Bangladesh Development Bank Officer Preli Question Solution 2014: ‍Social Science-DU

Bangladesh Development Bank Officer Preli Question Solution
Content Protection by DMCA.com

Bangladesh Development Bank Officer Preli Question Solution 2014: ‍Social Science-DU

Bangladesh Development Bank Officer Preli Exam 2014 পরীক্ষাটি নিয়েছিল Social Science-DU. আজকের পোস্টে Bangladesh Development Bank Officer 2014 এর সম্পূর্ণ সমাধান দেয়া হল। Bangladesh Development Bank Officer Question Solution 2014 এ নির্ভুল সমাধান দেওয়ার চেষ্টা করা হয়েছে। তবুও কোন ভুল খুঁজে পেলে কমেন্ট করে জানাবেন, আমরা ঠিক করে দিব।

Bangladesh Development Bank Officer Preli Question 2014 এর সম্পূর্ণ সমাধান পড়ুন

 

Bangladesh Development Bank Officer Preli Question Solution 2014: English

Question(01-03): Select from the alternative, the word that conveys the same meaning as the word given in the capital letters:

01. It was a SCURRILOUS attack on him.

(A) Serious
(B) Unjustified
(C) Insulting
(D) Justified

Answer: (C) Insulting

ব্যাখ্যা: Scurrilous– অর্থ অপমানজনক, insulting- অর্থও অপমানজনক, justified-অর্থ যথার্থ, unjustified- অযথার্থ। Serious- গুরুত্বপূর্ণ।

02. We have sanctioned his leave on COMPASSIONATE ground.

(A) as an exception
(B) Legal
(C) Merciful
(D) Deserving

Answer: (C) Merciful

ব্যাখ্যা: Compassionate মানে সহানুভূতিশীল। merciful মানে দয়াপূর্ণ। deserving মানে যে পাওয়ার যোগ্য। legal মানে আইনত। As an exception মানে একটি ব্যতিক্রম হিসেবে।

03. He was ENGROSSED in day’s office routine.

(A) involved
(B) tired
(C) fully occupied
(D) lost

Answer: (C) fully occupied

ব্যাখ্যা: Engrossed মানে মগ্ন, নিবিষ্ট। fully occupied মানে পুরোপুরি কোনো একটি বিষয়ে মগ্ন, নিবিষ্ট। lost মানে হারিয়ে গেছে। tired- ক্লান্ত। involved মানে জড়িত, লিপ্ত।

Questions (04-06): Choose the one that best expresses the meaning of the given idiom/phrase:

04. I have come to know of your “hole-and-corner” methods of dealing with people.

(A) Suspicious
(B) secret
(C) servile
(D) strict

Answer: (B) secret

ব্যাখ্যা: hole-and-corner প্রবাদটির অর্থ গোপনীয়, Secret.

05. They are sure to “steal a march” upon their competitors.

(A) Outshine
(B) Defy
(C) Challenge
(D) Resist

Answer: (A) Outshine

ব্যাখ্যা: Steal a march মানে হচ্ছে gain an advantage, অর্থাৎ কোনো একটি সুবিধা অর্জন করা, এটির সাথে outshine মিলে, যার অর্থ অন্যদের থেকে এগিয়ে থাকা।

06. He was in a “brown study” and did not seem to catch my point.

(A) In his study room
(B) Absorbed in reading
(C) Absent minded
(D) In a state of shock

Answer: (B) Absorbed in reading

ব্যাখ্যা: brown study মানে অন্যমনস্ক থাকা। absent-minded একই অর্থ প্রকাশ করে।

Question (07-10): In each group one word is misspelt. Find the misspelt word.

07.
(A) Amateur
(B) antagonism
(C) anticipeted
(D) bureaucracy

Answer: (C) anticipeted

08.
(A) Delirious
(B) Delusive
(C) Hefty
(D) Hienous

Answer: (D) Hienous

09.
(A) Ferment
(B) Introvert
(C) Inveigle
(D) All correct

Answer: (D) All correct

10.
(A) Fragrous
(B) Monopoly
(C) Rational
(D) Demolish

Answer: (A) Fragrous

Questions (11-13): Select the word or phrase that is most closely opposite in meaning to the capitalized word.

11. EXTANT

(A) Existing
(B) Dynamic
(C) Fashionable
(D) Lost

Answer: (D) Lost

ব্যাখ্যা: EXTANT মানে এখনও বিদ্যমান। Lost অর্থ যা হারিয়ে গেছে।

12. HYPERBOLE

(A) Exaggeration
(B) understatement
(C) Distortion
(D) Impression

Answer: (B) understatement

ব্যাখ্যা: Hyperbole অর্থ অতিশয়োক্তি। Understatement-অর্থ কম করে বলা।

13. GARRULOUS

(A) Talkative
(B) Frank
(C) Enlightening
(D) Taciturn

Answer: (D) Taciturn

ব্যাখ্যা: Garrulous মানে বাচাল, অতিভাষী আর taciturn অর্থ-মিতভাষী।

Bangladesh Development Bank Officer Preli Question Solution 2014: Mathematics

14. The sum of two numbers is 22. Five times one number is equal to 6 times the other. The bigger of the two numbers is-

(A) 10
(B) 12
(C) 15
(D) 16

Answer: (B) 12

Solution:
Let the Bigger number is x and smaller is 22-x
ATQ,
5x = 6(22-x)
Or, 11x = 132
∴ x = 12

15. Q is as much younger than R as he is older than T. If the sum of ages of R and T is 50 years, what is definitely the difference between R and Q’s age?

(A) 1 years
(B) 25 years
(C) 2 years
(D) Data inadequate

Answer: (D) Data inadequate

Solution:
R – Q = Q – T
(R + T) = 2Q
Now given that, (R + T) = 50
So, 50 = 2Q and therefore Q = 25.
Question is (R – Q) = ?
Here we know the value(age) of Q (25), but we don’t know the age of R.
Therefore, (R-Q) cannot be determined.

16. At an election involving two candidates, 68 votes were declared invalid. The winning candidates secure 52% and wins by 98 votes. The total numbers of vote polled-

(A) 2382
(B) 2450
(C) 2518
(D) None of these

Answer: (C) 2518

Solution:
Let the number of valid votes be x.
ATQ,
52% of x – 48% of x = 98
Or, 4% of x = 98
Or, 4/100×x = 98
∴ x = 98×25 = 2450.
Invalid votes = 68
∴Total number of votes polled = (2450 + 68) = 2518.

17. If 5% more is gained by selling an article for Tk. 350 than by selling it for Tk. 340, the cost of the article is-

(A) Tk. 50
(B) Tk. 160
(C) Tk. 200
(D) Tk. 225

Answer:(C) Tk. 200

Solution:
Let the cost =x tk
So, first gain= (340-x) tk
Second gain=(350-x) tk
So, difference=(350-x)-(340-x) tk=10 tk
Here, 5%=10 tk
So,100%=200 tk

18. x varies inversely as square of y. Given that y=2 for x=1. The value of x for y = 6 will be equal is-

(A) 3
(B) 9
(C) 1/5
(D) 1/9

Answer: (D) 1/9

Solution:
x ∝ 1/y2 Inversely proportional
or, x = k/y2 [ k is a constant ]
y = 2 for x = 1
So, 1 = k/22
∴ k = 4
So, for y = 6
x = 4/62 = 4/36
∴ x = 1/9

19. If 9 examiners can examine a certain number of answer books in 12 days, working 5 hours a day; for how many hours a day would 4 examiners have to work in order to examine twice the number of answer book is 30 days?

(A) 3
(B) 8
(C) 9
(D) 10

Answer: (C) 9

Solution:
Let, required time x hour/day
30 days= 30x hour
At first stage, 12 days = 60 hou
4 examiners examines in=60 × 9/4 = 135 hours
So, time needed to examine the double answer books is =
135 × 2 = 270 hour
Here, 30x = 270
So, x=9

20. If a person walk at 14 km/hr instead of 10 km/hr, he would walked 20 km more. The actual distance travelled by him is-

(A) 50 km
(B) 56 km
(C) 70 km
(D) 80 km

Answer: (A) 50 km

Solution:
Let the actual distance travelled = x km
ATQ,
x/10 = (x + 20)/14
Or, 14x = 10x + 200
∴ x = 50 km

Bangladesh Development Bank Officer Question Solution 2014

21. What will be the difference between simple and compound interest at 10% per annum on a sum of Tk. 1000 after 4 years?

(A) Tk. 31
(B) Tk. 32.10
(C) Tk. 40.40
(D) Tk. 64.10

Answer: (D) Tk. 64.10

Solution:
At simple interest,
tk 1000 after 4 years incurs = 10×1000×4/100=400 tk
at compound interest,
c=p(1+r)n=1000(1+10/100)4= 1464.1 tk
So, the amount incurred= 1464.1-1000 = 464.1 tk
Difference = (464.1-400) tk = 64.1 tk

22. The sum of two numbers is 12 and their product is 35. What is the sum of reciprocals of these numbers?

(A) 12/35
(B) 1/35
(C) 35/8
(D) 7/32

Answer: (A) 12/35

Solution:
Let a and b are the numbers.
Then a+b = 12 and ab = 35.
the sum of reciprocals,
1/a + 1/b
= (a+b)/ab
= 12/35

23. The least number of 5 digits which is exactly divisible by 12, 15, and 18 is –

(A) 10010
(B) 10015
(C) 10020
(D) 10080

Answer: (D) 10080

Solution:
Smallest five-digit number = 10000
LCM (12, 15, 18) = 180.
On dividing 10000 by 180, remainder = 100
Required number = 10000 + (180 – 100) = 10080

24. A boy multiplied 423 by a number and obtained 65589 as his answer. If both the fives in the answer are wrong and all other figures are correct, the correct answer is-

(A) 60489
(B) 62189
(C) 61189
(D) 62389

Answer: (A) 60489

Solution:
423 = 3 × 3 × 47
So, the required number must be divisible by each one of 3 and 47.
Now start with the smaller number 3.
60489 = 6+4+8+9 = 27 (divisible by 3)
62189 = 26 (Not divisible by 3)
61189 = 26 (Not divisible by 3)
62389 = 28 (Not divisible by 3)

25. The least perfect square, which is divisible by each 21, 36 and 66 is –

(A) 213444
(B) 214344
(C) 214434
(D) 231444

Answer: (A) 213444

Solution:
L.C.M. of 21, 36, 66 = 2772.
Now, 2772 = 2 x 2 x 3 x 3 x 7 x 11
To make it a perfect square, it must be multiplied by 7 x 11
So, required number
= 22 x 32 x 72 x 112
= 213444

26. The average of five consecutive odd numbers is 61. What is the difference between the highest and lowest number?

(A) 2
(B) 5
(C) 8
(D) None of these

Answer: (C) 8

Solution:
As the average is 61, it is the middle of the 5 odd numbers.
So, the numbers are 57, 59, 61, 63, 65.
The difference between the highest and lowest number = 65 – 57 = 8

Bangladesh Development Bank Officer Preli Question Solution 2014: Computer

27. Each character on the keyboard of computer has an ASCII value Which stand for-

(A) American Standard code for Information interchange
(B) American Stock code for information interchange
(C) American code for information interfere
(D) None of these

Answer: (A) American Standard code for Information interchange

28. Which one of the following represent the binary equivalent of the decimal number 23?

(A) 01011
(B) 10111
(C) 10011
(D) None of these

Answer: (B) 10111

29. The primary job of operating system of a computer is to-

(A) Manage resource
(B) Provide utilities
(C) Provide communication interface
(D) None of these

Answer: (A) Manage resource

30. When a computer first turned on or restarted, a special type of absolute loader called a ____ is executed.

(A) compile and go loader
(B) Boot loader
(C) Bootstrap loader
(D) None of these

Answer: (C) Bootstrap loader

Bangladesh Development Bank Officer Question Solution 2014

31. ____ provides a connection oriented reliable service for sending message-

(A) TCP
(B) IP
(C) UDP
(D) None of these

Answer: (A) TCP

32. Each IP packed must contain-

(A) Only source adress
(B) Only destination adress
(C) Source and destination adress
(D) None of these

Answer: (C) Source and destination adress

33. The last address of IP address represents-

(A) Unicast address
(B) Broadcast address
(C) Network address
(D) None of these

Answer: (B) Broadcast address

34. What does router do in network?

(A) Forward a packet to all outgoing links
(B) Forward a packet to the next outgoing link
(C) Determine on which outgoing link a packet is to be forwarded
(D) None of these

Answer: (A) Forward a packet to all outgoing links

35. In a client/server model, a client program-

(A) Asks for information
(B) Provide information and files
(C) Distributes data files to other computers
(D) None of these

Answer: (A) Asks for information

36. What is the use of forms in HTML?

(A) To display contents on Email
(B) To display animation effect
(C) To collect users input
(D) None of these

Answer: (C) To collect users input

37. Which of the following is used to transfer files?

(A) HTTP
(B) HTML
(C) FTP
(D) None of these

Answer: (C) FTP

38. Which organization defines the Web standards?

(A) Microsoft corporation
(B) IBM corporation
(C) World Wide Web consortium
(D) None of these

Answer: (C) World Wide Web consortium

Bangladesh Development Bank Officer Preli Question Solution 2014: GK

39. Who is the first female student of University of Dhaka?

(A) Lila nag
(B) Sulata Ghosh
(C) Ila mitra
(D) None of them

Answer: (A) Lila nag

40. The submarine cable project is under the supervision of which ministry ?

(A) Finance
(B) Postal and Telecommunication
(C) Science and ICT
(D) Foreign

Answer: (B) Postal and Telecommunication

41. Which constituency Rushnara Ali represents in the British parliament?

(A) Bethnal Green and Bow
(B) Birmingham Lady wood
(C) Leeds
(D) None of these

Answer: (A) Bethnal Green and Bow

42. What is meant by “Abu Garib” ?

(A) A jail
(B) A famous philoshoper
(C) A Museum
(D) A great Muslim scientist

Answer: (A) A jail

43. In which continent is Mauritius situated?

(A) Africa
(B) Australia
(C) Asia
(D) North America

Answer: (A) Africa

44. Which one is the largest library in the world?

(A) Library of congress
(B) The British library
(C) National library of india
(D) Woodburn library

Answer: (A) Library of congress

45. Which country of the world doesn’t have its capital?

(A) Nauru
(B) Monaco
(C) The Vallue
(D) The Marshal Island

Answer: (A) Nauru

46. Which African country First recognized Bangladesh?

(A) Libya
(B) Senegal
(C) South Africa
(D) None of these

Answer: (B) Senegal

47. Where is “Halda vally” located?

(A) Rangamati
(B) Chittagong
(C) Bandarban
(D) Khagrachari

Answer: (D) Khagrachari

48. Present name of “Bardhaman House” is-

(A) Bango Bhaban
(B) Bangla Academy
(C) Shishu Academy
(D) Shilpokola Academy

Answer: (B) Bangla Academy

49. What is the name of river Meghna at the place of its origin?

(A) Borak
(B) Surma
(C) Lusai
(D) Kusiara

Answer: (A) Borak

50. When did the first convocation of University of Dhaka take place?

(A) 1923
(B) 1924
(C) 1925
(D) None of these

Answer: (A) 1923

Bangladesh Development Bank Officer Question Solution 2014 ছাড়াও দেখুন-

ফেইসবুকে আপডেট পেতে আমাদের অফিসিয়াল পেইজ ও অফিসিয়াল গ্রুপের সাথে যুক্ত থাকুন। ইউটিউবে পড়াশুনার ভিডিও পেতে আমাদের ইউটিউব চ্যানেল সাবস্ক্রাইব করুন।

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুন-