Bangladesh Krishi Bank Officer Cash Question Solution 2017 : Arts Faculty

Bangladesh Krishi Bank Officer Cash
Content Protection by DMCA.com

Bangladesh Krishi Bank Officer Cash Question Solution 2017

Exam Date: 27 October 2018.
Total Marks: 100
Total Questions: 80
Time: 1 Hour.

Bangladesh Krishi Bank Officer Cash 2017: Bangla

01. স্বভাবতই ‘ষ’ ব্যবহৃত হয়েছে

A) কৃষি
B) বর্ষা
C) মুমূর্ষু
D) আষাঢ়

উত্তরঃ D) আষাঢ়

02. কাজী নজরুল ইসলামের রচিত উপন্যাস নয়-

A) বাঁধন-হারা
B) মৃত্যু-ক্ষুধা
C) ব্যথার দান
D) কুহেলিকা

উত্তরঃ D) ব্যথার দান
ব্যাখ্যাঃ কাজী নজরুলের বিখ্যাত গল্পগ্রন্থ- ব্যথার দান, রিক্তের বেদন, শিউলিমালা।
উপন্যাস- বাঁধন-হারা, মৃত্যুক্ষুধা, কুহেলিকা।

03. ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় রবীন্দ্রনাথ ঠাকুরকে ডি-লিট উপাধি প্রদান করে-

A) ১৯৩৫ সালে
B) ১৯৩৬ সালে
C) ১৯৩৭ সালে
D) ১৯৩৮ সালে

উত্তরঃ B) ১৯৩৬ সালে
ব্যাখ্যাঃ ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় রবীন্দ্রনাথ ঠাকুরকে ডক্টর অব লিটারেচার ( ডি-লিট) উপাধি প্রদান করে ১৯৩৬ সালের ২৯ জুলাই বিশেষ সমাবর্তনের মাধ্যমে।

04. ’ঊষর’ শব্দের বিপরীতার্থক শব্দ-

A) উর্বর
B) ধূসর
C) সরল
D) উজ্জ্বল

উত্তরঃ A) উর্বর

05. মুক্তিযুদ্ধভিত্তিক উপন্যাস নয়-

A) জাহান্নাম হইতে বিদায়
B) একাত্তরের দিনগুলি
C) জোছনা ও জননীর গল্প
D) নেকড়ে অরণ্য

উত্তরঃ B) একাত্তরের দিনগুলি

ব্যাখ্যাঃ “জাহান্নাম হইতে বিদায়” ও “নেকড়ে অরণ্য” শওকত ওসমান এর মুক্তিযুদ্ধ ভিত্তিক উপন্যাস। “জোছনা ও জননীর গল্প” হুমায়ুন আহমেদের মুক্তিযুদ্ধ ভিত্তিক উপন্যাস। কিন্তু “একাত্তরের দিনগুলি” উপন্যাস নয় এটি জাহানারা ইমাম রচিত একটি দিনলিপি।

06. সালতি শব্দের অর্থ হলো-

A) বড়ো আকারের বালতি
B) সাল বা বছর গণনার পঞ্জি
C) শাল গাছের সারি
D) তাল গাছের সরু ডোঙ্গা

উত্তরঃ D) তাল গাছের সরু ডোঙ্গা

07. ‘Penny wise pound foolish’-প্রবাদটির যথার্থ বাংলা রূপ-

A) অল্প বিদ্যায় ভয়ংকরী
B) মশা মারতে কামান দাগানো
C) গেঁয় যোগী ভিখ পায় না
D) বজ্র আঁটুনি ফস্কা গেরো

উত্তরঃ D) বজ্র আঁটুনি ফস্কা গেরো
ব্যাখ্যাঃ উল্লেখ্য, অল্প বিদ্যায় ভয়ংকরী হলো “A little learning is a dangerous thing”. মশা মারতে কামান দাগানো হলো ” To break a butterfly on a wheel”.

08. নিচের শুদ্ধ বাক্যটি হলো-

A) ব্যাধিই সংক্রামক, স্বাস্থ্য নয়।
B) গতকাল তাদের প্রথম বিবাহবার্ষিক উদযাপিত হলো
C) পরিবারের সকলে আজ একত্রিত হয়েছে
D) জনস্থানে ধূম্রপান নিষেধ

উত্তরঃ A) ব্যাধিই সংক্রামক, স্বাস্থ্য নয়।
ব্যাখ্যাঃ অপশন B) তে “হলো” না হয়ে “হয়েছে” হবে।
অপশন C) তে “একত্রিত” না হয়ে “একত্র” হবে।
অপশন D) তে “ধূম্রপান” না হয়ে “ধুমপান” হবে।

09. সাহিত্যিক-উপাধি নয়-

A) কাব্য-সুধাকর
B) দৌলত উজির
C) পরশুরাম
D) রায়গুণাকর

উত্তরঃ C) পরশুরাম
ব্যাখ্যাঃ উল্লেখ্য, প্রখ্যাত সাহিত্যিক রাজশেখর বসু “পরশুরাম” ছদ্মনামে লিখতেন। এটি তাঁর উপাধি নয়।

10. ‘নির্ভয়া’ শব্দটি গঠনের সঙ্গে সম্পর্কিত নয়-

A) উপসর্গ
B) সন্ধি
C) প্রত্যয়
D) প্রকৃতি

উত্তরঃ B) সন্ধি

11. বাংলাদেশ ‘গ্রাম থিয়েটার’ এর প্রবর্তক-

A) মমতাজ উদ্দীন আহমেদ
B) আবদুল্লাহ আল মামুন
C) সেলিম আল দীন
D) রামেন্দ্র মজুমদার

উত্তরঃ C) সেলিম আল দীন

12. ‘দাঁড়ি-মুখে সারি গান-লা শরীক আল্লাহ! – দাঁড়ি-মুখ বতে বোঝানো হয়েছে?

A) শ্মশ্রুমণ্ডিত মুখে
B) দ্বার রক্ষকদের মুখে
C) দাঁড়িপাল্লাওয়ালাদের মুখে
D) মাঝিদের মুখে

উত্তরঃ D) মাঝিদের মুখে

13. ‘বিজেতা’ শব্দের বিপরীত শব্দ-

A) বিজন
B) বিজিত
C) বিজয়ী
D) বিজ্ঞ

উত্তরঃ B) বিজিত

14. যে স্বামীর স্ত্রী প্রবাসে থাকে তাকে বলে-

A) প্রোষিতভর্তৃকা
B) প্রোষিতা
C) প্রোষিতপত্নীক
D) প্রবাসিনী

উত্তরঃ C) প্রোষিতপত্নীক

15. বাংলা একাডেমির প্রমিত বানানবিধি অনুসারে শুদ্ধ বানানটি হলো-

A) উনত্রিশ
B) ঊনবিংশ
C) ঊনচল্লিশ
D) ঊনিশ

উত্তরঃ A) উনত্রিশ

16. শুদ্ধ বিপরীত শব্দযুগল নয়-

A) আকাশ-পাতাল
B) সম্মুখে-পেছনে
C) ঊর্ধ্ব-অধ
D) ভিতর-বাহির

উত্তরঃ C) ঊর্ধ্ব-অধ

Bangladesh Krishi Bank Officer Cash 2017: English

17. The correctly spelt word is-

A) Awetism
B) Auotism
C) Autism
D) Auetism

উত্তরঃ C) Autism

18. The antonym of ‘Climax’ is-

A) Nadir
B) Peak
C) Apex
D) Zenith

উত্তরঃ A) Nadir

19. The expression ‘Take into account’ means-

A) Express
B) Live
C) Wealthy
D) Consider
উত্তরঃ D) Consider

20. “Perhaps I won’t go out this evening” means-

A) I may not go out this evening.
B) I should not go out this evening.
C) I might go out this evening.
D) I shall not go out this evening.

উত্তরঃ A) I may not go out this evening.
ব্যাখ্যাঃ won’t বা will not দ্বারা Future tense কে নির্দেশ করছে, যেটা May not দ্বারা Replace করা যায়।

21. The verb of ‘Politics’ is –

A) Political
B) Politically
C) Politicize
D) Policy

উত্তরঃ C) Politicize

22. The plural of ‘Spectrum’ is-

A) Spectra
B) ‍Spikes
C) Spectrums
D) Species

উত্তরঃ A) Spectra

23. Which is not an English prefix?
A) er-
B) im-
C) un-
D) in-

উত্তরঃ A) er-

24. “A child likes sweets only.” The negative form of the sentence is-A child likes nothing but sweets.

A) A child likes none but sweets.
B) A child likes nothing but sweets.
C) A child likes but sweets.
D) A child likes not more sweets.

উত্তরঃ B) A child likes nothing but sweets.

25. “It cannot be done.” The active voice form is- 

A) No one can do it.
B) We cannot do it.
C) It is impossible to do it.
D) Most people cannot do it.

উত্তরঃ A) No one can do it.

26. He said, “I can do the work.” The indirect narration is–

A) He said that he can do the work.
B) He said that I could do the work.
C) He said that I will do the work.
D) He said that he could do the work.

উত্তরঃ D) He said that he could do the work.

27. I can give you no assurance____help.

A) for
B) of
C) about
D) to

উত্তরঃ B) of
ব্যাখ্যাঃ Assurance এরপরে Appropriate preposition হিসেবে of বসে। এর অর্থ নিশ্চয়তা।
বাক্যের অর্থঃ আমি তোমাকে সাহায্যের নিশ্চয়তা দিতে পারছিনা।

28. The principal made an inquiry ____ the case.

A) at
B) in
C) of
D) into

উত্তরঃ D) into
ব্যাখ্যাঃ Inquiry into অর্থ হলো তদন্ত করা।
বাক্যের অর্থঃ অধ্যক্ষ ঘটনাটির তদন্ত করলেন।

29. ____do you spell your surname?

A) When
B) How
C) Where
D) Who

উত্তরঃ B) How

30. The noun form of the word ‘Fortunate’ is–

A) Fortunately
B) Fortunate
C) Fortune
D) Fortunating

উত্তরঃ C) Fortune.

31. ‘May Allah help you.’ is an-

A) Optative Sentence
B) exclamatory Sentence
C) assertive Sentence
D) none of the above

উত্তরঃ A) Optative Sentence

32. নাচতে না জানলে উঠান বাঁকা-

A) A bad workman quarrels with his tools.
B) A bad dancer complains about the stage.
C) The wearer knows best where the shoe pinches.
D) Pride goes before destruction.

উত্তরঃ A) A bad workman quarrels with his tools.

Bangladesh Krishi Bank Officer Cash 2017: Mathematics

33. The lengths of two sides of a triangle are 7 cm and 4 cm respectively. The length of the third side is?

A) Greater than 3 cm
B) Less than 3 cm
C) Equal to 3 cm
D) All are true

উত্তরঃ A) Greater than 3 cm.

34. Consider that w + x = – 4, x + y = 25 and y + w = 15. Then the average of w, x, y is –
[Repeat: Bangladesh Development Bank Ltd. (SO) 24.11.2017 Question No. 38]

A) 3
B) 4
C) 5
D) 6

উত্তরঃ D) 6

Solution:
W+x+x+y+y+w=-4+25+15
Or 2w+2x+2y=36
Or 2(w+x+y)=36
Or w+x+y=36/2=18
So average of w,x,y=18/3=6

35. How long will it take for an amount Tk. 450 to yield Tk. 81 as interest at 4.5% per annum of simple interest–
[Repeat: Bangladesh Development Bank Ltd. (SO) 24.11.2017 Question No. 39]

A) 4 years
B) 4.5 years
C) 5 years
D) 5.5 years

উত্তরঃ A) 4 years

36. Club A has 20 members and Club B has 27. If a total of 42 people belong to the two clubs, how many people belong to both clubs?

A) 3
B) 4
C) 5
D) 6

উত্তরঃ C) 5

Solution:
Here Total =42
But 20+27 = 47
So, Both is = 47-42 = 5

37. Today is Aziz’s 12th birthday and his father’s 40th birthday. How many years from today will Aziz’s A father be twice as old as Aziz’s at that time?

A) 12
B) 24
C) 18
D) 16

উত্তরঃ D) 16

Solution:
Let after x years Aziz’s fathers will be double
So,
2(12+x) = 40+x
Or, 24+2x = 40+x So, x = 16

38. If 61% of Bangladeshi people like cafe, and 74% like tea, how many like both?

A) 13%
B) 16%
C) 26%
D) 35%

উত্তরঃ D) 35%

Solution:
(61-74)%-100% = 35%

39. A grocer buys some eggs at Tk. 3 each. He finds that 12 of them are broken, but he sells the others at Tk. 4 each and makes profit of Tk. 96. How many eggs did he buy?

A) 140
B) 142
C) 144
D) 150

উত্তরঃ C) 144

Solution:
Let, The grocer buys = x eggs
ATQ,
4(x-12)-3x = 96
Or, 4x-48-3x = 96
Then, x = 144

40. What is the original price of a T-shirt, if the sale price after 16% discount Is 264?

A) 300
B) 214
C) 320
D) 314

উত্তরঃ D) 314

Solution:
84% = 264
So, 100% = 314.29 or 314

41. The present ages of John and Mary are In the ratio of 6 : 4 . Five years ago their ages were in the ratio of 5 : 3. How old is John now?

A) 42
B) 36
C) 30
D) 24

উত্তরঃ C) 30

Solution:
ATQ,
6x-5:4x-5 = 5:3
Or, 20x-25 = 18x-15 So, x = 5. John now is 6×5 = 30

42. A man buys doughnuts at the rate of Tk. 35 per 100 pieces and sells them at Tk. 7.20 per dozen. If the profit is Tk. 30, how many doughnuts did he buy?

A) 60
B) 120
C) 180
D) 210

উত্তরঃ B) 120

Solution:
Cost price of one doughnuts = 35/100 = 0.35
Selling price of one doughnuts = 7.20/12 = 0.6 tk
Profit in one doughnuts = 0.6-0.35 = 0.25tk
So. Total doughnuts = 30 / 0.25 = 120

43. If y% of x = 29, then x =?

A) 2900/y
B) 29x/y
C) 29y/x
D) 29xy

উত্তরঃ A) 2900/y

Solution:
y% of x=29
So x=29*100/y=2900/y

44. How many tangents to a circle can be drawn from an external point?

A) 1
B) 2
C) 3
D) 4

উত্তরঃ B) 2

Solution:
বৃত্তের বহি:স্থ কোন বিন্দু থেকে ঐ বৃত্তে দুটি মাত্র স্পর্শক অংকন করা সম্ভব।

45. The one-third of the complementary (Supplementary) angle to 30° is–

A) 150
B) 100
C) 50
D) 10

উত্তরঃ C) 50

Solution:
Supplementary angle to 30 is 180-30 = 150 whose one third is 50 degree

46. If the area of a rhombus is 54 sq. cm and the length of one of the diagonals is 6 cm then the length of the other diagonal is–

A) 18
B) 12
C) 9
D) 6

উত্তরঃ A) 18

Solution:
Area of rhombus is ½(x*6) = 54 or 3x = 54 So, x = 18

47. If one number exceeds another number by 14 and the larger number is 3/2 times the smaller number, then the smaller number is–

A) 13
B) 26
C) 28
D) 31

উত্তরঃ C) 28

Solution:
Let small number is x, so large number is (3/2)x
ATQ,
\frac{3}{2}x-x=14\Rightarrow \frac{3x-2x}{2}=14\therefore x=28

48. The ratio between two numbers is 3:4 and their sum is 420. The greater one of the two numbers is-

A) 360
B) 240
C) 180
D) 120

উত্তরঃ B) 240

Solution:
If the number is 3x and 4x then 3x+4x =420 or 7x =420 so x = 60 so the greater number is 460 = 240

49. If 4x+1=32, then x =?
[ Repeat: Bangladesh Bank (AD) 06. 07. 2018 Question No. 33]

A) 2
B) 3
C) 3/2
D) 2/3

উত্তরঃ C) 3/2

Solution:
4x+1=32

Or, 22(x+1) =25 = or, 2x+2 = 5 or 2x = 3 So, x =3/2

50. log√ 381=?

A) 9
B) 7
C) 6
D) 8

উত্তরঃ D) 8

51. What will be the difference between simple and compound interest at 10% on a sum of Tk. 1000 after 4 years?

A) TK. 31.90
B) TK. 32.10
C) TK. 44.90
D) Tk. 64.10

উত্তরঃ D) Tk. 64.10

Solution:
Formal Solution:
simple interest,
\frac{1000\times 10\times 4}{100}=400 tk

So compound interest,
1000(1+\frac{10}{100})^{4}-1000= 1000(1+\frac{1}{10})^{4}-1000= 1000(1+\frac{1}{10})^{4}-1000= 1000(\frac{11}{10})^{4}-1000= 1000(\frac{11\times 11\times 11\times 11}{10\times 10\times 10\times 10})-1000=1464.1-1000 =464.1

So difference=464.1-400=64.10

52. If A’s income is 25% less than that of B, then what percent is B’s income more than that of A?

A) 33.33
B) 66.67
C) 11.67
D) 31.50

উত্তরঃ A) 33.33

Solution:
let B income 100
So A’s income=75
So B’s income more than A in %= 25*100/75=100/3=33.33%

53. After a 20% price decrease, a computer monitor is on sale for Tk. 7200. What is its original price?

A) Tk. 9000
B) Tk. 10,000
C) Tk. 11,000
D) Tk. 12,000

উত্তরঃ A) Tk. 9000

Solution:
80% = 7200 S, 100% = 9000

54. The numbers 2, 3, 5 and x have an average equal to 4. What is the value of x? [BKB – (CASH ) -2017]

A) 4
B) 6
C) 8
D) 10

উত্তরঃ B) 6

Solution:
Total = 4*4 = 16
Other number is 16- (2+3+5) = 6

55. If 15 is the 6th number in a series of 6 consecutive odd numbers what is 4th number in the series?

A) 7
B) 9
C) 11
D) 13

উত্তরঃ C) 11

Solution:
The series is 5, 7, 9,11,13 and 15
So 4th number is 11

56. How many permutations of seven different letters may be made?

A) 1
B) 7
C) 7!
D) 6!

উত্তরঃ C) 7!

Solution:
number of permutations=7 factorial or 7!

Bangladesh Krishi Bank Officer Cash 2017: General Knowledge

57. The name of the player included in the guineas book of the world is-

A) Sakib Al Hasan
B) Tamim Iqbal
C) Zobera Rahman Linu
D) Rani Hamid

উত্তরঃ C) Zobera Rahman Linu

58. The tenure of the Governor of Bangladesh Bank is-

A) 3 years
B) 4 years
C) 5 years
D) 6 years

উত্তরঃ B) 4 years

59. The duration of National ID card is-

A) 10 years
B) 12 years
C) 15 years
D) 18 years

উত্তরঃ A) 10 years

60. The Ministry which controls Bank and Financial institutions In Bangladesh is-

A) Ministry of Industry
B) Ministry of Commerce
C) Ministry of Planning
D) Ministry of Finance

উত্তরঃ D) Ministry of Finance

61. The length of the Padma Bridge will be-

A) 5.5 km
B) 6.15 km
C) 6.00 km
D) 5.75 km

উত্তরঃ B) 6.15 km

62. The name of the first Bangladeshi search engine is-

A) Butterfly
B) Pipilika
C) Doel
D) Kingfisher

উত্তরঃ B) Pipilika

63. Secondary Market is related to-

A) Labour Market
B) Agriculture Market
C) Stock Market
D) Job Market

উত্তরঃ C) Stock Market

64. ATM stands for-

A) Automated Teller Machine
B) Auto Teller Machine
C) Automatic Teller Machine
D) Automatic Toll Machine

উত্তরঃ A) Automated Teller Machine

65. The meaning of “Call Money” is–

A) Borrowing for Central Bank
B) Withdrawal of money from commercial bank by deposit holders
C) Inter Bank short term lending and borrowing
D) Borrowing from finance ministry

উত্তরঃ C) Inter Bank short term lending and borrowing

66. Bangladesh got the membership of UN in-

A) 1972
B) 1974
C) 1975
D) 1973

উত্তরঃ B) 1974

67. Bangladesh is not the member of one of the forum-

A) BIMSTEC
B) G-8
C) D-8
D) WTO

উত্তরঃ B) G-8

68. The first ever Bangladeshi origin woman selected as the Speaker of Tower Hamlets Council in England is-

A) Rushanara Ali
B) Sabina Akhtar
C) Tulip Siddiqi
D) Rupa Huq

উত্তরঃ B) Sabina Akhtar

69. The oldest news agency of the word is-

A) CNN
B) AFP
C) BBC
D) Reuters

উত্তরঃ D) Reuters (1851)

70. The organization received the Novel Peace Prize three times–

A) International Committee of the Red Cross
B) Amnesty International
C) United Nations Organization
D) Transparency International

উত্তরঃ A) International Committee of the Red Cross

71. The Rulling Party of Syria is-

A) Ba’ath Party
B) Unity Party
C) Tudeh party
D) None

উত্তরঃ A) Ba’ath Party

72. The First Nawab of Bengal is-

A) Alivardi Khan
B) Murshid Quli Khan
C) Shujauddin Khan
D) Sirajuddaula

উত্তরঃ B) Murshid Quli Khan

Bangladesh Krishi Bank Officer Cash 2017: COMPUTER

73. The cell reference for a range of cells that starts in cell C1 and goes over to column H and down to row 10 is-

A) C1 : 10H
B) C1:H10
C) C1 : H-10
D) C1 : H : 10

উত্তরঃ B) C1:H10

74. Which topology does not allow transferring data directly from computer to computer?

A) Ring
B) Bus
C) Tree
D) Star

উত্তরঃ D) Star

75. In MS word, Which of the following line spacing is invalid?

A) Single
B) Double
C) Triple
D) Multiple

উত্তরঃ C) Triple

76. Which one is not pointing device?

A) Touch Screen
B) OMR
C) Mouse
D) Light Pen

উত্তরঃ B) OMR

77. Trojan horse is a kind of-

A) Virus
B) Malware
C) Spyware
D) Worm

উত্তরঃ B) Malware

78. The Universal gate is-

A) Ex-OR
B) AND
C) NOR
D) NOT

উত্তরঃ C) NOR

79. The Protocol used for resolving IP address from a domain name is-

A) DNS
B) HTTP
C) SMTP
D) TCP

উত্তরঃ A) DNS

80. WWW stands for-

A) World Whole Web
B) Wide World Web
C) World Wide Web
D) Web World Wide

উত্তরঃ C) World Wide Web

ছাড়া আরোও পড়ুন: Rupali Bank Limited Officer Cash Question Solution 2018: Arts Faculty

Agrani Bank Senior Officer (Auditor) Question Solution : Arts Faculty

Agrani Bank Officer Cash Preli 2017: Arts Faculty

বাংলাদেশ ব্যাংক AD প্রস্তুতি: ইংরেজির Group verb

ফেইসবুকে আপডেট পেতে আমাদের অফিসিয়াল পেইজ ও অফিসিয়াল গ্রুপের সাথে যুক্ত থাকুন। ইউটিউবে পড়াশুনার ভিডিও পেতে আমাদের ইউটিউব চ্যানেল সাবস্ক্রাইব করুন।

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুনঃ