কম্পিউটার ও তথ্যপ্রযুক্তির উপর ১২৫ টি প্রশ্ন ও উত্তর

কম্পিউটার ও তথ্যপ্রযুক্তির উপর ১২৫ টি প্রশ্ন ও উত্তর
Content Protection by DMCA.com

কম্পিউটার ও তথ্যপ্রযুক্তির(Computer & ICT) উপর ১২৫ টি প্রশ্ন ও উত্তর। অধিকাংশই পরীক্ষায় আসার মত। ভালো লাগলে সবাইকে শেয়ার করার অনুরোধ করছি। আমরা আপনাদের জন্য সর্বদাই চেষ্টা করে যাতে আপনারা উপকৃত হতে পারেন।

1. HTML is an abbreviation for?
(A) HiTech Meaningful Language
(B) HyperText Meaningful Language
(C) HiTech Markup Language
(D) HyperText Markup Language

Correct Answer: (D) HyperText Markup Language

2. _____ is a device from where the information is sent.
(A) Transmitter
(B) Spreadsheet
(C) Simulation
(D) Modulation

Correct Answer: (A) Transmitter

3. _ is a mathematical model of a real system in the form of a computer program.
(A) Transmitter
(B) Spreadsheet
(C) Simulation
(D) Modulation

Correct Answer: (C) Simulation

4. LAN is an abbreviation for?
(A) Large Access Network
(B) Local Access Network
(C) Large Area Network
(D) Local Area Network

Correct Answer: (D) Local Area Network

5. Which from the following do not represent numbers with decimal places?
(A) integer
(B) float
(C) double
(D) long double

Correct Answer: (A) integer

6. In peer-to-peer networking.
(A) there is only one server and many clients
(B) there is only one client and many servers
(C) every computer is capable of playing the role of server
(D) every computer is capable of playing the role of client, server or both at the same time

Correct Answer: (D) every computer is capable of playing the role of client, server or both at the same time

7. URL is an abbreviation for?
(A) Universal Resource Locator
(B) Uniform Resource Locator
(C) Universal Resource Location
(D) Uniform Resource Location

Correct Answer: (B) Uniform Resource Locator

8. The network in which we connect each node to the network along a single piece of network cable is called
(A) Bus Network Topology
(B) Star Network Topology
(C) Ring Network Topology
(D) None of these

Correct Answer: (A) Bus Network Topology

9. The network in which we connect each network node to a central device (hub) is called
(A) Bus Network Topology
(B) Star Network Topology
(C) Ring Network Topology
(D) None of these

Correct Answer: (B) Star Network Topology

10. FTP is an abbreviation for?
(A) File Transfer Position
(B) File Transfer Protection
(C) File Transfer Protocol
(D) File Transfer Possibility

Correct Answer: (C) File Transfer Protocol

11. IDE is an abbreviation of
(A) Integrated Dual Environment
(B) Inter Development Environment
(C) Integrated Development Environment
(D) Inter Dual Environment

Correct Answer: (C) Integrated Development Environment

12. A language that is closed to human language is called
(A) Low-Level language
(B) High-Level language
(C) Programming language
(D) Machine language

Correct Answer: (B) High-Level language

13. CBT stands for
(A) Computer Based Training
(B) Computer Based Trading
(C) Computer Based Technology
(D) None Of These

Correct Answer: (A) Computer Based Training

14. A virus that replicates itself is called
(A) Bug
(B) Worm
(C) Bomb
(D) Hoax

Correct Answer: (B) Worm

15. The tool used to find a similar word in a document is called
(A) Finder
(B) Thesaurus
(C) Dictionary
(D) Find and Replace

Correct Answer: (B) Thesaurus

16. Which of the following components of physical database design refer to the correctness and consistency of data?
(A) Indexes
(B) Integrity constraints
(C) File organization
(D) Data Distribution strategy

Correct Answer: (C) File organization

17. conio.h stands for?
(A) character input output
(B) console input output
(C) common input output
(D) complex input output

Correct Answer: (B) console input output

18. Duplication of data in multiple files is called
(A) Data Redundancy
(B) Data Dependence
(C) Data Inconsistency
(D) None Of These

Correct Answer: (A) Data Redundancy

19. A relation that contains minimal redundancy and allows easy use is called
(A) Clean
(B) Simple
(C) Complex
(D) Well-Structured

Correct Answer: (D) Well-Structured

20. SQL stands for?
(A) Structured Query Language
(B) Sequential Query Language
(C) Simple Query Language
(D) None Of These

Correct Answer: (A) Structured Query Language

21. Which register stores the result of ALU operations?
(A) Data Register
(B) Instruction Register
(C) Data Address Register
(D) Accumulator Register

Correct Answer: (D) Accumulator Register

22. A collection of rules for writing programs in a programming language is known as
(A) Syntax
(B) Program logic
(C) Program Standards
(D) None Of These

Correct Answer: (A) Syntax

23. Which one connects two similar network segments?
(A) Router
(B) Bridge
(C) Gateway
(D) Node

Correct Answer: (B) Bridge

24. Which of the following device uses parallel transmission?
(A) Mouse
(B) Keyboard
(C) Printer
(D) Light Pen

Correct Answer: (C) Printer

25. What is a diagrammatic way of representing the relationship between the entities in a database?
(A) Flowchart
(B) ERD
(C) DFD
(D) Algorithm

Correct Answer: (B) ERD

26. Which transmission allows data to travel in both directions but only one direction at a time?
(A) Simplex
(B) Full duplex
(C) Half-duplex
(D) Reverse

Correct Answer: (C) Half-duplex

27. Another name for free software is?
(A) Encrypted Software
(B) Copy Protected Software
(C) Shareware
(D) Public Domain Software

Correct Answer: (D) Public Domain Software

28. DPI stands for?
(A) Dot Per Inch
(B) Decimal Per Inch
(C) Digit Per Inch
(D) Data Per Inch

Correct Answer: (A) Dot Per Inch

29. A small high-speed memory inside CPU is
(A) RAM
(B) ROM
(C) Cache
(D) Register

Correct Answer: (D) Register

30. ________ are used to evaluate compound conditions.
(A) Arithmetic Operators
(B) Logical Operators
(C) Relational Operators
(D) Assignment Operators

Correct Answer: (B) Logical Operators

31. MICR stands for?
(A) Magic In Character Redo
(B) Magnetic Ink Character Recorder
(C) Magnetic Ink Character Reader
(D) None Of These

Correct Answer: (C) Magnetic Ink Character Reader

32. __________ is used to control all the parts of the manufacturing process.
(A) ATM
(B) CAM
(C) CAD
(D) MICR

Correct Answer: (B) CAM

33. CPU consists of the following parts:
(A) Control unit and ALU
(B) CU and Main memory
(C) Main memory and ALU
(D) Operating system and Main memory

Correct Answer: (A) Control unit and ALU

34. MHz stands for?
(A) Millihertz
(B) Microhertz
(C) Megahertz
(D) None Of These

Correct Answer: (C) Megahertz

35. DRAM stands for?
(A) Digital Random Access Memory
(B) Dynamic Random Access Memory
(C) Digital Read Access Memory
(D) Dynamic Read Access Memory

Correct Answer: (B) Dynamic Random Access Memory

36. The dots that compose the image of a digital photograph are called ______.
(A) Points
(B) Resolution Points
(C) Digital Points
(D) Pixels

Correct Answer: (D) Pixels

37. A type of reader commonly used to read UPC code is __________.
(A) Bar-code reader
(B) Optical-mark reader
(C) Magnetic-ink reader
(D) Both A and C

Correct Answer: (A) Bar-code reader

38. Caps Lock is a:
(A) Window key
(B) Modifier key
(C) Toggle key
(D) Cursor control key

Correct Answer: (C) Toggle key

39. GPS stands for?
(A) Global Pointing System
(B) Global Positioning System
(C) Google Positioning System
(D) None Of These

Correct Answer: (B) Global Positioning System

40. Internet surfing is an example of:
(A) Half-duplex
(B) Simplex
(C) Full duplex
(D) None Of These

Correct Answer: (A) Half-duplex

41. Analog signal is measured in:
(A) Volt
(B) Hertz
(C) Digits
(D) WATTS

Correct Answer: (A) Volt

42. _________ uses liquid crystal between the glass plates.
(A) ELD
(B) LCD
(C) CRT
(D) None of These

Correct Answer: (B) LCD

43. Open System Interconnection(OSI) model consists of _________ layers.
(A) Eight
(B) Six
(C) Seven
(D) Five

Correct Answer: (C) Seven

44. Which of the following coding schemes uses a 4-bit code?
(A) Unicode
(B) ASCII
(C) EBCDIC
(D) BCD

Correct Answer: (D) BCD

45. Which of the following communication medium requires “line-of-sight”?
(A) Microwave
(B) Fiber-Optic cable
(C) Twisted-Pair cable
(D) Coaxial cable

Correct Answer: (A) Microwave

46. _________ is a collection of system programs that controls and coordinates the overall operations of a computer system.
(A) System software
(B) Operating system
(C) Utility program
(D) Device driver

Correct Answer: (B) Operating system

47. The translated program into machine code is called _________.
(A) Source program
(B) Object program
(C) System program
(D) None Of These

Correct Answer: (B) Object program

48. FormatC is an example of virus _________.
(A) Chernobyl
(B) Logic Bomb
(C) Boot Sector
(D) Trojan Horse

Correct Answer: (D) Trojan Horse

49. What type of operating system MS-DOS is?
(A) Command Line Interface
(B) Graphical User Interface
(C) Multitasking
(D) Menu Driven Interface

Correct Answer: (A) Command Line Interface

50. Which of the following keyboard shortcuts is used to change the case?
(A) Ctrl+F3
(B) Alt+F3
(C) Shift+F3
(D) Ctrl+Shift+F3

Correct Answer: (C) Shift+F3

51. Which technology is used in compact disks?
(A) Mechanical
(B) Electrical
(C) Electro Magnetic
(D) Laser

Correct Answer: (D) Laser

52. Operating system, editors and debuggers come under?
(A) System software
(B) Application software
(C) Utilities
(D) None Of These

Correct Answer: (A) System software

53. Which one is the Low-Level language?
(A) Visual Basics
(B) Java
(C) Assembly
(D) C++

Correct Answer: (C) Assembly

54. A modulator is used to convert:
(A) Digital signals into analog signals
(B) Analog signals into digital signals
(C) Both A and B
(D) None Of These

Correct Answer: (A) Digital signals into analog signals

55. Which one is a Dot Matrix printer?
(A) Laser Printer
(B) Inkjet Printer
(C) Impact Printer
(D) Drum Printer

Correct Answer: (C) Impact Printer

56. CRT stands for?
(A) Cathode Rays Tube
(B) Clarity Rays Tube
(C) Crystal Rays Tube
(D) None Of These

Correct Answer: (A) Cathode Rays Tube

57. A computer program that translates one statement of program instructions at a time into machine language is called
(A) CPU
(B) Interpreter
(C) Compiler
(D) Simulator

Correct Answer: (B) Interpreter

58. NTFS stands for?
(A) New Trend File Saving
(B) Network File Saving
(C) New Technology File System
(D) None Of These

Correct Answer: (C) New Technology File System

59. In MS Windows key F1 is mostly used for
(A) Help
(B) Exit
(C) Save
(D) Refresh

Correct Answer: (A) Help

60. 1 Gigabyte is equal to
(A) 1024 bits
(B) 1024 bytes
(C) 1024 kilobytes
(D) 1024 megabytes

Correct Answer: (D) 1024 megabytes

61. The most widely used code for representing characters in computers is
(A) ASCII
(B) BCD
(C) EBCDIC
(D) None Of These

Correct Answer: (A) ASCII

62. The type of reader commonly used to read bank cheques is
(A) OPtical-mark reader
(B) Magnetic-ink reader
(C) Bar-code reader
(D) None Of These

Correct Answer: (B) Magnetic-ink reader

63. Which of the following devices stores instructions that help the computer startup?
(A) Keyboard
(B) RAM
(C) ROM
(D) Hard disk

Correct Answer: (C) ROM

64. The computer can move data and instructions between storage and memory as needed, in a process called
(A) Volatility
(B) Swapping
(C) Pipelining
(D) Exchanging

Correct Answer: (B) Swapping

65. When you press a key, which device notifies the system software?
(A) Keyboard
(B) Keyboard Controller
(C) Keyboard Buffer
(D) Keyboard Handler

Correct Answer: (B) Keyboard Controller

66. DOS was introduced by
(A) IBM
(B) Xerox
(C) Microsoft
(D) Bell labs

Correct Answer: (A) IBM

67. Which of the following operating system is based on open-source software?
(A) UNIX
(B) Windows 2000
(C) Windows NT
(D) Linux

Correct Answer: (D) Linux

68. The amount of time taken by a device to begin reading data is called
(A) Seek time
(B) Read time
(C) Access time
(D) Write time

Correct Answer: (C) Access time

69. The RAID technology that contributes to fault tolerance is called
(A) Disk mirroring
(B) Tolerant computing
(C) Data striping
(D) None Of These

Correct Answer: (A) Disk mirroring

70. MAN stands for?
(A) Metropolitan Arranged Network
(B) Marked Area Network
(C) Manufactured Arrangements of Networks
(D) Metropolitan Area Network

Correct Answer: (D) Metropolitan Area Network

71. The software used for workgroup computing is called
(A) Shareware
(B) Freeware
(C) Groupware
(D) Both A and B

Correct Answer: (C) Groupware

72. Which of the following standards were developed without any formal planning?
(A) De Facto
(B) De Jure
(C) ISO
(D) Both A and B

Correct Answer: (A) De Facto

73. Which of the following is LAN protocol?
(A) Ethernet
(B) ARCnet
(C) Token Ring
(D) All

Correct Answer: (D) All

74. Which one is the Bottom-most layer of OSI model?
(A) Datalink
(B) Physical
(C) Network
(D) Transport

Correct Answer: (B) Physical

75. Data is transmitted block-by-block in ___________ transmission.
(A) Digital
(B) Analog
(C) Synchronous
(D) Asynchronous

Correct Answer: (C) Synchronous

76. An important property of fiber optic is
(A) Refraction
(B) Reflection
(C) Interface
(D) None Of These

Correct Answer: (A) Refraction

77. The process to convert analog signals into digital signals is called
(A) Modulation
(B) Demodulation
(C) Digitization
(D) Conversion

Correct Answer: (B) Demodulation

78. Which of the following memories can be re-written by using electrical devices?
(A) PROM
(B) ROM
(C) EEPROM
(D) EPROM

Correct Answer: (C) EEPROM

79. ___ virus is a polymorphic virus. Polymorphic means “changes nature with passage of time”.
(A) Redlof
(B) Torjan Horse
(C) Chernobal
(D) Logic Bomb

Correct Answer: (A) Redlof

80. Which of the following protocols is used by World Wide Web(www)?
(A) TCP/IP
(B) Ethernet
(C) FTP
(D) HTTP

Correct Answer: (D) HTTP

81. A primary key that consists of more than one attribute is called a
(A) Foreign key
(B) Composite key
(C) Multivalued key
(D) Global key

Correct Answer: (B) Composite key

82. An attribute in a database is also known as
(A) Tuple
(B) Relation
(C) Row
(D) Field

Correct Answer: (D) Field

83. C language was developed by
(A) Von Neumann
(B) Dennis Ritchie
(C) Charles Babbage
(D) John Backus

Correct Answer: (B) Dennis Ritchie

84. A space in computer’s memory set aside for some data that can be changed is called
(A) Variable
(B) Constant
(C) Integer
(D) Floating Point

Correct Answer: (A) Variable

85. Which of the following components is used to convert first .c to first .exe?
(A) Compiler and header
(B) Header and linker
(C) Compiler and linker
(D) Compiler only

Correct Answer: (C) Compiler and linker

86. Which of the database objects allows to extract specific information from tables?
(A) Queries
(B) Forms
(C) Reports
(D) Records

Correct Answer: (A) Queries

87. The instructions that are given to the compiler before the beginning of actual program are:
(A) C statements
(B) Preprocessor directive
(C) Linking instructions
(D) C instructions

Correct Answer: (B) Preprocessor directive

88. Which key combination is used to run C program:
(A) Alt+F9
(B) Ctrl+S
(C) Alt+F5
(D) Ctrl+F9

Correct Answer: (D) Ctrl+F9

89. Different attributes in two different tables having the same name are referred to as
(A) Acronym
(B) Synonym
(C) Homonym
(D) Mutually exclusive

Correct Answer: (C) Homonym

90. SQL is a/an
(A) Unstructured language
(B) Structured language
(C) Object-oriented language
(D) Software

Correct Answer: (B) Structured language

91. The loop which never ends is called:
(A) Infinite loop
(B) Running loop
(C) Continuous loop
(D) Nested loop

Correct Answer: (A) Infinite loop

92. Another term for a conditional operator is:
(A) Binary
(B) Iteration
(C) Selective
(D) Ternary

Correct Answer: (D) Ternary

93. The total number of keywords in C are:
(A) 60
(B) 42
(C) 32
(D) 50

Correct Answer: (C) 32

94. What does CIM stand for?
(A) Computer Integrated Manufacturing
(B) Copy In Memory
(C) Computer International Management
(D) Computer Intel Marketing

Correct Answer: (A) Computer Integrated Manufacturing

95. Which register normally functions as a 16-bit counter that controls the sequence in which the instructions are fetched from memory?
(A) PC
(B) IR
(C) DR
(D) DAR

Correct Answer: (A) PC

96. Access time for most of memories is measured in:
(A) Microseconds
(B) Milliseconds
(C) Nanoseconds
(D) Megahertz

Correct Answer: (C) Nanoseconds

97. A database consists of various components called:
(A) Tools
(B) Properties
(C) Entities
(D) Objects

Correct Answer: (D) Objects

98. Which of the following terms is related to the features of cascading deletion?
(A) Data integrity
(B) Data redundancy
(C) Referential integrity
(D) Indexing

Correct Answer: (C) Referential integrity

99. ATM stands for?
(A) Automatic Talking Machine
(B) Automatic Teller Machine
(C) Analog Teller Machine
(D) Automatic Ticketing Machine

Correct Answer: (B) Automatic Teller Machine

100. Who is known as “Father of Computer Science”?
(A) Charles Babbage
(B) Howard Aiken
(C) Dr.Herman Hollerith
(D) Blaise Pascal

Correct Answer: (A) Charles Babbage

101. One of the first recognized calculating device was?
(A) Abacus
(B) Analytical engine
(C) Difference engine
(D) None of these

Correct Answer: (A) Abacus

102. Pentium II is a __________ generation computer.
(A) second
(B) third
(C) fourth
(D) fifth

Correct Answer: (C) fourth

103. The first computer that used vacuum tubes was?
(A) Mark I
(B) ENIAC
(C) EDVAC
(D) UNIVAC

Correct Answer: (B) ENIAC

104. Which of the following is not a pointing device?
(A) Mouse
(B) Joystick
(C) Trackball
(D) None of these

Correct Answer: (B) Joystick

105. The number of read/write heads for a hard disk of four platters are
(A) 4
(B) 6
(C) 8
(D) 16

Correct Answer: (C) 8

106. Which of the following is a 16-bit code?
(A) BCD
(B) Unicode
(C) ASCII
(D) EBCDIC

Correct Answer: (B) Unicode

107. Boolean algebra is also known as?
(A) Logical algebra
(B) Code algebra
(C) Switching algebra
(D) Digital algebra

Correct Answer: (C) Switching algebra

108. The command that is not present on edit menu?
(A) Font
(B) GoTo
(C) Find
(D) Ctrl+z

Correct Answer: (A) Font

109. First-generation language uses?
(A) Pseudo code
(B) Binary code
(C) Mnemonics code
(D) Decimal code

Correct Answer: (B) Binary code

110. In which of the flowchart symbols, the statement “IS A > B” is placed?
(A) Connector
(B) Rectangular
(C) Parallelogram
(D) Diamond

Correct Answer: (D) Diamond

111. Name the error which you think to exist in the formula C=C*D/C.
(A) Logical
(B) Syntax
(C) Execution
(D) None of these

Correct Answer: (D) None of these

112. Which of the following statements transfers control unconditionally?
(A) GOTO
(B) FOR…NEXT
(C) IF THEN
(D) ON GOTO

Correct Answer: (A) GOTO

113. The statement to reserve memory locations for an array M arranged in 12 columns and 20 rows may be ?
(A) DIM(12,20)
(B) DIMM(20,12)
(C) M(240)
(D) DIMM(12,20)

Correct Answer: (B) DIMM(20,12)

114. On execution of PRINT FIX(-6.83),the output will be ?
(A) 6
(B) 6.83
(C) –6
(D) –7

Correct Answer: (C) –6

115. In BASIC LOG function refers to natural logarithm have Base?
(A) 2
(B) 10
(C) 5
(D) e

Correct Answer: (D) e

116. An 8-bit address bus can address memory of?
(A) 1 Byte
(B) 8 Bytes
(C) 256 bits
(D) 256 Bytes

Correct Answer: (D) 256 Bytes

117. The number of colors a CGA monitor displays are?
(A) 4
(B) 16
(C) 64
(D) 256

Correct Answer: (A) 4

118. The radix of a computerized version of number (+0.66E–4) is ?
(A) 4
(B) 6
(C) 2
(D) 8

Correct Answer: (C) 2

119. The programs which are permanent and stored in ROM are known as ?
(A) Utility Programs
(B) Firmware
(C) System softwares
(D) None of these

Correct Answer: (B) Firmware

120. UNIVAC stands for ?
(A) Universal Automatic Computer
(B) Universal Array Computer
(C) Unvalued Automatic Computer
(D) Unique Automatic Computer

Correct Answer: (A) Universal Automatic Computer

121. File compression utilities can reduce the file size by ?
(A) 10%
(B) 60%
(C) 80%
(D) 100%

Correct Answer: (C) 80%

122. The “NT” in Windows NT stands for ?
(A) Not Tested
(B) Network Technology
(C) Network Terminal
(D) New Technology

Correct Answer: (B) Network Technology

123. In C language, .exe file is produced by ?
(A) Linker
(B) Loader
(C) Compiler
(D) Interpreter

Correct Answer: (A) Linker

124. Which of the following is a valid statement for declaring a Variable In C ?
(A) int marks;
(B) int a,b,c;
(C) double salary;
(D) All of these

Correct Answer: (D) All of these

125. The number of Bytes used by char data type in C is?
(A) 2
(B) 1
(C) 3
(D) 4

Correct Answer: (B) 1

আরও পড়ুনঃ 

ফেইসবুকে আপডেট পেতে আমাদের অফিসিয়াল পেইজ ও অফিসিয়াল গ্রুপের সাথে যুক্ত থাকুন। ইউটিউবে পড়াশুনার ভিডিও পেতে আমাদের ইউটিউব চ্যানেল সাবস্ক্রাইব করুন।

আপনার টাইমলাইনে শেয়ার করতে ফেসবুক আইকনে ক্লিক করুন-