%
D) 22%
E) None of these

Answer: D) 22%

Solution:
Total no. of Engg. students = 25% of total male + 20% of total female
Total engg students:
= (120×25)/100 + (100×20)100
=30 + 20
= 50
Now total percentage of engg. who passed:
= (30×20)/100 + (20×25)/100
= 6 + 5
= 11
Pass percentage = (11/50) × 100 = 22%

43. if the integer A is a multiple of 6, the integer B is a multiple of 3, and A>B>0, then A? – B’ must be multiple of which of the following integers?

A) 6
B) 8
C) 9
D) 10
E) None of these

Answer: C) 9

44. Six years ago, Rahim was P times as old as Kalam was. If Rahim is now 17 years old, how old is Kalam now in terms of P?

A) 11/P +6
B) P/11 +6
C) 17 – P16
D) 17/P
E) None of these

Answer: A) 11/P +6

Solution:
Let,
six years ago, Kalam’s age is x
so six year age Rahim was: 17-6 = 11 years old
and six years ago Rahim was P times as old as Kalam was
=> 11/x = P
∴ x = 11/P
∴ Now Kalam age will be : x+6 = 11/P+6

City Bank (MTO) Question Solution 2018: General Knowledge and Computer

45. Who won the Nobel Prize in Economics in 2017?

A) Angus Deaton
B) Tomas Lindahi
C) Richard M. Traler
D) Thaler Paitl Modrich
E) None of these

Answer: C) Richard M. Traler

46.What is the full form of NPSB?

A) National Payment System Bangladesh
B) National Payment Settlement Bangladesh
C) Natjonal Payment Settlement Board
D) Nattonal Payment Switch Bangladesh
E) None of these

Answer: D) National Payment Switch Bangladesh

47. In Bangladesh, which of the following is used for settling accounts on interbank fund transfer?

A) BACH
B) BACPS
C) EFTN
D) RTGS
E) None of these

Answer: C) EFTN

48. Which one of the following rivers flows through China, India and Bangladesh?

A) Padma
B) Jamuna
C) Tista
D) Brahmaputra
E) None of these

Answer: D) Brahmaputra

49. ‘Statue of Liberty’ was gifted to USA by

A) England
B) Japan
C) Germany
D) France
E) None of these

Answer: D) France

50. In which one of the following districts, solar energy project was started first in Bangladesh?

A) Dinajpur
B) Narshingdi
C) Rajshahi
D) Gopalgonj
E) None of these

Answer: B) Narshingdi

City Bank (MTO) Question Solution 2018

51. Which one of the following minerals is found at Dighipara in Dinajpur district?

A) Coal
B) White clay
C) Lime stoned
D) Hard rock
E) None of these

Answer: A) Coal

52. The main source of electricity in Bangladesh is

A) Coal
B) Mineral Oil
C) Natural Gas
D) Diesel
E) None of these

Answer: C) Natural Gas

53. ’Payra Sea Port’ is located in

A) Chandpur
B) Potuakhali
C) Teknaf
D) Borguna
E) None of these

Answer: B) Potuakhali

54. In MS PowerPoint, which function key in the keyboard is used as a shortcut key for starting slideshow?

A) Fl
B) F2
C) F5
D) F10
E) None of these

Answer: C) F5

55. Which of the following is not an UN organization?

A) IFAD
B) WHO
C) ILO
D) ICAD ON
E) None of these

Answer: E) None of these

56. From which date has the constitution of Bangladesh been in effect?

A) March 26. 1971.
B) December 16, 1971
C) December 16, 1972
D) April 17, 1971
E) None of these

Answer: B) December 16, 1972

57. FIFA World Cup 2026 will be hosted by which one of the following countries?

A) Canada
B) Mexico
C) USA
D) All of these
E) None of these

Answer: D) All of these

58. In which year did The City Bank Ltd. start its operations?

A) 1982
B) 1983
C) 1984
D) 1985
E) None of these

Answer: B)1983

59. Who is the signatory of the five taka note in Bangladesh?

A) Finance Secretary
B) Chairman of NBR
C) Governor of Bangladesh Bank
D) Finance Minister
E) None of them

Answer: A) Finance Secretary

60. Pulitzer Prize is awarded for outstanding work in the field of

A) Science and technology
B) Environmental study
C) Literature and journalism
D) Economics None of these

Answer: C) Literature and journalism

City Bank (MTO) Question Solution 2018: IBA ছাড়া আরও দেখুন:

All Question Taken By Taken By Arts

ফেইসবুকে আপডেট পেতে আমাদের অফিসিয়াল পেইজঅফিসিয়াল গ্রুপের সাথে যুক্ত থাকুন। ইউটিউবে পড়াশুনার ভিডিও পেতে আমাদের ইউটিউব চ্যানেল সাবস্ক্রাইব করুন।