সিলেট গ্যাস ফিল্ড লিঃ এর পরীক্ষার প্রশ্ন সমাধান

44
প্রশ্ন সমাধান
Content Protection by DMCA.com

সিলেট গ্যাস ফিল্ড লিঃ এর পরীক্ষার প্রশ্ন সমাধান
পরীক্ষা অনুষ্ঠিত হয়েছিল: ০১-১০-২০২১
পদের নাম: সহকারী ব্যবস্থাপক

1. Presidents from how many countries physically Bangladesh’s independence golden public and Banglbandhu Sheikh Mujibur Rahman’s birth centenary celebrations?
Ans: 2 (Maldives President Ibrahim Mohamed Solih, President of Nepal Bidhya Devi Bhandari)

2. ECNEC stands for?
Ans: Executive Committee of the National Economic Council.

3. Which of the following is formed to finance different development projects from the country’s foreign exchange reserves?
Ans: Bangladesh Infrastructure Development Fund (BIDF) 4. What is the density of pure water? Ans: 1 g/cm3

5. The United Nations Champion of the Earth’s awarded was given to Prime Minister Sheikh Hasina in recognition of her initiatives to address-
Ans: Climate change

6. Which government program in Bangladesh was awarded with the “Smith Tumsaroch Fund award 1998” for saving people from disaster?
Ans: CPP 7. In 2019, which government project in Bangladesh received the award of ‘Best Citizen

7. Engagement Project’ of Asia?
Ans: 333 Call Centre

8. The regulatory authority of economic zones in Bangladesh is?
Ans: BEZA

9. The biggest land port of Bangladesh is?
Ans: Benapole

10. The largest solar power station of Bangladesh is situated in?
Ans: Cox’s Bazar

11. Population census takes place in Bangladesh after every?
Ans: 10 years

12. The ‘Uttara EPZ’ is located at?
Ans: Nilphamari

13. At present, how many gas fields are operated by Sylhet gas Fields Limited?
Ans: 7

14. The largest gas filed in Bangladesh is located at?
Ans: Brahmanbaria

15.MOOC meaning for?
Ans: Massive open online course

16. Which American President was in power for 12 consecutive years?
Ans: Franklin D. Roosevelt

17. Which international organization works for refugee settlements?
Ans: UNHCR

18. Which of the following is known as the City of love’?
Ans: Paris

19. The Nobel Prize was introduced in-
Ans: 1901

20. The great victoria Desert’ is located in-
Ans: Australia

PART-II: Writing Ability Test (Use the Written Answer Script Supplied to Answer Questions: 21-23) Duration: 40 minutes Marks: 40

21. Write a short essay on “Affordable and Clean Energy”. (15)
You should write at least 150 words.

22. গ্যাসের প্রিপেইড মিটার স্থাপনের অনুরোধ জানিয়ে সংশ্লিষ্ট কর্তৃপক্ষকে একটি চিঠি লিখুন। (10)

23. Solve the following problems:

A: If f(x, y) = x²-2xy+y² x²-y² then f(-x,y) = ?
Ans: x-y/x+y

B. A man spent 1/2 of his money and then lost 1/4% of the remainder. He was left with Tk.3,600. How much did he start with?

Let, Total was 8X TK. 1st spent = 8X*1/2 = 4X Rest = 4X; Lost = 4X * 1/4 = X

A/Q,
8X-(4X+X) = 3600
=> 3X = 3600
=> X = 1200
So, Total = 8X = 8×1200 = 9600 (Ans).

C. In a class of 120 students numbered 1 to 120, all even numbered students opt for Physics, those whose numbers are divisible by 5 opt for Chemistry and those whose numbers are divisible by 7 opt for Math. How many opt for none of the three subjects?

For calculating None, We need to find out the number which is not divisible by 2, 5 & 7.

So the number is => 120 × 1/2 × 4/5 × 6/7 = 41 [Ans].

সিলেট গ্যাস ফিল্ড লিঃ এর পরীক্ষার প্রশ্ন সমাধান আরও দেখুন:

ফেইসবুকে আপডেট পেতে আমাদের অফিসিয়াল পেইজ ও অফিসিয়াল গ্রুপের সাথে যুক্ত থাকুন। ইউটিউবে পড়াশুনার ভিডিও পেতে আমাদের ইউটিউব চ্যানেল সাবস্ক্রাইব করুন। আপডেট পেতে আমাদের টেলিগ্রাম চ্যানেল যোগ দিতে পারেন। আমাদের সাইট থেকে কপি হয়না তাই পোস্টটি শেয়ার করে নিজের টাইমলাইনে রাখতে পারেন অথবা পিডিএফ আইকনে ক্লিক করে ডাউনলোড ও করে নিতে পারেন।