Bangladesh Bank AD Preli Question Solution 2018: Arts Faculty

Bangladesh Bank AD Preli Question Solution 2018: Arts Faculty
Content Protection by DMCA.com

Bangladesh Bank AD Preli Question Solution 2018 এর সম্পূর্ণ সমাধান দেয়া হল।

Bangladesh Bank AD Preli Question Solution 2018 : Bangla

01. নিচের যে ভাষাগুচ্ছ একই পরিবারভুক্ত নয় –

A. বাংলা, মাহি, ভোজপুরি
B. আসামি, তামিল, ওড়িয়া
C. হিন্দি, গুজরাটি, মারাঠি
D. পাঞ্জাবি, বাংলা, মারাঠি

Answer: D.পাঞ্জাবি, বাংলা, মারাঠি

02. ‘কোথায় এমন হরি’ক্ষেত্র আকাশতলে মেশে।’ – কবি ডি এল রায় যে প্রসঙ্গে উক্তিটি করেছে –

A. বাংলার ঋতুবৈচিত্র্য
B. বাংলার সবুজ মাঠ
C. বাংলার সামাজিক জীবন
D. বাংলাৱ সাম্প্রদায়িক সম্প্রীতি

Answer: B. বাংলার সবুজ মাঠ

03. সন্ধিৱ নিয়মানুসাৱে ঈ + অ =?

A. য্‌ + অ
B. য্‌ + আ
C. আ + য্‌
D. অ + য্‌

Answer: A. য্‌ + অ

04. ’টেনিদা যে সাহিত্যিকের কিশােরপাঠা লেখার কেন্দ্রীয় চরিত্র –

A. প্রেমেন্দ্র মিত্র।
B. নারায়ণ গঙ্গোপাধ্যায়
C. সত্যজিৎ রায়
D. শরদিন্দু বন্দ্যোপাধ্যায়

Answer: B. নারায়ণ গঙ্গোপাধ্যায়

ব্যাখ্যাঃ নারায়ণ গঙ্গোপাধ্যাযয়ের রচিত কিছু বিখ্যাত কিশোর সাহিত্য হলোঃ ‘চার মুর্তি’, ‘চার মুর্তির অভিযান’, ‘বৈতালিক’, ‘কমল নিরুদ্দেশ’, ‘শিলালিপি’, ‘টেনিদা সমগ্র’ ইত্যাদি।

05. বউদি ফাগুন মাসের সক্কাল বেলা অযথাই বড়দার সঙ্গে তক্ক কত্তে লাগল।’- এই বাক্যে যে-কয়টি শব্দে ধ্বনি-পরিবর্তন ঘটেছে –

A. ৬ টি
B. ৭ টি
C. ৮ টি
D. ৯ টি

Answer: A. ৬ টি

06. ‘নদী’ শব্দের সমার্থক নয় –

A. ফল্গু
B. তরঙ্গিণী
C. শৈবলিনী
D. পাটনি

Answer: D. পাটনি

07. নিচের বিপরীত শব্দযুগলের মধ্যে অশুদ্ধ –

A. খাতক-মহাজন
B. আসমান-জমিন
C. সিক্ত- রিক্ত
D. স্বপ্ন-বান্তর

Answer: A. সিক্ত- রিক্ত

ব্যাখ্যাঃ ‘সিক্ত’ অর্থ  ভেজা বা আর্দ্র। কিন্তু ‘রিক্ত’ অর্থ শূন্য; খালি; সম্বলহীন।

0৪. ‘কারকিত’ শব্দের অর্থ

A. কৃষিজমি
B. কৃষিকর্ম
C. নিষ্কর জমি
D. ভূমিজীবী

Answer: B. কৃষিকর্ম

09. ‘…মাইকেল-রবীন্দ্রনাথ-নজরুল ইসলাম আমার মাতৃভাষা।” উক্তিটি –

A. মুহম্মদ শহীদুল্লাহর
B. মুহম্মদ আবদুল হাই-এর
C. মুনীর চৌধুরীর
D. মুহম্মদ এনামুল হকের

Answer: C. মুনীর চৌধুরীর

ব্যাখ্যা: ১৯৭০ সালে অধ্যাপক মুনীর চৌধুরী ‘মাতৃভাষা’ শীর্ষক একটি নাতিদীর্ঘ নিবন্ধে লিখেছিলেন।

10. সহচর শব্দযোগে গঠিত দ্বন্দ্ব সমাসের উদাহরণ –

A. ধূতি-চাদর
B. ঘর-বার
C. আকার-ইঙ্গিত
D. বুক-পিঠ

Answer: A. ধূতি-চাদর

ব্যাখ্যাঃ প্রায় সমর্থক ও সহচর শব্দযোগে গঠিত আরো কিছু দ্বন্দ্ব সমাসের উদাহরণ হলোঃ কাপড়-চোপড়, পোকা-মাকড়, দয়া-মায়া ইত্যাদি।

10. সহচর শব্দযোগে গঠিত দ্বন্দ্ব সমাসের উদাহরণ –

A. ধূতি-চাদর
B. ঘর-বার
C. আকার-ইঙ্গিত
D. বুক-পিঠ

Answer: A. ধূতি-চাদর

ব্যাখ্যাঃ প্রায় সমর্থক ও সহচর শব্দযোগে গঠিত আরো কিছু দ্বন্দ্ব সমাসের উদাহরণ হলোঃ কাপড়-চোপড়, পোকা-মাকড়, দয়া-মায়া ইত্যাদি।

11. ‘ফুটপাতে ওরা সব এলিয়ে পড়ে রয়েছে। ছড়ানো খড় যেন।’ সৈয়দ ওয়ালীউল্লাহ-র “নয়নচারা” গল্প থেকে গৃহীত উদ্ধৃতাংশটি ______এর দৃষ্টান্ত।

A. উৎপ্রেক্ষছ চিত্রকল্প
B. উপমাসঞ্জাত রূপক
C. প্রতীকায়িত ব্যস্তৃতি
D. অন্যাসক্ত রূপকাভসে

Answer: A. উৎপ্রেক্ষছ চিত্রকল্প

12. ‘Brevity is the soul of wit’ পদবন্ধটির যথাযথ বঙ্গানুবাদ

A. অতি অল্প হইল
B. মানিকের খানিক ভাল
C. প্রাণের কথা বুকে বলে।
D.কথা কম কাজ বেশি

Answer: B. মানিকের খানিক ভাল

Bangladesh Bank AD Preli Question Solution 2018: English

13. If you can win his attention _________for you.

A. the so much better
B. the better so much
C. so much the better
D. so much for better

Answer: C. so much the better

14. The synonym of ‘sanguine’ is

A. optimistic
B. restless
C. hopeless
D. bloody

Answer: A. optimistic

ব্যাখ্যাঃ

Sanguine =  আশাবাদীOptimistic = আশাবাদী, আস্থাশীল
Restless = চঞ্চল অথবা অস্থিরHopeless = নিরাশ; নৈরাশ্যজনক

 

15. The antonym of ‘Insipid’ is –

A. brave
B. exciting
C. cold
D. dull

Answer: B. exciting

ব্যাখ্যাঃ

Insipid = নীরসBrave = সাহসী; নির্ভীক
Exciting = উত্তেজক কোন কিছু; চমকপ্রদDull = অনুজ্জ্বল; নিষ্প্রভ

 

16. If Asylum : Shelter then

A. Hospice : Exile
B. Harbour : Concealment
C. stronghold : Defense
D. Patisate : Display

Answer: C. Stronghold : Defense

ব্যাখ্যাঃ

Asylum = আশ্রয়; নিরাপত্তাShelter = নিরাপদ আশ্রয়
Hospice = সরাই; পান্থনিবাসExile = নির্বাসন
Harbour = পোতাশ্রয়Concealment = গুপ্তকরণ; গোপন অবস্থা
Stronghold= দূর্গ; কুঠিDefense = প্রতিরোধ করা
Patisate = বেড়াDisplay = প্রদর্শন করা

Asylum এ কাউকে Shelter দেয়া হয় আর Stronghold এর মাধ্যমে কাউকে Defense করা হয়।

17. Translate into English: তাঁর কোন জোরালো রাজনৈতিক আদর্শ নেই।

A. He has no political axe to grind.
B. He has no political will to move on.
C. He has no political idol to follow.
D. He has no strong political stand to speak up.

উত্তর: He has no political axe to grind.

18. ‘Pyongyang and Washington have finally come to a consensus.’ This is an example of –

A. metaphor
B. metonym
C. euphemism
D. dysphemism

Answer: B. metonym

ব্যাখ্যাঃ

Metaphor = রূপক; রূপালঙ্কারMetonym = বৈরী সম্পর্ককে সুন্দর সম্পর্কে রূপদানকারী
 Euphemism = সুভাষণDysphemism = ভালো কিছুকে মন্দভাবে বিবৃত করা

বাক্যের অর্থঃ Pyongyang এবং Washington একটি সমোঝতায় পৌছালো।

19. Choose the correct spelling

A. Enterprener
B. Entrepreneur
C. Enterpreneur
D. Entrepreneure

Answer: B. Entrepreneur

20. We were at a disadvantage _____ that we did not have a very good knowledge of the language the others were using

A. by
B. In
C. with
D. for

Answer: B. in

ব্যাখ্যাঃ Be at a disadvantage এরপর ‘to’ কিংবা ‘in’ বসে যার অর্থ বিপাকে থাকা; অসুবিধায় পড়া।
বাক্যের অর্থঃ অন্য লোকজনেরা যে ভাষার ব্যবহার করেছিল সেই ভাষা সম্পর্কে ভাল ধারণা না থাকায় আমরা বিপাকে পড়েছিলাম।

21. He escaped by –

A. the hair’s breadth
B. the breadth of a hair
C. a hair’s breadth
D. a breadth of a hair

Answer: C. a hair’s breadth

ব্যাখ্যাঃ Hair’s breadth অর্থ চুল পরিমান ব্যবধান; কোনমতে বা অল্পের জন্য রক্ষা। যেমনঃ Escaped by a hair’s breadth বা এটাকে A hair breadth escape লেখা যায় যার অর্থ অল্পের জন্য রক্ষা পাওয়া।

Match words to their dictionary definitions (22-23):

22. The state of having contradictory or conflicting emotional attitudes’ –

A. ambivalence
B. Exigency
C. reprisals
D. constraint

Answer: A. ambivalence

ব্যাখ্যাঃ পরস্পর বিরোধী আচরণের একত্র সমাবেশকে Ambivalence বলে। অর্থ্যাৎ Ambivalence হলো পরস্পর বিপরীত যেকোন কিছুর একটি বা উভয়টি একই সাথে বিদ্যমান থাকা।

Ambivalence = পরস্পর বিপরীধর্মী দুটি জিনিসের সহাবস্থানExigency =  জরুরী অবস্থা
Reprisal = প্রত্যাঘাতConstraint = চাপ; সীমাবদ্ধতা;

 

23. ‘A feeling of anticipation over a future event’.

A. disparate
B. magnanimous
C. presentiment
D. incongruent

Answer: C. presentiment

ব্যাখ্যাঃ অপ্রীতিকর বা অবাঞ্চিত কিছু ঘটতে যাচ্ছে বলে অস্পষ্ট পূর্ব অনুভূতিকে বলে Presentiment.

Disparate = অসদৃশ; যাদের মধ্যে তুলনা অসম্ভবMagnanumous = মহানুভব
Presentiment = পূর্বানুভূতি; পূর্ববোধIncongruent = সঙ্গতিহীন; বেখাপ্পা

 

24. Think of one word only which can be used appropriately in all three sentences.
i) The employment crisis is _____that it is affecting 25% people.
ii) _____torrential rain is rare in this part of the world.
iii) I didn’t have a problem with the new manager’s Ideas as ____but I disliked some of his mannerisms.

A. such
B. so
C. high
D. much

উত্তর: A. such

ব্যাখ্যাঃ i) নং বাক্যের such that অর্থ  এমন…..যে। i) নং বাক্যে বলা হচ্ছে যে, কর্মসংস্থান সমস্যা এমন একটি সমস্যা যে এটি 25% লোককে প্রভাবিত করছে।
ii) নং বাক্যের such অর্থ এরকম; এজাতীয়; এ ধরনের। এতে বলা হচ্ছে যে, পৃথিবীর এই অংশে এরকম মুষলধারে বৃষ্টি খুবই বিরল।
iii) নং বাক্যের As such অর্থ প্রকৃত/ সত্যিকার অর্থে বা সেই অর্থে। এতে বলা হচ্ছে যে, আসলে নতুন ম্যানেজারের সাথে আমার কোন ঝামেলা নেই কিন্তু আমি তার কিছু অভ্যাস অপছন্দ করি।

25. He was a king who ruled his subject with a high hand.

A. Oppressively
B. Kindly
C. Conveniently
D. Sympathetically

উত্তর: A. oppressively

Oppressively = অন্যায়ভাবে বা নিষ্ঠুরভাবে শাসন করাKindly = সদয়ভাবে; দয়াভরে
Conveniently = সুবিধাজনকSympathetically = সহানুভুতির সঙ্গে

Do something with a high hand অর্থ উদ্ধতভাবে; অহঙকৃতভাবে।
Ruled with a high hand অর্থ অন্যায় বা নিষ্ঠুরভাবে শাসন কাজ পরিচালনা করতেন।
বাক্যের অর্থঃ তিনি এমন একজন রাজা যিনি তার রাজ্য নিষ্ঠুরভাবে শাসন করতেন।

26. The idiom ‘at one’s wit’s end’ is synonymous to the word –

A. Perplexed
B. Clear up
C. Explain
D. Enlighten

উত্তর: A. perplexed

ব্যাখ্যাঃ

at one’s wit’s end = হতবুদ্ধি; হতভম্বPerplexed = ধাঁধার মধ্যে ফেলে দেওয়া, হতভম্ব হওয়া
Explain = ব্যাখ্যা করা; বোধগম্য করাEnlighten = জ্ঞান দান করা

 

27. Change into active form: ‘I was surprised to see that he had been beaten black and blue.’

A. I was surprised to see he had been beaten black and blue.
B. It surprised me to see that he had been beaten black and blue.
C. It was surprising that he had been beaten black and blue.
D. That he had been beaten black and blue was surprising.

উত্তর: B. It surprised me to see that he had been beaten black and blue.

ব্যাখ্যাঃ প্রশ্নে উল্লেখিত I was surprised to see অংশটুকুর Active form হলো It surprised me to see.

28. Change into Indirect speech: ‘Are you alone, my son?’ asked a soft voice close behind me.

A. What I was doing there alone was asked by a soft voice.
B. A soft voice told me as his son and asked whether I was alone.
C. A soft voice from my behind asked me if I was alone.
D. Addressing me as his son a soft voice asked if I was alone.

উত্তর: D. Addressing me as his son a soft voice asked if I was alone.

ব্যাখ্যাঃ Direct speech এ My son দ্বারা সম্বোধন করা বোঝানোর কারণে Addressing me as his son ব্যবহৃত হবে।

Bangladesh Bank AD Preli Question Solution 2018 : Math

29. Shonghoti and Shouhardo Clubs consist of 200 and 270 members respectively. If the total member of the two clubs is 420 then how many members belong to both clubs?

A. 30
B. 40
C. 50
D. 60

উত্তর: C. 50

Solution: We know that,

Total=n(A)+n(B)-Both

\Rightarrow Both=n(A)+n(B)-Total

\Rightarrow Both=200+270-420=470-420=50

30. The one-third of the complementary angle to 60ºis –

A. 150º
B. 100º
C. 40º
D. 10º

উত্তর: D. 10º

Solution: 60º এর পূরক কোণের এক-তৃতীয়াংশ কত?
60º কোণের পূরক কোণ =90º – 60º = 30º
অতএব, 30º এর 1/3 = 10º

31. The area of a rhombus is 96 sq. cm and the length of a one of the diagonals is 16 cm. The length of the other diagonal is

A. 18
B. 12
C. 9
D. 6

উত্তর: B. 12

Solution: প্রশ্নে বলা হচ্ছে যে, একটি রম্বসের ক্ষেত্রফল 96 cm2 . একটি কর্ণের দৈর্ঘ্য 16 cm হলে অপর কর্ণের দৈর্ঘ্য কত?
আমরা জানি, রম্বসের ক্ষেত্রফল = 1/2× কর্ণদ্বয়ের গুণফল
অর্থাৎ 1/2× 16 × অপর কর্ণ = 96
বা, অপর কর্ণ = (96×2)/16º = 12 cm
অতএব, অপর কর্ণের দৈর্ঘ্য 12 cm.

32. The ratio of two numbers is 3:4 and their sum is 630. The smaller one of the two numbers is –

A. 360
B. 270
C. 180
D. 120

উত্তর: B. 270

Solution:
Let greater number is =3X
Smaller number is =4X
ATQ,
3X+4X=630
Or, 7X=630
Or, X=630/7=90
Therefore, Smaller number is=3X=3×90=270

33. If 42X+1 – 32, then X=?

A. 2
B. 3
C. 3/4
D. 4/3

উত্তর: C. 3/4

Solution:

4^{2x+1}=32

\Rightarrow 2^{2(2x+1)}=2^{5}

\Rightarrow 2(2x+1)=5\Rightarrow 4x+2=5\Rightarrow 4x=5-2\Rightarrow 4x=3\therefore x=\tfrac{3}{4}

34. What will be the difference in taka between simple and compound Interest at 10% on a sum of Tk. 1000 after 4 years?

A. 31.90
B. 32.10
C. 44.90
D. 64.10

উত্তর: D. 64.10

Solution: Simple interest,I=\frac{prt}{100}=\frac{1000\times 10\times 4}{100}=400Compound Interest,I = P(1+r)^{n}-PCompound Interest,I = P(1+r)^{n}-P= 1000(1+\frac{10}{100})^{4}-1000 = 464.10Difference between simple and compound Interest = 464.10-400 = 64.10 Taka

35. In a series of 6 consecutive odd numbers if 15 is the 6th number, what is the 4th number in the series?

A. 7
B. 9
C. 11
D. 13

উত্তর: C. 11

36. If x=ya;y=zb and z=xc y then abc is –

A. 1
B. O
C. 1/7
D. Infinity

উত্তর: A. 1

Solution:
ATQ,
z=x^{c}

\Rightarrow z=(y^{a})^{c}

\Rightarrow z=(z^{b})^{ac}

\Rightarrow z=z^{abc}

\therefore abc=1

37. 1+ sinθ = x cosθ, then tanθ is

A. (x2 + 1)/x
B. (x2 – 1)/x
C. (x2 + 1)/2x
D. (x2 – 1)/2x

উত্তর: D. (x2 – 1)/2x

Solution:
1+ sinθ = x cosθ
Or, (1+ sinθ)/ cosθ = x
Or, 1/ cosθ + sinθ/ cosθ = x
Or, secθ + tanθ = x —-(i)

Sec2θ – tan2θ = 1
Or, (Secθ + tanθ)( Secθ – tanθ) = 1
Or, x(Secθ – tanθ) = 1
Or, Secθ – tanθ = 1/x —-(ii)

(i)-(ii)
2 tanθ = x – 1/x
Or, tanθ = (x2 – 1)/2x

38. The difference between two numbers is 5 and the difference between their squares is 65. What is the larger number?

A. 13
B. 11
C. 8
D. 9

উত্তর: D. 9

Solution:
Let, larger number= X and smaller number = (X – 5)

ATQ,
X^{2} - (X- 5)^{2} = 65\Rightarrow X^{2} - (X^{2}-10X+25)= 65\Rightarrow X^{2} - X^{2}+10X-25= 65\Rightarrow 10X-25= 65\Rightarrow 10X= 65+25\Rightarrow 10X= 90\therefore X=9

39. A train 240 m long passed a pole in 24 seconds. How long will it take to pass a platform 650 m long?

A. 65 s
B. 89 s
C. 100 s
D. 130 s

উত্তর: B. 89 s

Solution:
240 m passes 24 s
1 m passes 24/240 s
(240+650) = 890 m passes 24×890/240 s = 89 s

40. What is the slope of the line perpendicular to the line Y = 5x +9 is

A. 5
B. -5
C. 1/5
D. -1/5

উত্তর: C. 1/5

Solution:
In case of perpendicular line,
m1×m2= -1
⇒ -5×m2 = -1
∴ m2 = 1/5

41. If y/ x = 3/7 and x + 2y = 13 then y is –

A. 2
B. 3
C. 4
D. 7

উত্তর: B. 3

Solution:
y/ x = 3/7
or, x = 7y/3
Again,
x + 2y = 13
or, 7y/3 + 2y = 13
∴ y = 3

42. If 1-3x ≠ 4, then

A x ≠ -2
B x ≤ -7
C x ≠ -1
D x ≤ -1

উত্তর: D. x ≤ -1

Solution:
1-3x ≠ 4
Or, -3x ≠ 3
Or, 3x ≤ -3
∴ x ≤ -1

43. If a pole 6 m high casts a shadow 2√3 m long on the ground, then the elevation of the sun is

A. 60º
B. 45º
C. 30º
D. 90º

উত্তর: A. 60º

Solution:
tanθ = 6/2√3
or, tanθ = tan60º
∴ θ = 60º

44. if a, b and c are the lengths of the three sides of a triangle, then which of the following is true?

A. a + b < c
B. a – b < c
C. a + b = c
D. a +b = ≤ c

উত্তর: B. a – b < c

Solution: ত্রিভুজের যেকোন দুই বাহুর বিয়োগফল তৃতীয় বাহু অপেক্ষা ক্ষুদ্রতর।

45. The next number of the sequence is –

4 3 9 3 19 3…
A. 31
B. 32
C. 39
D. 49

উত্তর: C. 39

46. A football team is to be consisted out of 14 boys. In how many ways the team can be chosen so that the owner of the ball is always in the team?

A. 135
B. 143
C. 169
D. 129

উত্তর: সঠিক উত্তর নেই।

Solution:
14-1C11-1 = 13C10 = 286

47. Which of the following can be arranged into an English word?

A. ANSLAT B.LSNIT C. OTATM D. WQRGS
A. C
B. A
C. A &d
D. C&d

উত্তর: B. A

ব্যাখ্যাঃ ANSLAT কে Rearrange করে LATINAS হয়, যার অর্থ হলো পরিণত।

48. October 1985 corresponds to Bangla year

A. 1392
B. 1391
C. 1394
D. 1390

উত্তর:A. 1392

49. 21215120 represents ‘bloat’ then 6121135 represents –

A. voice
B. bald
C. flame
D. castle

উত্তর: C. flame

50. What is the probability that an integer selected at random from those between 10 and 100 inclusive is a multiple of 5 or 9?

A. 27/89
B. 20/91
C. 27/91
D. 23/89

উত্তর: C. 27/91

 

51. The sum of 3 consecutive Integers is less than 75. What is the greatest possible value of the smallest one?

A. 16
B. 19
C. 22
D. 23

উত্তর: D. 23

Bangladesh Bank AD Preli Question Solution 2018: General Knowledge

52. What does make you’ ‘young?

A. Adding 2 letters
B. Drinking energy beverage
C. Eating sweet fruits
D. Changing outfits

উত্তর: A. Adding 2 letters

53. Which of the following organization of World Bank is known as ‘soft loan window’?

A. IBRD
B. IDA
C. IFC
D. MIGA

উত্তর: B. IDA

54. During the Liberation War of Bangladesh, the President of USSR was –

A. Nikita Khrushchev
B. Leonid Brezhnev
C. Mikhail Gorbachev
D. Nikolai Podgorny

উত্তর: D. Nikolai Podgorny

55. Which of the following is the name of the bank established by BRICS?

A. BRICS Development Bank.
B. Developing Bank
C. New Development Bank
D. Newly Developed Bank

উত্তর: C. New Development Bank

56. Which of the followings is the regulator of Capital Market in Bangladesh?

A. BSEC
B. DSE
C. Bangladesh Bank
D. ICB

উত্তর: A. BSEC

57. Special Drawings Rights (SDR) is related to

A. IMF
B. IDB
C. ADB
D. HSBC

উত্তর: A. IMF

58. How many global goals have been included in Sustainable Development Goals (SDGs)?

A. 15
B. 16
C. 17
D. 18

উত্তর: C. 17

59. Which country does not along to G-7?

A. Russia
B. Japan
C. Germany
D. Italy

উত্তর: A. Russia

60. Budget deficit (% of GDP) stands at FY 2018-19 of Bangladesh is –

A. 3.9
B. 4.9
C. 5.9
D. 6.3

উত্তর: B. 4.9

61. Awami Muslim League was founded in

A. Rose Garden
B. Rup Mchal Cinema Hall
C. Ahsan Manji
D. Madhur Canteen

উত্তর: A. Rose Garden

62. In 2018-19 Budget of Bangladesh, forecast of private Investment is

A. 10.35% of GDP
B. 15 25% of GDP
C. 20.45% of GDP
D. 25.15% of GDP

উত্তর: D. 25.15% of GDP

63. In 2018 Women’s Twenty 20 Asia Cup Final, who was awarded the title Player of the Match?

A. Rumana
B. Salma
C. Jahan Ara
D. Panna

উত্তর: A. Rumana

64. Black Monday related to

A. Stock Market
B. Terrorism
C. Environment
D. Women’s Right

উত্তর: A. Stock Market

65. Panmunjom Declaration is a peace treaty signed between –

A. North Korea & South Korea
B. USA and North Korea
C. USA and Vietnam
D. China and Japan

উত্তর: A. North Korea & South Korea

66. The official match ball used by FIFA in World Cup 2018 –

A. Tiento 18
B. Telstar 18
C. Tricolore 18
D. Tango 18

উত্তর: B. Telstar 18

67. The slogan adopted by CEDAWE

A. Women rights are human rights
B. Equal rights for all
C. let women enjoy equal rights
D. Preserve women rights

উত্তর: A. Equal rights for all

68. The Asian team defeated a Latin American team for the first time in the history of FIFA World Cup –

A. Saudi Arabia
B. South Korea
C. UAE
D. Japan

উত্তর: D. Japan

Bangladesh Bank AD Preli Question Solution 2018: Computer

69. Which device may be used for primary input of OCR?

A. Keyboard
B. Plotter
C. Scanner
D. Printer

উত্তর: C. Scanner

70. The protocol that provides infotainment is –

A. FTP
B. SMTP
C. TELNET
D. SNMP

উত্তর: A. FTP

71. Fill in the gap: ____ make easier to find visited web pages later

A. Placeholders
B. Bookmarks
C. URLS
D. Add-ons

উত্তর: B. Bookmarks

72. DVD stands for

A. Digital Video Disk
B. Digital Value Disk
C. Digital Versatile Disk
D. Data Video Disk

উত্তর: C. Digital Versatile Disk

73. In MS Word, which shortcut key is used for reviewing a text?

A. Ctrl+N
B. Ctrl+E
C. Ctrl+ S
D. Ctrl+Q

উত্তর: D. Ctrl+Q

74. The device used for both input and output purposes –

A. Stylus
B. Printer
C. Touch screen
D. Mouse

উত্তর: C. Touch screen

75. Which of the Following is not a virus –

A. worms
B. adware
C. Trojan horse
D. malware

উত্তর: B. adware

76. You can include names and addresses from a source in a MS-Word document automatically by using –

A. slides
B. table
C. mail merge
D. hyperlink

উত্তর: C. mail merge

77. Office LANs which are scattered geographically on large scale can be connected by the use of corporate

A. CAN
B. WLAN
C. WAN
D. CLWN

উত্তর: C. WAN

78. In the address bar, first page of a Website is termed as –

A. Homepage
B. Index
C. Title page
D. Bookmark

উত্তর: A. Homepage

79. URL stands for

A. Universal Resource Locator
B. Uniform Resource Location
C. Uniform Router Locator
D. Unified Resource Locator

উত্তর: B. Uniform Resource Location (Uniform Resource Locator)

80. OTG cable is not related to

A. Smart Phone
B. Camcorder
C. Processor
D. DSL

উত্তর: C. Processor

 

Bangladesh Bank AD Preli Question Solution 2018 ছাড়া আরও পড়ুন

বিসিএস প্রিলিসহ বিভিন্ন চাকরির পরীক্ষায় আসা সাল সমূহ

সংবিধান থেকে ১৫০টি গুরুত্বপূর্ণ প্রশ্ন-উত্তর

ফেইসবুকে আপডেট পেতে আমাদের অফিসিয়াল পেইজঅফিসিয়াল গ্রুপের সাথে যুক্ত থাকুন। ইউটিউবে পড়াশুনার ভিডিও পেতে আমাদের ইউটিউব চ্যানেল সাবস্ক্রাইব করুন।

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুনঃ