BASIC Bank Assistant Manager Preli Question Solution-2018: AUST

BASIC Bank Assistant Manager Preli Question Solution-2018
Content Protection by DMCA.com

BASIC Bank Assistant Manager Preli Question Solution-2018: AUST

ভাল প্রস্তুতি নিতে হলে প্রথমেই বিগত প্রশ্নগুলো ভালভাবে আত্মস্ত করতে হবে। তাতে করে aust question pattern সম্পর্কে ধারণা পাওয়া যাবে। এছাড়া aust-এর প্রশ্নগুলো পর্যবেক্ষণ করলে দেখা যায় গণিতসহ অনেক প্রশ্ন রিপিট থাকে। তাই আমাদের aust question bank থেকে সবগুলো প্রশ্ন মনোযোগ সহকারে পড়ুন।

Total marks:100

Time:60 minutes

[1 mark for each correct answer and 0.25 to be deducted for each wrong answer]

BASIC Bank Assistant Manager Preli Question Solution-2018: Bangla

01. ‘গৌরব’ এর বিপরীত শব্দ কি?

A. অপমান
B. মানহানি
C. অমর্যাদা
D. লজ্জা

উত্তর: D. লজ্জা

02. ‘ভানুমতির খেল’ প্রবচনটি বােঝায়-

A. চালবাজি
B. ফটকাবাজি
C. ফেরববাজি
D. ভেলকিবাজি

উত্তর: D. ভেলকিবাজি

03. ‘যে বিষয়ে কোন বিতর্ক নেই’ এক কথায় প্রকাশ কি?

A. নির্বাক
B. হতবাক
C. বিতর্কিত
D. কোনােটিই নয়

উত্তর: D. কোনােটিই নয়

ব্যাখ্যাঃ সঠিক শব্দটি হল অবিসংবাদীত।

04. সমুদ্র এর সমার্থক শব্দ নয় কোনটি?

A. রদনী
B. অর্পব
C. কলত্র
D. আপ্লব

উত্তর: A. রদনী

05. বাংলা সাহিত্যের অনবদ্য উপন্যাস ‘কপালকুণ্ডলা’ এর রচয়িতা কে?

A. রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর
B. শরৎচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়
C. মধুসূদন দত্ত
D. বঙ্কিমচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়

উত্তর: D. বঙ্কিমচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়

06. ‘রাজবন্দীর জবানবন্দী’ কার লেখা?

A. শরৎচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়
B. প্রথম চৌধুরী
C. কাজী নজরুল ইসলাম
D. রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর

উত্তর: C. কাজী নজরুল ইসলাম

07. ‘অপমান’ শব্দের ‘অপ’ উপসর্গটি কোন অর্থে ব্যবহৃত?

A. বিপরীত
B. বিকৃত
C. অভাব
D. নিকৃষ্ট

উত্তর: A. বিপরীত

08. কোনটি ‘আকাশ শব্দের সমার্থক শব্দ নয়?

A. হিমাংশু
B. গগন
C. অম্বর
D. ব্যোম

উত্তর: A. হিমাংশু

09. কোনটি নিত্য সমাসের সমস্ত পদ?

A. মনমাঝি
B. উপনদী
C. নরপশু
D. গ্রামান্তর

উত্তর: D. গ্রামান্তর

10. বাংলা সাহিত্যের অনবদ্য উপন্যাস কপালকুণ্ডলা এর রচয়িতা কে?

A. রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর
B. শরৎচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়
C. মধুসূদন দত্ত
D. বঙ্কিমচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়

উত্তর: D. বঙ্কিমচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়

11. শুদ্ধ বানান কোনটি?

A. পিপিলীকা
B. পীপিলিকা
C. পিপিলিকা
D. পিপীলিকা

উত্তর: পিপীলিকা

12. গুরুজনে ভক্তি কর- বাক্যটিতে ‘গুরুজনে’ কোন কারক?

A. কর্তৃকারক
B. কর্ম কারক
C. করণ কারক
D. সম্প্রদান কারক

উত্তর: D. সম্প্রদান কারক

13. কোথায় থাকা হয় এটি কোন বাচ্যের উদাহরণ?

A. কর্তৃবাচ্য
B. কর্মবাচ্য
C. ভাববাচ্য
D. কোনােটিই নয়

উত্তর: C. ভাববাচ্য

14. ‘সূর্য দীঘল বাড়ি’ কোন ধরনের রচনা?

A. নাটক
B. উপন্যাস
C. রম্য রচনা
D. কাব্যগ্রন্থ

উত্তর: B. উপন্যাস

15. ‘অর্বাচীন’ এর বিপরীত শব্দ কোনটি?

A. প্রাচীন
B. বাচীন
C. নবীন
D. কোনটিই নয়

উত্তর: প্রাচীন

16. ‘বায়স’ শব্দের অর্থ-

A. কোকিল
B. বায়বীয়
C. কাক
D. কোনটিই নয়

উত্তর: কাক

BASIC Bank Assistant Manager Preli Question Solution-2018: English

(17-20): Select the pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

17. Ostrich: Bird

A. bud : leaf
B. tiger : cat
C. guest : storm
D. lizard : frog

উত্তর: B. tiger : cat

ব্যাখ্যাঃ Answer: Ostrich- একধরণের Bird আর Tiger- এক ধরণের Cat.

18. Curdle: Milk

A. flow : water
B. change : oil
C. brew: coffee
D. clot: blood

উত্তর: D. clot: blood

ব্যাখ্যাঃ Milk জমাট বেধে Curdle হয়; আর, Blood জমাট বেধে Clot হয়।

19. Conscious : Careless

A. careful : ugly
B. graceful: ugly
C. generous : unkind
D. careful : indifferent

উত্তর: careful : indifferent

ব্যাখ্যাঃ পরস্পর বিপরীত শব্দ।

20. Light : Blind

A. tongue : sound
B. voice : vibration
C. speech : dumb
D. None of them

উত্তর: C. speech : dumb

ব্যাখ্যাঃ Blind cant see light. Dumb cannot speak.

Question (21 – 24): Fill in the blank with right option.

21. Complete shutdown ___ observed today against new law.

A. is being
B. can be
C. is been
D. was been

উত্তর: C. is being

ব্যাখ্যাঃ Passive voice of present continuous tense.

22. The officer has stayed away from ____ populism such as raising the income tax exemption limit.

A. restricted
B. classified
C. overt
D. furtive

উত্তর: C. overt

23. Mohit was advised to take ____ since he broke his leg in the accident.

A. medicine
B. coffee
C. leftover
D. rest

উত্তর: D. rest

24. We must Endeavour to ___ the miseries of poor.

A. mitigate
B. elaborate
C. discourage
D. Augment

উত্তর: A. mitigate

Q. (25 – 28): Choose the correct word spelling from the given options.

25.

A. Lassivious
B. Lascivious
C. Lacivoius
D. Lasivious

উত্তর: B. Lascivious

26.

A. Velnerable
B. Vulnarable
C. Vulnerable
D. Valnerable

উত্তর: C. Vulnerable

27.

A. Adulterate
B. Adeldurate
C. Adulterat
D. Adultarate

উত্তর: A. Adulterate

28.

A. Dicotomy.
B. Dicotemy
C. Dichotomy
D. Dechotomy

উত্তর: C. Dichotomy

BASIC Bank Assistant Manager Preli Question Solution-2018: Mathematics

29. In a container, there are 2 green marbles and 2 red marbles. You randomly pick the marbles. What is the probability that both of them are green?

A. 1/2
B. 1/3
C. 1/4
D. 1/6

উত্তর: D. 1/6

Solution:
green ball = 2, Red ball = 2, Total ball = 4
From 4 balls, possibility of 2 green = 4C2 = 6
From 2 balls, possibility of 1 green = 2C2 = 1.
From rest 2 balls, possibility of being green = 2C2=1
Possibility of 2 green = (2C2 x 2C2)/4C2= (1×1)/6= 1/6

30. To represent a family budget on a circle graph, how many degrees of the circle should be used to represent an item that is 20% of the total budget?

A. 76°
B. 72°
C. 60°
D. 20°

উত্তর: B. 72°

Solution:
Total circle = 360°
20% used, so 20% of 360° = (20/100) × 360° = 72°

31. A boat sailing against a stream of river tanks 6 hours to travel 24 km, while sailing with the stream it takes 4 hours to travel the same distance. What is the speed of the stream?

A. 2.5 km/hr
B. 1.5 km/hr
C. 1 km/hr
D. 0.5 km/hr

উত্তর: C. 1 km/hr

Solution:
Let,
Speed of stream =y &
Speed of boat = x
ATQ,
x-y= 24/6 = 4— (i)
x+y = 24/4 = 6 ——– (ii).
From (ii) – (i),
x+y-x+y = 6-4
Or, 2y = 2
Or, y = 1

32. A milkman purchases the milk at Tk. x per liter and sells it Tk. 2x per liter still he mixes 2 liters water with every 6 liters of pure milk. What is the profit percentage?

A. 116%
B. 166.66%
C. 60%
D. 100%

উত্তর: B. 166.66%

Solution:
He purchases = 6 liters milk.
So, cost of 6 liters = 6x tk.
After mixing 2 liters waters, he sells, (6+2)= 8 liters
Now, selling price of 8 liters = 8 × 2x = 16x tk.
Profit = 16x – 6x = 10x tk.
Profit percentage = (10x/6x) × 100 = 166.66%

33. A man could buy a certain number of notebooks for Tk. 300. If each notebook cost is Tk. 5 more, he could have bought 10 notebooks less for the same amount. Find the price of each notebook?

A. 15
B. 20
C. 10
D. ৪

উত্তর: C. 10

Solution:
Let,
Cost of 1 Note book = x tk.
ATQ,

\frac{300}{x}=\frac{300}{x+5}+10\Rightarrow \frac{300}{x}-\frac{300}{x+5}=10\Rightarrow \frac{300x+1500-300x}{x(x+5)}=10

\Rightarrow 10x(x+5) = 1500

\Rightarrow x^{2} +5x-150 = 0\Rightarrow (x+15)(x-10) =0Or, x\neq -15, x=10

34. 4 men and 6 women can complete a work in ৪ days, while 3 men and 7 women can complete it in 10 days. In how many days will 10 women complete it?

A. 40 days
B. 36 days
C. 32 days
D. 34 days

উত্তর: A. 40 days

Solution:
4men + 6 women can complete in 1 day = 1/8 part ——-(1)
3 men + 7 women complete in 1 day = 1/10 part —–(2)
From, (1)×3 – (2) ×4
12men + 18 women complete in 1 day = 3/8 part ——-(1)
12 men + 28 women complete in 1 day = 4/10 part —–(2)
-10 women complete in 1 day = 3/8 – 4/10 = -1/40
So, 10 women complete in 1 day = 3/8 – 4/10 = 1/40 part
So, they complete the work in 40 days

35. Two-fifth of one-fourth of three seventh of a number is 15. What is the half of the number?

A. 75
B. 157
C. 175
D. 57

উত্তর: C. 175

Solution:
Let,
The number = x
ATQ,

\frac{2}{5}\times \frac{1}{4}\times \frac{3}{7}\times x=15\Rightarrow \frac{6x}{140}=15\Rightarrow 6x=15\times 140\Rightarrow x=\frac{15\times 140}{6}\therefore x=350So, 1/2 of 350 =175

36. Length of a train is 170 meters and speed of train is 63 km/hour. This train can pass a bridge in 30 seconds, then find the length of the bridge.

A. 355 m
B. 325 m
C. 365 m
D. 312 m

উত্তর: A. 355 m

Solution:
Let,
Length of bridge = x m
ATQ,
\Rightarrow \frac{63000}{60\times 80}= \frac{170x+x}{30}\Rightarrow x+170 = 105\times 5\Rightarrow x =525- 170\therefore x = 355

37. A water tank has two taps (Tap-1 and Tap 2). Tap-1 can fill a tank in 8 hours and Tap-2 can empty the tank in 16 hours. How long will they fill the tank if both taps are opened simultaneously but Tap-2 is closed after 8 hours?

A. 10
B. 12
C. 14
D. 16

উত্তর: B. 12

Solution:
Tap-1, fills in 1 hr = 1/8
Tap-2, empties in 1 hr = 1/16
When both taps are open, the tank fills in 1 hr = (1/8 – 1/16) = 1/16
In 8 hrs, the tank fills = 1/16 ×৪ = 1/2
Remaining = 1 – 1/2 = 1/2
1/2 is filled by only Tap 1
1/8 is filled by Tap-1 in 1 hr
So, 1/2 is filled by = (1×8)/2= 4 hr
Total time = 8+4 = 12 hr

38. A cylindrical rod of iron, whose height is equal to its radius, is melted and cast into spherical balls whose radius is half the radius of the rod. Find the number of balls.

A. 3
B. 4
C. 5
D. 6

উত্তর: D. 6

Solution:
Volume of cylinder = πr2h [Here h = r]
= πr2×r = πr3
Volume of sphere = 4/3 πr3 [Here r = r/2)
=(4/3) π× (r/2)3 = (πr3)/6
Number of balls = πr3/( πr3/6)= 6

39. Rahim borrowed Tk. 800 at 6% per annum and Karim borrowed Tk. 600 at 10% per annum. After how much time, will they both have equal debts?

A. (50/3)×yr
B. (83/3)×yr
C. (44/3)×vr
D. (20/3)×yr

উত্তর: A. (50/3)×yr

Solution:
Let,
After P years their debts will be equal.
ATQ,
{800 × (6 × P)/ 100}+800 = {600 × (10 × x)/ 100}+600
⇒ 48x + 800 = 60x + 600
⇒ 60x – 48x = 800 – 600
⇒12x = 200
⇒ x = 50/3

40. The average of 6 numbers is 25. If 3 more numbers, with an average of 22 are added to these numbers, what will be the average of the combined 9 numbers?

A. 24
B. 25
C. 26
D. 28

উত্তর: A. 24

Solution:
Sum of 6 numbers = (6×25) = 150.
Sum of 3 additional numbers = (3 × 22) = 66.
Sum of (6 + 3) =9 numbers = (150+66)=216
∴ average of 9 numbers = 216/9 = 24

41. The difference of two numbers is 1365. On dividing the larger number by the smaller, we get 6 as quotient and the 15 as remainder. What is the smaller number?

A. 270
B. 1270
C. 350
D. 720

উত্তর: A. 270

Solution:
Let,
Smaller number = x,
difference =1365
So, the larger number = (x +1365)
ATQ,
6x +15 = x+ 1365
Or, 5x = 1350
Or, x= 270

42. The product of two positive numbers is p. If each of the number is increased by 2, the new product is how much greater than twice the sum of the two original number?

A. p times
B. 2p times
C. (p + 4) times
D. (2p + 3) times

উত্তর: C. (p + 4) times

Solution:
Let,
One number is = x; other = y
xy = P —– (i)
(x + 2) (y + 2) = xy + 2y + 2x + y
xy + 2 (x + y) + 4 = xy + 4 + 2(x + y)
= P + 4 + 2(x + y)
The new result is (P+4) greater.

43. If a > b > 1, then which of the following is true?

A. a2>b2
B. a2> ab
C. b + a> 2a
D. a – b<0

উত্তর: A. a2>b2

Solution:
Let,
a = 3 & b=2
Option a) a2> b2 = (3)2> (2)2 = 9 > 4 True
Option b) a2 < ab = (3)2 < 3 x 2 =9<6 false
Option c) a – b<0= 3-2<0 = 1< 0 false
Option d) b +a > 2a = 2+3> 2 x 3 = 5 > 6 false

44. A and B together can do a piece of work in 40 days. A having worked for 20 days, finishes the remaining work alone in 60 days. In how many days shall B finish the whole work alone?

A. 60 days
B. 70 days
C. 80 days
D. 90 days

উত্তর: C. 80 days

Solution:
Let, A’s 1 day’s work = x and B’s 1 days work =y
Then,
x + y = 1/40 —(1)
20x + 60y = 1 —(2)
From (2) – (1)×20,
20x + 60y – 20x -20y = 1 – 1/2
Or, 40y = 1/2
Or, y = 1/80
Therefore B’s 1 day work = 1/80
Hence, B alone finishes the work in 80 days

45. A jar contains white, red and green marbles in the ratios 2:3:5. Six more green marbles are added to the jars, and then the ratio becomes 2 : 3:7. How many white marbles are there in the jar?

A. 5
B. 6
C. 9
D. 10

উত্তর: B. 6

Solution:
Ratio of W : R : G= 2: 3:5
If 6 Green is added, Ratio becomes W: R:G = 2: 3:7
Difference of ratio for 6 marbles = 7 – 5 = 2
For 1 ratio = 3 marbles
White marbles = 2×3 = 6

46. The length of a rectangular plot is 3 folds its width. Half the area of the plot is covered by a playground whose area is 363 square meter. What is the length of the plot?

A. 18.50 m
B. 13.61 m
C. 17.21 m
D. 15.51 m

উত্তর: None

Solution:
Let, width = x
The length of the plot = 3x
ATQ,
x × 3x = 363 × 2
⇒3×2 = 363 × 2
⇒ x = 15.56
∴The length of the plot = 3×15.56 = 46.67 m

47. A box contains 10 electric bulbs from which 2 bulbs are defective. Two bulbs are chosen at random. What is the probability that one of them is defective?

A. 3/10
B. 16/45
C. 25/68
D. 8/33

উত্তর: B. 16/45

Solution:
Defective =2; Normal =৪
Probability that one of them is defective will be,
=\frac{^{8}C_{1}\times ^{2}C_{2}}{^{10}C_{2}}=\frac{8\times 2}{45}=\frac{16}{45}

 

48. Three pipes A, B and C can fill a tank in 6 hours. After working at it together for 2 hours, C is closed and A and B can fill the remaining part in 6 hours. The number of hours taken by C alone to fill the tank is:

A. 8 hours
B. 10 hours
C. 14 hours
D. 18 hours

উত্তর: D. 18 hours

Solution:
A + B+C fill the tank in = 6 hrs
A+B+C fill in 2 hrs = 2/6 = 1/3
Remaining = 1- 1/3 = 2/3
In 6 hrs A + B fill 2/3
In 1 hr A + B fill 2/3 × 1/6 = 1/9
Now C alone fill in 1 hr = 1/6 – 1/9 = 1/18
So, C needs 18 hrs to fill the tank.

49. If x=7 – 4√3 then find the value of (x2+1)/x?

A. 3√3
B. 8√3
C. 14
D. 14 + 8√3

উত্তর: C. 14

Solution:
Given, x =7 – 4√3
\Rightarrow \frac{1}{x}=\frac{1}{7-4\sqrt{3}}\Rightarrow \frac{1}{x}=\frac{7 + 4\sqrt{3}}{(7-4\sqrt{3})(7+4\sqrt{3})}\Rightarrow \frac{1}{x}= \frac{(7 + 4\sqrt{3})}{49-48}=(7 + 4\sqrt{3})
\therefore \frac{x^{2}+1}{x} = \frac{x^{2}}{x}+\frac{1}{x}=x+\frac{1}{x}\Rightarrow x+\frac{1}{x}=7-4\sqrt{3}+7 + 4\sqrt{3} = 14

50. An employer pays 3 workers X, Y and Z a total of Tk. 36,600 a week. X is paid 125% of the amount Y is paid and 80% of the amount Z is paid. How much does X make a week?

A. 9,000
B. 12,000
C. 10,800
D. 11,700

উত্তর: B. 12,000

Solution:
X= 125% of y = 125y/100 = 5y/4
Or, y = 4x/5
Again,
X= 80% of z = 80z/100 = 4z/5
Or, z= 5x/4
X:y:z = x:4x/5:5x/4 = 20:16:25
Sum of ratio = 20+16+25=61
So, x makes a week = 20/61 × 36600 = 20×600=12000

51. The volume of a rectangular solid is to be increased by 50% without altering its base. To what extent the height of the solid must be changed.

A. 50%
B. 40%
C. 30%
D. 20%

উত্তর: A. 50%

Solution:
Let,
Volume = Length×Base×Height

ATQ,
Length×Base×Height+ 50% of (Length×Base×Height)
=Length×Base×Height + (Length×Base×Height)/2

Let, Height is to be increased by y%
So,
Length×Base×(Height+Height×y/100) = Length×Base×Height + (Length×Base×Height)/2
Or, Length×Base×Height + Length×Base×Height×y/100 = Length×Base×Height + (Length×Base×Height)/2
Or, Length×Base×Height×y/100 = (Length×Base×Height)/2
Or, y/100= 1/2
Or, y = 50%

52. If is added to the square of a number, the answer so obtained is 16202. What is the 1/26 of that number?

A. 5.65
B. 2.70
C. 3.50
D. 6.66

উত্তর: C. 3.50

Solution:
ATQ,
89^{2} + x^{2} = 1620^{2}\Rightarrow x^{2} = 1620^{2}-89^{2}\Rightarrow x^{2}=16202-7921 = 8281\therefore x=\sqrt{8281}= 91Now, 1/26 of 91 = 3.50

BASIC Bank Assistant Manager Preli Question Solution-2018: General Knowledge

53. Time difference of Bangladesh with “Greenwich Mean Time” is

A. 5
B. 6
C. 7
D. 8

উত্তর: 6

54. Gravity setting chambers are used in industries to remove-

A. NOX
B. SOX
C. CO
D. Suspended particulate matter

উত্তর: D. Suspended particulate matter

55. Brown Waterfalls are situated in-

A. Australia
B. New Zealand
C. Canada
D. Switzerland

উত্তর: B. New Zealand

56. The length of the day is determined in-

A. astronomical units
B. solar terms
C. length of the hours
D. none of the above

উত্তর: A. astronomical units

57. Which of the following is not an E-Banking product?

A. ATM
B. SMS banking
C. Plastic money
D. School banking

উত্তর: D. School banking

58. Guarantee to an exporter that the importer ill pay immediately for the goods ordered by him, is known as-

A. Letter of Credit
B. Inflation
C. Laissez-faire
D. None of these

উত্তর: A. Letter of Credit

59. “Green Peace” is an organization deals with-

A. Environment
B. Economics
C. History
D. None of these

উত্তর: A. Environment

60. Detroit in USA is known as the city of-

A. Rockets
B. Motor Cars
C. Lights
D. Aero-planes

উত্তর: B. Motor Cars

61. What kind of organization is NATO?

A. Military
B. Political
C. Social
D. Environmental

উত্তর: A. Military

62. Which of the following organization of the World Bank is known as soft loan window?

A. IDA
B. MIGA
C. IDB
D. IFC

উত্তর: A. IDA

63. Which of the following is correct as the name of a reputed organization?

A. iccddr’b
B. icddr,b
C. iccddr.b
D. icddrb

উত্তর: B. icddr,b

64. Which one is not direct tax?

A. Income tax
B. Wealth tax
C. VAT
D. All of these

উত্তর: C. VAT

65. The process of removing unwanted part of an image is called-

A. Hiding
B. Bordering
C. Cutting
D. Cropping

উত্তর: D. Cropping

BASIC Bank Assistant Manager Preli Question Solution-2018: Basic Computer

66. Which of the following is not the Section Break Option?

A. Next Page
B. Previous Page
C. Odd Page
D. Even Page

উত্তর: B. Previous Page

67. Portrait and Landscape are-

A. Page Orientation
B. Pager Size
C. Page Layout
D. All of above

উত্তর: A. Page Orientation

68. Which of the followings is word processing software?

A. WordPerfect
B. WordPad
C. MS Word
D. All of above

উত্তর: D. All of above

69. Any data or instruction entered into the memory of a computer is considered as-

A. Storage
B. Output
C. Input
D. Information

উত্তর: C. Input

70. Graphical pictures that represent an object like file, folders etc, are-

A. Icons
B. Desktop
C. Task bar
D. Windows

উত্তর: A. Icons

পোস্টের একেবারে নিচে ফেসবুক শেয়ার বাটনে ক্লিক করে BASIC Bank Assistant Manager Question Solution নিজের ওয়ালে শেয়ার করে রাখুন।

BASIC Bank Assistant Manager Question Solution ছাড়াও দেখুন:
Combined 5 Bank Officer Cash Question Solution 2019 : AUST
Sonali Bank Officer Cash Preli Question 2018: AUST
Bangladesh Bank AD Preli Question Solution 2018: Arts Faculty

ফেইসবুকে আপডেট পেতে আমাদের অফিসিয়াল পেইজ ও অফিসিয়াল গ্রুপের সাথে যুক্ত থাকুন। ইউটিউবে পড়াশুনার ভিডিও পেতে আমাদের ইউটিউব চ্যানেল সাবস্ক্রাইব করুন।

পুনরায় দেখতে নিজের টাইমলাইনে শেয়ার করে রাখুন